Monemvasia, verstopt achter de rotsen maar je gaat het wel vinden op je rondreis door de Peloponnesos

De grote Peloponnesos Rondreis

Ervaar de unieke Griekse wonderen der natuur en cultuur

Omschrijving

Natuur en cultuur

Het grote schiereiland van de Peloponnesos is gezegend met onevenredig veel wonderen der natuur en cultuur. Het is de bakermat van de Griekse mythes, van eeuwenoude tempels op de mooiste plekken of gewoon langs de kant van de weg en de geroemde Griekse gastvrijheid.

Maak kennis met onneembare vestingen, volg tientallen bochten naar het volgende bergdorpje of relax op autovrije eilandjes voor de kust waar ezels als transportmiddel nog de uitkomst bieden.

Sta in het theater waar vroeger 6 uur durende voorstellingen werden gehouden of wandel over de wedstrijdbaan waar Olympische atleten de strijd met elkaar aangingen. Duik in het aloude mysterie van het Orakel van Delphi of ervaar hoe een droog, ruig landschap met zandkleurige dorpjes zo sprookjesachtig kan aandoen.

Geniet van het heerlijke klimaat

De Peloponnesos is gezegend met een heerlijk klimaat en bijna volledig omsloten door een azuurblauwe zee wat ons ultieme baaitjes en havens vol terrasjes oplevert. De diep ingesprongen kustlijn brengt ons een knalblauwe, kraakheldere zee en stranden om niet voor zonsondergang te verlaten. Nergens anders dan in Griekenland zit je op een houten stoeltje op 10 centimeter van de waterkant of hangen inktvisjes op de kade te drogen.

 

Highlights
  • Archeologische vindplaats Delphi.
  • Wandeling-trein combi Kalavryta.
  • De tempel van Zeus in Olympia.
  • Stranden van Messinië.
  • Cultuur en natuur van de Mani.
  • Monemvasia!
  • Autovrije eilandjes Hydra of Spetses.
  • Gezelligheid Nafplio.
  • Theater van Epidaurus.

Dagprogramma

Delphi, een historische plek als start tijdens je Peloponnesos rondreis

Dag 1 – 2 Delphi

Al sinds de achtste eeuw voor Christus trekken jaarlijks duizenden mensen naar Delphi. Door al die eeuwen heen zijn miljoenen mensen je al voorgegaan. Hoog tijd om kennis te maken met dit ´centrum van de wereld´ zoals de Oude Grieken deze plek zagen.

Middelpunt van belangstelling is natuurlijk het Orakel van Delphi, gewijd aan God Apollo. Antwoorden op moeilijke vraagstukken of belangrijke levensvragen werden hier beantwoord door een ´Pythia´: een priesteres die met de Goden communiceerde.

Heden ten dage kunnen we niet meer om goede raad vragen, maar treden we in de voetstappen van pelgrims over het heilige pad dat ons naar de tempel van Apollo leidt.
We hebben geen grote verbeeldingskracht nodig om ons voor te stellen dat duizenden monumenten, beelden en andere schatten een magische uitwerking hadden op de bedevaartganger. 

De archeologische vindplaats is tegen de berghellingen van de Parnassos gebouwd. Naast boeiende overblijfselen, is het uitzicht over de vallei van cipressen en olijfbomen ronduit verbluffend.

Helaas hebben we de Oude Grieken niet kunnen evenaren in het bouwen van een evenzo charmant ´nieuw Delphi´. We verkiezen dan ook een uitvalsbasis in het ontspannen havenstadje Galaxidi. Een verblijf in oude, statige redershuizen is een meer dan prettige uitvalsbasis.

Kalavryta, een boeiende tussentop in de bergen tijdens je fly and drive door de Peloponnesos

Dag 3 – 4 Kalavryta

Het leuke van relatief onbekende dorpjes is dat deze je in de regel het meest kunnen verbazen! Zo werden wij totaal overrompeld door Kalavryta; een innemend, attractief bergdorpje. Hier verblijf je in een rustieke bergchalet op korte afstand van het centrum om zo de sfeer van dit leuke Griekse bergdorpje in te ademen.

Zoals ieder zichzelf respecterend dorp in Griekenland betaamt, zitten de ouden van dagen op een rijtje in de rondte te kijken. De meesten zwijgend, met hun stok in de hand. Enkelen op hun vaste plekje op de bankjes rondom het plein, anderen onder het genot van een bordspel in een kafenion. De waakzaamheid van die oudjes geeft een bepaalde rust aan een dorpje.

Naast duizelingwekkende grotten die je in deze omgeving kunt bezoeken, is een andere publiekstrekker het treintje dat van Kalavryta naar Diakofto aan de kust rijdt. Zo kom je langs kloven, smalle bruggetjes en door tunnels afgewisseld met steile rotswanden die vanaf de doorgaande weg niet te zien zijn. Een deel van dit traject is, indien gewenst, te lopen zodat je onderweg nog een bezoek aan een klooster kunt brengen en kunt genieten van de bosrijke omgeving.

Olympia, daar waar de Spelen zijn geboren, is een must op je Peloponnesos rondreis

Dag 5 Olympia

Op naar één van de favoriete hoofdstukken van de Griekse mythologie; de plek waar Zeus de eerste Spelen organiseerde. De tempel van Zeus is dan ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze archeologische vindplaats.

Achter de coulissen stonden de geoliede Griekse atleten klaar. Zij waren allen mannen en brachten hun kunsten naakt ten tonele. Dit was dan ook de reden dat vrouwen van een afstandje toekeken.

Vroeger was Olympia echter eerder een plek waar de Goden werden vereerd. De functie van een religieus centrum werd boven de sportieve functie geplaatst. De dienst van het stadion stond op de tweede plaats. Dit heeft vele tempels en heiligdommen voortgebracht te midden van parcoursen, strijdtonelen en andere faciliteiten voor de atleten. 

Nu, ruim 4000 jaar later, wordt de Olympische vlam hier nog steeds ontstoken. Het is bijzonder om op zo´n invloedrijke plek te staan.

Aan het einde van deze indrukwekkende dag trek je naar onze favoriete herberg op 15 minuten rijden van het oude Olympia. Je verblijf is gezegend met één van de mooiste uitzichten van deze regio en de beste taverna van de streek. Sportieve prestaties maken hongerig!

Marathapoli, relaxen aan de mooiste stranden van de Peloponnesos

Dag 6 – 7 Marathopoli of Finikounda

Waar kun je in het zand dansen en samen genieten van een romantische zonsondergang en de bruisende golven? Waar hebben we dat leuke verblijf op maar een steenworp afstand van de gezelligheid? Waar is de afstand van je bed tot aan de vloedlijn maar een paar passen?

Vandaag daal je af naar de regio Messinië voor een paar welverdiende dagen luieren aan het strand! Beach time! Hier treffen we vele mooie baaien aan, lange zandstranden en pittoreske havenstadjes. De missie van vandaag is om op één van de meest schilderachtige baaitjes van de omgeving een fijn bedje te veroveren. Wil je gezelligheid en een taverne binnen handbereik, kies dan voor de stranden van Koroni of Methoni. Vanaf je strandbedje ruik je al de vers gebakken vis of Turkse kruiderijen; schuif snel aan in één van de vele tavernes langs de kustlijn. Door de lagen van moussaka heen snijden met de fonkelende zee op je netvlies. Neem gerust een kijkje in de keuken, langs lades vers en vitrines met vis, dat is hier heel normaal!

In Koroni en Methoni vind je tevens Venetiaanse forten en Middeleeuwse kastelen. Maar kies je liever voor strandjes van de ongerepte variant, dan laat Messinië je zeker niet in de steek. Je keuze baseren op basis van de mooiste zonsondergang is ook geen slecht idee.

Mani, cultuur en natuur zijn hier nauw met elkaar verbonden

Dag 8 – 9 Mani

Onderweg in het gebied van de Mani kan het voorkomen dat je achterop een kudde geiten of schapen rijdt. Geen nood, een dorpsbewoner ment ze al aan de kant voor je. Geen hordes mensen op de grillige bergwegen van de Mani, maar vele oude kerken en kapelletjes langs de weg tegen het decor van olijfbomen, een fonkelende zee en de ruige bergketens.

Het karakter van de dorpjes van de Mani is rustig. Je kunt hier uren rijden en wandelen door desolate gebieden. Wees gerust dat wij de beste locaties voor je uitgezocht hebben waar het goed toeven is.

Onze pareltjes staan te midden van de droge, sprookjesachtige natuur van het landschap van de Mani. Omringd met een bevoorrechte omgeving, soms met zicht op de fonkelende zee of middenin zo´n typisch zandkleurig slaapdorpje. Mooi gerestaureerde woontorens waar de authenticiteit zeker niet vanaf is of natuurstenen vertrekken bij een Griekse familie. Waar je ook voor kiest, je bent op weg naar hagelwitte lounge stoelen onder de perfect blauwe lucht.

In de Mani zijn cultuur, natuur en je verblijf nauw verweven. Eén van de best bewaarde geheimen van Griekenland. En dat is geen mythe!

Monemvasia, een verstopte stad achter de rotswanden maar welke je zeker gaat vinden tijdens je Peloponnesos rondreis

Dag 10 – 11 Monemvasia

Klaar voor 2 dagen ontsnappen naar een andere tijdsgeest? Dit culturele wonder bestaat uit een rotsplateau met aan de achterzijde een uitgehouwen stad. Het is een Middeleeuws aandoend stadje, volledig ommuurd en bezaaid met kinderkopjes en kerkjes. Er is slechts één grote poort die toegang geeft tot dit schouwspel. We hebben het over de onneembare vesting van Monemvasia.

Hier is maar één soort wijn; de Malvasia-Monemvasia wijn. Hier is maar één soort vrijheid, en dat is gastvrijheid. En hier is maar één soort kunst en dat is de kunst van het genieten! Voor een paar dagen duik je in het leven van de oude Grieken. Authentieke accommodaties vormen hiertoe het uitgangspunt; mooie natuurstenen panden met rustieke inrichting en guesthouse eigenaren die eigenlijk absolute verhalenvertellers zijn.

Laat je verrassen door de oude bovenstad bovenop de rots. Terwijl het dagelijkse leven in de benedenstad afspeelt. Heb je naast reizen als andere passie eten en drinken -net als wij- laat je dan verleiden tot onze kookcursus of wijnproeverij. Dat Griekse genieten heb je zo onder de knie!

Voor de volgende dag staat er nóg een sprookjesachtige attractie op het programma. Je kunt vanuit hier een uitstapje maken naar een eilandje waar de meeste mensen alleen maar over dromen.   

Hydra, het oerGriekse stadje zonder auto´s, heerlijk vertoeven op je Peloponnesos fly and drive

Dag 12 – 13 Hydra of Spetses

De Peloponnesos is ook autovrije eilandjes voor de kust. Wij hebben de leukste geselecteerd! De ferry doet er maar 20 minuten over; dolfijnen doen dit in de helft van de tijd!

Hydra is een kunstzinnig, toeristisch stadje. Strandjes heeft Hydra niet; de grootste aantrekkingskracht is de haven. Er wordt gefluisterd dat dit één van de mooiste aanblikken is van Griekenland en het leven speelt zich dan ook hier af. Zodra je voet aan wal zet, voel je dat het eilandritme je overneemt. Huur een ezel voor het vervoer van je koffers naar je verblijf in een eeuwenoude mansion.

Spetses is gezegend met een relaxte sfeer en een kilometerslange boulevard. Er zijn hier vele mooie baaitjes en strandjes te bezoeken. Voordeel van de accommodaties op Spetses is dat de meeste over een zwembad beschikken. Paard en wagen en ferry zijn er om je terug te brengen naar het vaste land…en naar de realiteit.

Of je nu voor Hydra of voor Spetses kiest, voor een vervoer per ezel of per paard en wagen en of je nu in een mansion of resort verblijft, de Saronische eilanden weten een ongekende levenslust op je over te brengen.

Epidaurus, omsingeld door oudheden op deze grote Peloponnesos rondreis

Dag 14 – 16 Nafplio

De Peloponnesos laat je niet gaan zonder een bezoek aan Nafplio te hebben gebracht. Het is een charmant, Italiaans aandoend havenstadje met een prachtig plein en sierlijke oude kern. Het stadje laat zich het best omschrijven als karakteristiek, bedrijvig en bruisend. En daardoor hebben we hotelletjes in het hart van de stad voor je geselecteerd, zodat je geen minuut van deze stad hoeft te missen.

In Nafplio wisselen Byzantijnse schatten en sporen van Turkse overleveringen af met statige Venetiaanse herenhuizen. Bezoek Bourtzi, het vestingeiland voor de kust. Andere blikvanger is het Palamidi fort, welke over de stad waakt. Laat je leiden over de marmeren pleinen, kerken, moskeeën, populaire cafés en vele boeiende musea.

Dool door de smalle straatjes waarvan sommige eerder trappen zijn, zo steil. Langs de kant van het water is de plek waar verhitte debatten plaatsvinden en op het dorpsplein onder de plantaan worden shotjes ouzo weggetikt. Strijk neer op een terrasje, bewonder de zonsondergang tijdens een avondwandeling langs de haven of bezoek het culturele erfgoed tijdens een fietstour.

In de nabije omgeving van Nafplio liggen verscheidene archeologische bezienswaardigheden zoals Epidaurus, Mycene of Nemea. Die oude Grieken hadden hun koppie wel bij zich; bijzonder verrijkende uitstapjes dus!

De grote Peloponnesos rondreis loopt ten einde maar je weet het al, hier kom je terug

Dag 17 Naar huis..

Met zoveel Griekse wonderen der natuur en cultuur, is het niet moeilijk om de Peloponnesos aantrekkelijk te vinden. Een land liefhebben echter, vraagt om subtiele ervaringen. Ze bestaan uit thee drinken met de buurman, in het kielzog lopen van schaapsherders, met een ijskoude Mythos in de hand van de zonsondergang genieten of backgammon medespelers met namen als Stavros en Vasilis. Dat is waar je voorliefde voor Griekenland om de hoek komt kijken. Je weet dat de Peloponnesos een vriend voor het leven is geworden.

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Athene – Galaxidi (230 km; ruim 2,5 uur rijden)

Dag 2          Galaxidi

Dag 3          Galaxidi – Kalavryta (165 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 4          Kalavryta

Dag 5          Kalavryta – Olympia (100 km; circa 2 uur rijden)

Dag 6          Olympia – Marathopoli (85 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 7          Marathopoli

Dag 8          Marathopoli – Mani (195 km; ruim 2,5 uur rijden)

Dag 9          Mani

Dag 10        Mani – Monemvasia (95 km; circa 2 uur rijden)

Dag 11        Monemvasia

Dag 12        Monemvasia – Ermioni (285 km; circa 4 uur rijden);

Ferry naar Hydra of Spetses

Dag 13        Hydra of Spetses

Dag 14        Ferry naar Ermioni; Ermioni – Nafplio (75 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 15        Nafplio

Dag 16        Nafplio

Dag 17        Nafplio – luchthaven Athene (165 km; bijna 2 uur rijden)

 

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.