Kroatië kent vele onbekende hoogtepunten die je graag wilt ontdekken

5 leuke weetjes over Kroatië, die je nog niet wist over dit mooie land

Het is een land dat voor vele wellicht nog onbekend terrein is. Het land met een prachtige kustlijn en maar liefst 1185 eilanden, waarvan er 66 bewoond zijn. In het binnenland vind je prachtige nationale parken zoals de Plitvice meren, watervallen, bergtoppen en uitgestrekte bossen. Kroatië is op vele punten erg uniek. Zo geniet je van de paradijselijke stranden in combinatie met de vele musea ’s in Zagreb. In dit artikel delen we 5 leuke weetjes over dit prachtige land.

1. Het constant veranderende strand van Zlatni Rat

Inmiddels is dit strand al meerdere keren uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld, Zlatni Rat. Je vindt het strand bij het plaatsje Bol op het eiland Brač die je bezoek tijdens de Dalmatië Eilanden Trip. Het strand heeft de vorm van een hoorn, maar verandert voortdurend door de zeedeining, golven en de wind. De ene keer steekt de punt de ene kant op en de andere keer een hele andere kant. Het fijne aan dit strand is dat je altijd een plekje naar wens kan kiezen. Lig je graag uit de wind, dan is er aan een kant waar het altijd windstil is wel een plekje te vinden. Niet zo’n fan van zonnen? Tussen de vele dennenbomen vind je zeker een stukje schaduw.

Zlatni Rat is het bekendste strand van Kroatië

2. Het meesterwerk Zeeorgel en Sun Salutation in Zadar

Deze instrumenten liggen in de historische stad Zadar, waar je verblijft tijdens de Cultuur rondreis door Kroatië vol afwisseling en verrassingen. Het Zeeorgel is een uniek kunstwerk van 70 meter lang gelegen aan het water. Dit instrument wordt bespeeld door de golven van de zee. Onder de marmeren trappen zijn er lange pijpen uitgehouwen, waar door de golven lucht ingeblazen wordt. Via de fluitgaten zijn er elk moment prachtige muziekstukken te horen. De ene keer heel anders dan de andere keer, de golven bepalen! Nog geen 20 meter verderop vinden we Sun Salutation, oftewel: Groet aan de zon – een kunstwerk dat bestaat uit allerlei kleine cirkels gevolgd door een 22 meter grote cirkel. De cirkels zijn gemaakt van zonnepanelen, waar overdag zelfs een deel van de oude stad op kan functioneren. ’s avonds is het een waar spektakel als de zonnepanelen veranderen in 2 dimensionele discobollen. Een echt feestje voor jong en oud!

Het beroemde zeeorgel van Zadar is zeker een bezoek waard

3. De indrukwekkende filmscenes uit Games of Thrones en Mama Mia

Kroatië leent zich vaak als filmset voor een aantal grote namen. Zo denken veel mensen dat Mama Mia is opgenomen in Griekenland, maar was het decor van de tweede film eigenlijk het Kroatische eiland Vis. Waar je denkt dat Sophie en haar moeder Donna een prachtig leven leiden op Kalokairi, bestaat dit eiland dus eigenlijk helemaal niet. De film is ook in verband met de kosten in Kroatië opgenomen. Eén van de meest bekende series die voor een groot deel in Dubrovnik is opgenomen is Game of Thrones. Van 2011 tot 2017 werd de stad gebruikt voor de fictieve hoofdstad van de zeven koninkrijken: King’s Landing. Er zijn zelfs een aantal tours, waar je langs deze plekken wordt meegenomen. Een aantal must see plekken voor Game of Thrones fans naast Dubrovnik zijn: Trogir, Het Paleis van Diocletanius in Split, Klis en Fort Lovrijenac. Bewonder op deze plekken de decors van een aantal scenes uit meerdere seizoenen.

In Dubrovnik zijn vele grote speelfilms opgenomen

4. De smalste straat en kleinste stad ter wereld

Op verschillende plekken in Kroatië zijn er een aantal wereldrecordhouders. Zo vind je op het eiland Krk de smalste straat ter wereld genaamd Klancic. Het straatje is maar liefst 43 centimeter breed en vind je in de binnenstad van Vrbnik. Naast de smalste straat heeft Kroatië ook de kleinste stad ter wereld, namelijk Hum, gelegen middenin Istrië. Het heeft maar 17 (!) inwoners. Als je er toch bent is een bezoekje aan de nabijgelegen waterval van Kotli zeker de moeite waard.

De smalste straat ter wereld vind je in Kroatië

5. Méér dan 60 musea in Zagreb

Zagreb staat bekend om zijn hoeveelheid aan musea. In de hoofdstad van Kroatië vind je namelijk meer dan 60 uiteenlopende musea en galerijen. Tijdens de Betoverend Kroatië; een onvergetelijke natuur rondreis kun je er een aantal bezoeken. Een aantal hiervan zijn zeker noemenswaardig. Zo staan er in het illustere Museum of Broken Relationships allerlei voorwerpen die overgebleven zijn uit verschillende verbroken relaties. In het Stadsmuseum kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad. Het Kroatisch museum voor natuurwetenschappen is het oudste natuurhistorische museum in Kroatië waar onder andere oude neanderthaler skeletten te zien zijn. Genoeg diversiteit voor iedereen dus!

Zagreb telt meer dan 60 musea

Zelf nog meer weetjes over Kroatië ontdekken?

Kroatië is een erg divers land waar je tijdens jouw rondreis naar hartenlust kunt combineren, prachtige stranden, cultuur, natuur, steden en bovenal het heerlijke eten! Wil je de bijzondere plekken uit dit artikel zelf ontdekken? En wil je uit eigen ervaring nóg meer weetjes leren over dit prachtige land? Dat kan perfect tijdens een rondreis door Kroatië. Neem contact met ons op om de vele mogelijkheden te bespreken! 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.