Eindeloze vergezichten zijn je deel op onze Flavours of Ireland rondreis

De machtige Flavours of Ierland rondreis

Omschrijving

De Wild Atlantic Way is een duizelingwekkende kustroute van in totaal 2500 kilometer langs de westkust van Ierland. En je gaat ze allemaal rijden, alle ontiegelijk mooie, indrukwekkende 2500 kilometer van de Wild Atlantic Way. En méér, want aansluitend voert andere klassieker, de Coastal Causeway Route, ons langs de kustpracht van Noord-Ierland, om vervolgens bruisend af te sluiten in Dublin.

We trappen de reis af in Cork, waar de mondaine, modieuze en sympathieke inwoners je met open armen ontvangen. Uitstekend eten, de rivier de Lee, kastelen en verwondering vullen je dagen glansrijk.

Vanuit Cork ga je in één streep door naar de kust. Je volgt de Wild Atlantic Way langs de eerste desolate uitkijkpunten waarbij alleen de oceaan en jij de dienst uitmaken, over prachtige schiereilanden tot aan de Ring of Kerry. Schapen die je weg versperren, ringforten uit vroeger tijden, woeste baren en leuke dorpjes met altijd wel een pub. Het is de populairste lus van het land waar we ons tegoed doen aan waanzinnige panorama´s.

Nog meer oerkrachten en natuurschoon bij de iconische kliffen, Cliffs of Moher, het paradepaardje van deze regio en misschien wel van het land. In de buurt ligt ook Burren, een enorm kalksteen landschap, welke je het beste eert met een wandeling. Dankzij een gastvrij onderkomen in het muzikale Doolin haal je het meest uit de laatste uurtjes van de dag.

Nieuwe dag, nieuw spektakel, in Galway. Geniet van de zorgeloosheid van deze stad. De stad is traditioneel, creatief en cultureel divers. Het meer Lough Corrib grenst aan de stad en er zijn heerlijke stranden in de regio. Veelzijdige dagen!

Door veengebieden en landbouwvelden bereiken we het culturele gebied Connemara. Romantisch, bijzonder authentiek en typisch Iers voeren de boventoon. Geniet van scones, visgerechten en oprechte ontmoetingen.

De Wild Atlantic Way wijst je de weg en dat geldt ook voor de noordelijke richting die je uitgaat. Donegal is het volgende goed bewaard gebleven geheim. Ruige, majestueuze kliffen, waanzinnige routes en oude ambachten staan centraal.

Wat de Wild Atlantic Way is voor Ierland, is de Coastal Causeway voor Noord-Ierland. Als parels aan een snoer zorgen unieke bezienswaardigheden langs de gekartelde kust voor veel stops. De Giant´s Causeway steelt de show.

Op weg naar Belfast wijk je af en toe van de route, want dit levert de mooiste ervaringen op. Klaar om in het bijzondere verhaal van Belfast te duiken? De stad heeft haar unieke verleden omgetoverd tot creatieve straatkunst en een veelzijdig centrum. Zoveel kwaad en bloed er vergoten is, zoveel liefde heerst er nu.

Geen fijnere afsluiting dan in het luchtige en ontspannen Dublin. Een charmante stad, met talloze activiteiten, de beste pubs van het land, mooie kathedralen en de Liffey. Wandelen, fietsen en vooral een gezellige tijd beleven staan hoog aangeschreven deze dagen.

 

Highlights
  • De voltallige 2500km Wild Atlantic Way
  • Betoverende Ring of Kerry
  • De zigzaggende Cliffs of Moher
  • Openluchttheater Galway
  • Authentieke schatkist Connemara
  • Ruige kapen en kliffen
  • UNESCO verschijning Giant´s Causeway
  • Het intrigerende verhaal van Belfast
  • Dublin!
  • Unieke accommodaties

 

Dagprogramma

Cork is het elegante startpunt van je Ierland rondreis

Dag 1 Cork

Je zet vandaag voet aan wal in Ierland en maakt gelijk kennis met één van de meest karaktervolle steden van het land. Aan de oevers van de rivier de Lee ligt een levendige, dynamische en sympathieke stad. En haar inwoners, die zijn minstens zo energiek, hip en interessant.

De inwoners van Cork onderscheiden zich van de rest van het land. Want zij zijn -zelf bestempeld- duidelijk mondainer en modieuzer dan de Ieren. Zij zijn Corkonians. Altijd al een tikje opstandig geweest tegen indringers van buiten de landsgrenzen, maakt de stad furore als de ´Rebel City´. Dit dragen ze uit met trots.

Niet alleen de inwoners zijn eleganter dan in de rest van het land, ook het eten is verfijnder. Deze reputatie bestaat al sinds jaar en dag. De English Market is een overdekte markt met talloze eetkraampjes. Het is een must tijdens je bezoek aan Cork en bedient lekkerbekken al sinds 1788.

Je kunt je weg in Cork gauw op je duimpje vinden. Je wandelt over bruggen, langs gekleurde huizen en monumenten en door de bruisende Saint Patrick Street. Op tijd bijtanken in één van de talrijke cafés of picknicken in Fitzgerald Park. In Cork kun je zelfs ervaren hoe het leven van een gevangene eruit zag. Breng dan een bezoekje aan de Cork City Gaol.  

 

De Ring of Kerry, de prachtige kustweg langs de kliffen van Ierland

Dag 2 – 4 Ring of Kerry

Vanuit Cork volg je de zuidelijke havenkust en aftrap voor de Wild Atlantic Way. Langs de kustcontouren van het uiterste zuidwesten en ontzaglijke uitkijkpunten als Mizen en Sheeps Head bereik je het schiereiland Beara. Wie niet uitgekeken raakt, rijdt hier de lus de Ring of Beara. Dramatische panorama´s, intense rust en waanzinnige pracht; een omweg die je niet teleur zal stellen.

En dan maken we ons op voor imponerende, indrukwekkende en imposante dagen. Met een blik op de MacGillycuddy´s Reeks-bergen arriveer je op het schiereiland Iveragh. Hier voert de Ring of Kerry, het zondagskind van het land, ons langs de mooiste rotspartijen en indrukwekkende panorama´s over de Atlantic.

De aftrap begint in vele gevallen in Killarney. Onze gastvrije accommodaties staan garant voor een zorgeloze overnachting, genegen thuisbasis en onbetaalbare tips. En route aanschouw je kastelen, ruïnes en ringforten te midden van groene velden en bergen, die als een caleidoscoop het landschap sieren.

De Ring is doorspekt met energieke dorpjes en eeuwenoude cultuur. Dankzij ons draaiboek laat je geen uitkijkpunt onbenut. Het zijn punten van bezinning, om te genieten, uren te turen en steeds weer iets anders te zien. Want schoonheid als deze is buitenaards. En alsof dit nog niet genoeg is, kun je een extra route rijden over de Skellig Ring. Zelden vind je zoveel pracht op één schiereiland.

 

De beroemde kliffen van Moher zijn een hoogtepunt van je rondreis door Ierland

Dag 5 Burren en Cliffs of Moher

Het tot mooiste natuurfenomeen van het land verkozen Cliffs of Moher passeert vandaag de revue. Indenkend dat een land al zoveel natuurlijke pracht heeft, moet één van de hoogste klipkusten van Europa wel gaan verbluffen. Over een lengte van 8 kilometer rijzen zigzaggende kliffen op uit de zee.

De rotsen zijn meer dan 300 miljoen jaar oud en ontstaan door sedimentatie. Het resultaat zijn kliffen van soms wel 214 meter hoog. Er is een prachtige wandeling te maken van 20 kilometer langs de kliffen, maar ook uitkijkpunten waar ze het hoogst zijn, bieden een verdienstelijke aanblik.  

De Cliffs of Moher zijn onderdeel van het Burren and Cliffs of Moher UNESCO Geopark. De Burren is een enorm grijs kalksteen landschap. Maak hier een prachtige wandeling langs riviertjes, ringforten en hunebedden en ontdek de Keltische spiritualiteit die dit gebied omgeeft.

Een vakantie waarbij naar de pub gaan één van de to do´s is, klinkt als muziek in de oren. En dat is precies wat hier letterlijk en figuurlijk aan de hand is. Er zijn van die kleine buurt pubs die álle Ieren wel kennen, en daar heeft Doolin fameuze exemplaren van. Van die pubs waar livemuziek speelt en waar iedere avond weer een goed nieuw verhaal de ronde doet. Je overnacht in het hart van het muzikale Doolin, zodat je na menig pint, ook op halve kracht nog thuiskomt.  

 

Een bezoek aan muzikaal Galway is een goed idee

Dag 6 – 7 Galway

Iedere dag in Galway word je getrakteerd op een nieuwe show. De straat is één groot theater. Van traditionele Ierse muzikanten met panfluit of Ierse pipes, tot aan Afrikaanse drummers, verhalenvertellers en dansers. De straten in Galway zijn altijd gevuld met gezelligheid.

Galway is een bruisende bohemien stad waar vele culturen en studenten tezamen komen. Muzikaliteit, creativiteit, kunst en literatuur en vooral plezier maken is wat de inwoners van Galway verbindt. De eclectische sfeer werkt aanstekelijk. Voor je het weet sta je midden op Buckfast Plaza te dansen en te drinken.  

Dat is de plek waar je de Ieren in hun vrije uurtjes vindt. Onder de Spanish Arch, binnen de oude stadsmuren en omgeven door zigzaggende straten. Je begeeft je in het hart van Latin Quarter. Want hoe dynamisch, vrij en toeschietelijk de stad ook is, de diepe Ierse traditie ligt in deze stad verankerd en het Gaelic voert de boventoon.

De stad heeft werkelijk alle componenten voor een veelzijdige dag in huis. Vanuit je comfortabele B&B bezoek je musea, kerken, galerieën en winkels. Het grootste meer van Ierland, Lough Corrib, grenst aan de stad. Je kunt er heerlijk wandelen of stoppen voor een frisse duik bij één van de strandjes. Maar de sfeer van een heuse badplaats vind je in Salthill.

 

Bij Connemara start de echte weidsheid van betoverend Ierland

Dag 8 – 9 Connemara

Vandaag trekken we weer richting de bulderende oceaan en haar stille baaien. De Wild Atlantic Way loopt door naar het authentieke Ierland: Connemara. Het is een romantische streek met natuurlijk haar veelbezongen meren. Veengebieden, stenen stapelmuurtjes en landbouw vullen je gezichtsveld.

De dorpjes liggen hier ver uit elkaar en smeken je om bezocht te worden. We jubelen het uit, want in deze culturele streek is het echte Ierse muziek, folklore en oude tradities waar je je hart aan gaat verliezen.

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Connemara National Park. Er zijn diverse routes voor je uitgestippeld, maar de mooiste en meest gelopen route is waarschijnlijk naar Diamond Hill. Andere must is om een bezoek te brengen aan het beroemde klooster en voormalig landhuis Kylemore Abbey. Een ode aan de liefde en spectaculair gelegen aan de oevers van een spiegelend meer. Nog niet uitgereden, pak dan de schilderachtige Sky Road mee.

In onze toppers van accommodaties wacht je een warm welkom en krijg je door het persoonlijke contact met je gastheer en -vrouw een nog beter beeld van één van de meest oprechte en essentiële gebieden van Ierland. Andere mogelijkheid is om jezelf extra te verwennen met een overnachting in een kasteel. Vanavond staat gerookte vis op het menu, want daar is dit gebied eveneens vermaard om.

 

County Donegal, de ruige kant van Ierland vind je ook terug in je rondreis

Dag 10 – 11 County Donegal

Op naar de noordelijke kapen. Dit is de wilde en ongerepte natuur waarvoor je naar Ierland kwam. In dit afgelegen gebied in het noorden van het land beuken de golven nog iets harder, is stilte nog eenzamer en genieten we nog intenser.

Het uiterst noordelijke puntje van het land, Malin Head op het schiereiland Inishowen, is het symbolische eindpunt van de Wild Atlantic Way. Niet iedereen maakt het zo noordelijk, waardoor het graafschap Donegal een ongepolijst juweeltje is. Het is een lappendeken van velden en meren te midden van een heuvelachtig landschap.

Je ziet in deze regio prachtige kliffen. Maar lieveling is toch wel Slieve League. Met hoogtes tot wel 609 meter behoren ze tot de hoogste zeekliffen van Europa. Ons advies is om vooral meters te maken, langs surfdorpjes, idyllische vuurtorens en culturele musea die je een intiem inkijkje bieden in oude ambachten.

Naast roadtrippen kun je in Donegal goed vissen, surfen, hiken, eeuwenoude forten bezoeken en genieten van de rijke Gaelic cultuur. En als je hart op een kiertje staat, verovert Donegal hem helemaal.

 

Giant Causeway is een van de mooiste kustroutes van Europa

Dag 12 – 13 Giant´s Causeway

Tussen Derry~Londonderry en Belfast slingert één van de mooiste kustroutes, de Causeway Coastal route. Over een lengte van 247 kilometer volgen ruige kliffen, watervallen, pittoreske dorpen en fantastische bezienswaardigheden elkaar op. Op deze weg ligt de pracht van Ierland voor het oprapen. Geniet van het prachtige samenspel van de oceaan en het landschap, zoals bij kasteelruïnes, een touwbrug en fameuze wandelpaden.

Buiten kijf staat dat er een stop ingelast mag worden bij UNESCO parel Giant´s Causeway. Weer een Keltische mythe om je verbeelding aan te verliezen. De Giant´s Causeway zou ontstaan zijn doordat de Ierse reus zijn Schotse rivaal wilde uitdagen. Met de Causeway was hij een pad aan het bouwen, die de Schot kapot sloeg. Het resultaat: de Giant´s Causeway.

De natuurkundige verklaring is echter dat zo´n 60 miljoen jaar geleden een vulkaanuitbarsting, lava in de kalksteenbedding achterliet. Dit koelde af en meer dan 40.000 zeshoekige basaltkolommen zijn het resultaat. De basaltstenen lopen uit tot in de oceaan. Of de mythe of de wetenschappers hier nu winnen, het is een ronduit fantastisch fenomeen.

Deze nachten vind je je thuis in een beach house in Portrush, de grootste badplaats in Noord-Ierland. Of in een voormalig koetshuis in Bushmills met voortreffelijk eigen restaurant. En als Bushmills je bekend voorkomt, dan ben je wellicht de whiskeykenner die ook een bezoekje aan de destilleerderij wil brengen.

 

Belfast wordt ook niet overgeslagen op deze Ierland rondreis

Dag 14 – 15 Belfast

Vermakelijke musea van wereldklasse, héél veel pubs, waanzinnige winkelstraten en een roemruchte geschiedenis die nog aan de oppervlakte ligt. We hebben het over Belfast! Vanuit één van de centrale stadshotels die we voor je geselecteerd hebben, stort je je in het feestgedruis dat Belfast heet.

Uitgebreide politieke muurschilderingen vertellen het verhaal van The Troubles. De vredesmuur laat zien hoe fragiel de vrede nog is. Deze muur staat op de scheidslijn van de katholieke wijk Falls met de protestantse wijk Shankhill om ervoor te zorgen dat de spanningen niet opnieuw oplaaien. Dit houdt ook in dat inwoners niet naar elkaar toe kunnen groeien. Ga beslist mee op tour met één van onze informatieve gidsen!

In het Titanic Museum dromen we niet alleen weer weg bij het liefdesverhaal van Rose en Jack, maar is ook aandacht voor de scheepsbouw die zo belangrijk was en is voor Belfast. De Titanic werd namelijk hier gebouwd en ging hier te water. Dit museum bezoek je niet, maar beleef je.

Struin de straten van Cathedral Quarter af op zoek naar een goed optreden. Het is het centrum van de kunstscene. Loop de geurige gerechten en je neus achterna naar St George´s Market. En heb je nog een uurtje over, dan is een afternoon tea de beste raadgever. Of duik de pub met de grootste whiskey collectie van Ierland in.

 

Dublin, een stad waar niks moet en alles mag

Dag 16 – 17 Dublin

Een stad waar niets hoeft en alles kan én mag. Dat is Dublin. Een populaire attractie is een bezoek aan de Guinness brouwerij. Een interactieve multimedia ervaring, met als kers op de taart een vers getapte Guinness in de bijbehorende bar met 360 graden uitzicht. Is het andere levenswater van de stad, Jameson whiskey, meer je ding, bezoek dan de distilleerderij.

Voor een goed overzicht van de stad en insider informatie, ga je mee op fietstocht langs de kathedralen, kastelen en door leuke wijken. Daarna steek je op eigen houtje de Ha´Penny Bridge over, wandel je verder langs de Liffey en strijk je neer in het stadspark.

Je hebt Dublin niet gezien als je ook niet even in het Temple Bar district bent geweest. Uit de pubs van Temple Bar schalt altijd wel livemuziek. Er zitten goede restaurants en de middeleeuwse straten en kleurrijke gevels maken het plaatje compleet.

Ook in Dublin ligt cultuur en geschiedenis voor het oprapen. Ga mee op de Rebellion tour van Lorcan. Hij neemt je mee naar de exacte plekken waar Dublin voor haar vrijheid vocht. Trinity College beschikt over een waanzinnige bibliotheek. Het meest bekende boek is zonder twijfel The Book of Kells. Of stap even binnen bij Sint Patrick´s Cathedral.

 

En een Guiness mag natuurlijk niet ontbreken als afsluiter van je Ierland rondreis

Dag 18 Afsluiting

Dat is het bijzondere verhaal van Ierland, The Emerald Isle. Groene landschappen, gastvrije steden en een rijke cultuur verenigd. De horizon, de Atlantische Oceaan, heuvels volgeladen met schapen en rondcirkelende vogels zover je kunt kijken. Geniet van fantastisch verse stews, sluit vriendschappen met de familie Connolly, Doherty of O´Reilly en laat de mooiste plekken zich in je ziel nestelen.

Met een verblijf in fantastische accommodaties halen we alles uit je 18 vakantiedagen. Dagen vol frisse lucht, oneindige verhalen aan de bar, anekdotes aan de ontbijttafel en bezing het leven met de beste vriend van de bed & breakfast eigenaar. Er ligt altijd een avontuur op de loer.  

Mocht je nog langer willen genieten van Ierland, vraag ons dan de reis te verlengen. Op basis van jullie wensen gaan we graag voor je aan de slag.

 

Reisschema

Dag 1           Aankomst in Cork

Dag 2           Cork – Killarney (Ring of Kerry) (90 km; 1,5 uur rijden)

Dag 3           Killarney

Dag 4           Killarney

Dag 5           Killarney – Doolin (Burren & Cliffs of Moher) (185 km; 2,5 uur rijden)

Dag 6           Doolin – Galway (70 km; 1 uur en 15 minuten rijden)

Dag 7           Galway

Dag 8           Galway – Omgeving Connemara (85 km; 1,5 uur rijden)

Dag 9           Omgeving Connemara

Dag 10         Connemara – Omgeving Donegal (215 km; ruim 3 uur rijden)

Dag 11         Omgeving Donegal

Dag 12         Donegal – Portrush (Giants Causeway) (135 km; 2 uur rijden)

Dag 13         Giants Causeway

Dag 14         Portrush – Belfast (100 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 15         Belfast

Dag 16         Belfast – Dublin (170 km; 2 uur rijden)

Dag 17         Dublin

Dag 18         Naar huis
 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.