Eeuwenoude dorpen bezoek je tijdens je Noord Duitsland rondreis

De van Hanzesteden tot Kust Rondreis

Omschrijving

De gebaande paden ruil je tijdens deze vakantie in voor talloze waterwegen. Dat dit een groen en waterrijk reisje wordt, is te danken aan de vele meren en meanderende rivieren die Duitsland rijk is en natuurlijk de beschutte Oostzee.

We laten het polderlandschap achter ons en rijden de heuvels van het groene Sauerland tegemoet. Sauerland is één van de meest groene, actieve en veelzijdige regionen van Duitsland, in ieder jaargetijde en voor jong en oud. Dit maakt de regio zo´n geliefde allemansvriend. Een actieve start van je vakantie!

De koers gaat na 2 dagen noordwaarts. Je portie frisse lucht en kilometerslange wandelpaden vinden we in het Teutoburgerwoud. Uniek vanwege uitzonderlijke rotsformaties.

Bijkomend van de wandelingen, rijden we met goede zin de horizon tegemoet totdat we het betoverende Schwerin bereiken, waar we geheel volgens de traditie in een heus kasteel overnachten. Je dompelt jezelf dus op gepaste wijze onder in de kasteelstijl van deze stad en omgeving. Wandel in het verleden van de lange handelstraditie van de omliggende Hanzesteden van roodstenen pracht.

Eén van de mooiste natuurverschijnselen aanschouw je bij schiereiland Rügen. Witte kalkkliffen die in de jadekleurige zee duiken, prachtige zandstranden om te relaxen of talloze wandelpaden voor een actieve dag. De zwierige breed opgezette promenades wisselen zich af met de langgerekte poederzandstranden.

Daarna nemen we je mee naar de beschutte Oostzee waar je de keizerlijke badplaatsen slechts met een handjevol mensen deelt. De Hanze heeft veel rijkdom opgeleverd, waardoor we nu dankbaar genieten van de vele historische gebouwen, prachtige parken, herenhuizen en kastelen.

Een ware afsluiting in het noordelijkste noorden van het land. Hier is het de verslavende mix die de schoonheid van de Noordzee en steden vormgegeven door de zee ons bieden. De geneugten van de mooiste stranden verankerd in comfortabele luxe. De gastvrijheid in onze Duitse pareltjes blijft hier niet alleen bij correcte en beleefde omgangsvormen. De hele way of life zal je overdonderen en herboren doen terugkomen.

 

Highlights
  • Actief en groen Sauerland
  • Historische Hanzesteden Wismar en Lübeck
  • Sprookjesstad Schwerin
  • Krijtrotsen tegen een smaragdgroene zee
  • Relaxen in Strandkörbe
  • Kilometerslange stranden, pieren en promenades aan de beschutte Oostzee

 

Dagprogramma

Sauerland is een mooie start van je Duitsland rondreis

Dag 1 – 2 Sauerland (omgeving Winterberg)

Ruim 200 kilometer over de grens met Nederland ligt dit land van de 1000 bergen, alwaar het prille vakantieplezier gelijk goed bij je binnenkomt. Je schiet de eerste bergen en meren voorbij, passeert authentieke vakwerkdorpen en verorbert je eerste ´Kaffee und Kuchen´.  

Waar je ook kijkt in deze regio, er zijn ontelbaar veel wandel- en sportmogelijkheden te vinden. Dit alles tegen het decor van de fantastische natuur, welke voornamelijk uit beuken, beken, sparren en meren bestaat. Net als ieder ander zijn we dol op Winterberg en ook in het leuke Willingen staat een Las Perlas Reizen boutique pareltje. Beide stadjes bedienen ons natje en droogje meer dan goed en geven ons veel -heel veel- mogelijkheden om het beste van Sauerland te ervaren.

Er zijn talrijke wandelpaden voor ons uitgestippeld, verspreid over diverse natuurparken. Van klassieke wandelpaden zoals Rothaarsteig, tot thematische en zelfs belevenis-routes. Voor de kleine wandelaars is het ´blote voeten pad´, de skywalk in Möhnetal of één van de vele belevenis-wandelpaden een waar feest.

In Sauerland ontspringen verschillende rivieren en zijn veel stuwmeren gecreëerd, waardoor zwemmen, roeien, zeilen of surfen slechts een greep is uit waar de actieve duizendpoot hier zijn energie kwijt kan. Adrenaline junkies gaan voor de zipline, de kabelbaan of glijden de zomerrodelbahn af. Tel hier de historische Hanzesteden met hun burchten, kerken, schilderachtige straten bomvol gezellige Biergartens, barretjes en lokale producten bij op. En je prille vakantiegeluk heeft al plaatsgemaakt voor een doorgewinterde vakantiestemming.

 

Rauwe natuur in het Teutoburgerwoud

Dag 3 – 4 Teutoburgerwoud

We klimmen vandaag al een stukje richting het aanlokkelijke Noorden. Een rit van zo´n 100 kilometer brengt je naar het Teutoburgerwoud. Ruwe natuur, bijzondere rotsformaties, heldere beekjes en glooiende dalen worden afgewisseld met romantische parken en gezellige dorpen.

Het Teutoburgerwoud heeft een lengte van wel 105 kilometer met als hoogste punt de Barnacken met 446 meter. Je wandeling door het prachtige natuurgebied zou in ieder geval een deel van de Hermannsweg moeten bevatten, één van de top trails van het land. Het pad beslaat in totaal 156 kilometer en bevat het monument Hermann, ter nagedachtenis aan de slag bij het Teutoburgerwoud.

De Dörenther Klippen zijn een bijzonder verschijnsel. Grillige zandstenen rotsformaties van 4 kilometer lengte die aparte vormen en namen hebben gekregen, zoals ´de hurkende vrouw´. We zijn benieuwd wat jij erin ziet! Het bekendste bezit van het woud is toch wel de mystieke rotsformatie Externsteine. Men gaat ervan uit dat dit vroeger een cultusplaats is geweest.

Naast de vele bossen en meren, uitkijkpunten, monumenten en bijzondere rotsformaties is Tecklenburg een erg leuk stadje. Ruim 400 vakwerkhuizen kunnen op veel bekijks van de slenterende en terras-gaande toeristen rekenen. De dierentuin van Osnabrück en de prachtige stad zelf zijn eveneens een aanrader. Bielefeld is de meest historische stad van deze ruim 100 kilometer aan natuurlijke pracht.
 
Als je stappenteller aan het einde van de dag is doorgeslagen, geniet dan van de Duitse traditie van een mineraalbad of massage in één van de vele kuuroorden of spa´s die de omgeving biedt.

 

Het sprookjesachtige kasteel Schwerin

Dag 5 – 7 Schwerin, Lübeck, Travemünde

Op weg naar de noordelijke horizon stop je bij de Lüneburger Heide voor een paarse gloed op je netvlies, alvorens je in het sprookje van Schwerin duikt.

Een mooier gelegen stad dan Schwerin is lastig te bedenken. Omgeven door zeven meren en in het bezit van vele historische panden en weelderige bouwwerken oogt Schwerin statig en chique. Het centrum van deze magische stad barst van de knusse winkeltjes en prachtige pleinen.

Op een eiland in de Schweriner See is Slot Schwerin gelegen. Prachtige barokke tuinen omringen het kasteel. Eenmaal binnen vergaap je je aan de overdadige troonzaal, de rijkversierde kamers en galerijen voorzien van portretten. De sfeer is hier sprookjesachtig. Je kunt de meren oversteken per ferry of een uitgebreide boottocht verkiezen.

In deze omgeving treden we in de voetsporen van voormalig Hanze. Hanzesteden kenmerken zich door grote pakhuizen, trapgevels, middeleeuwste straten en rode bakstenen panden met als ultiem pronkstuk een gotische baksteenkerk. Wismar is hier het schoolvoorbeeld van. De stad Lübeck is nog zo´n pareltje uit de 12e eeuw waar meer dan 1000 historische gebouwen pronken. Koningin van de Hanze, een veelzeggende bijnaam, is beschermd door UNESCO.

Aan de kust tref je de eerste romantische ´Strandkörbe´ (beschutte strandstoelen van stro) aan rondom Trävemunde. Trävemunde is een chique, nostalgische plaats met fijne zandstranden waar je goed kunt watersporten.

Dat we kwaliteit van onze oosterburen gewend zijn, dat laten ook de fijne hotels in deze regio weer zien. Geheel in de sprookjesstijl van deze omgeving overnacht je in een heus kasteel.

 

Een hoogte punt van je rondreis noord Duitsland, het Jasmund Nationaal Park

Dag 8 – 10 Schiereiland Rügen

Je rijdt vandaag dieper de provincie Mecklenburg-Vorpommern in, de graansilo van het land. Je schiet grote vlaktes voorbij om te eindigen bij het bijzondere schiereiland Rügen. Wat we zo fijn vinden aan (schier)eilanden is dat ze letterlijk en figuurlijk een tikje losser zijn dan het vaste land. Een geheel eigen flair en ontkomen aan de make-overs die de moderne wereld heeft gehad. Op dit eiland is de hang naar vroeger tijden nog sterk aanwezig.

Rügen is een Baltisch pareltje met 60 kilometer aan zandstranden en door UNESCO beschermde beukenbossen. Een staaltje authentiek eiland-schap welke alle ingrediënten voor een paar dagen vakantie vieren, wandelen en fietsen in de onvervalste natuur bezit.

Rügen is één van de vijf bestemmingen in Europa waar krijtrotsen te bewonderen zijn. Met pieken tot soms wel 100 meter vormt zich een uniek kleurenspel wanneer de witte pracht vanuit het jadeblauwe water oprijst, waarachter de groene beukenbossen voor een ideaal decor zorgen. Welkom in het Jasmund Nationaal Park. Idyllische vissersdorpjes, spectaculaire kustlijn, Victoriaanse villa´s en mooie uitzichtpunten doen je duizelen.

Nostalgische plaatsen met authentieke badhuizen zoals Binz en Sellin stralen nog steeds grandeur uit. Het oppermachtige pand aan de boulevard van Binz is ook jouw onderkomen voor deze nachten. Vanuit hier stap je zo de kilometerslange promenade op, waar het feest der elegantie al voor de deur begint. Bovendien zijn de stranden hier meer dan uitnodigend.  

 

Aan de Oostzee is het prima vertoeven langs de uitgestrekte stranden en mooie badplaatsen

Dag 11 – 12 Omgeving Rostock

Na veel kilometers in de benen, gaan we op naar de Baltische kust voor een portie zon, zee en zen. Deze kuststrook wordt gezien als het beter bewaarde geheim van het land. Waar de Noordzee blootgesteld wordt aan sterke wind en golven, is de Oostzee gezegend met kalmer water en een rustigere atmosfeer.

Meer dan 40 kilometer ligt aan je zanderige voeten. Zoek de gezelligheid op in steden als Warnemünde, Heiligendamm en Kühlungsborn waar de pieren tot diep in het water tasten. Dat dit bij uitstek strandoorden zijn, is te zien aan de opzet van fijne hotels pal achter de suikerachtige duinstranden. Zo ben je verzekerd van het horen ruisen van de zee bij het ontwaken als je bij Las Perlas Reizen boekt.

Een paar dagen onvervalst hangen in Strandkörbe, het verorberen van verse vis en paraderen over de promenades. In de oude vissershuisjes zitten nu leuke winkeltjes en cafés. Je dosis vakantiezon haal je hier zeker binnen, want er zijn meer dan genoeg plekjes te vinden waar je je handdoek in alle rust kunt neerleggen.

Een leuk uitstapje maak je naar Rostock, met haar fijne vakantiesfeer en pastelkleurige huizen. Er staat hier ook een universiteit, en die jeugdigheid zorgt voor een energiek sfeertje op de prachtige pleinen. Met zoveel vissenkotters voor de kust, eet je hier natuurlijk visspecialiteiten.

Leuk om te doen is het treintje ´Molli´ per smalspoor nemen, welke tussen Bad Doberan en Kühlungsborn rijdt. Landinwaarts is het Mürtiz National Park gelegen, een land van honderden meren, stromen en bossen.

 

Zon zand en zee aan de kust bij Sylt

Dag 13 – 15 Sylt/Flensburg

Vele indrukken en sproeten rijker, is het tijd voor de laatste en meest noordelijke stop van Duitsland. Deze dagen ontdek je nóg mooiere stranden, nip je van cocktails in oude ´Rumstadt´ Flensburg en aanschouw je fjorden.  

Iedere stad heeft hier zo z´n geschiedenis. Die van Flensburg is dat ze in de 18e eeuw in drank handelden met de Caribbean. Het zeevarende verleden zorgde altijd al voor veel gezelligheid in de straten van de oude stad en dat is niet verloren gegaan.

Sylt is een charmant en betoverend schiereiland ten westen van het vaste land. Alles in Sylt is top of the bill, van uitmuntende restaurants, tot exclusieve boetieks, bekroond door ons assortiment van luxe pareltjes. Volledig in overeenstemming zijn de stranden eveneens uitmuntend, exclusief en luxe.

Er is veel keuze uit prachtige stranden, uitstapjes naar eilanden voor de kust of bezoekjes aan bruisende havensteden. Een greep uit onze aanraders: de oude stad van Kiel met indrukwekkende gebouwen van unieke architectuur, Fehmarn met 78 kilometer aan brede stranden die rustig in zee zakken of Timmendorfer strand met haar kwalitatief hoogstaande gastronomie. Eigenlijk is dit één van de meest aantrekkelijke steden at all. Onze complete tips van vele leuke dorpjes, ultieme stranden en gezelligheid op de promenades ontvang je na boeking. En wie weet kun je het een dagje nog noordelijker zoeken met een bezoekje aan Denemarken.

 

Nog even een Kaffe und Kuchen op het eind van je Noord Duitsland rondreis

Dag 16 Nach Hause

Deze ruime twee weken staan in het teken van activiteiten voor wandelaars, watersporters of adrenaline zoekers, maar ook ontspanning en bewust genieten van de schoonheid van het land. Mooie burchten, kastelen, oude stadskernen, havens gevuld met leven wisselen zich af met stranden met zuiver zand en bosgebieden.

Geniet tijdens de terugreis nog een paar uur van de kraanvogels die over de velden trekken, eenden die rustig de straat over waggelen en de laatste grote porties omdat in dit land alles groots is. Een grootse vakantie waarin je groots genoten hebt!  

 

Reisschema

Dag 1        Aankomst in Sauerland (vanaf Nederland circa 310 km; 3,5 uur rijden)

Dag 2        Sauerland

Dag 3        Sauerland – Teutoburgerwoud (circa 185 km; 2,5 uur rijden)

Dag 4        Teutoburgerwoud

Dag 5        Teutoburgerwoud – Schwerin (circa 350 km; 4 uur rijden)

Dag 6        Schwerin

Dag 7        Schwerin

Dag 8        Schwerin – Schiereiland Rügen (circa 230 km; 2,5 uur rijden)

Dag 9        Rügen

Dag 10      Rügen

Dag 11      Rügen – Rostock (circa 185 km; 2 uur rijden)

Dag 12     Omgeving Rostock

Dag 13     Rostock – Flensburg (circa 275 km; 2,5 uur rijden)

Dag 14     Flensburg/Sylt   

Dag 15     Flensburg/Sylt

Dag 16     Wieder nach Hause (circa 600 km naar Nederland; 6,5 uur rijden)

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.