Flavours of Corsica Rondreis

Omschrijving

Corsica staat niet voor niets bekend als Île de Beauté, het eiland van de schoonheid. Wie dacht dat Corsica alleen over parelwitte stranden beschikt heeft het mis! Dit enorme rotsblok dat oprijst uit de Middellandse Zee kent een gigantische diversiteit aan landschappen, mondaine jachthavens en eeuwenoude leuke stadjes. Het maakt niet uit of je een natuurliefhebber bent, zonaanbidder of cultuurfanaat; Corsica heeft het allemaal!

En waar kan de reis beter starten dan in de Golf van Porto. Dit UNESCO domein barst van de bezienswaardigheden. Voor je het weet reis je dwars door het amfitheater van de rode granieten kliffen Calanches van Piana of wandel je door het prettige bosdecor net iets buiten dit pittoreske dorpje. Het boottochtje naar natuurreservaat en tevens schiereiland Scandola zal zeker naar meer gaan smaken!

Je roadtrip gaat verder langs de woestijnachtige leegte van het noordwesten naar het toeristische stadje Calvi. Hier kan je heerlijk bakken op het kilometerslange zandstrand of opgaan in de rijke geschiedenis en historische sites. Ook de leuke buren van Calvi, met het hooggelegen Occi of het arendsnest Sant’ Antonino, weten je goed te vermaken!

De tweede stad van Corsica; Bastia kent leuke kronkelsteegjes en een aangename jachthaven waar blauwwitte houten vissersbootjes en grote jachten elkaar harmonieus afwisselen. De omgeving is om jaloers op te zijn. Ten noorden ligt het langgerekte schiereiland bezaaid met stranden, bossen en lieflijke stadjes, terwijl de groene woestijn in het westen één van de mooiste stranden van Corsica herbergt.

Ook ga je kennismaken met het ruige binnenland van Corsica en hoe doe je dit beter dan aan de hand van een aantal avontuurlijke wandeltochten. Corte zal je ideale gastheer zijn met zelf ook maar genoeg historische bezienswaardigheden die nog altijd beschermd worden door de indrukwekkende Citadel.

Daarna reis je door naar het uiterste zuiden voor de prachtige eeuwenoude steden zoals Porto Vecchio en Bonifacio. Met stranden zoals die van Palombaggia & Santa Giulia vergeet je even waar je bent, want deze paradijsjes zijn de hemel op aarde!

Geheel in stijl sluit je de reis af in de omgeving van Propriano. Met eigen ogen ga je zien waarom dit pittoreske dorpje zo geliefd was onder de piraten. Ook het lieflijke Sartene biedt om elke hoek weer een nieuw schilderijtje aan. Zoals het land van de heren doet vermoeden, kan niets minder dan hogere krachten deze plaats hebben gecreëerd. Het Alta Rocca gebied kent dan ook geen limiet aan prachtige landschappen en eeuwenoude middeleeuwse berggehuchten. Met een afsluitend bezoek aan de hoofdstad Ajaccio kan je pas echt zeggen dat je Corsica hebt leren kennen en wow wat was dit een mooie kennismaking! Eén om nooit meer te vergeten!

 

Highlights
 • De prachtige rode granieten kliffen van de Calanches van Piana.
 • Het unieke landschap van schiereiland Scandola.
 • De historische schatten van toeristisch stadje Calvi.
 • Het gezellige oude havengebied van Bastia.
 • De vinger van Corsica met tal van bossen, stranden en lieflijke dorpjes.
 • De verborgen mooie strandjes van de groene woestijn.
 • De prachtige hooggelegen Citadel van Corte.
 • Wandelen langs de diepe kloven en gletsjermeren van het ruige binnenland.
 • De aangename jachthaven en eeuwenoude centrum van Porto Vecchio.
 • Paradijsjes van stranden.
 • De kleurrijke haven van Bonifacio.
 • Het heer-lijke bosrijke gebied en de eeuwenoude middeleeuwse dorpjes van de land of the lords.
 • De pittoreske hoofdstad Ajaccio.

 

Dagprogramma

Een sterke start van je rondreis Corsica begin je in Golfo de Porto

Dag 1 – 3 Golfo de Porto

Nog maar net een voetstap gezet op Corsicaanse bodem en je valt gelijk met je neus in de boter. Wie dacht dat Corsica alleen maar een mooie kust heeft, zal hier bij een bezoek aan de Golf van Porto snel van terugkomen! De D81 neemt je regelrecht mee door het amfitheater van rode granieten kliffen. De Calanches van Piana zijn een wonderlijk schouwspel van rotsmassa’s, bergspitsen en mineraalsculpturen die de smalle, vaak drukke weg dubbel en dwars waard zullen zijn! Kan het dan nog mooier? Ja zeker! De rotsformaties veranderen in de loop van de dag op sensationele wijze van kleur.

Het pittoreske dorpje Piana mag er zelf ook zijn. Als wandelaar wordt je al snel verleid door het grandioze rots en bosdecor hier.
De ongetemde westkust leent zich uitstekend voor een mooie roadtrip, vergeet dan ook niet om de kleine badplaats Porto aan te doen, onlosmakelijk verbonden met de befaamde Genuese toren die nog altijd de wacht houdt en het strand dat omgeven wordt door geurige Eucalyptusbomen.
Het kleinere broertje de Golf van Girolata laat met zijn fraai gevormde rotsen, eilandjes en doorkijkjes de familiare band duidelijk zien. Het schiereiland Scandola maakt het je wel iets moeilijker om te bezoeken, maar des te waardevoller is de aanblik op dit unieke landschap dat alleen per boot bereikbaar is.

 

Enorme bastions vind je in Calvi

Dag 4 – 5 Calvi

Na een goede eerste kennismaking, zijn we ervan overtuigd dat ook de tweede date met Calvi zal slagen. Dit toeristische stadje in het noordwesten heeft het namelijk allemaal! Een kilometerslang zandstrand √, een rijke geschiedenis √ en genoeg historische sites om te ontdekken √. Een wandeling tussen de enorme bastions van de 15e-eeuwse Citadel is als een sprong terug in de tijd. Ook van het paleis van de Gouverneurs en de kathedraal van St. Jean – Baptiste spat de oudheid ervan af!
De beneden stad kent zijn eigen pareltjes in de vorm van talrijke oude steegjes, sprookjesachtige huisjes en de zoete roze barokke kerk van Sainte-Marie-Majeure. Ontmoet de meest gezellige plek van Carvi: de Quia Landry. Met een verfrissend drankje of ijsje aanschouw je het toneelstuk van oude vissersbootjes en luxe jachten die elkaar afwisselen. Omgeven door palmen en kleurrijke luifels voel je dat je echt vakantie aan het vieren bent!

Maar Calvi kent ook aardig wat leuke buren zoals Occi, een hooggelegen middeleeuws gehucht of Sant’ Antonino, dat als een arendsnest hoog boven op een heuvel gevestigd werd. Mocht je even van de gebaande paden af willen wijken is daar Osani of het rustigere Ostriconi strand. Hier vecht je niet om een plekje met je medemens, maar de gevlekte viervoeters die dit strand ook wel zien zitten!  

 

Ten noorden van Bastia vind je ontelbaar veel baaitjes

Dag 6 – 7 Bastia en Cap Corse

Dan op naar het niet meer zo bescheiden Bastia. Deze tweede stad van Corsica ademt nog altijd de sfeer van vroeger uit. Wanneer je je een weg baant door de kronkelende steegjes kom je vanzelf uit bij Place du Marche, het hart van het oude havengebied dat elke zondag opnieuw omgetoverd wordt tot een kleurrijk levendig markttafereel. Het typische pannenkoekje met schapenkaas moet je dan ook niet aan je neus voorbij laten gaan!
In de haven zelf is het een komen en gaan van grote veerboten en blauwwitte houten vissersbootjes. De verweerde gevels geven dit schilderijtje nog wat extra charme.
Een citadel mag natuurlijk ook hier niet ontbreken met pastelkleurige huisjes die om op te vreten zijn!

Het langgerekte schiereiland ten noorden van Bastia, de vinger van Corsica genoemd, ligt bezaaid met stranden, bossen en lieflijke stadjes zoals het idyllische Saint – Florent, een mini St. Tropez en het schilderachtig vissersdorp Erbalunga. De groene woestijn Desert des Agriates herbergt zijn eigen schatten. Gelukkig brengt onze oude vriend de D81 je weer dwars door deze geurende woestenij. En woest is het zeker gezien één van de mooiste stranden van Corsica slechts met een 4x4 of over zee te bereiken is. Het fijne witte zand, de sublieme blauwe kleur en het uitzicht op de bergen van Cap Corse zullen de moeite dubbel en dwars waard zijn!

 

Op je Corsica rondreis ga je ook het ruige binnenland ontdekken, hier bij Corte

Dag 8 – 9 Corte

De komende dagen is Corte onze gastheer. Een uitstekende uitvalsbasis om het ruige, spectaculaire berglandschap van Corsica te ontdekken. Door middel van stoere en avontuurlijke wandeltochten maak je kennis met het wilde binnenland. We bedanken bergen Monte Cinto en Ritondu voor het prachtige decor.
Corte zelf is een klein bergstadje met een grote impact en werd daardoor zelfs ooit beloond met de titel van hoofdstad en wordt nog steeds erkent als de kleinste universiteitsstad van Frankrijk.

Hoog boven op een steile rots prijkt nog altijd het symbool van de onafhankelijkheid, deze citadel is een plaatje op zichzelf! Hier weten ze wel hoe ze je kunnen vermaken met een klein kunstmuseum, historische kerk, bakkerijtjes en talloze gezellige terrasjes.
Na een hoge piek, komt vrijwel altijd een diep dal en met kloven zoals die van Tavignano en Restonica ervaar je dit op een uitermate plezierige manier! Spectaculaire wandelingen staan je te wachten met hier en daar een gletsjermeer als kers op de taart. Ook het stuwmeer Lac de Calacuccia of Lac Nino, welke alleen te voet bereikbaar is, poseren graag voor je. De schoonheid van het frisgroene landschap, de watergaten en wilde paarden die er vrolijk op los grazen is zelfs met je camera niet in zijn totaliteit vast te leggen.

 

Porto Vecchio is de belangrijkste stad in het zuiden van Corsica

Dag 10 – 12 Porto Vecchio of Bonifacio

Het ruige binnenland wordt omgeruild voor de belangrijkste stad in het zuiden: Porto Vecchio heeft veel voor je in petto de komende dagen! Wat dacht je van een ligging aan een idyllische natuurlijke baai, een aangename jachthaven en een eeuwenoud stadscentrum vol klinkerweggetjes, Corsicaanse kaaswinkeltjes en Genuese voetafdrukken. De Le Bel Ombra boom zorgt wel voor een gezellig schaduwplekje op het Place de la Republique.

Maar ook het zuidelijker gelegen stadje Bonifacio zal je verlanglijstje gaan halen. Opgetrokken op een rotsige klif met een haven vol kleurrijke boten en fraaie zon gebleekte residenties die in dichte rijen langs de rand geschaard zijn voelt deze stad wel heel Italiaans aan. Het wordt heerlijk verdwalen in de nauwe straatjes hier!
Beide steden combineer je gemakkelijk met de stranden van Palombaggia & Santa Giulia. Dit zijn niet je gewone stranden, maar extra speciaal door het spierwitte zand, roze rotsen, pijnbomen en kristalhelder blauw water. Het paradijs op aarde! Alle ingrediënten voor een ongelooflijke strandervaring zijn aanwezig.

Zoek je nog een leuk boottochtje? Dan bevelen we die naar het beschermd natuurgebied van eiland Lavezzi zeker aan! Het meest zuidelijke puntje is onbewoond en ligt bezaaid met prachtige baaien, meertjes, duinen en zoutweiden die omarmd worden door de ruige granieten blokken.

 

In de omgeving van Propriano viind je de mooiste baaien met azuurblauw water

Dag 13 - 14 Omgeving Propriano

En dan weer op naar de laatste stop, we sluiten af met een knaller van een omgeving! Het pittoreske dorpje Propriano ligt weggedoken in de Golf van Valinco en verover je net als de piraten vroeger aan de hand van de lange hoofdstraat waar enkele kerkjes en pastelkleurige huisjes het straatbeeld vormen. Ook lieflijk dorpje Sartene biedt een aantrekkelijke wirwar van oude straatjes en panoramische uitzichten, om elke hoek schuilt weer een nieuw schilderijtje!

De Land of the Lords is je volgende halte: een heer-lijk bosrijk gebied dat geen limiet kent als het gaat om diverse landschappen, flora, fauna en eeuwenoude middeleeuwse bergdorpjes. De teller gaat hier 9000 jaar terug en dat ga je merken tijdens je bezoek aan bijvoorbeeld Levie of Zonza, eveneens bekend om de grillige bergpieken van Aiquilles de Bavella. Een vaak geschoten plaatje!

Uiteraard kan je de pittoreske hoofdstad van Corsica, Ajaccio, niet overslaan. De geboortestad van Napoleon wordt vaak liefkozend klein Nice genoemd. Wat een goede combinatie tref je hier aan zeg! Een zonovergoten klimaat, imposante boulevards, zachte pastelkleurige huisjes en natuurlijk typisch Corsicaans een indrukwekkende citadel met bijbehorende historische schatten. We geven een staande ovatie aan Corsica voor dit slotstuk!

 

Op de laatste dag nog een laatste blik over het prachtige Corsica, wat een heerlijke rondreis

Dag 15 Naar huis

Helaas is de dag dan toch aangebroken dat dit Corsicaanse avontuur op zijn eind is. Genoten hebben zal je zeker van al die indrukwekkende historische steden met Genuese citadellen, kleurrijke jachthavens, pastelkleurige huisjes, het prachtige ruige landschap van Corsica ’s binnenland en de meest prachtige zandstranden. Je neemt het allemaal mee in je rugzakje naar huis, om nog lang over door te praten!

Reisschema

Dag 1           Aankomst Ajaccio – Golfo de Porto (70 km; 1,5 uur rijden)

Dag 2           Golfo de Porto

Dag 3           Golfo de Porto

Dag 4           Golfo de Porto – Calvi  (90 km; 2 uur rijden)

Dag 5           Calvi

Dag 6           Calvi – Bastia (115 km; 2 uur rijden)

Dag 7           Omgeving Bastia

Dag 8           Bastia – Corte (70 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 9           Corte

Dag 10         Corte – Porto Vecchio (120 km; 2 uur rijden)

Dag 11         Porto Vecchio of Bonifacio

Dag 12         Porto Vecchio of Bonifacio

Dag 13         Porto Vecchio – Omgeving Propriano (75 km; 1,5 uur rijden)

Dag 14         Omgeving Propriano

Dag 15         Huiswaarts vanaf luchthaven Ajaccio (65 km; 1 uur rijden)

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.