Semana Santa in Málaga zeker bezoeken tijdens je Andalusië rondreis

Semana Santa in Andalusië

De week voorafgaand aan Pasen is in Spanje, en dan met name in het zuiden van het land, één van de meest belangrijke, zo niet belangrijkste, religieuze week van het jaar. Wil je de beroemde processies een keer van heel dichtbij meemaken, dan kan dit een belangrijk onderdeel zijn van een boeiende rondreis door Andalusië.

Semana Santa

Semana Santa staat voor de heilige week of ook wel de Goede Week genoemd. Dit is de week van Palmzondag tot de Stille Zaterdag. Met name in de steden in het zuiden van Spanje, Andalusië, staat deze week, voorafgaand aan het Paasfeest, geheel in het teken van de lijdensweg van Christus en Maria.

Bezoek Semana Santa op je Andalusië rondreis

Processies

Vooral de steden Málaga en Sevilla staan bekend om hun uitbundige processies welke gedurende de gehele Paasweek zowel dag als nacht worden gehouden. In deze processies wordt de gehele lijdensweg van Christus en Maria uitgebeeld aan de hand van grote beelden welke op zogenaamde “tronos” door de stad worden rondgedragen. Dit zijn gigantische beeldengroepen welke door soms wel 250 dragers stapvoets door de straten worden gedragen. Dat het een belangrijke happening is blijkt ook wel uit het feit dat de beroemde acteur Antonio Banderas, geboren in Málaga, ieder jaar speciaal voor de Semana Santa terugkeert en als drager meeloopt in een aantal processies van zijn broederschap.

Deze processies komen allesbehalve stilletjes voorbij! In iedere processie lopen diverse orkesten mee waar vooral het dreunende tromgeroffel als het indringende trompetgeschal de boventoon voeren.

Semana Santa in Málaga

Broederschappen

De grotere steden kennen vele broederschappen. Ieder broederschap verzorgt zijn eigen processie, heeft zijn eigen trono (soms meerdere) en dragen hun eigen herkenbare kleding. Deze tronos worden door de broederschappen rijkelijk versierd met veel bloemen en gouden of zilveren versierselen. Door de stad lopen diverse routes welke zowel dag als nacht worden gevolgd om de trono doorheen te loodsen. Dit kan tot spectaculaire situaties leiden wanneer de gigantische tronos door de kleine straatjes worden geperst.   

 

Semana Santa in Málaga is een belevenis

Puntvormige mutsen

Naast de tronos en hun dragers is een steevast onderdeel de groepen welke gemaskerd zijn met puntvormige mutsen om de anonimiteit te waarborgen. De connectie met de maskers die de Amerikaanse Ku Klux Klan dragen is snel gemaakt maar er is geen enkele verbintenis buiten dat de KKK het dragen van deze kleding heeft overgenomen. Deze personen dragen bijna altijd grote brandende kaarsen. Soms zie je kinderen welke een bol bij zich hebben en waar de gemaskerde personen het kaarsvet overheen gieten.

Plan je fly en drive naar Andalusië om Semana Santa heen

Hotels Málaga en Sevilla

Semana Santa is het belangrijkste religieuze festijn van het jaar. Dat blijkt tevens uit de bezettingsgraad van de hotels. De kamers worden tot wel een jaar van tevoren geboekt en de kamerprijzen zijn torenhoog. Mocht je een bezoek aan Semana Santa in willen plannen tijdens je Andalusië rondreis, dan zullen wij kijken waar je het beste kan worden gehuisvest tegen niet al te hoge kosten. Een oplossing kan bijvoorbeeld zijn dat je buiten de stad logeert en per trein naar het centrum reist. Desondanks is een bezoek aan Semana Santa een absolute aanrader. De passie en de massale beleving zal een onuitwisbare indruk op je maken.

    

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.