Het eiland Brac is een van de mooiste eilanden van Kroatië

De eilanden van Kroatië: welke móet je bezocht hebben?

Wanneer je Google Maps opent, dan zie je van het noorden tot aan het zuiden van Kroatië tientallen vlekjes in de Adriatische Zee oplichten. Kroatië beschikt namelijk over meer dan 1200 verschillende eilanden. Van groot tot klein, en van rust en natuur tot aan heuse party eilanden, voor ieders wens is er wel een eiland te vinden. Het zijn er teveel om eenvoudig een keuze uit te maken wanneer je van plan bent om naar Kroatië te gaan. De grote vraag is dus: welke eilanden zijn een bezoek zeker waard? In deze blog komen onze vijf favorieten voorbij. 

1. Braç

Uiteraard starten we dit rijtje met het eiland Braç. Niet enkel omdat het één van de grootste eilanden van Kroatië is en het glanzende witte steen van het Witte Huis in Washington hier vandaan komt, maar voornamelijk omdat je hier het bekende prachtige strand Zlatni Rat vindt. Het prachtige kiezelstrand omringd door pijnbomen, prijkt prominent op de voorkant van elke Kroatië brochure. De in zee uitstrekkende hoornvormige punt verandert voortdurend van vorm als gevolg van stromingen, golven en wind. Deze wind zorgt er trouwens ook voor dat Braç een uitstekend eiland is voor de actieve watersporters. Een rondrit over het eiland brengt je langs pittoreske dorpen met lieflijke havens zoals Milna en toeristische badplaatsen zoals Supetar en Bol. Tussen de stadjes door doemen steile groene kliffen, prachtige Mediterrane landschappen en azuurblauwe wateren op. De veelzijdigheid en het feit dat het makkelijk te bereiken is vanaf Split, maakt het een populair eiland. Ondanks de populariteit en het ontwikkelde toerisme, blijft het eiland zeker een bezoek waard!

 

Hetberoemde strand Zlatni Rat op het eiland Brac

2.  Krk

Het grootste en meest bevolkte eiland Krk, gelegen in de Kvarner baai, verbindt zich met het vaste land door een tolbrug. Krk mag zich met recht een zeer veelzijdig eiland noemen dankzij haar verscheidenheid in natuur, stranden en gezellige badplaatsen. Onder andere fiets- en wandelfanaten kunnen hun borst nat maken. Moeder natuur heeft haar handen hier flink uit de mouwen gestoken. In het zuidoosten vind je voornamelijk kale en rotsachtige landschappen, terwijl het noordwesten en het binnenland zich kenmerken door weelderige en vruchtbare landschappen. De cultuursnuivers vinden hier een gevarieerd aanbod aan stadjes, zoals de hoofdstad Krk, de toeristische badplaatsen Baska en Malinska en het schilderachtige middeleeuws plaatsje Vrbnik. Gelegen op een klif zorgt dit laatste dorpje voor een magistraal uitzicht over de Adriatische kust onder het genot van een lokaal geproduceerde Vrbniçka Zlahtina wijn. Naast de afwisselende landschappen, verscheidenheid aan steden, wordt ook de onderwaterwereld van Krk geroemd.  Met deze vele natuurlijke en culture schatten is ‘Het Gouden Eiland’ dan ook een terechte alternatieve benaming voor het eiland.

De haven van het stadje Malinska op het eiland Krk

3. Hvar

Het eiland Hvar, voor de kust van Split, is een opsomming van superlatieven. Hvar draagt naast de titel van het zonnigste eiland van Kroatië, ook de benaming ‘het Ibiza van Kroatië’. De hippe en bruisende stad Hvar is voornamelijk favoriet bij de jetset, feestgangers en beroemdheden. Voor trendy Beach bars, dobberende juweeltjes in de haven en het bruisende uitgaansleven, is dit de place to be! Laat je als liefhebber van cultuur en natuur echter niet door het feestgedruis weerhouden om Hvar te bezoeken. Voor de geschiedenis- en cultuurbeminnaars is de ommuurde Venetiaanse stad Hvar ook echt een waar genot. Binnen de stadswallen vind je tal van historische schatten: gotische paleizen, prachtige kerken en pleinen, musea en kunstgalerijen, de kathedraal en één van de oudste theaters van Europa. En wanneer je de bruisende stad Hvar achter je laat en meer naar het zuiden en het binnenland trekt, tref je het andere uiterste van Hvar aan. Hier maakt het toerisme plaats voor sereniteit, weidse wijngaarden, fruitbomen en bovenal de eindeloze geurende lavendelvelden. Hvar wordt daarmee ook wel het ‘lavendeleiland’ genoemd.

 

Het mondaine eiland Hvar trekt veel jetset

4. Korčula

Onder Hvar vind je het eiland Korčula. In tegenstelling tot Hvar hoef je voor het bruisende uitgaansleven geen bezoek te brengen aan Korčula. Als de (nooit echt bewezen) vermelde geboorteplaats van Marco Polo is het bij uitstek een eiland voor de echte cultuurliefhebber. Hier vind je een verscheidenheid aan musea. Zelfs het huis waar Marco Polo geboren zou zijn! Wat het eiland echter nog specialer maakt, zijn de eeuwenoude tradities en ceremonies die nog een belangrijk onderdeel vormen van het dagelijkse leven van de plaatselijke bevolking, zoals de Moreske Zwaarddans. Verder is het eiland zeer geliefd door haar natuurlijke schoonheid met prachtige stranden en romantische baaitjes met kraakheldere wateren, vele wijn- en olijfgaarden, dichtbegroeide bossen en authentieke dorpjes met architectonische parels. Dit laatste vind je voornamelijk in de charmante ommuurde stad Korčula, ook wel ‘Dubrovnik in het klein’ genoemd wegens haar ligging aan het water, oranje daken en de stadsmuren. Samenvattend: Korčula is een uitstekend eiland voor zowel natuur-, strand- en cultuurliefhebbers.

 

Het eiland Korčula is voor de echte natuur- en cultuurliefhebber

5. Vis

Pure authenticiteit vind je ook op de ongerepte schoonheid Vis. Dit komt wellicht doordat het eiland het verst weg van het vaste land van Kroatië ligt, waardoor het wat minder makkelijk te bereiken is. Daarnaast is het eiland tot 1989 gebruikt als marinebasis en is het tot die tijd gesloten geweest voor toeristen. Inmiddels is het een heerlijk rustig en puur eiland, waar slenteren door kneuterige dorpjes een van de voornaamste activiteiten is. Ook het bezoeken van de talloze prachtige stranden en baaitjes en genieten van de ontspannen Mediterrane sfeer staat garant voor het eiland Vis. Voor de liefhebbers van culinaire hoogstandjes moet het bezoeken van het eiland Vis hoog op het wensenlijstje staan. Hier geniet je van lokale producten, zoals verse visgerechten en uitstekende lokale witte wijn.

 

Het eiland Vis in Kroatië kent vele verborgen pareltjes

Natuurlijk heb je ook nog andere eilandgroepen zoals de Brijuni Eilanden, welke als een dagtrip vanuit Istrië bezocht kunnen worden, en de Kornati eilanden, welke leuk zijn om te bezoeken als zeil trip vanuit Zadar. Daarnaast is een bezoek aan het groene ecologische eiland Mljet, tevens een Nationaal Park, met haar unieke zoutwatermeren en prachtige baaitjes dichtbij Dubrovnik gelegen zeker de moeite waard.

Meer weten over de eilanden van Kroatië? Neem contact met ons op!

Enthousiast geworden en wil je meer weten of meteen je fly & drive naar Kroatië boeken? Wij helpen jullie graag bij het boeken van jullie ideale vakantie. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op!

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.