Frankrijk per fiets ontdekken is een geweldige manier het land te leren kennen tijdens je rondreis

De 4 mooiste fietsroutes van Frankrijk op een rij!

Op een mooie, zonnige dag is er weinig leuker dan actief bezig te zijn én de omgeving te verkennen. Stop onderweg voor een goede bak koffie en een kraakverse croissant, stap een museum binnen of geniet aaneengesloten van de beste panorama’s van het land. Voor elke fietser is er in Frankrijk wel een mooie fietstocht om te rijden. Dat komt door het uitgebreide netwerk aan langeafstandsroutes en de variërende karakters van de Franse regio’s. Zo fiets je in het noorden over de glooiende heuvels van de Vogezenen en langs oude dorpen, in het westen langs de woeste Atlantische kust, en landinwaarts langs de spitse bergtoppen van de Franse Alpen. In dit artikel zetten wij onze favoriete fietsroutes van Frankrijk voor je op een rij.

1. La Vélodyssée: voor de echte zee liefhebber

De route La Vélodyssée is met een lengte van ruim 1200 kilometer de langste fietsroute in Frankrijk. De route begint in de regio Bretagne en loopt langs de volledige westkust door tot aan de Spaanse grens. Het fijne aan deze route is dat je je aandacht volledig kan richten op de prachtige uitzichten doordat maar liefst 70% verkeersvrij is. Voel de wind door je haren en adem de zilte lucht terwijl je het prachtige oceaandecor in je opneemt. Het startpunt in Bretagne biedt de perfecte gelegenheid om de omgeving per fiets te verkennen tijdens onze Historisch Normandië en Schilderachtig Bretagne Rondreis! Het gedeelte van Pornic naar La Rochelle is een aanrader, zowel voor gezinnen – vanwege de vlakke wegen – als voor koppels. Een extra pluspunt aan deze route is dat je langs vele gezellige kustplaatsjes komt. De combinatie van onverharde paden, een schitterende omgeving en een overschot aan leuke eet- en espressotentjes zorgt voor een perfecte vakantiedag.

Heerlijk rustig door Bretagne en Normandië fietsen is erg ontspannend

2. Route des Vins d’Alsace: zoveel wijn proeven als je wilt, want je bent op de fiets! 

Deze route staat beter bekend onder de veelzeggende naam ‘De wijnroute van de Elzas’ die tevens de titel ‘oudste toeristische wijnroute van Frankrijk’ op haar naam heeft staan. Wat treffen we tijdens deze route aan? Meer dan 170 kilometer aan uitgestrekte wijngaarden, gezellige wijndorpen en een honderdtal wijnhuizen van enthousiaste wijnmakers. Eén van deze wijnhuizen is Robert’s Vins d’Alsace, waar je zeker even een pitstop moet maken om je tegoed te doen aan een wijnproeverij! De Route des Vins d’Alsace is dus niet alleen geschikt voor de fietsliefhebber maar zeker ook voor de liefhebber van glooiende heuvels, de rijke geschiedenis, en bovenal heerlijke wijnen.

Door de Franse Elzas is het geweldig fietsen

3. Le Route Napoléon: waan je in het jaar 1815

Achter deze fietsroute gaat een rijke geschiedenis schuil. Zoals de naam al verklapt, voert deze route je langs een stukje van de weg die keizer Napoleon Bonaparte heeft afgelegd na zijn ontsnapping van het eiland Elba in 1815. Tijdens het afleggen van de route zul je dan ook overal kenmerken van Napoleon terugzien. Voorbeelden hiervan zijn de vele standbeelden in de vorm van een adelaar, die de bewegwijzering van de route vormen. Le Route Napoléon loopt vanaf Sisteron tot aan Castellane, in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, waardoor je je onderweg aan de prachtige omgeving vergaapt. Deze fietsroute is de perfecte activiteit tijdens onze bestseller Art de Vivre Zuid-Frankrijk Rondreis!

 

Fiets Napoleon achterna op de Route Napoléon

4. Grandes Treversées du Jura: een klassieke route in een avontuurlijk jasje

Mag het voor jou wel wat avontuurlijker? Pak dan de mountainbike en stort je in de ‘Grande Traversée du Jura’. Deze perfecte klassieker is gelegen in het Jura-gebergte tegen de Zwitserse grens. Over een lengte van 415 kilometer openbaren zich pittige hellingen, grote hoogteverschillen en prachtige uitzichten. Doordat de Grandes Treversées du Jura alle grote wegen vermijdt, verdwijn je al gauw tussen de gigantische sparrenbossen en uitgestrekte weilanden. De route loopt door de regio Auvergne-Rhône-Alpes die bekend staat om zijn berglandschap, schilderachtige dorpjes en uitstekende kaas. Eén van onze leukste adresjes op de route hebben we vast voor je uitgezocht, want de liefde voor een plek, gaat immers toch wel door de maag. Restaurant Le Bellevue, is dit leuke adres waar je kunt genieten van een kaasplankje met 5 lokale kazen!

Lekker door de groene Jura fietsen is voor de iets meer getrainde fietser

Welke van deze fietsroutes door Frankrijk ga jij afleggen?

Zoals je ziet is de keuze reuze als het om fietsen door Frankrijk gaat. Ga jij één van deze routes proberen, of zoek je nog verder naar een route die nóg beter bij jou past? In beide gevallen helpen wij je graag, om zo jouw rondreis door Frankrijk volledig naar jouw wensen te vormen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw droomreis te bespreken.

 

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.