Rondreis vasteland (oost); Leer Griekenland écht kennen!

Omschrijving

Wist je dat je voor mooie stranden niet per se naar de Griekse eilanden hoeft af te reizen? Of dat het traditionele gebied van de Pilion bezaaid is met bergdorpjes van een authentieke schoonheid? Wil je het mysterie rondom het Orakel van Delphi tot op de bodem uitzoeken of kennismaken met merkwaardig gevormde rotspartijen? Zet dan voet aan wal in het bruisende Athene voor de aftrap van de ontdekkingstocht over het Griekse vaste land.

Wil je alle pracht ontdekken vanuit een accommodatie aan de voet van een bergmassief, logeren bij een creatieve Griekse familie, het Griekse kustleven proeven vanuit ontspannen havenstadjes en zoek je dat oogverblindende uitzicht waarbij de scheidslijn tussen de blauwe zee en dito blauwe horizon compleet vervaagd? Wacht niet langer met het aanvragen van de ultieme veelzijdige trip door het Griekse vasteland!

Griekenland brengt je romantiek, knappe Griekse Goden, zelfverzekerde steden en one-of-a-kind natuurverschijnselen. Het brengt je oprechte ontmoetingen, gastronomische verrassingen en bovenal….die aanstekelijke glimlach op je gezicht. Duik in het avontuur, leer over de complexe geschiedenis, lik je vingers af bij de Griekse keuken en ontmoet sympathieke inwoners op deze gave Griekse tournee!

Highlights
  • Akropolis van Athene.
  • Ontdek meer over het Orakel van Delphi.
  • Bergdorpjes van de Pilion.
  • Kloosters van Meteora, het hoogtepunt!
  • Uitrusten op Halkidiki.
  • Bruisend Thessaloniki.

Dagprogramma

Griekenland rondreis, bezoek Athene

Dag 1 – 2 Athene

We kunnen alvast één ding beloven, als een grote hoofdstad van een land zúlke hartelijke inwoners kent, dan kun je in de minder toeristische gebieden al helemaal rekenen op een warm onthaal en word je op het platteland zelfs helemaal plat geknuffeld. Dus open je armen en sluit Griekenland in je hart.

We trappen af in de wereldstad Athene. Het metropolitische karakter van de stad wordt wel duidelijk uit de grote keuze die we hier hebben aan onmiskenbaar leuke, centrale hotels. Jonge creatieve B&B´s, prachtige herenhuizen of moderne appartementjes. Allen kennen ze een centrale ligging zodat je geen minuut lang van Athina hoeft te missen, zoals de Atheners hun stad strelend noemen.

Athene is de ideale mix van het Griekse verleden en hedendaagse. Dat ze hier echt álles hebben wordt ook duidelijk door de trendy cafés en authentieke kafenions, restaurants voor de conventionele alsook hedendaagse lekkerbek en historische pracht alsmede moderne musea en een hippe theaterscene.

Natuurlijk laat Athene je niet gaan zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Akropolis: het geschiedkundige hoogtepunt van je stadsbezoek welke over de stad waakt. Daarnaast hebben wij genoten van wandelingen door de diverse wijken die allen een duidelijk eigen karakter kennen, van de beroemde Plaka tot aan de studentenwijk Exarcheia naar de chique Kolonaki wijk of de kleine steegjes net achter de centrale markt. Ben je meer een fietsfanaat, ontdek Athene dan samen met gids middels onze te leuke kennismaking per fiets!

Griekenland rondreis, een bezoek aan historisch Delphi mag niet ontbreken

Dag 3 – 4 Delphi

Vandaag haal je eerst je huurauto op en test je hoe hard hij kan door even het gaspedaal tot op de bodem in te trappen. Zet een muziekje aan, zing zachtjes mee -of zo hard als je kan-; de Grieken kunnen een beetje live muziek wel waarderen. We zetten koers naar Delphi. Van de meest bezochte site van Griekenland (Akropolis), naar de op één na meest bezochte site.

Op onze speurtocht voor kleinschalige, innemende hotels kwamen we uit bij het charmante havenstadje Galaxidi, gelegen op een half uurtje van Delphi. Hier voelden we ons als een vis in het water met zoveel bedrijvigheid, maar het bracht ons tegelijkertijd ook een serene rust. En de lieflijke hotelletjes hier bezitten alle ingrediënten voor een simpelweg plezierig vervolg van je ontdekkingstocht.

We maken, net als de Oude Grieken, onze bedevaart naar de mystieke archeologische vindplaats van Delphi. Mensen kwamen vroeger van heinde en verre naar het Orakel om raad te vragen. Hoe belangrijk Delphi in het Oude Griekenland was, komt duidelijk naar voren uit het feit dat zij Delphi als ´het centrum van de wereld´ beschouwden. Vandaag ga je zelf ervaren hoe magisch dit gebied is.

Centraal aan de archeologische vindplaats staat het heiligdom van Apollo. Apollo was de God aan wie het Orakel van Delphi gewijd was. Het Orakel bereik je door het heilige pad te volgen welke vroeger bezaaid was met monumenten, beelden en andere schatten. Gebouwd op de hellingen van de Parnassos geeft het uitzicht over de vallei van cipressen en olijfbomen een extra dimensie aan je bezoek. 

Pilion is onderdeel van deze Griekenland Fly and Drive

Dag 5 – 6 Pilion

Vandaag klimmen we weer een stukje noordelijker. De Pilion is een ´kommavormig´ schiereiland in het oosten van het Griekse vaste land. Het is een wonderlijk stukje territorium dankzij de groene omgeving te danken aan het Pilio gebergte en de prachtige stranden te danken aan de zee die aan beide zijdes het gebied omsluit. Dit gebied is ook erg geliefd bij de Grieken zelf; betere raadgevers zijn er niet!

Het gebied is 24 traditionele bergdorpjes rijk. Prachtige wandelingen over voormalige ezelspaden zijn te maken van dorp tot dorp. Wil je het iets rustiger aandoen, zorg dan dat je stoelen geboekt zijn in de oude stoomtrein die tussen de twee pittoreske dorpjes Millies en Ano Lehonia rijdt.

Of maak je eigen roadtrip voor één dag. Slinger langs bergwegen en volg de rivieren met aan de ene zijde een groen bergmassief terwijl in je andere ooghoek de zee twinkelt. Gezellige of slaperige bergdorpjes met als stralend middelpunt het dorpsplein waaraan een kerkje ligt en een plataan waakt, zijn de perfecte pitstops op deze dag. Of dwaal af naar enkele strandjes. Dankzij de westelijk gelegen baai treffen we hier lieflijke stranden en vissersdorpjes aan, terwijl de ruige Egeïsche kust ons verblijdt met kliffen en baaien.

Een geheel eigen streek, met een geheel eigen keuken. Dit is de perfecte plek om aan een kookcursus deel te nemen, die naast lekker en leerzaam vooral ook gezellig is!

Je vindt hier traditie, het echte Griekenland, een unieke architectuur en het woord vreemdeling of toerist kennen ze hier haast niet: hier ben je een vriend. Je waant je met recht in het land der Goden.

Meteora is een must op je rondreis Griekenland

Dag 7 – 8 Meteora

Meteora staat bij ons in de absolute hoogtepuntenlijst van Griekenland. Net zoals bij je vorige stop is deze uniciteit ontstaan uit een samenspel van natuurlijke pracht en creaties van de mens.

Meteora is de naam die is gegeven aan unieke rotsformaties die hun vormen hebben gekregen dankzij het feit dat hier vroeger een binnenzee was. Het water heeft deze pilaren uitgesleten.

Later zijn de monniken uit het Noorden naar deze plek gevlucht en hebben zij kloosters op de toppen van de rotsen doen herrijzen. Ooit waren dit er 24 stuks. Heden ten dage staan er nog 6 die allen te bezoeken zijn.

Plan even een uurtje voor jezelf in om van het uitzicht te genieten, want dat is werkelijk verbluffend. Andere leuke optie is onze tocht met gids, waarbij je van de gebaande paden gaat. Je bezoekt ruïnes van reeds vervallen kloosters en een verborgen klooster. Deze geschiedenis vinden we daarnaast wel wat uitleg waard!

Je verblijf is aan de voet van de rotsformaties in het rustigere Kastraki. We vonden hier zulke leuke eettentjes van plaatselijke eigenaren. Ze lieten ons pas gaan na 3 borden soep. Net op het moment dat je op knappen staat komt er nog een Grieks gebruik om de hoek kijken: na iedere maaltijd gratis toetjes!

Relaxen op Halkidiki als afsluiter van je rondreis door Griekenland

Dag 9 – 11 Halkidiki

Dit gebied is speciaal gemaakt om de voorkant van een ansichtkaart te sieren. Op slechts 90 minuten van Thessaloniki, altijd maar 10 minuten verwijderd van de mooiste stranden, 1 minuut van de zee en twee stappen van het zwembad.

We hebben gekozen voor de middelste van de drie landtongen die samen Halkidiki vormen, vanwege de ongerepte natuur welke een register aan kleuren biedt, de sfeer die het gebied ademt en de ultieme gastvrijheid die we vonden bij onze partners. Een paar dagen van hangmat naar de zee en weer terug.

Deze dagen lenen zich uitstekend om niet teveel te plannen. Rondtrekken, je laten meevoeren, verwonderen en genieten. Zo aten we verse vis uit het vuistje aan het strand, aanschouwden we de zonsondergang achter het silhouet van rotspartijen en zochten we een rustige plek op om in het avondrood een flesje bubbels te kraken. Een klassieke dag op Halikidiki, maar ons favoriete decor voor intense herinneringen.

Ben je overrompeld door de mooie omgeving en wil je hier graag meer van opnemen, dan zijn er leuke uitstapjes te maken, zoals naar de eilandjes voor de kust van Vourvourou. Aan boord van een bootje stappen die je naar de (onbewoonde) eilandjes voor de kust brengt, is aan boord van een andere wereld stappen. Of heb je al eens gehoord van de monnikengemeenschap op Athos, de laatste vinger? Hier mogen alleen mannen komen (en ook nog eens op strikte aanvraag), maar er gaan dagelijks korte cruises langs de kust om de kloosters vanaf het water te aanschouwen!

Verrassend Thessaloniki

Dag 12 Thessaloniki

Op naar een knallende afsluiting van je rondreis! Thessaloniki is de tweede grote stad van Griekenland. Genieten doet men hier in het kwadraat! De sfeer is bruisend, vol levensverwachting en vrijheid en dit proef je! Bungel met je benen over de boulevard van de haven, kijk je ogen uit in de oude Ladadika wijk of verorber streetfood van één van de vele mobiele kraampjes rondom de hoofdader Egnatia.

Watertandend liepen we door deze stad waar culinaire lekkernijen op iedere hoek van de straat te vinden zijn en verwonderd keken we rond. Thessaloniki is geen standaard stad, zoals geen enkele is in Griekenland overigens. Enerzijds vind je er muren vol graffiti, maar dan in een pure kunstvorm. Anderzijds klassieke pleinen omzoomd door wuivende palmbomen. Maar het meest bijzondere aspect zijn ruïnes uit de Romeinse periode die her en der over de stad verspreid liggen. Toch koos men voor de witte toren als het symbool van de stad, welke aan de boulevard staat.

Deze stad kent vele geheimen, onderliggende verhalen en dubbelzinnigheden. Een goed idee is onze originele excursie waarbij een gids als insider onder het genot van een kleine kroegentocht het verhaal van Thessaloniki uit de doeken doet!

Wat zo leuk is aan onze accommodaties in Thessaloniki is dat de meesten een koffiebarretje op de begane grond hebben, zodat bij het ontwaken de geur van vers geroosterde bonen je al tegemoet komt!

Ook aan deze rondreis door Griekenland komt helaas een eind

Dag 13 Naar huis..

Griekenland sluit je in je hart vanwege traditionele bergdorpen, unieke natuurverschijnselen, omdat het water niet helderder gaat worden dan hier of omdat je in de steden tot in de laatste uurtjes je vermaak vindt.

Alle goede redenen ten spijt, is Griekenland ook goed voor het ontvangen van een knipoog in het voorbijgaan, vermakelijke avonden na teveel gratis shotjes ouzo in de gezellige hotelbar of het spotten van atletische lijven in Griekse vakantieoorden waar ook nog eens een knappe kop op staat. Het zijn ook zeker deze stoutmoedige redenen dat een Griekse vakantie zo genoten wordt. Het geeft namelijk die hartverwarmende charme en persoonlijkheid.

Je verlaat Griekenland met het idee dat je een paradijs hebt gevonden! Met een koffer vol verhalen en een koppie vol nieuwe ervaringen, sluit je je trip met een grijns af. Reizen in Griekenland is leven.

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Athene

Dag 2          Athene

Dag 3          Athene – Delphi (185 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 4          Delphi

Dag 5          Delphi – Portaria (Pilion) (215 km; circa 3 uur rijden)

Dag 6          Pilion

Dag 7          Pilion – Meteora (155 km; circa 2 uur rijden)

Dag 8          Meteora

Dag 9          Meteora – Vourvourou (Halkidiki) (350 km; ruim 4 uur rijden)

Dag 10        Halkidiki

Dag 11        Halkidiki

Dag 12        Halkidiki – Thessaloniki (115 km; ruim 1,5 uur rijden)

Dag 13        Naar de luchthaven van Thessaloniki

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.