Spaanse wijnen moet je proeven tijdens je Spanje rondreis

Rondreizen door Spanje? Hier drink je de beste Spaanse wijnen!

Wijnen, wijnen en nog eens wijnen, dat doen we graag! En waar kan je dit beter doen dan in Spanje, de derde grootste wijnproducent ter wereld en het land met het grootste oppervlak aan wijngaarden dat zich uitstrekt van het noorden tot het zuiden en van het vaste land tot aan de eilanden. Elk gebied kent zijn eigen specialiteit en dat is te proeven! Combineer dit met een bezoek aan één van de vele toprestaurants, bodega’s en gastvrije hotels die deze regio’s sieren en je rondreis door Spanje kan niet meer stuk. Wat is nou pittoresker dan door de prachtige glooiende heuvels, slaperige dorpjes en uitgestrekte wijngaarden te rijden? Het zal moeilijk kiezen zijn tussen de vele interessante wijnregio’s, maar vooral hier drink je de beste Spaanse wijnen!

1. Hofleverancier Rueda & het frisse Galicië

Rueda is het kloppend hart van de Verdejo druif en wordt daarmee gezien als hofleverancier van de bekendste witte Spaanse wijn. Een echte ‘Rueda’ wijn bestaat ten minste voor de helft uit deze druif en wordt het liefst zo jong mogelijk gedronken. Het geheim van deze prachtige fruitige witte wijnen zijn de hete zomers en koude winters die zorgen voor een heerlijke frisheid. Hier kan je niet onder een bezoek aan één van de vele topbodega’s uit, die je graag verwelkomen voor een proeverijtje. Misschien iets minder bekend, maar toch zeker noemenswaardig zijn de frisse wijnen van het noordelijke Galicië met de Albarino druif in de hoofdrol. Mocht je toch al een bezoek brengen aan trekpleister Santiago de Compostela, raden we aan om de drie kwartier durende rit naar de Valle del Salnes te maken, waar de rotsachtige westkust en groene wijngaarden ook zeer smaakvol zijn voor het oog. Vooral de kalkbodem in combinatie met het gure zeeklimaat zorgt voor die unieke zilte smaak.

Lange rijen vaten waarin de Spaanse Rueda wijnen liggen te rijpen

2. Rioja; het meest prestigieuze wijngebied van Spanje

Rioja is een prachtige regio que landschappen. Daarnaast is de aanwezigheid van de Ebro rivier, de nabijgelegen bergketen en de hoogte zeer gunstig voor de meest dominante druivensoort van Rioja: de Tempranillo. De hoge kwaliteit van de smakelijke krachtige, robuuste of kruidige rode wijnen hier heeft ervoor gezorgd dat Rioja als eerste Spaanse wijnregio de allerhoogste kwalificatie ontving. Naast bodega’s zijn er ook leuke stadjes te bezoeken. Logroño, ooit uitgeroepen tot de gastronomische hoofdstad van Spanje, kent één van de beste tapasstraten: Calle Laurel. Gerechten om je vingers bij af te likken en je bestelt er natuurlijk een heerlijk bijpassend Rioja wijntje bij. Mocht je toevallig op 29 juni in Haro zijn en een wit shirt dragen, dan is het zeker oppassen geblazen, gezien tienduizend lotgenoten elkaar te lijf gaan met dit rode brouwsel in het wijnfestival ‘Batalla del Vino’.

Rioja wijn is de beroemdste Spaanse wijnsoort

3. De gouden sherrydriehoek van Andalusië

Denk je aan Andalusië dan denk je natuurlijk aan het Alhambra, de sierlijke Flamenco en de Sierra Nevada. Maar ook op wijngebied is Andalusië een belangrijke speler. Sherry is natuurlijk ook gewoon wijn, maar dan een vaatje sterker. Vooral de ligging nabij de Atlantische Oceaan in combinatie met de vele zonuren en de unieke hagelwitte bodem waar je een zonnebril voor nodig hebt, zijn zeer gunstig voor de Palomino Fino druif, die de basis vormt voor deze smakelijke okerkleurige drank. Sherry kan pas Sherry genoemd worden wanneer deze uit de gecertificeerde gouden driehoek komt, met Jerez de la Frontera als meest bekende stad. Hier ontkom je niet aan de vele zwarte eikenhouten sherryvaten die zelfs in de kathedralen opgeslagen worden. Ook vind je op elke hoek van de straat wel een indrukwekkende bodega, zwieren de Flamenco jurken je om de oren en is het ritmische paardenballet een waar lust voor het oog.

Sherry is de bekendste wijnsoort uit Andalusië

Meer beste wijngebieden in Spanje?

Samengevat is Spanje een ideale bestemming voor niet alleen de wijn-, maar ook zeker in het algemeen voor de levensgenieters onder ons. Of je nu het noorden, midden of zuiden bezoekt of een combinatie maakt: prachtige wijnen en culinaire hoogstandjes zijn altijd binnen handbereik. Daarnaast kan je in Spanje genieten van natuurlijke schatten, culturele steden en gouden langgerekte stranden. Reis je bovendien met Las Perlas Reizen, dan logeer je in pareltjes van hotels en krijg je de beste insider tips. Wil je meer weten of meteen je Spanje rondreis boeken? Neem gerust contact met ons op!

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.