Rondreis Umbrië, het historisch hart van Italië

Italië
Omschrijving

Umbrië is gelegen in het hart van Italië en wordt gezien als het historische én groene hart van het land. Waanzinnige landschappen worden afgewisseld met pittoreske dorpen en historische stadjes die je al van verre ziet liggen omdat ze bovenop glooiende heuvels zijn gesitueerd. Dit biedt verbluffende uitzichten.    

Ingeklemd te midden van het toeristische Toscane en onbekend Le Marche, houdt Umbrië een fijn evenwicht tussen gezellige pleinen en terrassen enerzijds en wandelingen en panoramische routes waar je voor uren slechts een enkeling tegen komt anderzijds. Stap één om in de juiste vakantiesfeer te komen is een lijst van fijne adresjes op zak te hebben. Onze pareltjes zijn hier, net als Umbrië zelf, ongepolijst. Het zijn zorgzame mensen in deze regio en dat vind je terug in je luxe wijnresort of spectaculair gelegen kasteel, maar zeker ook in de familiaire sfeer van de leukste B&B van de regio.

Je maakt deze ontdekkingsreis van zuid naar noord. Dat Orvieto een bijzondere stad is, word je duidelijk vanaf de eerste aanblik. Spectaculair gelegen op een plateau omgeven door wijnvelden. Historisch gezien biedt de stad je zowel bovengronds als ondergronds (!) veel bekijks.

Norcia is gelegen tegen het panorama van het Monte Sibillini gebergte. Maak een wandeling door dit ruige nationale park voor een dosis frisse lucht en natuurlijke pracht.
Ontzettend karakteristiek zijn de plaatsen verder naar het noorden, zoals Assisi en Spello. Het is in deze stadjes waar je iedereen ziet slenteren vanwege alle pracht om je heen. De steegjes zijn beminnelijk versierd met beeldjes, bloemen, fraaie gevels en alsof ze hier altijd staan, de wild gebarende Italianen.

De hoofdstad van de regio, Perugia, mag niet ontbreken. Naast het opsnuiven van alle grandeur van deze indrukwekkende stad is een bezoek aan het chocolademuseum een originele én kostelijke aanrader. Je eindigt de reis in Gubbio waar je een nachtje van Nederlands gastheerschap in een bosrijke omgeving geniet, alvorens weer huiswaarts te keren.

Umbrië is de regio van eeuwenoude kerken, fonteinen en paleizen die je bereikt door smalle steegjes welke er al minstens zo lang moeten liggen. Het is de regio van iedere hoek een nieuwe verrassing, van hét plaatselijke gerecht pasta met truffel, van genieten aan een tafeltje op de stoep van de lokale taverne, tot het inchecken in je prachtpaleisje omgeven door weidse wijnvelden. Het is deze aantrekkingskracht van eenvoud versus stijlvol, die je ineens hartstochtelijk ervaart. Dit groene en historische hart van Italië, waar de inwoners een hart van goud hebben, zal je hart stelen. Umbrië, een vertederende regio.  

Umbrië is de regio van eeuwenoude kerken, fonteinen en paleizen die je bereikt door smalle steegjes welke er al minstens zo lang moeten liggen. Het is de regio van iedere hoek een nieuwe verrassing, van hét plaatselijke gerecht pasta met truffel, van genieten aan een tafeltje op de stoep van de lokale taverne, tot het inchecken in je prachtpaleisje omgeven door weidse wijnvelden. Het is deze aantrekkingskracht van eenvoud versus stijlvol, welke je hartstochtelijk gaat ervaren. Umbrië, een vertederende regio.  

 

Highlights
  • Onderaards gangenstelsel Orvieto.
  • Hammen en worsten van Norcia.
  • Middeleeuwse steden Assisi en Spello.
  • Het oude stadshart van Perugia.
  • Gubbio.

Dagprogramma

In Orvieto ga je terug in de tijd op je Italië rondreis
Dag 1 – 2 Orvieto

Je Umbrië rondreis gaat van start in het bijzonder gelegen Orvieto.
Orvieto is gebouwd op een plateau van vulkanisch tufsteen en was zo´n 800 jaar voor Christus reeds bewoond.
De vele monumentale gebouwen die het stadje rijk is zijn gebouwd met stenen die uit dit plateau zijn gehaald en dat heeft geresulteerd in een onderaards gangenstelsel. Deze gangen zijn te bezoeken, sterker nog, het is één van de toeristische trekpleisters van de stad.
 
Omdat Orvieto op een plateau ligt ben je verzekerd van wonderschone uitzichten over de wijngaarden die er in ruime mate zijn te vinden.
En dat betekent dan weer dat we een wijnproeverij voor je kunnen regelen waarbij lokale specialiteiten worden geserveerd.
 
Logeren doe je in één van de superleuke agriturismo´s die wij in de directe omgeving hebben bezocht, van daaruit kun je prima de gehele omgeving verkennen.

Het culinaire hoogtepunt van je Italië rondreis bevindt zich in Norcia
Dag 3 – 4 Norcia

Vandaag begin je de dag met een paar uurtjes rijden om vervolgens in het volledig ommuurde dorp Norcia te arriveren.
Norcia heeft ongeveer 5000 inwoners en vooral de lekkerbekken kunnen zich verheugen op een paar interessante dagen. Waarom? Norcia staat namelijk bekend om zijn hammen en worsten. En dat heeft dan weer tot gevolg dat je erg veel delicatessenwinkeltjes gaat vinden in het dorp!
 
In de directe omgeving kun je het natuurpark bezoeken maar je kunt ook naar het dorpje Castelluccio rijden wat zich op ongeveer 30 kilometer afstand bevindt.
Het is een dorp wat op een hoogvlakte ligt, op 1.542 meter om precies te zijn. Castelluccio wordt voornamelijk bevolkt door herders en….deltavliegers!
De durfals kunnen hier zelfs deltavliegen, ook wanneer je geen ervaring hebt kun je deze bijzondere ervaring ondergaan omdat er een ervaren instructeur met je meegaat.
Maar iets rustiger kan ook, Castelluccio is een prachtig wandelparadijs.

Op je fly and drive door Italië ontbreekt ook de overvloedige bloemenpracht niet, hier in Spello
Dag 5 – 6 Assisi of Spello

De pittoreske plaatsjes Spello en Assisi liggen maar 15 kilometer van elkaar verwijderd dus heel goed te combineren in één bezoek.
Bovendien is het heerlijk wandelen tussen de twee stadjes, het glooiende heuvellandschap nodigt daar dan ook zeker toe uit. Wanneer je van een overvloedige bloemenpracht houdt, kom dan in de maanden mei en juni!
 
Spello is gelegen op de zuidelijke helling van de Monte Subasio, vanaf de middeleeuwse binnenstad begin je de wandeling bij de Romeinse stadspoort om vervolgens door de eeuwenoude klinkerstraatjes de prachtige omringende natuur te betreden.
 
Assisi is met name beroemd omdat het de geboorteplaats is van de heilige Franciscus, oprichter van de orde der Franciscanen en beschermheilige van Italië. Nog altijd is de bedevaart naar de Basilica di San Francesco populair onder pelgrims.
In Assisi vind je overigens een groot aantal kerken welke stuk voor stuk de moeite van een bezoekje waard zijn.
 
Erg leuk om te doen, met name voor families, is een ezeltrekking dwars door deze mooie omgeving. Het is een trekking van maar liefst een week en alles is inbegrepen. Vraag ons even om de uitgebreide info wanneer het je leuk lijkt om te doen.

Perugia, hoogtepunt van veel Italië rondreizen
Dag 7 – 8 Perugia

Vandaag vertrek je naar de omgeving van Perugia waar we een aantal heerlijke hotels hebben gevonden en geselecteerd.
Stuk voor stuk hotels waar genieten met hoofdletters wordt geschreven.
 
Perugia ligt zoals vele plaatsen in Umbrië ook op een heuvel op ongeveer 300 meter afstand van de rivier de Tiber. Het historische stadshart is overladen met bezienswaardigheden met Etruskische, Romeinse en middeleeuwse invloeden. Neem bijvoorbeeld de imponerende fontein Fontana Maggiore. Of de Palazzo dei Priori, volgens kenners één van de mooiste stadspaleizen van Italië.
En zo is er een lange lijst van musea, kerken en pleinen waar je een keus uit zal moeten maken, teveel om op te noemen in ieder geval.
Wel nog even leuk om te noemen is het chocolade museum!
Overigens, mochten de afstanden je toch wat groot lijken om alles te voet te doen, we hebben een leuk adresje voor je waar je een echt Italiaans scootertje kunt huren!
 
Om ook afwisseling in je reis te houden is het een groot voordeel dat op maar 20 kilometer van Perugia het Trasimenomeer is gelegen, het derde grootste meer van Italië. Ideaal om de vermoeide voetjes even onder te dompelen maar er zijn ook erg leuke stadjes en dorpen te vinden om doorheen te dwalen!
 

Deze enge kabelbaan is in Gubbio, zeker proberen op je Italië rondreis
Dag 9 Gubbio

En op naar alweer een hoogtepunt tijdens deze enerverende Umbrië reis, Gubbio.
 
Gubbio is een stadje wat ook al dateert uit de middeleeuwen, wat is er toch veel bewaard gebleven. En in Gubbio al helemaal, de historische binnenstad staat er nog in zijn geheel, inclusief torens en verdedigingswerken.
Maar ook staat Gubbio bekend om zijn keramiek, hier heb je een uitgelezen kans wat leuke souvenirs te scoren.
 
Een aanrader in Gubbio is de funivia, oftewel de kabelbaan, te nemen naar de Basilica di Sant´Ubaldo. Je moet geen last van hoogtevrees hebben want je staat in een open metalen kooi, dus ook nog eens een attractie op zich!

Naar huis na een fantastische reis door Umbrië, het hart van Italië
Dag 10 Huiswaarts

Voldaan na zoveel indrukken de tassen pakken, uitchecken en weer naar huis. Maar uiteraard is het ook mogelijk deze reis te combineren met Toscane, of je plakt er bijvoorbeeld nog even een paar dagen zee aan vast, ook daar beschikken wij over pareltjes van hotels waar het prima relaxen is!

Of liever een Italië rondreis in een ander deel? Bekijk ons gehele aanbod!

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Orvieto

Dag 2          Orvieto

Dag 3          Orvieto – Norcia (145 km; circa 2 uur rijden)

Dag 4          Norcia

Dag 5          Norcia – Assisi of Spello (80 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 6          Assisi en Spello

Dag 7          Assisi of Spello – Perugia (30 km; ruim 30 minuten rijden)

Dag 8          Perugia

Dag 9          Perugia – Gubbio (55 km; circa 45 minuten rijden)

Dag 10        Huiswaarts

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.