Spectaculaire Natuur rondreis

Omschrijving

Andalusië´s natuur is ronduit overweldigend, dat bewijst deze Natuur Rondreis des te meer!

Andalusië is een trotse gastheer van een werkelijk adembenemend binnenland, waarmee je wel 10 vakanties kunt vullen. Het aantal beschermde natuurparken is groot en we zijn in onze nopjes dat de overheid er zo zuinig en voorzichtig mee om gaat. En terecht, want ieder park is indrukwekkend op zijn eigen manier. Qua oppervlakte, qua sfeer en qua flora en fauna is geen enkel gebied gelijk aan elkaar. Dus dat rechtvaardigt zonder twijfel een vakantie waarbij je een aantal van deze natuurfenomenen aandoet welke je stuk voor stuk verbluft achter weten te laten. Een prachtige reis door het lievelingskindje van Moeder Natuur.

We beginnen de reis met het spreekwoordelijke neusje van de zalm; Cabo de Gata, de grootste beschermde semi-woestijn kuststreek van Andalusië. Met haar vulkanische oorsprong vinden we hier een woest aantrekkelijk gebied van duinen, natuurlijke zoutvlaktes, ruige kloven en ongerepte baaien. Talrijke vogels, bijzondere dieren, maar ook mediterrane planten als cactussen en palmbomen hebben hier hun plekje weten in te nemen. Heerlijke wandelingen over donker zand, langs kristalhelder water, onder de warme gloed van de Spaanse zon!

Over kronkelende wegen door groene dalen en met (besneeuwde) bergtoppen op de voorgrond, begeven we ons naar het volgende stukje natuurlijke hemel op aarde. De imposante berglandschappen van het Nationaal Park Sierra Nevada staan te trappelen om je te betoveren. Wandelen, fietsen, bergbeklimmen, paardrijden en zelfs skiën tot aan de hoogste bergtoppen behoren tot de mogelijkheden. Stop wat broodkruimels in de tas, want grote kans dat je activiteit wordt vergezeld door de ietwat verlegen berggeit. De geitenhoeders en tractoren wijzen je langs olijvenboerderijen en pittoreske wit gepleisterde dorpjes richting het volgende merkwaardige natuurgebied; El Torcal bij Antequera. Waar we van smullen in dit gebied? Hoge uitgespleten rotsen, die wel als een stapel pannenkoeken op elkaar gestapeld lijken te zijn.
De zilte geur van Iberische ham leidt ons verder naar de Sierra de Aracena. De wandelschoenen trekken ons langs dehesas en kurkeiken, maar ook over oude klinkerpaadjes door juweeltjes van witte dorpen, waar de vers gerookte hammen je verleiden de barretjes in te stappen.  

De must see’s houden maar niet op, El Rocío wacht netjes op haar beurt. Het nabij gelegen Doñana Nationaal Park is een eldorado voor de natuurfanaten, maar voor de vogelliefhebbers zo mogelijk nog meer. Flamingo’s op zoek naar voedsel in de smaragdgroene meren, nestelende reigers in de kurkeneikenbossen, wilde eenden die wat zonnestralen meepikken op de witte zandduinen en zoogdieren die zich verschuilen in de vele moerassen en struikgewassen. Bewonder ze allemaal.

Bewaar altijd iets goeds voor het laatst. Het magistrale groene natuurgebied van de Sierra de Grazalema en de oprijzende bergen van Sierra de las Nieves nabij Ronda zijn minstens zo zeer de moeite waard en hoeven geen enkele moeite te doen om je actieve enthousiasme aan te wakkeren. Om over het spectaculaire Koningspad, de Caminito del Rey dwars door de El Tago kloof, de fonkelende meren en de fietstocht over de oude spoorbaan nog maar te zwijgen.

Terwijl je al het natuurschoon verkent, vinden we onze rust aan de voet van deze gebieden in verbouwde Cortijo’s, waar de stoel nog voor je aan geschoven wordt. En wat dacht je van piepkleine B&B’s in de stralende pueblo blancos (witte dorpen), waar de dag start met het luiden van de kerkklokken. Of juist in majestueuze Paradores, waar sprankelende uitzichten je staan op te wachten. Allen gemoedelijke accommodaties die deze wonderschone reis meer karakter geven.

Uiteraard is deze rondreis geheel naar wens aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ter afwisseling een bezoek aan één of enkele prachtsteden in te bouwen of de spieren wat rust te geven op de sprankelende stranden.

 

Highlights
  • Slenter door de nieuwe haven Muelle Uno en bezoek de dependance van het Centre Pompidou.
  • Het woestijnkarakter van de Cabo de Gata bij Almería.
  • Hamproeven in de Alpujarras.
  • Maak een korte wandeling door de prachtige natuur van El Torcal.
  • Lopen van de Caminito del Rey.
  • Bezoek de grotten van Aracena.
  • Het bijzondere landschap als gevolg van de Minas de Ríotinto.
  • Ontdek het bijzondere karakter van El Rocío.
  • Fijn fietsen langs de Via Verde bij Ronda.

Dagprogramma

Málaga, het startpunt van je Andalusië fly & drive

Dag 1 Málaga

Na aankomst in Málaga hebben we 1 nacht in het hart van deze verrassende stad voor je geregeld. Omgeven door de vele tapasbars waar de lokale Malagueños te vinden zijn, is dit een uitstekend begin van je Andalusië trip en zit je direct in de juiste stemming!

Málaga is een stad waar cultuur met hoofdletters wordt geschreven, Picasso is in deze stad geboren en een bezoekje aan zijn originele museum hoort er dan ook bij. En natuurlijk kun je niet om het Alcazaba heen als je de stad bezoekt; een van de belangrijkste Moorse vestingen (het Alhambra in het klein).
Maar in Málaga is veel meer te zien. Slenter door de nieuwe haven Muelle Uno (het nieuwe uitgangsgebied van Málaga met vele restaurantjes), hier kun je op een terrasje de grote cruise schepen in de haven gaan bewonderen maar je kunt ook gezellig tussen de lokalen gaan lunchen in een tentje op één van de prachtige stranden!

Een redelijk onbekend stukje natuurschoon, Cabo de Gata, in het zuidoosten van Andalusië

Dag 2 – 4 Cabo de Gata

In 1997 is de Cabo de Gata door de Unesco benoemd tot Unesco Biosfeerreservaat.
En terecht, wat een brok natuur!
Het gebied heeft een oppervlakte van ruim 45.000 hectare. In Europa is het tevens één van meest bijzondere natuurgebieden aangezien het een natuurgebied is van vulkanische oorsprong, langs de kust vind je steile en ruige rotskliffen welke zich soms wel tot 100 meter uit zee oprijzen.
Verder is de Cabo de Gata een semi woestijnachtige omgeving aangezien het gebied de minste regenval van Spanje heeft.
Het park kent bovendien een enorm rijke dieren- alsmede onderwaterwereld. Verblijven doe je natuurlijk helemaal in stijl, daar zorgen wij wel voor!

Sneeuw op de Sierra Nevada, een onverwacht gezicht tijdens je rondreis door Andalusië

Dag 5 – 6 Sierra Nevada

Tijd voor het hogere werk, de Sierra Nevada.
Wist je dat de Sierra Nevada maar liefst 16 bergtoppen heeft die boven de 3000 meter uitkomen? En dat de hoogste berg van Spanje, de Mulhacen, zich hier bevindt met zijn 3482 meter? Het gebied kent de begroeiing van het hooggebergte en door zijn vele hoogte verschillen zul je een enorme verscheidenheid aan vegetatie zien.

Ook kan hier tussen december en eind april enorm fijn geskied worden weten we uit eigen ervaring. Op meer dan 22 ruime en goed verzorgde pistes kan men meer dan 100 km skiën.

Op al je rondreizen door Andalusië moet je de pannenkoekenrotsen bij Antequera zeker bekijken

Dag 7 – 8 Antequera

Vlakbij het schilderachtige Antequera is het geheimzinnige natuurpark El Torcal op een steenworp gelegen. Het is een zgn. karstgebergte en door de erosie zijn er wonderbaarlijke rotsformaties ontstaan, welke nog het meest weg hebben van op elkaar gestapelde pannenkoeken. Het zorgt voor een mystiek sfeertje. Je kunt met de auto helemaal naar de top waar je een modern bezoekerscentrum kunt bezoeken en waar heel veel informatie is te krijgen over de omgeving. Tevens kun je er 2 uitgezette wandelingen maken welke je helemaal door deze wonderbaarlijke omgeving leiden.

Het binnenland van Andalusië ontdekken tijdens je rondreis, zoals Sierra de Aracena

Dag 9 – 11 Sierra de Aracena

Vandaag eerst een stukje rijden door geweldig natuurschoon.
Je gaat nl. naar de Sierra de Aracena, een beschermd natuurgebied ten noord westen van Sevilla. Een fantastisch groen gebied waar je urenlange wandelingen kunt maken door de uitgestrekte wouden van kurkeiken. Dit gebied staat mede bekend om zijn Ibérico varkens die zich hier in grote getale ophouden en waarvan de Ibérico hammen erg geliefd zijn in Spanje.
Ook de grotten van Aracena kunnen bezocht worden en natuurlijk móet je hier natuurlijk de Ibérico hammen proeven!

Een andere must-see is het landschap van de verlaten mijnen van de Ríotinto.De mijnen hebben een toeristische bestemming gekregen, nl. een themapark dat draait om de mijnbouw. Het volgende is te bezichtigen: een mijnmuseum, twee gigantische kraters, een (Engelse) villawijk en een spoorbaan. Ook een rit in antieke treinwagons door het bijzondere landschap is onvergetelijk.

El Rocío verdient speciale aandacht op je rondreis op maat door Andalusië

Dag 12 El Rocío of Cádiz

Hier heb je de keus. Óf je verblijft in het zeer bijzondere dorp El Rocío of je verblijft in de prachtige kuststad Cádiz.
Ze hebben echter gemeen dat je van hieruit Nationaal Park La Doñana kunt bezoeken, met zijn meer dan 50.000 ha grootste moerasgebied van Europa.
Het is een rustplaats voor vele soorten trekvogels die er een rustplaats vinden op hun tocht. Het park kun je niet zelf met de auto in, er zijn geen wegen (alleen enkele zandpaden) en er is geen bebouwing. Wel kun je volop van deze zeer bijzondere omgeving genieten doordat je een boottocht kunt maken of een tocht per 4 x 4, beiden onder begeleiding.

El Rocío is beroemd vanwege zijn processies met Pinksteren wanneer duizenden pelgrims vanuit heel Andalusië dwars door Doñana naar dit dorp trekken om de processies samen te vieren. Het dorp blijft authentiek, zo zal je er bijvoorbeeld geen verharde wegen en straten vinden. Cádiz zelf is een echte kustplaats en je kunt zien dat het in het verleden tijden van grote rijkdommen heeft gekend. Ook worden er wel vergelijkingen gemaakt met het Cubaanse Havana en de bijnaam van Cádiz is dan ook het Havana van Europa. Leuk om te doen is één van de uitgestippelde stadswandelingen maken. Maar ook een bezoek aan de eeuwenoude verdedigingswerken van de stad zijn een bezoek meer dan waard.

De kloof van Ronda is een hoogtepunt van je Andalusië rondreis

Dag 13 – 14 Ronda

Dit bijzondere stadje is je laatste stop van deze in alle opzichten geweldige rondreis.
Het meest bijzondere aan Ronda is dat het stadje wordt gescheiden door Tajo de Ronda kloof welke is uitgesleten door de rivier Guadalevín. De Punte Nueva, de brug die er overheen is gebouwd is één van de meest gefotografeerde bouwwerken in Spanje. Daarnaast is de koek nog niet op, Ronda bezit tevens over de oudste stierenvechtenarena van Spanje.
Kortom, een bezoekje meer dan waard, temeer ook omdat er vele meer dan uitstekende restaurants zijn te vinden in het stadje dus het is een uitstekende bestemming om deze rondreis in stijl af te sluiten. En dat geldt natuurlijk ook voor de fantastische accommodatie die wij hier voor je gaan regelen!

Je Andalusië fly & drive op maat is afgelopen, terug naar huis met het vliegtuig

Dag 15 Naar huis..

Tja, en voor je het goed en wel beseft breekt dan deze onvermijdelijke dag 15 aan, zuchtend de koffers inpakken en helaas alweer naar huis.

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Málaga

Dag 2          Málaga – Cabo de Gata (San José) (240 km; bijna 3 uur rijden)

Dag 3          Cabo de Gata

Dag 4          Cabo de Gata

Dag 5          Cabo de Gata – Sierra Nevada (200 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 6          Sierra Nevada

Dag 7          Sierra Nevada – Antequera (170 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 8          Antequera

Dag 9          Antequera – Sierra de Aracena (250 km; circa 3 uur rijden)

Dag 10        Sierra de Aracena

Dag 11        Sierra de Aracena

Dag 12        Sierra de Aracena – El Rocío (115 km; bijna 2 uur rijden)

Dag 13        El Rocío – Ronda (210 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 14        Ronda

Dag 15        Ronda – luchthaven Málaga (105 km; circa 1,5 uur rijden)

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.