De eland staat synoniem voor je rondreis door Zweden

Alle reistips voor je reis naar Zweden op een rij!

Het dunbevolkte Zweden staat garant voor rust en ruimte. Het is een land waar je ongerepte landschappen, dichte bossen, nationale parken, kraakheldere meren, woeste rivieren, scherenkusten en andere natuurlijke verrassingen tegenkomt. Steden zoals Stockholm, Malmö, Uppsala en Gotenburg zorgen voor de nodige bruisende culturele afwisseling. En het zal je vast niet ontgaan zijn dat Zweden het land is van iconen zoals Pippi Langkous, Ikea en natuurlijk ABBA. Zoals je hoort is er veel te zien, maar nog veel meer te doen in Zweden. Wil jij weten wat je zeker niet moet missen als je in Zweden bent? Lees dan snel onderstaande tips.

 

1.    Back to nature

De voornaamste attractie en bezienswaardigheid van Zweden is de ongerepte natuur. Overal waar je bent, zelfs in de stad, vind je natuurparken en wateren om de hoek. En hier verschuilen zich bijzondere belevenissen. Een veel voorkomende activiteit welke je op de meren en bij de archipels van Zweden tegenkomt is kajakken. Wil je de tocht op het water unieker maken? Dan is het hier heel normaal om je eigen vlot te bouwen en hiermee de rivieren af te varen. Onderweg gooi je je hengel uit en vis je je eigen lunch of diner bij elkaar. Of kies voor een actieve dag op het land: fietsen over oude spoorrails en ziplinen door de bossen van Småland is populair! Het spotten van het Zweedse wildlife mag ook zeker niet ontbreken! Vooral Värmland staat zijn mannetje in de Zweedse Big Five!

Terug naar de natuur is bijvoorbeeld vlotvaren met je gezin in Zweden

2.    Winterwonderlijk Lapland

Waar het in de zomer heerlijk vertoeven is in de bossen en op de wateren, zijn de winterse dagen hier heel anders gevuld. Zoals het Zweden betaamt: nog steeds met avontuurlijke buitenactiviteiten. Zodra er sneeuw ligt, worden de sleeën achter de husky’s gespannen, hoor je de sneeuwscooters ronken en worden de sneeuwschoenen uit de kast getrokken. Deze activiteiten worden door heel Zweden in de winter aangeboden, maar voor de echte belevenis reis je naar Lapland. Hier kun je overnachten onder een rendierhuid in een letterlijk ijskoude kamer, namelijk in een echt ijshotel! Vergeet niet naar boven te kijken, want Lapland staat natuurlijk bekend om het overdonderende noorderlicht - de Aurora Borealis!

De Aurora Borealis is een hoogtepunt van je rondreis door Lapland

3.    De Sami en de rendieren

De Sami is een van oorsprong nomadisch rendier houdend volk dat door Lapland trekt. Je kunt nog enkele Sami dorpen bezoeken om je onder te dompelen in de cultuur, en om een eland te ontmoeten! Deze prachtige dieren komen namelijk veel voor in dit gebied van Zweden. De grootste elandbevolking vind je in Småland. Mocht je geen geluk hebben om tijdens je autorit een eland in het wild te kunnen spotten, dan vind je hier diverse elandparken om ze alsnog een bezoekje te brengen en deze edele dieren te aanschouwen.

De rendieren en de Sami zijn een onafscheidelijk duo

4.    Iconen

Zweden is de bakermat van diverse iconen als Ikea, Volvo, ABBA, Pippi Langkous. Er zijn dan ook diverse musea en bezienswaardigheden aan deze iconen gewijd. Onze persoonlijke tips zijn absoluut het interactieve ABBA museum en ook het ontmoeten van helden als Pippi Langkous in het Astrid Lindgren Värld. Leuk voor jong maar ook zeker voor oud, want wie is er nou niet met Pippi opgegroeid? En natuurlijk mag een bezoek aan de hoofdstad Stockholm - eveneens een Zweedse icoon - zeker niet in dit lijstje ontbreken! Bekijk de stad eens vanuit een ander hoogtepunt en maak een wandeling over de daken! Stop onderweg ook eens bij een Loppis; een typische tweedehandszaak!

 

Pipi Langkous is natuurlijk een van de iconen die Zweden rijk is

5.    Midsommar

Altijd al een echt een typisch Zweeds feest willen meemaken? Dan moet je zorgen dat je tijdens het traditionele feest Midsommar (meestal rond 21 juni) in Zweden bent! Al dansend en zingend rondom de meiboom en met lekker eten wordt dan de start van de zomer gevierd.

De midzomernacht wordt altijd groots gevierd in Zweden

6.    Fika

En je bent natuurlijk echt niet in Zweden geweest als je niet meegedaan hebt aan het belangrijkste onderdeel van de Zweedse cultuur: de fika. De fika is een belangrijke koffiepauze met een zoetigheid, het liefst met een Kanelbulle (kaneelbroodje), waar echt even tijd vrij wordt gemaakt voor elkaar. Iets wat in elke cultuur geïmplementeerd zou moeten worden, toch?

Het kaneelbroodje is een vast onderdeel van de Fika

Zweden is een land dat nog vele malen meer te bieden heeft dan wij hier beschrijven. Neem daarom gerust eens contact met ons op en laat ons een reisvoorstel doen voor jouw rondreis door Zweden. De voorpret kan beginnen!

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.