De krijtrotsen bij Dover zijn het beginpunt van deze boeiende rondreis door Zuid Engeland

De Van Alle Tijden Zuid-Engeland Rondreis

Omschrijving

Van Prehistorie tot de Romeinen, van de Noormannen tot de Middeleeuwen, deze 15-daagse rondreis door Zuid–Engeland is als een reis door de tijd.

De mooie krijtrotsen bij aankomst in Dover zetten gelijk de toon voor deze reis, dit gaat bijzonder worden! Na Dover word je meegevoerd langs de tuinen van Engeland, met Rye als één van de mooiste dorpjes, naar de omgeving van Eastbourne, waar de allerberoemdste veldslag van Engeland heeft plaatsgevonden. Qua logeren is het ook meteen raak, je gaat overnachten in één van onze bijzondere pareltjes aan de kust. Ook de koninklijke kastelen hier en de spierwitte hoge krijtrotsen smaken naar meer!

Je bezoekt de pronkkathedralen van Winchester & Salisbury en je beleeft de magie van de prehistorische Stonehenge, terwijl je overnacht in een typische Engelse Inn waar het je niet zal ontbreken aan gezelligheid en de nodige drankjes.

Via de ruige fossielen kust van Jurassic Coast zet je koers naar de Romeinse stad Exeter, waar een spannende wandeling door de Middeleeuwse gangen van de kathedraal je te wachten staat. Ook een bezoek aan het imponerende natuurschoon van Dartmoor National Park kan niet uitblijven natuurlijk!

In Bath is het heerlijk toeven in de Romeinse thermale baden of word je de ster in je eigen Engelse Roman, wat alleen maar versterkt wordt door de overnachting in één van onze elegante pareltjes hier. Mocht je op zoek zijn naar de beste badkamers van Engeland dan weten wij daar wel raad mee! Ook ciderhoofdstad Bristol ligt binnen handbereik.

Richting de prestigieuze universiteitsstad Oxford, een belangrijk decor van de Harry Potter saga, kom je eerst nog langs een aantal pittoreske dorpjes in de Cotswolds, het idyllische postcard Engeland vind je hier. In al deze lieflijkheid ga je overnachten in een typisch goudgeel stenen huisje óf in een luxe lodge!

Je sluit af met een bezoek aan de beroemdste kathedraal van Engeland in middeleeuws Canterbury, voordat je de ferry weer terug naar huis neemt. Wow, wat een indrukken!

 

Highlights
  • De krijtrotsen van Dover als prachtig welkomstcomité
  • Imposante kastelen Bodiam Castle & Herstmonceux Castle
  • De historische pronkstukken van Winchester en Salisbury
  • De magische Stonehenge
  • De fraaie fossielen stranden van de Jurrassic Coast
  • Wandelen in het droomlandschap van Dartmoor N.P.
  • Baden in de romeinse baden van Bath
  • De lieflijke dorpjes van de Cotswolds
  • Prestigieuze universiteitsstad Oxford
  • De Middeleeuwse pracht van Canterbury

 

Dagprogramma

De krijtrotsen van Dover zijn een perfecte start van je Zuid Engeland rondreis

Dag 1 Dover

Vandaag zal je over de golven van de Noordzee de overtocht maken richting Dover. Na een tijd niets anders dan water, verschijnen daar de spierwitte krijtrotsen op het toneel, een ware verrassing en tevens het teken dat je in Engeland bent, het avontuur is begonnen!
Maar goed dat je met de ferry reist, gezien je vanaf de zee het beste uitzicht hebt over dit natuurfenomeen.
Veel reizigers laten Dover gelijk achter zich en zetten hun reis direct voort, maar dat is geheel onterecht. Het grootste kasteel van Engeland mag je eigenlijk niet overslaan.

Net buiten de haven van Dover, hoog boven de krijtrotsen op een magische ligging, bezoek je de ‘sleutel van Engeland’ oftewel Dover Castle. Als muren konden praten, raakten ze hier zeker niet uitgepraat over de lange bewogen geschiedenis. Het is een reis door de tijd die start bij de Romeinse vuurtoren, je vervolgens meeneemt naar de wereld van Hendrik II vol intriges en macht en eindigt onder de kasteelmuren waar het ondergrondse tunnelstelsel een cruciale rol heeft gespeeld bij de evacuatie van meer dan 338.000 troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkende start van je rondreis door Zuid-Engeland!

 

In Eastbourne is de beroemde pier zeker een bezoekje waard

Dag 2 – 3 Omgeving Eastbourne

Vandaag zet je koers richting de Victoriaanse badplaats Eastbourne. Ondanks het zeer uitnodigende stadscentrum en langgerekte kust, zijn het vooral de bezienswaardigheden in de omgeving die de show hier stelen.

Zo stuit je onderweg al op één van de mooiste Engelse dorpjes: Rye, het toppunt van pittoresk. Vooral Mermaid Street is erg fotogeniek met de lange straat van kinderkopjes en schattige oude vakwerkhuisjes die aan weerszijde het decor vormen voor je ideale selfie.
Verrassend genoeg staat dit gebied ook bekend om heerlijke wijnen en is een pitstop bij Carr Taylors voor een zelfgeleide rondleiding over de wijngaard en een proeverijtje van witte Engelse finesse zo gemaakt.

Het nu lieflijke dorpje Battle, verraadt op het eerste gezicht niet dat dit het strijdtoneel is geweest voor de allerberoemdste veldslag van Engeland. Het piepkleine museum en de ruïnes van de beroemde abdij van Willem de Veroveraar helpen je hier graag een handje bij.
Later verschijnen ook de ridders op het podium en dat is goed te zien aan de imposante kastelen zoals Bodiam Castle en Herstmonceux Castle, die wel uit het water herrezen lijken, zo mooi!
Ook word je hier getrakteerd op de allermooiste krijtrotsen van het land. De klippen van Seven Sisters en Beachy Head zijn nóg hoger en nóg witter!

 

Het wereldberoemde Stonehenge is ook opgenomen in deze zuid Engeland rondreis

Dag 4 – 5 Winchester of Salisbury

Richting de oude hoofdstad van Engeland: Winchester. In vergelijking met London een speldenprikje qua grote, maar qua geschiedenis en legendes onmisbaar. Zo hebben velen zich al vergaapt aan de ronde tafel van Arthur in de Great Hall, het laatste overblijfsel van Winchester Castle. Wanneer je de oude stadspoort passeert slaat je verbeelding al snel op hol en is het lastig om ridders, Romeinse heersers en Angelsaksische koningen weg te denken.

Het belangrijkste herkenningspunt van de stad is de Kathedraal, waar het indrukwekkende gewelf tot in de oneindigheid door lijkt te gaan.
Sightseeing maakt hongerig en waar kan je die beter stillen dan in Wykeham Arms met een heerlijk lokaal pintje. Schuif weer even de schoolbanken in, maar pas op dat je het eten niet in het inktpotje doopt! ‘s Avonds passeer je deze deuren weer voor een heerlijke nachtrust of overnacht je in één van onze andere typische gezellige Inns dichtbij.

Nieuwe hoogtes worden behaald in Salisbury, waar de hoogste torenspits van Engeland jaloersmakend overal bovenuit torent. Net buiten de stad staat de echte ontdekkingstocht te wachten met een bezoek aan het mystieke Old Sarum, nu alleen nog maar de voetafdruk van het ooit bruisende middeleeuwse kasteel en natuurlijk het wereldberoemde Stonehenge, het prehistorisch monument van megalieten die nauwkeurig in een cirkel gelegd zijn. Wie zegt dat reuzen niet bestaan?

 

Wandelen tussen de pony's, Dartmoor National Park

Dag 6 – 7 Exeter – Dartmoor National Park

Vandaag de meest westelijke stop van onze rondreis door Zuid-Engeland, de Romeinse stad Exeter. We raden aan om de kortste route door het binnenland over te slaan en koers te zetten naar de Jurassic Coast. Geen zorgen, hier geen enge dinosaurussen, maar fraaie fossielen stranden waaronder de natuurlijke baai Lulworth Cove en het natuurfenomeen Durdle Door, waar de wind en het water al jaren samenwerken om voor ons deze mooie natuurlijke brug te creëren.
 
Bij aankomst is het één streep naar de kathedraal van Exeter, een gotisch prachtstuk in hartje stad. Mocht je niet claustrofobisch zijn laat je dan aan de hand van een gids leiden door het Middeleeuwse ondergrondse gangenstelsel. Een spannend tochtje aangezien deze alsmaar smaller en smaller worden!
Naast historische monumenten kan er hier ook uitstekend gegeten worden. De liefde gaat door de maag en dat is op de Exeter Street Food Night Market niet anders.

Voor idyllische rust nodigt Dartmoor National Park je graag uit voor een wandeling over de open heidevelden met als enige gezelschap de grazende pony’s. Een droomlandschap van indrukwekkende riviervalleien, sprookjesachtige watervallen en de mystieke ‘Tor’ rotsformaties. Ook zit je met een half uurtje in het ongedwongen havenstadje Exmouth, waar de vis niet verser kan smaken!  

 

Het centrum van Bath staat op de UNESCO lijst dus zeker de moeite waard

Dag 8 – 9 Bath

Met de meeste musea per vierkante kilometer, weet je gewoon dat UNESCO stad Bath veel te vertellen heeft. Met een kleine 2 uur rijden kan je eigen Engelse roman eindelijk gaan beginnen.
Wanneer je langs de iconische ronde Royal Crescent struint is het niet lastig om je voor te stellen hoe de hogere klasse van de bevolking hier zijn toevlucht zocht. Deze badplaats is dan ook niet weg te denken uit de klassieke verhalen van schrijfster Jane Austen. Dompel je helemaal onder in de Regency tijd bij een bezoek aan het Jane Austen Centre, waar je tevens een leuk verkleedpartijtje te wachten staat. En wat is dan Engelser om af te sluiten met een klassieke Afternoon Tea!
Bath heet natuurlijk niet voor niets zo. De Romeinen hadden dit al in de 1e eeuw in de smiezen. Ook vandaag de dag kan je nog heerlijk bubbelen in de Thermea Spa.

Appels & wijn een goede combi? In ciderhoofdstad Bristol, op een kleine driekwartier van Bath, weten ze wel van wanten. Een must is dan ook een bezoek aan één van de vele ciderpubs. Ook kan je niet naar huis zonder een foto van de kleurrijke havenhuisjes of de Clifton Suspension Bridge.
Loom en voldaan begeef je je naar je eigen elegante liefdesnestje met één van de beste badkamers van het land.

 

De Cotswolds zijn een geliefde locatie voor filmmakers

Dag 10 – 11 Cotswolds

‘Tromgeroffel’ en de prijs voor de mooiste dorpjes van Engeland gaat uit naar de Cotswolds. Een verzameling van lieflijke dorpjes die te midden van een schilderachtig landschap van bossen, wilde bloemenvelden en akkers zowaar uit een ander tijdperk neergezet lijken.
Eén van de bekendste dorpjes is Stratford-upon-Avon waar ‘To be or not to be’ de meest geciteerde quote van het dorp zal zijn. Niemand minder dan William Shakespeare is hier geboren. Waar beter dan hier om één van zijn meesterwerken bij te wonen.

Wanneer je langs de lavendelvelden rijdt en van honingkleurig dorpje naar dorpje hopt, voel je pas echt dat je in het idyllische Engeland bent beland. Niet zo gek dat een stadje zoals Lacock een geliefde filmlocatie is. Wandel even door de set van onder andere Downton Abbey, Pride and Prejudice en Harry Potter.
Geheel in contrast zijn de fraaie paleizen en landhuizen hier, waarvan Blenheim Palace er wel degelijk uitspringt. Geen wonder dat Winston Churchill hier zijn jeugd heeft doorgebracht. Alleen de officiële paleistuin is al een uitje op zich met prachtige sierstukken en een gigantisch doolhof. Daarnaast kan je op ontdekkingstocht gaan in Blenheim Park, waar je al snel stuit op een prachtige waterval. Van modern tot lieflijk, de overnachtingen hier zijn om verliefd op te worden!

 

De prestigieuze universiteitsstad Oxford is ook onderdeel van je Zuid Engeland rondreis

Dag 12 – 13 Oxford

Vandaag staat een kort ritje op het programma, maar wat een transformatie! Het pittoreske platteland ruilen we om voor de stad der dromerige spitsen; Oxford. Vroeger de oversteekplaats voor boeren en hun loeiende oxen, nu een prestigieuze universiteitsstad waar je niet zomaar wordt toegelaten, maar altijd welkom bent voor een bezoekje!

Oxford is een bruisende stad waar dromen beginnen en Nobelprijswinnaars gevormd worden. Met zijn prachtige historische gebouwen en oude colleges is Oxford tevens een belangrijk decorstuk voor veel films en literatuur waaronder Harry Potter.
Het perfecte startpunt van je ontdekkingstocht hier is Radcliffe Square met het prachtige ronde Radcliffe Camera, de leeskamer van de universiteiten en het oudste college New College. Ook mag een bezoek aan het oudste museum van Engeland; Ashmolean Museum zeker niet ontbreken. Met vele donaties van over de hele wereld tref je hier belangrijke kopstukken aan van het Oude Egypte tot aan Picasso’s meesterwerken.

Je bezoek aan Oxford is niet compleet zonder te hebben gepunterd. Terwijl je jezelf voortduwt met een lange stok in één van deze platbodembootjes, vaar je de mooiste plekjes van de stad voorbij. Sluit de dag smakelijk af met een Afternoon Tea onder het 14-eeuwse gewelf van de Vaults & Garden of met een picknick in het grote South Park, gezellig zo onder de studenten!
 

 

In Canterbury vind je de beroemdste kathedraal van Engeland

Dag 14 Canterbury

De tijd vliegt en we maken ons alweer op voor de laatste stop richting de kust; Canterbury. Ooit een belangrijk bedevaartsoord, nu een prachtige historische stad waar een fraai staaltje gotiek beter bekend staat als de beroemdste kathedraal van Engeland. Erg indrukwekkend wanneer je in het middenschip alle ruimte in je opneemt.

In Canterbury kan je niet anders dan door de middeleeuwse straatjes struinen. Het is moeilijk om je camera neer te leggen bij het zien van al die beeldige vakwerkhuisjes. Maak ook eens een tochtje per roeiboot, waar de kapitein/student/gids je al dobberend over het water meeneemt naar de meest boeiende plekjes.
Voor het nodige rustmomentje zijn de Westgate tuinen een ideale match. Het kabbelende water van de Stour rivier, de prachtige vogelzang en het uitzicht op de mooi aangelegde tuinen en Westgate torens zorgen voor een oase van rust. Maar ook buiten de stad is het wel heel plezierig wandelen in het heuvelachtige Kent Downs.

Bierliefhebbers opgelet! De Foundry Pub & Brewery mag dan zeker niet genegeerd worden. Terwijl je het brouwerij proces gadeslaat, is het napraten van de dag nog nooit zo gezellig geweest met een heerlijk lokaal biertje in de hand!

 

Nog een laatste blik op de rotsen van Dover

Dag 15 Naar huis

Helaas is de dag dan toch aangebroken, vandaag ga je weer huiswaarts. Nog een half uurtje rijden naar Dover en de laatste beeldschone landschappen trekken aan je voorbij voordat je de ferry opstapt en een laatste zwaai geeft naar de krijtrotsen. Engeland je was goed voor ons, thank you so much!  

Reisschema

Dag 1              Ferry naar Dover

Dag 2              Dover – Eastbourne (115 km; 2 uur rijden)

Dag 3              Eastbourne

Dag 4              Eastbourne – Winchester of Salisbury (195 km; 2,5 uur rijden)

Dag 5              Winchester of Salisbury

Dag 6              Winchester of Salisbury – Exeter (150 km; 2 uur rijden)

Dag 7              Exeter

Dag 8              Exeter – Bath (170 km; 2 uur rijden)

Dag 9              Bath

Dag 10            Bath – Cotswolds (70 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 11            Cotswolds

Dag 12            Cotswolds – Oxford (55 km; 1 uur rijden)

Dag 13            Oxford

Dag 14            Oxford – Canterbury (200 km; 2,5 km)

Dag 15            Canterbury – Dover  (30 km; half uur rijden); Ferry overtocht duurt 2 uur
 

 

 

 

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.