De van Kust tot Keur rondreis Zuid-West Engeland

Omschrijving

In drie woorden is Zuid–West Engeland grillig, gevarieerd en simpelweg geweldig! Jouw autorondreis is te kust en te keur in te vullen. De veelzijdigheid is enorm en het is soms moeilijk kiezen. Vandaar dat we de mooiste kustgebieden, natuurparken en historische monumenten al voor je hebben samengebundeld in één fantastische reis met overnachtingen die je nog lang zullen heugen!

Met de mooie krijtrotsen van Dover nog net achter ons, bezoek je havenstad Portsmouth, waar je al snel naar grote hoogte zal stijgen in de Spinakker Tower. Legendarische schepen liggen voor de kust klaar om ontdekt te worden. Ook je overnachting in één van de oudste huizen hier, op een moorddadig goede locatie, is een ontdekkingsreis op zichzelf waard. Eveneens zou de oneindig lange kathedraal van Winchester je bezoek zeker appreciëren. Natuurlijk ga je ook het magische Stonehenge bezoeken, je kan Engeland niet verlaten zonder oog in oog te hebben gestaan met dit prehistorische monument.   

Daarna vervolgt je reis naar het historisch Bath, waar je jezelf letterlijk in de geschiedenis onder kunt dompelen in de Romeinse baden hier. Beleef de Regency tijd als nooit tevoren vanuit je centraal gelegen pareltje of lieflijke witte boerderij net erbuiten!

We dagen je uit om je camera neer te leggen in het Exmoor Nationaal Park. De beboste valleien, hoge kliffen, mooie watervallen, enorme rotsformaties en de galopperende pony’s vragen om gefotografeerd te worden.
Truro en het dichtbijgelegen schiereiland Penwith zijn daarna aan de beurt en zullen niet teleurstellen met de wonderschone Tin Coast, het goudgele strand van Porthcurno, de Engelse versie van Mont Saint Michel en de onbekende Stonehenge monumenten Merry Maidens en the Pipers. Uitrusten doe je daarna wel in één van de verbogen schatten van Truro: een voormalig 19e-eeuws klooster.

Het klimaat van de zuidkust is verrassend anders dan de rest van Engeland. Waar kan je dit beter ondervinden dan aan de Engelse Riviera. Verwacht geen subtropische temperaturen, maar een aangenaam mild klimaat die je helpt genieten bij het ontdekken van de vele schilderachtige vissersdorpjes en het bruisende centrum van Torquay.
Langs de fossielen kust van de Jurassic Coast zal de finale gehouden worden in de omgeving van Bournemouth, waar je één van de mooiste parken en natuurgebieden aan zal treffen. Pleziertuinen zoals de Lower & Upper Gardens concurreren met de paarse heide en wilde pony’s van het New Forest Nationaal Park. Gelukkig heb je alle tijd om beide te verkennen vanuit je niet alledaags kusthotel.

Je zal verliefd worden op Zuid–West Engeland. Niet alleen de veelzijdigheid van het land zullen indruk op je maken maar de heerlijkste scones en high-teas dragen daar ook zeker hun steentje aan bij!

 

Highlights
 • Het sublieme uitzicht vanaf de Spinnaker Tower
 • Queen Victoria’s favoriete vakantiebestemming Island of Wight
 • Het magische Stonehenge monument
 • De oneindig lange kathedraal van Winchester
 • Herbeleef het Georgisch tijdperk in Bath
 • Spot de kleurrijke pony’s in het fotogenieke Exmoor N.P.
 • Reis per kabelbaantje tussen de zusterstadjes Lynton en Lynmouth
 • Neem een loopje in het regenwoud van Project Eden
 • Maak een prachtige roadtrip over het schiereiland Penwith
 • De schilderachtige havenstadjes en gouden stranden van de Engelse Riviera
 • De sprookjesachtige landschappen van Dartmoor N.P.
 • Fossielen rapen aan de Jurassic Coast
 • Het kleurrijke bloemenbeddengoed van de Lower & Upper Gardens

 

Dagprogramma

Portsmouth is een perfecte start van je rondreis door zuidwest Engeland

Dag 1 – 3 Portsmouth of Winchester

Wat een welkomstcomité zijn de mooie krijtrotsen van Dover! Wanneer beide voetjes weer aan wal staan is het één streep door naar de havenstad Portsmouth.
Ooit een enkel huisje met een rood bakstenen dak, nu de thuisbasis van de Koninklijke Marine. Portsmouth is gemakkelijk te herkennen aan de Spinnaker Tower, een uitkijktoren die qua vorm niet zou misstaan in Dubai. Klim de 570 traptreden voor een subliem uitzicht of dompel jezelf helemaal onder in de geschiedenis van de Royal Navy en bezoek de vele musea en legendarische schepen hier. Zeebenen krijg je vanzelf!
En anders wel met de overtocht naar Isle of Wight, slechts gescheiden door de zeestraat Solent. Zie met eigen ogen waarom dit dé favoriete vakantiebestemming is van Queen Victoria.
Iets verder het binnenland in stuiten we op Winchester, een relatief kleine stad waar het beste van het platteland en de stad gecombineerd wordt. Zo wandel je door het golvende Engelse landschap van de South Downs en zo sta je oog in oog met de legendarische ronde tafel van King Arthur. De middeleeuwse straatjes en kathedraal hier zullen je betoveren! Net als het magische prehistorische Stonehenge, een wereldwonder welke je weer van je bucketlijst af kunt strepen!
Het wordt moeilijk kiezen tussen een overnachting in één van de gezellige bekroonde pubs van Winchester of één van Portsmouth oudste huizen op een moorddadige goede locatie.

 

Bath is een stad in Georgiaanse stijl gebouwd

Dag 4 – 5 Bath

Vandaag trekken we verder het binnenland in richting de bruisende stad Bath. Deze rit heeft nog een geweldige bijkomstigheid, je rijdt namelijk langs het magische Stonehenge monument, mocht je deze nog niet bezocht hebben is dit je kans. Je benen strekken was nog nooit zo mysterieus geweest!
Letterlijk vertaald bad, zullen de natuurlijke waterbronnen van Bath niet geheel als een verrassing komen. Relax zoals de romeinen dat ooit deden en dompel je letterlijk onder in de 2000 jaar oude geschiedenis hier. Een echt Wellness momentje beleef je op het dakterras van de Thermae Spa met een oneindige blik over de skyline. Geloof me dit wil je niet missen!
Bath zou Bath niet zijn zonder de prachtige Georgiaanse architectuur, waarbij de goudgele herenhuizen, die samen een perfecte cirkel vormen, het meest iconische beeld vormen. Wanneer je langs de Royal Crescent struint zit je midden in je eigen Engelse Roman. Alleen de kleding ontbreekt nog, maar daarvoor kan je terecht in het Fashion Museum waar een verzameling van kostuums uit belangrijke tijdperken te zien en te proberen zijn. Een verrassend leuk verkleedpartijtje!
Maar ook de prachtige Bath Abbey abdij, met haar vele gotische gewelven en kleurige glas in lood ramen verdient zeker een bezoekje.  
Vanuit je centraal gelegen pareltje of lieflijke witte boerderij net iets erbuiten beleef je Bath als nooit tevoren!

 

Het Exmoor National Park is een hoogtepunt van je rondreis door zuidwest Engeland

Dag 6 – 7 Exmoor Nationaal Park

De kust heeft ons zeker gemist! Met een kleine 2 uur rijden beland je weer in een totaal andere omgeving in het Exmoor Nationaal Park. Een zeer fotogeniek gebied dat gekenmerkt wordt door beboste valleien, enkele van de hoogste zee kliffen, de mooie watervallen van Watersmeet en de collosale rotsformaties zoals de Valley of Rocks. Moeilijk om je fototoestel neer te leggen! Ook het spotten van de wilde kleurrijke pony’s en grazende geitjes is net alsof je op een Engelse safari bent, maar dan een heel stuk vriendelijker!
We dagen je uit om het hoogste punt van Exmoor; Dunkery Beacon te beklimmen. Je beloning zal een adembenemend panoramisch uitzicht zijn over het park.   
Tevens een gebied waar één van de hoogste bomen van het land groeien en wat is dan een betere verstopplek voor het middeleeuwse kasteel Dunster dan hier. Maar vanuit je al even historisch verblijf gunt hij je toch een glimp.

Ook aan pittoreske dorpjes geen gebrek. Neem een kijkje bij de lieflijke rieten cottagehuisjes van Porlock Village en het charmante haventje waar de boten vaker op het droge staan, of reis voor Zwitserse sferen af naar Lynton en Lynmouth, die gescheiden van elkaar zijn door een hoge klif. Briljant of niet, het kabelbaantje die deze twee zusterstadjes verbindt is een vermakelijk ritje met een prachtig uitzicht!  

 

Langs Penwith ga je een mooie roadtrip maken!

Dag 8 – 9 Truro

Op naar de meest zuidelijke stad van Engeland, Truro roept ons!
Maar eerst gaan we nog iets heel on-Engels doen, namelijk het regenwoud in! Met een klein omweggetje komen we langs Project Eden. Wat ooit een kleimijn was, is nu een paradijs van felgekleurde bloemen, torenhoge bomen en meer dan een miljoen planten verpakt in haast alienachtige koepels.
Na een wandeling tussen de boomtoppen is het tijd voor een bezoek aan de enige stad van Cornwall. Hier kan je niet anders dan door de oude geplaveide straatjes slenteren met zicht op één van de nieuwste kathedralen van Engeland.
 
Maar dit zou geen echte kustrondreis zijn zonder aandacht te schenken aan het prachtige schiereiland Penwith. Het is tijd voor een roadtrip!
Langs de mooie baai van St. Ives gaan we richting de Tin Coast, waar nog altijd de fabriekspijpen van de oude tinmijnen prachtig afsteken tegen de ruige kust. Het exotisch ogende strand van Porthcurno en de mythische stenenformaties Merry Maidens en the Pipers zijn ook zeker het benen strekken waard. Loop vervolgens naar het eiland St. Michaels Mount, met hoog boven de groene heuvels het 15e-eeuwse kasteel. Maar pas op bij de terugweg, wordt het vloed dan zal je het niet droog gaan houden hier!
Met een rugzak vol nieuwe ervaringen klop je bij je nieuwe accommodatie aan, een voormalig 19e-eeuws klooster.

 

Torquay is een echte badplaats die je aandoet tijdens je Engeland rondreis

Dag 10 – 12 Torquay

Zonnebril bij de hand? De Engelse Riviera wacht op ons! Verwacht geen mediterrane temperaturen, maar wel een aangenaam zacht klimaat, prachtige goudgele stranden en schilderachtige vissersdorpjes zoals Salcombe, Darthmouth en Brixham. Met een kleine 2 uur rijden komen we aan in het bruisende Torquay, met een ligging aan de mooie Torbay baai konden we ons geen betere uitvalsbasis bedenken.

Genoeg vertier hier met de wandelpaden van de Rock Walk, de historische kunstgalerij Torre Abbey, de Engelse versie van Madurodam en het Torquay Museum, waar een ode gebracht wordt aan de beroemdste inwoonster: misdaadschrijfster Agatha Christie.

Verder zijn de heerlijke vis en schaaldieren natuurlijk ook geen straf!
Je bezoek is niet compleet zonder de voetjes in het zand gestoken te hebben. Oddicombe Beach mag misschien wel wat toeristisch zijn, maar de reis ernaar toe over de Babbacombe Cliff Railway zal je nog lang heugen. Een originelere manier om je dagje strand te beginnen bestaat niet!
Dat graafschap Devon niet alleen maar kust is, bewijst het dichtbijgelegen Dartmoor Nationaal Park wel. Even met de neus in het groen, terwijl de pony’s je voorbijrazen.  

 

Bournemouth is ook al een echte badplaats

Dag 13 – 14 Bournemouth of omgeving

Vandaag wacht alweer onze laatste stop van deze reis: Bournemouth. Maar de reis erheen zal al voor veel voorpret zorgen met de bijzondere kliffen en baaien van de Jurassic Coast, waar geen schelpen, maar juist fossielen voor het oprapen liggen.

Bournemouth belooft veel goeds met kilometers aan stranden, een levendige pier, de leuke winkelstraatjes, gezellige cafés en bruisende restaurantjes. Ook het Russel Cotes Art Gallery & Museum, het huis van de twee Victoriaanse reizigers en verzamelaars Sir Merton en Lady Annie Russel, vraagt om ontdekt te worden. Een leuke bijkomstigheid is de hoge ligging en het sublieme uitzicht vanaf dit klif!  

Tevens vind je één van de mooiste parken en natuurgebieden hier. Aan de rivier de Bourne bloeit het kleurrijke bloemenbeddengoed van de Lower & Upper Gardens het hele jaar door. Wat zouden sommige van deze pleziertuinen zijn zonder de begeleiding van imponerende gebouwen zoals Highcliffe Castle of het herenhuis Kingston Lacy. Tevens zal het mooie landschap van het New Forest Nationaal Park, waar de heide paars kleurt en de pony’s lieflijk grazen, nog lang op je netvlies gebrand staan.  
Gelukkig heb je genoeg tijd om alles te verkennen vanuit je niet alledaags kusthotel.

 

Engeland, een land met vele hoogtepunten

Dag 15 Naar huis

Wie had dat gedacht dat de kust van Engeland zoveel speciale momenten op zou leveren. Terwijl je de koffers inpakt is het maar lastig om hier niet aan terug te denken. Met een lach op ons gezicht rijden we dan ook terug naar Dover. Aan al het goede komt een eind, maar de herinneringen zijn gelukkig blijvend!

Reisschema

Dag 1              Dover – Portsmouth of Winchester  (allebei 220 km; 2,5 uur rijden)

Dag 2              Portsmouth of Winchester

Dag 3              Portsmouth of Winchester

Dag 4              Portsmouth of Winchester – Bath (150 km; 2 uur rijden)

Dag 5              Bath

Dag 6              Bath – Exmoor National Park (140 km; 2 uur rijden)

Dag 7              Exmoor National Park

Dag 8              Exmoor National Park – Truro (160 km; 2,5 uur rijden)

Dag 9              Truro

Dag 10            Truro – Torquay (170 km; 2 uur rijden)

Dag 11            Torquay

Dag 12            Torquay

Dag 13            Torquay – Bournemouth (170 km; 2,5 uur rijden)

Dag 14            Bournemouth

Dag 15            Bournemouth – Dover (300 km; 3,5 uur rijden); Back Home
 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.