Het authentieke Patmos, één van de hoogtepunten van je Dodekanesos rondreis

Fijn eilandhoppen in de Dodekanesos!

Doe deze geweldige eilandhop en laat je verrassen

Omschrijving

Van Kos naar Kalymnos

De start is op het bekende eiland Kos. Je brengt hier niet heel veel tijd door, maar je kunt Kos stad zeker even gaan verkennen.
In het sfeervolle centrum van Kos-Stad vind je naast terrasjes en winkeltjes ook een aantal mooie en interessante bezienswaardigheden zoals de Johannietersburcht, de Mandrakihaven waar de boten af en aan varen, de Agorá (markt), de prachtig beschilderde Agia Paraskevi-kerk en ook het gouverneurspaleis is een bezoekje waard.

De volgende dag reis je door naar het onbekende, maar zeer fraaie Kalymnos. We werden door een enthousiaste hoteleigenaar gewaarschuwd om uit te kijken op de weg voor geiten en klimmers! Kalymnos bestaat uit ruige bergen, veel groen, diepe valleien en hoge rotsen. Klimmers uit alle delen van Europa komen naar dit eiland om de steile rotsen te beklimmen, vandaar!

Verdwaal op Patmos

De volgende eilandhop brengt je naar Patmos, gezegend met prachtige baaien en stranden, maar Patmos is ook de plek waar het Johannesklooster de grootste trekpleister is. Chora en Skala zijn aantrekkelijke plaatsjes om te verdwalen en te verpozen, verder raden we je aan om tijd te maken om heerlijk over het eiland rond te toeren en van de prachtige vergezichten te genieten.

Als laatste stop ga je naar Rhodos, het hoofdeiland van de Dodekanesos en tevens veruit het grootste eiland. Hier ga je nog lekker even uitrusten op één van de vele stranden. Ook kun je het middeleeuwse centrum van Rhodos stad bezoeken of de Akropolis van Lindos.

Maar daarnaast wordt het vooral genieten van de eilandsfeer die overal hangt, lekker eten op een strandje, beetje rondtoeren, op een handdoekje of ligbedje zonnebaden, genieten van wat elk eiland te bieden heeft!

Highlights
  • Stranden!
  • Kos-stad.
  • Natuurschoon Kalymnos.
  • Johannesklooster Patmos.
  • Middeleeuws stadshart Rhodos-stad.

Dagprogramma

Een kort bezoekje aan Kos is de start van je Dodekanesos rondreis

Dag 1 Kos

Kos is één van de populairste vakantiebestemmingen van Griekenland, er komen jaarlijks maar liefst zo´n 700.000 toeristen. Maar ondanks dit grote aantal toeristen is het een leuke en relaxte zonbestemming in prettige Griekse sferen.
Door de aardbeving in juli 2017 zijn wel een aantal gebouwen in met name Kos stad getroffen, maar de Grieken zijn niet voor een kleintje vervaard en het herstel gaat voorspoedig.

In het sfeervolle centrum van Kos-Stad vind je naast terrasjes en winkeltjes ook een aantal mooie en interessante bezienswaardigheden zoals de Johannietersburcht, de Mandrakihaven waar de boten af en aan varen, de Agorá (markt), de prachtig beschilderde Agia Paraskevi-kerk en ook het gouverneurspaleis is een bezoekje waard.

Helaas heb je niet veel tijd door te brengen op Kos, mocht je wat langer blijven, zou je op de beboste hellingen van de berg Dikaíos, de Asfendíoudorpjes kunnen bezoeken, een groep schilderachtige gehuchten.

Maar ook de zonaanbidders komen aan hun trekken op Kos! Een grote keus aan fijne stranden en baaien heb je er en bovendien kun je vlakbij Kos-stad zelfs gewoon op de fiets naar het strand.

Last but not least, Kos staat tevens bekend als fietseiland, we geven je een adresje waar je fietsen kunt huren en waar ze bovendien leuke routes voor je hebben om enkele uurtjes op de pedalen te gaan staan. Doen!

 

Kalymnos, beroemd om zijn sponzen en hoogtepunt van je Eilandhoppen over Dodekanesos rondreis

Dag 2 – 4 Kalymnos

Welkom op Kálymnos, een pareltje in de Dodekanesos en een favoriet van ons.

Het eiland staat met name bekend om zijn sponsduikers. Het is het centrum voor natuursponzen, en dit is al het geval sedert de oudheid. In vroeger tijden werden de sponzen gebruikt voor de harem van de sultan, later voor cosmetische en industriële doeleinden.
Tegenwoordig vind je nog overal de stalletjes waar je ze in alle maten kunt kopen. Wil je meer weten over de geschiedenis van de sponsvisserij op het eiland dan is een bezoekje aan de Sponsfabriek in het hoofdstadje Póthia een interessant uitje.

Tevens wordt Kálymnos gekenmerkt door ruige bergen, veel groen, diepe valleien en hoge rotsen. Klimmers uit alle delen van Europa komen naar dit eiland om de steile wanden van de rotsen te bedwingen.
Mocht je zelf willen proberen te klimmen, dan kun je een halve dag een beginnerscursus doen, vraag ons naar de mogelijkheden!

Vooral de westkant van het eiland herbergt spectaculaire uitzichten, de kustweg slingert zich hoog boven de blauwe zee tussen de bloeiende oleanders door en geeft je zicht op de ontelbare turquoise baaitjes.

Neem vooral de tijd om dit heerlijke eiland in je op te nemen, onthaasten is hier het credo en dat gaat je ook zeker lukken.

Tijdens je Dodekanesos rondreis bezoek je ook het fotogenieke Patmos

Dag 5 – 7 Patmos

Als je het hebt over een fotogeniek eiland dan is het wel Pátmos. Maak tijd om heerlijk over de zich over het eiland slingerende weggetjes rond te toeren en van de prachtige vergezichten te genieten. De kustlijn van het eiland is grillig en er zijn legio punten waar je een fantastisch uitzicht hebt over de baaien.

Pátmos trekt niet alleen toeristen, maar is ook een belangrijk bedevaartsoord. Het eiland wordt nl. ook wel het Jeruzalem van de Egeïsche Zee genoemd. Dit heeft alles te maken met de stichting van het Johannesklooster in het jaar 1088. Het klooster is de grootste trekpleister van het eiland en trekt vele pelgrims en toeristen aan.
Van Skála leidt een oude weg je richting Chora waar het Johannesklooster vlakbij ligt. Het is een flinke klim welke rijkelijk wordt beloond, bovenop aangekomen heb je magische uitzichten. Niet alleen over Patmos zelf, maar ook de buureilanden Samos en Ikaria zijn duidelijk te zien.

Chóra zelf is een doolhof van straatjes waar je zeker gaat verdwalen maar waar je ook altijd weer uitkomt.
Je arriveert met de veerboot in het hoofdstadje Skala, waar we de beste Pita Gyros hebben gescoord in Griekenland (en het adresje krijg je zeker van ons!). Er zijn vele restaurantjes en winkeltjes in dit gezellige havenstadje. Op dit punt is het eiland trouwens maar 700 meter breed, dus een kort wandelingetje leid je al naar de Hohlakas baai aan de westkant van het eiland.

Grikos, gelegen in een prachtige baai, is de belangrijkste badplaats, met een kiezelstrand met vissersboten, watersportfaciliteiten en tavernas.

Relaxen aan het eind van je Dodekanesos rondreis, Rhodos

Dag 8 – 10 Rhodos

Na het kleine en intieme Kalymnos door naar Rhodos, het hoofdeiland van de Dodekanesos en tevens veruit het grootste eiland. Vanwege de stranden, de wandelroutes en het bruisende nachtleven trekt Rhodos jaarlijks duizenden toeristen.

Eenmaal op Rhodos mag je de hoofdplaats Rhodos-stad niet missen, de ommuurde binnenstad is al meer dan 2400 jaar oud. De citadel, die wordt gedomineerd door de torens van het Paleis van de Grootmeesters, vormt het hart van de oude stad.
Je kunt hier, ondanks de vele toeristen, heerlijk ronddwalen door de vele straatjes.

De Akropolis van Lindos is één van de topattracties van het eiland. Vanaf de Akropolis kijk je neer op het mooi gelegen, gezellige stadje en de zee.
Maar er zijn meer oudheidkundige attracties te vinden op Rhodos, zoals het antieke Ialyssos (vindplaats), het antieke Kameiros (tempel van Athena) en het klooster van Moni Filerimou. Maar dit is nog maar een kleine opsomming, er is nog veel meer te ervaren!

Stranden heb je uiteraard ook in overvloed op Rhodos en natuurlijk geven we je bij boeking onze tips over de allermooiste!

Ook de magische Dodekanesos rondreis komt aan een eind, vandaag vertrek je naar huis

Dag 11 Huiswaarts

En ja het zit er na 10 nachtjes weer op, je pakt het vliegtuig terug naar huis.

De combinatie van de toeristische eilanden Kos en Rhodos, met de minder bekende en zeer fraaie eilanden Kalymnos en Patmos, maakt van deze eilandhoppen trip een bijzondere reis.

Prachtige natuur, cultuur, strand, de Griekse keuken, alles wat je wenst in je vakantie zitten hierin verwerkt, en maakt dat je met een prettig gevoel terugkijkt.

Tel daarbij op de heerlijke relaxte en kleinschalige logeeradressen die we persoonlijk hebben bezocht en je zal met enthousiasme en misschien ook met een tikje weemoed terugkijken op een fantastische vakantie.

 

Reisschema

Dag 1          Aankomst op Kos

Dag 2          Kos – Kalymnos

Dag 3          Kalymnos

Dag 4          Kalymnos

Dag 5          Kalymnos – Patmos

Dag 6          Patmos

Dag 7          Patmos

Dag 8          Patmos – Rhodos  

Dag 9          Rhodos

Dag 10        Rhodos

Dag 11        Huiswaarts

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.