Met de auto op reondreis door Zweden levert betoverende plaatjes op

De 5 mooiste autoroutes voor een reis door Zweden op een rij!

Zweden, daar overvalt je de ruimte. In dit fenomenale land reis je op je eigen tempo, met maximaal 80 km/u. Hier wisselen dichte bossen langs de weg zich af met open vlaktes, meren en een grillige kustlijn. Zie jij jezelf er al rijden met de auto, met ABBA knallend uit de autospeakers? Wij hebben alvast de mooiste autoroutes van Zweden op een rij gezet. Laat je inspireren!

1.    De kustweg van Skåne

Skåne is de zuidelijkste provincie van Zweden. Het landschap is glooiend, vol koolzaadvelden, uitgestrekt platteland en heeft een woest schone kustlijn met uitgerekte stranden.  Hier beginnen we dan ook direct met de mooiste zonnigste route van Zweden. Vanaf de stad Malmö, reis je langs het schiereiland Falsterbö waar de regenbooggekleurde huisjes op het zandstrand bijdragen aan het ultieme vakantiegevoel. Vanaf hier volg je de E9 langs de kustlijn. Je komt zo langs diverse stranden als Sandhammararen en onderweg kun je diverse stops maken zoals bij het zuidelijkste toeristische puntje van Zweden, het charmante stadje Ystad, een van de grootste Zweedse Viking monumenten. De route eindigt bij het aan de kust gelegen nationale park Stenshuvud’s National Park. Maak hier na deze route een afsluitende wandeling langs de kustlijn. Tijd voor marshmallows op het uitzichtpunt!

Skane is een prachtig groen deel van Zweden

2.    De Vildmarskvägen 

De Vildmarksvägen is een 500 kilometer lange route, enkel geopend tijdens de zomer (van juni tot oktober) en voornamelijk geschikt voor de gevorderde reiziger. Het wordt dan ook niets voor niets een wildernisroute genoemd. De route gaat dwars door de ongerepte regio Jämtlands en brengt je langs diverse meren, rivieren en watervallen, zoals de Hällingsåfallet, maar ook langs de langste grot. Naast natuur is er ook aan cultuur geen gebrek langs deze route: je komt namelijk langs het Sami dorp Fatmomakke. Jämtlands is de meest dunbevolkte regio van Zweden, maar tegelijkertijd het meest dichtbevolkte gebied als het gaat om bruine beren. Ook rendieren nemen graag deze route, dus houd je ogen er goed open!

De Vildmarksvägen is een 500 kilometer lange route dwars door Zweden

3.    Langs de wateren

Naast het bekende Vänern- en Vattermeer, loopt het Götakanaal als een rode draad dwars door het midden van Zweden. Het kanaal staat voornamelijk bekend om zijn imposante sluizen, waar boten zich met diverse hoogteverschillen doorheen dienen te manoeuvreren. Een zonnigere route vanaf de scherenkust, en langs de 2 befaamde meren en de rivier, bestaat bijna niet. Overal zijn er diverse stops om even een pootje te baden, te wandelen of een stadje te bezoeken.  Zo reis je vanaf Gothenburg over de E20 het machtige Vänermeer tegemoet. Maak zeker even een uitstap van de route naar de bijzondere sluizen van Trollhättan. Vervolgens door naar Lidköping, waar op het puntje van het schiereiland het kasteel met het water als decor een fotogeniek plaatje oplevert. De route voert je verder langs het Tiveden National Park (het oerbos van Zweden) richting Linköping, waar je met een Zweeds ijsje de zeven aaneengesloten sluizen - met een hoogteverschil van wel 18 meter -aanschouwt! Afgekoeld reis je verder langs het Vänermeer langs het snoepstadje Gränna, waar je eventueel een uitstap vandaan kunt maken naar een eilandje. Mocht je actief bezig willen zijn op het meer, dan is een uitstap naar Jönköping nog aan te raden, alvorens je weer koers vaart richting Gothenburg.

Het bekende Vänern- en Vattermeer in Zweden

4.    De Bohuslän archipel

Ga eilandhoppen langs de unieke West-Zweedse scherenkust van Göteborg tot aan Noorwegen: de Bohuslän archipel. Begin de route in het bruisende Gothenburg met vele musea, een pretpark en talloze shopgelegenheden. Vervolgens volg je de kronkelige E6 langs de rotsachtige kust omhoog.
Pittoreske vissersdorpjes, prachtige vergezichten en ontelbare eilanden zoeven aan je voorbij. Houd zeker halt bij het mondaine Marstrand, het eiland Smögen met zijn houten pastelkleurige huisjes, het vissersdorp Fjällbacka waar de boeken van Camilla Läckberg tot leven komen, de rotstekeningen bij Tahum en Grebbestad, waar je een paar wel verdiende verse oesters naar binnen slurpt.

 

De Bohuslän archipel betekent veel vergezichten en water tijdens je autorondreis door Zweden

5.    Gotland en Öland

Vanaf het vasteland zijn er diverse veerverbindingen naar het eiland Gotland. Het is een heuvelachtig eiland met een kustlijn vol stranden en rotsen. Dit zorgt voor prachtige panoramische routes. Maak ook zeker een stop bij de bijzondere hoofdstad Visby. De stadsmuur en vele kerken brengen je terug in de tijd. Kies vervolgens zelf je route: langs de kust of kris kras over het eiland. Het maakt niet uit wat je kiest, want alle wegen brengen je naar prachtige uitzichtpunten en langs pittoreske huisjes.
Ook het kleinere eiland Öland heeft prachtige routes. Vanaf de stad Kalmar rijd je per auto de brug over naar het schiereiland Öland. Zodra je het eiland op rijd, weet je al dat het genieten wordt! Hier tour je langs stranden, eeuwenoude ruïnes, pittoreske houten windmolens en de unieke UNESCO Stora Alvaret vlakte.  

 

Het eiland Gotland is een heuvelachtig eiland met een kustlijn vor stranden en rotsen

Welke van deze rondreizen door Zweden spreekt jou het meest aan? Ga je voor wildernis langs de Vildmarskvägen, of voor historie Gotland en Öland? Wellicht wil je wel twee of meerdere routes combineren, of heb je een totaal andere route op het oog. Las Perlas reizen kan je helpen om jouw droomreis samen te stellen. Neem gerust contact met ons op om je ideeën met ons te bespreken!

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.