De Feria de los caballos is een sterk voorbeeld van de Spaanse cultuur

Wegwijs in Spanje: dit zijn de typische kenmerken die je kan verwachten

In Nederland en Spanje is het leven behoorlijk anders, en dat is iets om in gedachten te houden wanneer je een bezoek brengt aan het land.

In Nederland zijn we gewend aan een vrij hectisch leven. We leven vaak op het ritme van onze agenda's en haasten ons van de ene afspraak naar de andere. Spanjaarden daarentegen leiden een meer ontspannen leven. Alles gaat er, binnen de kenmerkende Spaanse cultuur, wat losser aan toe. Dat betekent niet dat afspraken niet worden nagekomen, maar het kan wel eens wat later worden dan gepland. Een goed voorbeeld hiervan is dat we In Nederland elkaars hand schudden als we iemand voor het eerst ontmoeten, maar in Spanje geven ze elkaar al snel twee kussen (één op elke wang), ook vrienden, vaders en zonen.

1.    Kenmerken van de Spaanse cultuur

De kenmerkende Spaanse siësta 

Tijdens je grote rondreis Spanje zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bedenk dan dat veel winkels in dorpen en steden zoals Madrid, Barcelona en Costa Brava rond lunchtijd sluiten, zo tussen twee en drie uur 's middags. De deuren gaan dan pas weer open rond vijf of zes uur. Mensen genieten dan van een heerlijke warme lunch en maken soms zelfs tijd voor een verfrissend siëstaatje. In grote steden blijven de meeste winkels wel open, maar je moet niet verbaasd zijn als je voor een gesloten deur staat.

Stierengevechten

De populariteit is dalende maar zo nu en dan gaan Spanjaarden met de familie of vrienden naar een eeuwenoud stierengevecht kijken. Hoewel stierengevechten nogal wat verdeeldheid zaaien, zijn ze nog steeds een hot item in Spanje. Het is een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de Middeleeuwen en diepgeworteld is in de kenmerkende Spaanse cultuur. De gevechten beginnen meestal pas in de namiddag en zijn een echt spektakel. Zowel in Madrid als in de omgeving van Barcelona kun je nog altijd van deze traditionele show genieten.

Feesten en evenementen

Spanje staat het hele jaar door bol van de feesten en evenementen. Van nationale feestdagen tot lokale festiviteiten in steden en dorpen, er is altijd wel iets te vieren. Het loont zeker de moeite om de lokale festiviteitenkalender goed in de gaten te houden en je onder te dompelen in de typische Spaanse feestcultuur!

Spanje is een land vol energie en activiteit. Zo is de sport padel erg populair, bijna elk park heeft wel een paar padelbanen. 
Het noorden van Spanje, zoals Baskenland en de Costa Verde, biedt een perfecte mix van diverse kustlijnen, vissersdorpjes en prachtige kliffen en bergketens. Ideaal om te genieten van wandelingen langs de kust of om te gaan kanoën.

 

De toreador is een boegbeeld van de Spaanse cultuur

2. Gewoontes en bijgeloof

Spanjaarden kennen vele gewoontes, maar zijn ook zeer gevoelig voor bijgeloof. We noemen er een paar:

  1. Twaalf druiven

Kenmerkend aan Spanje is dat Spanjaarden zich met oudejaarsavond vaak verzamelen op grote pleinen om samen het nieuwe jaar te verwelkomen. Wanneer de klokken om twaalf uur twaalf keer slaan, is het traditie dat iedereen bij elke slag een (witte) druif eet - één voor elke maand van het jaar. Als je hierin slaagt, voorspelt dat een jaar vol voorspoed en geluk!

  1. Bijgeloof

Veel Spanjaarden hebben zo hun eigen bijgelovige trekjes. Terwijl wij vrijdag de 13e als ongeluksdag beschouwen, geldt in Spanje juist dinsdag de 13e als een dag om extra op te passen. Wanneer je met vrienden uit eten gaat, probeer dan niet met precies dertien mensen aan tafel te zitten, want dat zou ongeluk kunnen brengen. Deze gewoonte heeft zijn oorsprong in het Laatste Avondmaal, waar ook dertien mensen aan tafel zaten.

Sommige Spanjaarden geloven sterk dat een hoed op je bed zetten ongeluk brengt. Ze denken dat slechte geesten, die zich verschuilen in je haar, via de hoed op je bed naar je lichaam kunnen komen. Dus, als je op zoek bent naar een goede nachtrust, is het beter om je hoed elders op te bergen!

Als een Spaans gezin naar een nieuw huis verhuist, is het de gewoonte om een nieuwe bezem te kopen. Ze geloven namelijk dat het meenemen van een oude bezem ongeluk kan brengen. Als je op het punt staat te verhuizen, zorg dan voor een frisse start met een splinternieuwe bezem!

Het laatste bijgeloof is dat voor Spanjaarden een cactus voor het raam zetten, slechte geesten buiten de deur houden. 

 

Beroemd is de Spaanse gewoonte 12 druiven te eten met oud en nieuw

3. Culinair Spanje

In de Spaanse keuken draait alles om verse seizoensproducten, van groenten tot vis en mals vlees. Olijfolie is de ster van de show en de gerechten worden op smaak gebracht met een grote hoeveelheid aan kruiden, van pittige uien en knoflook tot zout, peper, saffraan en peterselie. Je proeft duidelijk de mediterrane invloeden! Spanjaarden nemen graag de tijd om hun heerlijke gerechten te bereiden en vinden het belangrijk om dit gezellig samen te delen. 

Kenmerkend voor Spanje is dat er in elke grote stad meerdere markthallen zijn. Denk hierbij aan de Mercado Central in  Valencia. Hier kun je niet alleen lekkere producten kopen maar is ook een plek voor vrienden en familie om lekker samen te borrelen. Dus schuif gezellig aan en geniet van het lekkere eten tijdens je rondreis in spanje waar een bezoek aan deze markthallen ook is inbegrepen!

In Spanje hebben ze een heel ander eetritme dan wij hier in Nederland gewend zijn. Als je al eens in Spanje bent geweest, heb je waarschijnlijk weleens voor een gesloten restaurant gestaan. Dat komt omdat Spanjaarden later eten dan wij gewend zijn. Dat begint al bij het ontbijt, dat meestal pas rond 10.00 of 11.00 uur wordt genuttigd. Het bestaat vaak uit een lekker stukje geroosterd stokbrood of tostada met olijfolie en tomaat. En daarbij drinken ze dan een kopje koffie met melk (café con leche), verse sinaasappelsap (zumo de naranja) of gewoon een glas melk (leche).

Tussendoor snacken Spanjaarden vaak nog wat om de tijd tot de lunch te overbruggen. Als het tijd is voor de lunch, rond 14.00 of 15.00 uur, is het feest! Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag en bestaat meestal uit een voor-, hoofd- en nagerecht met lekkere wijn of sangria erbij. Daarna is het tijd voor de siësta. 

Voor het diner openen restaurants volgens onze maatstaven pas laat, zo rond 21.00 uur. Geen wonder dat veel Spanjaarden tussendoor nog genieten van heerlijke tapas of een zoetigheidje. Wil je deze gewoontes zelf eens ervaren? Kijk dan eens naar onze rondreis Spanje, waarbij je langs alle hoogtepunten van het land komt!

Verse waren zijn in Spanje te koop op de vele versmarkten

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.