Monemvasia, één van de hoogtepunten op je Peloponnesos rondreis

De kleine Peloponnesos Rondreis

Ervaar de positieve levensgeest en gastvrijheid van de Peloponnesos en haar inwoners!

Omschrijving

De Peloponnesos is nooit saai

Het schiereiland Peloponnesos is een bergachtig gebied met veel ruige kliffen, vruchtbare vlaktes, valleien in talloze kleuren groen en rustige stranden. Het heeft gezellige vissersdorpjes, unieke historische dorpen en archeologische vindplaatsen.

De Peloponnesos wordt daarnaast gekenmerkt door haar immer gastvrije, opgewekte, vrijmoedige Griekse inwoners. Voor een ieder die komt, voor een ieder die gaat en voor een ieder die passeert, het hartelijke ´yassas´ wordt je enthousiast toegeroepen.

Zeer goed bewaarde oudheden

De overlevering laat zien dat het er niet altijd zo ongekunsteld en onbekommerd aan toe is gegaan. Rivaliteit tussen clans, steden en buitenlandse overweldiging was aan de orde van de dag. Dit heeft prachtig oude vestingsteden opgeleverd, dankzij burchten en forten zo goed bewaard gebleven vindplaatsen. Frankische bezetting, Byzantijnse steden, Turkse invloeden en Venetiaanse forten. Oudheden waaraan diverse overheersers letterlijk hun stenen bijgedragen hebben.

Een autoroute over eeuwenoude grond, langs bijzondere opgravingen van rijke beschavingen en ronduit unieke Griekse steden. Je rijdt zo een archeologische vindplaats op, of vindt ruïnes langs de kant van de weg. Je reist van tijdloze plaatsen naar plaatsen waar de tijd heeft stilgestaan. Stil en verlaten of druk en energiek, maar altijd losjes en ongedwongen.

Het levensverhaal van de Peloponnesos bezielt en inspireert, en de Grieken net zo. Je glimlacht van oor tot oor, dat is wat dit grote eiland met je doet. Want ondanks dat het officieel een schiereiland is, heeft de sfeer en gemoedelijkheid meer weg van één groot eiland. Hier lijkt het leven zo eenvoudig! Het is als door de Griekse goden beschermd!

Highlights
  • Mystras – Het rijk van de oude Spartanen.
  • Cultuur en natuur van de Mani.
  • Monemvasia!
  • Gezelligheid Nafplio.
  • Theater van Epidaurus.

Dagprogramma

De kleine Peloponnesos rondreis start in de oudheid van Mystras

Dag 1 Mystras

Nadat je op Griekse bodem bent geland, rijd je rechtstreeks door naar het rijk van de oude Spartanen. Je fantasie neemt al gauw een loopje met je wanneer je mijmert over die perfecte Griekse spierbundels uit vroeger tijden.

Langs een uitloper van het Taygetos gebergte is de waanzinnig grote archeologische vindplaats van Mystras gelegen. Vanuit hier heb je uitzicht op Sparta. En dat was nou net de opzet van deze vroegere vesting. Hoewel Sparta voortleeft in mythes en gezegdes en de invloed van de stad van grote waarde is voor de Griekse overlevering, doet de stad niet langer mee op het toeristentoneel van de Peloponnesos.

Het is Mystras waar je nieuwe bolide je heen leidt. De vindplaats van Mystras is voornamelijk populair vanwege indrukwekkende Byzantijnse kerken met fresco´s en een imposant paleis op de top van de vesting. Het panorama op de schitterende vallei is er één uit duizenden.

Je overnacht in het meest originele verblijf van deze regio met uitzicht op de Laconische vlakte en op ‘nieuw’ Mystras. Het nieuwe Mystras is een schattig Grieks stadje omgeven door sinaasappelboomgaarden. Na het bezoek aan de Byzantijnse ruïnestad strijk je hier lekker neer op een typisch Grieks terrasje met geruite tafelkleedjes onder een veranda van wijnranken. Een week lang leven op olijven en feta! In deze setting smaakt het veel lekkerder dan thuis. Gelukkig mag een Griekse lunch uren duren!

In de Mani van de Peloponnesos zijn cultuur, natuur en relaxen perfect verweven met elkaar

Dag 2 – 3 Mani

Aangesterkt en wel gaan we op naar de Mani, waar cultuur en natuur zo mooi verweven zijn. Langs de kant van de weg zie je vele oude kerken, kapelletjes, kloosters en eenzame vestingtorens tegen het decor van de ruige, droge natuur. De fonkelende zee en grijsgroene olijfbomen betoveren te midden van de zandkleurige slaapdorpjes en bijzonder gevormde, kale bergketens.

Het was hier waar rivaliserende clans hun onderlinge twisten uitvochten. Het is ook het gebied dat een geheel eigen architectuur heeft voortgebracht; de zogeheten torenhuizen zijn uniek voor deze regio. Het zijn een soort statussymbolen geworden; hoe hoger, hoe beter de vijand aan te vallen was en hoe rijker de familie.

Een regio die gekenmerkt wordt door grillige bergwegen. Dit geldt eigenlijk ook voor haar inwoners. Ze hebben letterlijk en figuurlijk Spartaans bloed, zijn strijdlustig en in zichzelf gekeerd en komen alleen buiten om het Griekse equivalent van de Volkskrant binnen te halen. Je kunt hier dan ook uren rijden en de tegenliggers op één hand tellen. Alle ruimte en tijd voor een stop en een jaloersmakend fotootje naar het thuisfront.

Vanwege het rustige karakter van de dorpjes is je verblijf en diens faciliteiten des te belangrijker. Op goede locaties hebben wij diverse authentieke gebouwen én woontorens gevonden voor een comfortabel verblijf. Deze originele adresjes hebben een verkoelend zwembad met weer die fantastische Mani-view, want de Mani kan warm zijn! In deze setting, in het hart van deze dromerige omgeving, doe je zelf moeiteloos mee aan de Messimeri, de Griekse siësta. 

We hebben voor deze omgeving twee schilderachtige autoroutes voor je uitgestippeld langs de liefste dorpjes en het schoonste natuurschoon. Ook wandelingen met gids of op eigen houtje kunnen zomaar tot het hoogtepunt van de rondreis gaan behoren! Want dromen is leuk, maar dromen waarmaken nog leuker!

Monemvasia, verstopt achter een rots maar je gaat hem vinden op je kleine Peloponnesos rondreis

Dag 4 – 5 Monemvasia

Vanuit de Mani is een pitstop in Gythio een echte aanrader. Verse visjes spartelen nog op de kade terwijl hier langs de lange boulevard de dag weer opgestart wordt. Zo´n ultiem Grieks haventje en leuk tafereel nodigt wel uit voor een koffietje; café frappe is de favoriet van de Grieken. Vervolgens reis je verder naar één van de meest unieke en meest indrukwekkende plaatsen van Griekenland: het openluchttheater Monemvasia.

De triomf is dan ook groot wanneer je over de dam naar het schiereiland rijdt en het rotsplateau zich openbaart. Aan de achterzijde van deze rots is een stad uitgehouwen. Zodra je de enige toegangspoort van het schiereiland binnenloopt, draait de tijd 500 jaar terug. Eén grote, onneembare vesting met een wirwar aan straten en stegen belegd met kinderkopjes doemt zich voor je op. Verbazing alom! 

Bovenop de rots is een oude site blootgelegd waar je ruïnes en een 12e eeuws Byzantijns kerkje met prachtige fresco´s kunt bewonderen. Klimmen in Griekenland wordt daarnaast altijd beloond met duizelingwekkende uitzichten.
De benedenstad heeft een groot aantal Byzantijnse kerkjes, traditionele gebouwen en natuurlijk shops en restaurantjes. Hier schenken ze met trots Malvasia wijnen uit de eigen regio. Vergeet je niet in te schrijven voor onze wijnproeverij!

Hoe bijzonder dit stadje echt is, merk je als de avond valt. Want ondanks de enorme populariteit van deze kasteelstad, domineert nog steeds de Middeleeuwse, gastvrije sfeer. Dit zie je ook terug in je verblijf in een traditioneel pand binnen het ´Kastro´. In onze pareltjes ontwaart zich de redderende Griek die je ademloos laat luisteren. Hij neemt je bij de hand over zijn stad, zijn eigen leven en tipt je een hagelwit strand op een eilandje voor de kust…   

Charmant Nafplio is het sluitstuk van je kleine Peloponnesos rondreis

Dag 6 – 7 Nafplio

We hebben een schilderachtige route voor je uitgestippeld die je naar het slotstuk van je rondreis brengt. Prachtige bergpanorama’s verschijnen en onverwachte afslagen brengen je naar een ongelofelijk strandje.

Nafplio is een fascinerend en charmant havenstadje met een bovenal bruisend karakter. Om de polsslag van de stad gelijk goed te voelen, hebben we de leukste adresjes in hartje Nafplio voor je gevonden. Vanuit hier ontdek je de marmeren pleinen, kerken, Turkse moskeeën, populaire cafés, kunstgalerijen en vele boeiende musea.

Het stadje is erg geschikt om door rond te dolen en af en toe neer te vlijen op één van de vele vermakelijke spots. Flaneer door leuke wijkjes zoals het vissersdistrict, langs de Akronafplio en de Arvanitia promenade. Bezoek Bourtzi, het vestingeiland voor de kust, gebouwd door de Venetianen. Andere blikvanger is het Palamidi fort, welke over de stad waakt. Te bereiken via 999 trappen of gewoon met de auto. Het is eveneens een Venetiaans kunstwerkje, waarop de Turken hebben voortgeborduurd.

Wil je nog meer weten van dit unieke, bijna Italiaans aandoend stadje en de Griekse gastronomie, ga dan mee op ´food excursie´. En hoor je ergens servies kapot vallen, dan zijn jullie al op het goede spoor. Dit is de aftrap voor de Sirtaki!

De omgeving van Nafplio heeft daarnaast een aantal archeologische topstukken. Het theater van Epidaurus behoort tot één van de populairste bezienswaardigheden van het schiereiland. Daarnaast was Mycene een hoog ontwikkelde beschaving en om die reden ook een populaire attractie.

Epidaurus, eeuwenoude Griekse cultuur op je rondreis over de Peloponnesos

Dag 8 Naar huis..

Wie het gevoel wil hebben op een eiland te zijn, hoeft niet per se de woeste baren te bedwingen. Het eiland dat omgeven is door water met een diep ingesprongen kustlijn, daar waar bergen de boventoon voeren, daar waar tijd niet telt. Daar waar je aan de kiem van Griekenland staat. Dat is de Peloponnesos met haar unieke steden, prachtige archeologische vondsten en de bijzondere persoonlijkheid van haar inwoners. De inwoners met daadkrachtige overtuigingen, respect voor het verleden en naar vrijheid strevende karakter. 

Dit proef je, hier beleef je en bewonder je…..in lengte van tijd.  

 

 

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Athene – Mystras (220 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 2          Mystras – Mani (65 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 3          Mani

Dag 4          Mani – Monemvasia (95 km; circa 2 uur rijden)

Dag 5          Monemvasia

Dag 6          Monemvasia – Nafplio (215 km; circa 3 uur rijden)

Dag 7          Nafplio

Dag 8          Nafplio – luchthaven Athene (165 km; bijna 2 uur rijden)

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.