Ga op fiets excursie in Valencia

De 5 leukste excursies voor een actieve vakantie in Spanje!

Een vakantie naar Spanje kun je natuurlijk op allerlei verschillende manieren invullen. Spanje heeft enorm veel te bieden en is op elke nieuwe plek wel weer uniek. Naast het bezoeken van de highlights is het ook erg leuk om de cultuur van Spanje te ontdekken via verschillende excursies. In een aantal steden is het ideaal om de stad op de fiets te verkennen. Ook is het erg leuk om de lokale streek wijnen te proeven tijdens een wijnproeverij. Naast het vaste land kun je het gebied natuurlijk ook heerlijk via het water verkennen tijdens een kanotochtje of op een avontuurlijkere manier zoals raften. In dit artikel delen wij onze top 5 van excursies in Spanje.

1. Winetasting in de kelders van Salamanca

Tijdens de Klassieke Stedenrondreis Midden-Spanje overnacht je 2 nachten in de studentenstad Salamanca. In deze geweldige stad waar je één van de oudste universiteiten van Europa vindt, kun je ook genieten van de lokale wijnen bij Hacienda Zorita. Zelfs de bekende Columbus verbleef hier een tijdje om de financiën te regelen voor zijn rondreis naar Indië (waarmee hij uiteindelijk Amerika ontdekte). In de kelders van Hacienda kun je genieten van de verschillende lokale wijnen uit het Duero gebied. In een educatieve en ontspannen omgeving vertelt een sommelier de verhalen bij de 3 wijnen en zal hij je rondleiden in de kelders.

Wijnproeven in de kelders van Hacienda Zorita

2. Fietstocht over de Vía Verde Olot in de Catalaanse Pyreneeën

Voor de actievelingen onder ons ben je in Spanje op de juiste plek. In Spanje vind je inmiddels al meer dan 100 Vias Verdes (letterlijk vertaald ‘Groene paden’). Deze oude spoorwegen zijn inmiddels vervangen voor prachtige fiets en wandelpaden. Om de route af te maken zijn er nu overal borden geplaatst, de wegen zijn verlicht en oude stationnetjes zijn omgebouwd tot restaurants of plekjes om even op adem te komen. Eén van de populairste Vias Verdes is Olot. Deze 54 km lange fietsroute gaat eerst een stukje omhoog, maar daarna zal je constant lichtjes dalen. Mocht je het wat makkelijker willen maken, zijn er ook e-bikes te huur! Onderweg fiets je vaak langs de rivier de Ter en doorkruis je het vulkaangebied La Garrotxa. Een tocht over de Vias Verdes is de perfecte manier om aan je rondreis door Spanje een sportieve twist te geven!

Fiets over de Via Verde Olot

3. Een workshop in Valencia om hét Spaanse gerecht Paella te maken

Een workshop Paella maken mag je eigenlijk niet overslaan als je in de buurt van Valencia bent. Op ongeveer 10 km naast Valencia vind je een familierestaurant waar je samen met de kok op de traditionele manier paella gaat maken. Ondanks dat ze hier alleen Spaans spreken (of juist omdat ze er alleen Spaans spreken) is het een leuke en grappige ervaring. Met handen en voeten kom je er namelijk ook wel uit!

Gezellig samen Paella maken

4. Een boottochtje langs de Flysch kliffen aan Baskische kust

Noord-Spanje heeft een prachtige kust. Tijdens de van Kust (Bilbao) tot Kust (Costa Brava) Rondreis kom je langs de fraaie Oostkust, maar ook langs de woeste Noordkust. Op een halfuurtje rijden van San Sebastian kun je bij Getaria opstappen voor een boottocht langs de woeste Flysch kliffen. Het gebied ligt in het natuurpark Geopark. Onderweg maak je nog een stop in het vissersdorpje Mutriku, waar je 45 minuten de tijd hebt om door door de haven en het historisch centrum te wandelen. Hierna vaar je weer langs de kust terug.

Ontdek de schoonheid van de Flysch kliffen tijdens een boottochtje

5. Loop de spectaculaire Caminito del Rey

Onze laatste maar niet onze minste tip voor een actieve vakantie in Spanje! In de buurt van Ronda ligt de spectaculaire Caminito del Rey. Deze wandelroute langs de rotsen was tot 2000 de gevaarlijkste wandelroute van Spanje. Gelukkig werd het pad in 2014 in zijn geheel gerestaureerd en is de route nu al vanaf 8 jaar toegankelijk. Met een wandeling van ongeveer 7,5 km in zijn geheel en 3 km op de Caminito is deze erg makkelijk te belopen. Je wordt teruggebracht met een busje die de gehele dag op en neer rijdt. De tickets inclusief de busreis zijn bij ons te bestellen.

Een spektakel, loop de Caminito del Rey in Andalusië

Wil jij meer dan alleen luieren op de fijne stranden van Spanje? Met deze tips heb je genoeg inspiratie om van jouw vakantie in Spanje een actieve reis te maken. Of je nu in het noorden, het zuiden, het oosten of het westen verblijft: in elke streek valt er genoeg te ondernemen. Ben jij er klaar voor om jouw reis door dit ultieme vakantieland te plannen? Of wil je meer weten over excursies in Spanje? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken! 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.