Berlijn is een hoogtepunt van deze imponerende Midden Duitsland rondreis

De Lekker Dichtbij Midden Duitsland Rondreis

Omschrijving

In de auto stappen en je een luttele drie uurtjes later in een compleet andere wereld bevinden. Dat ga je meemaken op deze rondreis door het prachtige midden van Duitsland.
Krijg het vakantiegevoel wanneer je door het prachtige Rijndal rijdt, idyllisch gelegen dorpjes bezoekt, indrukwekkende steden als Dresden en Berlijn ontdekt en relaxt afsluit in het groene en veel ruimte biedende Sauerland.

Starten doe je in het groene Rijndal met zijn steile hellingen waar veel druiventeelt is. Bezoek uitzichtpunten waarbij de rivier diep onder je kronkelt en de schepen zich traag als luciferhoutjes voortbewegen. Een leuke bijkomstigheid is bovendien dat je je binnen drie uurtjes rijden al in deze compleet andere wereld bevindt!

Erfurt staat vervolgens op de agenda, een historisch stadje dat eigenlijk een beetje een openluchtmuseum is, zo bijzonder is het. Om iedere hoek een nieuwe verrassing. Vakwerkhuizen, klinkerstraatjes en gezellige pleintjes waar je een Kaffee mit Kuchen kunt bestellen.
Veel wandelmogelijkheden in de directe omgeving waarbij een boomkroonpad letterlijk en figuurlijk de kroon spant, wandelen net onder de boomtoppen is een belevenis.

Verlaten zilvermijnen en mijnwerkerswoningen, hoge rotsformaties en prachtige natuur is het beeld dat op je netvlies verschijnt tijdens het rijden van de betoverende Saksische zilverroute.
Aansluitend vertrek je naar Saksisch Zwitserland, een ongekend mooi gebied waarbij je gaat logeren in het idyllisch aan de romantische rivier de Elbe gelegen Bad Schandau welke zelf een middeleeuwse aanblik heeft.
In de omgeving lekker spazieren, rotsformaties aanschouwen welke door loopbruggen met elkaar zijn verbonden en je kunt een geweldig leuk en mooi treinritje maken door de bergen via een smalspoorbaantje.

Vervolgens is het tijd om twee indrukwekkende en totaal van elkaar verschillende steden te bezoeken, Dresden en Berlijn.
Dresden is zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en volledig in de oude staat opnieuw opgebouwd. Hierdoor heeft het zijn grandeur van weleer herwonnen en wordt het weer met recht het Florence aan de Elbe genoemd.
Berlijn is natuurlijk wereldberoemd, mede vanwege de Muur, de scheiding van oost en west. Veel herinnert er nog aan die tijd maar ook de verschrikkingen van de Holocaust worden niet verzwegen. Een bezoek aan Berlijn is ongelooflijk indrukwekkend. Van ons ontvang je de bezienswaardigheden die je als bezoeker niet mag overslaan. Maar Berlijn heeft ook een andere kant, creativiteit. Veel creatievelingen zijn hier neergestreken wat je op straat terugziet in allerlei uitingen. Die creativiteit vind je overigens ook in het uitgaansleven en op culinair gebied, het aantal toprestaurants is ongekend hoog!

Terug de natuur in, op naar de Harz. Dit is het hoogste middelgebergte van Duitsland en je kunt je er vergapen aan hoge rotsformaties en druipsteengrotten. Ook hier kun je met diverse stoomtreintjes de bergen in waaronder die naar de top van de Brocken welke de hoogste berg (1.100 meter) is in deze streek.  
Een aanrader is het rijden van de bergroute welke je langs pittoreske bergdorpjes voert.   

De laatste stop is bedoeld om nog even heerlijk uit te rusten in een mooi gebied en Sauerland is daar uitermate geschikt voor. Veel groene natuur, veel meren en water om de dag door te brengen met een picknickmand en waar kano’s gehuurd kunnen worden. De omgeving is prachtig en prima te combineren met aansluitend een middagje strand.
Vele restaurants met uitstekend eten maken deze laatste stop helemaal af en vanuit Sauerland naar Nederland is het vervolgens ook maar een kort ritje dus je komt helemaal uitgerust thuis van een veelzijdige en zalige rondreis door Midden Duitsland.

 

Highlights
  • Ritje over de oudste bergspoorweg van Duitsland
  • Wandelen in het Thüringer Wald
  • De middeleeuwse Krämerbrücke in Erfurt
  • Saksische Zilverroute
  • Hoge rotsformaties in Saksisch Zwitserland
  • Historisch Dresden
  • Berlijn (spreekt voor zich!)
  • Bergroute door de Harz rijden
  • Actief en groen Sauerland

 

Dagprogramma

Königswinter is een perfecte start van je Midden Duitsland rondreis

Dag 1 Königswinter

Voor de eerste stop van deze ontdekkingsreis door het midden van Duitsland hoef je niet zo lang in de auto te zitten, heerlijk relaxte start van je vakantie dus!
De eerste halte is Königswinter, net onder de stad Bonn en pal aan de rivier de Rijn gelegen.

En het zal je verbazen in wat voor andere wereld je bent beland na slechts 3 uurtjes sturen! Je bevindt je in het Rijndal, een wereld van steile hellingen welke zijn bedekt met groene wijnvelden. Kastelen en burchten strijden om de meeste aandacht en woeste rotsen geven het gebied soms ook een rauw karakter.
In het gebied worden witte wijnen van uitstekende kwaliteit gemaakt dus dat is altijd een prettige bijkomstigheid. Vele kastelen zijn op strategische plekken gelegen met indrukwekkende uitzichten over de brede en traag stromende Rijn.

Langs de Rijn liggen talloze dorpen en stadjes waar je kunt genieten van het leven zoals dat wordt geleefd inclusief heerlijke terrasjes en menig uitstekend restaurant.

Een must is een bezoek aan de Drachenfels. Dit is de top van het Zevengebergte en vanaf hier kun je je vergapen aan een miraculeus uitzicht over de Rijn en de omliggende natuur. Ver in de diepte zie je de schepen als luciferhoutjes traag voorbijtrekken.

 

De historische stad Erfurt

Dag 2 – 4 Erfurt

Vandaag trekken we een aardig stukje verder Duitsland in. De stad Erfurt kan zich opmaken voor jullie bezoek.
Erfurt is een historische stad met iets meer dan 200.000 inwoners. Het centrum is als een openluchtmuseum zoveel is er te zien. De oude binnenstad heeft een middeleeuws aanzicht en om iedere hoek van de bochtige straatjes vind je de volgende verrassing. Een groot aantal historische monumenten, gotische kerken (de Dom St. Marien is een must-see) en ontelbare vakwerkhuizen uit de 17e eeuw weten je keer op keer met hun schoonheid te verbazen. Daartussen veel terrassen, goede restaurants en volop gezelligheid!

Ook in de omgeving van Erfurt is zoveel te doen dat een verblijf van meerdere dagen geen enkel probleem is voor een afwisselend programma.
Zo kun je er op uit trekken om het bijzondere Nationaal Park Hainich te bezoeken, een oerbos welke vooral uit grote beuken bestaat. Erg leuk is om het boomkroonpad te lopen waar je vlak onder de boomtoppen wandelt. Ook kun je het op de uitzichttoren nog hogerop zoeken.
Wil je echt de natuur in dan moet je een dag besteden aan het Thüringerwald, hier vind je uitgestrekte sparrenbossen, kun je fantastisch wandelen of fietsen en voel je de gezonde lucht je longen instromen. Kronkelweggetjes voeren je langs diverse dorpen en zie je ruïnes op de heuveltoppen schitteren.
Tevens is een bezoek aan de plaats Weimar aan te bevelen, bekend om haar cultureel erfgoed. De meeste toeristische bezienswaardigheden, zoals de Herderkirche, het neoclassicisitische Stadsschloss en het barokke Wittumspalais liggen kort bij elkaar aan de oever van het riviertje de Ilm.

 

Ontdek de schoonheid van de Saksische Zilverroute

Dag 5 Sächsische Silberstrasse

Oftewel de Saksische zilverroute ligt al aardig richting Tsjechische grens en is een hele bijzondere route van 55 km lang. De naam is niet toevallig gekozen, sinds de 12e eeuw wordt in dit gebied, welke als één van de mooiste delen van de streek wordt beschouwd, zilver gewonnen. De plaatsen die je onderweg tegenkomt herinneren nog aan die tijd door de verlaten mijnen, kerken en vele mijnwerkerswoningen.
Onderweg kom je fantastische rotsformaties tegen en kleine stadjes zoals Schneeberg waar nog altijd de tradities uit deze mijnperiode in stand worden gehouden. Maar ook het stadje Meissen is prachtig om te bezoeken en staat bekend om zijn porselein. Bezoek de Albrechtsburg welke als porseleinfabriek werd gebruikt en over kolossale muurschilderingen beschikt.
Overnachten doe je in één van de dorpjes onderweg en natuurlijk doe je dat in stijl én zorgen we ervoor dat je ’s avonds van een prima diner kunt genieten!

 

Indrukwekkend natuurschoon rond Bad Schandau

Dag 6 – 7 Bad Schandau

Bad Schandau ligt werkelijk op een idyllisch plekje aan de rivier de Elbe, naar welke kant je ook kijkt het is allemaal even romantisch en betoverend.
Het plaatsje zelf is van oudsher een kuuroord en dat komt doordat het het middelpunt is van de Sächsische Schweiz, Saksisch Zwitserland. Een fantastisch gebied wat is gesitueerd rond de Elbe. Het is één van de oudste vakantiegebieden in Duitsland. Hou je van Spa en Wellness faciliteiten dan zit je hier helemaal op je plek aangezien er vele moderne mogelijkheden zijn om je in de watten te laten leggen.

Maar ook staat het gebied bekend om zijn uitgebreide wandelmogelijkheden. Geniet van de hoge rotsformaties welke door loopbruggen met elkaar zijn verbonden.
Wil je de overrompelend mooie natuur vanaf de waterkant bekijken dan kan dat middels een boottocht vanaf de Elbe.
Een ritje per trein door de bergen is ook altijd leuk en spannend, dat kan hier met de Kirnitzschtalbahn, welke je naar de waterval de Lichtenhainer Wasserfall brengt.

Bad Schandau zelf is erg leuk om doorheen te spazieren om van de middeleeuwse aanblik te genieten maar natuurlijk ook van de gezellige terrasjes want daar houden we van!
 

 

De Frauenkirche in Dresden is van een betoverende schoonheid

Dag 8 – 9 Dresden

Dresden is indrukwekkend en één van de mooiste steden van Duitsland.
Aan het begin van de 20e eeuw werd het zelfs het Florence aan de Elbe genoemd. Dit vanwege de vele prachtige bouwwerken die er te bewonderen waren.
Tot aan de nacht van 13 op 14 februari 1945, de nacht dat bombardementen van de geallieerden alles verwoestten. Maar in de lange jaren die volgden is Dresden weer overeind gekrabbeld en heeft het een groot deel van zijn oude glorie herwonnen. Vele bezienswaardigheden zijn opnieuw opgebouwd en hersteld en heden ten dage is het weer de stad met de grandeur van vroeger waar je je ogen uitkijkt.  
Er is teveel om hier op te noemen (dat doen we wel in de tips die je van ons ontvangt!) maar de belangrijkste trekpleisters zijn de Frauenkirche, welke totaal was verwoest in de oorlog. Maar met hulp van alle inwoners is deze indrukwekkende barokkerk volledig opnieuw opgebouwd, deels door de oude stenen van vroeger te hergebruiken.
Het Zwinger Paleizencomplex, de belangrijkste attractie in Dresden, is een barok paleizencomplex welke stamt uit begin 18e eeuw. De grote binnenplaats wordt omringd door galerijen, poorten en paviljoens en tegenwoordig zijn er vele musea gevestigd.
Nog eentje dan uit de lange lijst, de Semperoper. Het Saksische staatsoperagebouw is na WOII vrijwel direct weer opgebouwd en huisvest onder andere het Saksische Staatsorkest en ook worden er grote premières gehouden.
Dresden, een hele bijzondere stad met zoveel historie en schoonheid. Een stad die je eigenlijk een keer gezien moet hebben om het te beseffen.

 

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en zeer indrukwekkend

Dag 10 – 11 Berlijn

Berlijn lijkt hier en daar wel op een groot openluchtmuseum, zoveel geschiedenis is hier te vinden. En vooral ook veel recente geschiedenis als WOII, de Jodenvervolging en de Muur die oost en west Berlijn van elkaar scheidde.
Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en tevens de grootste, je zal je bezoek dus moeten beperken tot de highlights en die zijn zo indrukwekkend dat een bezoek aan deze stad je nog lang zal bijblijven.
Zo is daar de Brandenburger Tor, hét symbool van Berlijn en ooit de grenspost tussen oost en west Berlijn. De toegangspoort tot de Akropolis in Athene diende als voorbeeld voor dit imponerende neoklassieke bouwwerk.
De Brandenburger Tor geeft tevens toegang tot de bekende straat Unter den Linden waar je tegenwoordig veel bars en restaurants kunt vinden maar tevens vele historische bezienswaardigheden.
Vlakbij vind je tevens het Holocaust Denkmal, een groot veld met duizenden donkergrijze betonblokken van verschillende hoogtes welke de 6 miljoen Joden symboliseert die in de concentratiekampen zijn omgebracht. Een plek waar stilte op zijn plaats is.

Het parlementsgebouw, de Reichstag, was na de oorlog bijna volledig verwoest maar is tussen 1957 en 1972 opnieuw opgebouwd en na de Duitse eenwording helemaal opnieuw gemoderniseerd. Ook omdat het Duitse Parlement er opnieuw zitting zou gaan nemen. De gigantische glazen koepel is in principe te bezoeken maar het verkrijgen van een ticket is een grote uitdaging.

Wat de Berlijn bezoeker zeker niet mag overslaan is een bezoek aan de restanten van de Muur welke de gehele stad in oost en west verdeelde. Overal zijn musea gevestigd en is er veel informatie te vinden over die vreselijke periode.

En dan noemen we nog niet eens Checkpoint Charlie, Het Joods Museum, Tiergarten, de Berliner Dom, de vele musea etc. etc.
Berlijn is een stad die je met gemak meerdere keren kunt bezoeken, zo bijzonder.
Nog een tip; je hebt in Berlijn wáánzinnig goede restaurants waarvan wij een aantal van onze beste ervaringen met je gaan delen!

 

Met het stoomtreintje door de Harz tuffen, geweldig

Dag 12 – 13 Harz

De Harz is het hoogste middelgebergte van Duitsland. Vanuit Berlijn is het een ritje van 3 uurtjes welke je tot midden in dit fenomenale natuurgebied voert.
Het is een gebied waar uitgestrekte natuur wordt afgewisseld met gezellige stadjes en dorpjes waar overal een romantische sfeer hangt vanwege de vele vakwerkhuizen.
Het Nationale park de Harz is een bergachtig natuurgebied met de Brocken als hoogste berg van ruim 1.100 meter hoogte. Een absolute aanrader is om hier met de auto de bergroute te rijden welke langs vele idyllische stadjes voert.
Maar wat ook erg leuk is om te doen is een dagtocht op een stoomtram. Er lopen drie smalspoorwegtrajecten door het park waarvan de bekendste, de Harzquerbahn je zo’n 70 kilometer door het park leidt. Een andere baan, de Brockenbahn, bedwingt zigzaggend de eerder genoemde Brocken.
Maar ook kun je er genieten van rotsformaties, druipsteengrotten, wandelingen door ongerepte natuur en je verbazen over de omvang van de vele stuwmeren. Waar je overigens ook prima een dip in kunt nemen want het bergwater is kraakhelder!

 

Het groene Sauerland is de ideale afsluiter van deze Midden Duitsland rondreis

Dag 14 – 16 Sauerland

Langzaam rijden we op deze rondreis door Midden Duitsland alweer terug richting Nederland maar eerst nog de laatste stop, het groene Sauerland.
Sauerland staat bekend als winterbestemming omdat je leuk kunt skiën in Winterberg maar ook zomers is het een heerlijk gebied om te relaxen.
Je kunt er fantastische fietstochten maken, prachtig wandelen door de groene heuvels en dichte bossen of je gaat lekker cruisen met de auto om onderweg ergens een mooi gelegen terras aan te doen voor een prettige lunch.
Zwemmen of kanovaren kun je in één van de stuwmeren zoals het grootste meer, de Möhnesee. Je kan grotten bezichtigen of ga de gotische kerk bekijken in het plaatsje Breckerfeld.
Qua hotelaccommodatie is er ruime keus en hebben wij de leukste pareltjes er voor je uitgekozen.
Ga ’s avonds lekker uit eten in één van de gezellige dorpjes want aan goede restaurants is geen gebrek.

Sauerland is de perfecte afsluiting van een verrassende rondreis door het midden van Duitsland en waar je je meerdere malen hebt verbaasd dat er zoveel onbekend moois te vinden is op slechts enkele uurtjes rijden van huis!  

 

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Königswinter (circa 260 km; 3 uur rijden) 

Dag 2          Königswinter – Erfurt (circa 350 km; 4 uur rijden)       

Dag 3          Erfurt

Dag 4          Erfurt 

Dag 5          Erfurt – Schneeberg (circa 150 km; 2 uur rijden)

Dag 6          Schneeberg – Bad Schandau (circa 150 km; 2 uur rijden)

Dag 7          Bad Schandau

Dag 8          Bad Schandau – Dresden (circa 50 km; 1 uur rijden)

Dag 9          Dresden

Dag 10        Dresden – Berlijn (circa 200  km; 2,5 uur rijden)

Dag 11        Berlijn

Dag 12        Berlijn – Harz  (circa 300 km; 4 uur rijden)

Dag 13        Harz

Dag 14        Harz – Sauerland (circa 200 km; 3 uur rijden)

Dag 15        Sauerland

Dag 16        Sauerland – Nach Hause (circa 330 km naar Nederland; 4 uur rijden)

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.