Etna, een niet te missen hoogtepunt op deze Sicilië rondreis
Italië

De Grote Sicilië rondreis, van amfitheaters tot Etna

Omschrijving

Sicilië is een wereld op zich, een eiland afgescheiden van de rest van Italië en met een eigen duidelijke identiteit!
De veelzijdigheid van Sicilië kenmerkt zich uiteraard door de grootste actieve vulkaan van Europa, de Etna, alsmede ook de steden Palermo en Siracusa. En wat te denken van de Griekse tempels in de vallei van de tempels of Romeinse villa´s en amfitheaters. De Siciliaanse keuken is een ontdekking op zich met veel vis, maar ook de heerlijkste pasta´s zijn geliefd. En vergeet de zalige wijnen niet!
 
Dit alles gecombineerd met onze hotelpareltjes én de leukste excursies om samen te ondernemen maakt van deze Sicilië rondreis een bijzondere rondreis waar je nog lang met veel plezier op terug zal kijken.

Highlights
  • Mooie oude binnenstad Siracusa.
  • Barokdriehoek Noto – Mocica – Ragusa.
  • Tempels van Agrigento.
  • Proef de Marsala wijnen.
  • Dagtripje naar Egadi eilanden.
  • Palermo.
  • Beklim de Etna.

Dagprogramma

Catania, de start van je grote Sicilië rondreis
Dag 1 Catania

Je Sicilië rondreis gaat van start in Catania. Dit is de op een na grootste stad van Sicilië en is gelegen aan de oostkust van het eiland. De stad ligt tevens aan de voet van de Etna, de vulkaan die nog altijd actief is.
Catania heeft een compact stadscentrum, de bezienswaardigheden liggen rond het Piazza del Duomo zoals de kathedraal en de fontein Fontana dell´Elefante.
Maar het leukst is toch wel om de levendige vismarkt (La Pescheria) te bezoeken, dit kan dagelijks tussen 05:00 en 11:00 uur ´s ochtends. Naast vis worden op een ander deel van de markt ook groente, fruit en vlees verkocht.
 
Logeren doe je in een voormalige wijnmakerij. Een prima start van je Sicilië rondreis!
 

Siracusa, op je rondreis door Sicilië een historisch hoogtepunt
Dag 2 – 3 Siracusa

Vanuit Catania is het een reis van een uurtje naar Syracuse ofwel Siracusa. Dit is een van de mooiste stadjes op Sicilië. De oude stad Ortygia werd gesticht door de Grieken rond 733 voor Christus en ligt op een eilandje dat via een weg is verbonden met de moderne stad op het vasteland. Als eiland was de stad gemakkelijk te verdedigen. De huidige gebouwen van Ortygia dateren dan ook merendeels uit de middeleeuwen.
De grootste bezienswaardigheden hier zijn de Duomo, de Fonte Aretusa en het Museo Regionale (met kunstcollectie inclusief werk van Caravaggio).
Maar dwaal ook door de straatjes van Ortygia, inclusief de promenade Passeggio Adorno.
De oude stad Ortygia is dan ook een must-see evenals het Parco Archaeologico della Neapolis, een paar km buiten de stad.
 
En dan het Parco Archeologico, dit ligt op de plaats waar vroeger de oude Griekse stad Neapolis lag.
Er zijn hier veel ruïnes te bekijken! Echter het amfitheater Teatro Greco is redelijk bewaard gebleven. Vlakbij het theater ligt de Latomia del Paradiso, een oude mijnschacht waar in 413 v. Chr. ongeveer 7000 gevangenen werden opgesloten om daar te sterven.
 
In Siracusa hebben wij tevens een leuke kookworkshop gevonden waar je met de enthousiaste Fiora eerst naar de vismarkt gaat om vervolgens aan de slag te gaan met een typisch Siciliaans 3-gangen menu. Dat wordt smullen!

Voor ieder wat wils in Ragusa tijdens je Sicilië fly and drive
Dag 4 – 6 Modica of Ragusa

De zuidoosthoek van Sicilië is de ´barok-driehoek´ met de Unesco barok-stadjes Noto, Modica en Ragusa. Een prachtig rotsachtig gebied met stille valleien en mooie vergezichten.
 
We hebben dit gebied als uitvalsbasis gekozen om deze stadjes te bezoeken, maar je kunt hier ook naar het strand. Het Riserva Naturale Oasi Faunistica di Vendicari is een natuurgebied aan de kust waar je niet alleen kunt zwemmen, maar ook prachtig wandelen. Ook voor vogelliefhebbers is dit een waar paradijs!
 
Logeren doe je in één van de fraaie landelijk gelegen masserias, van daaruit kun je prima de gehele omgeving verkennen.

Agrigento, de tempelvallei, een must op je Sicilië rondreis
Dag 7 Agrigento

Vandaag verplaats je je naar het stadje Agrigento.
Agrigento is vooral bekend vanwege de ligging van de voornaamste archeologische vindplaats van Sicilië, de tempelvallei.

De vallei doet werkelijk zijn naam eer aan, in de ruinevelden zijn nog een negental tempels te herkennen. De mooiste tempel is zonder twijfel de Tempio di Concordia, deze is bijna net zo mooi als het Theseion in Athene.

Trapani, een labyrinth van straatjes waar je altijd weer uitkomt
Dag 8 – 9 Marsala of Trapani

Na 1 nachtje Agrigento zet je koers richting Marsala of Trapani.
Marsala ligt in het westelijk deel van Sicilië, direct aan de kust. En mocht je je afvragen of deze naam je bekend voor komt, dat zou kunnen. De naam is namelijk vooral bekend vanwege de zoete dessertwijnen!
Het stadje heeft een oud centrum met als belangrijkste bezienswaardigheden de musea Museo Archeologico Baglio Anselmi (met delen van een oud oorlogsschip) en het Whitaker Museum (met artefacten uit de Fenicische tijd).
Maar vergeet niet het levendige plein Piazza della Repubblica te bezoeken, in de namiddag het ontmoetingspunt van de lokalen.
 
Trapani is een havenstad en tevens de hoofdstad van de provincie en ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Marsala. Deze levendige havenstad heeft een historisch centrum waar het autoverkeer wordt geweerd. Het is een labyrinth van smalle straatjes, leuk dus om door heen te slenteren. Er zijn een aantal mooie kerken te bewonderen maar ook prachtige barok gebouwen.
 
Je kunt vanaf Marsala of Trapani de boot nemen voor een dagtripje naar één van de Egadi Eilanden: Levanzo, Favignana of Marettimo.
De grootste toeristenattractie is te vinden op het eiland Levanzo, de Grotta del Genovese met prachtige grotschilderingen.
Het eiland Marettimo is een paradijs voor wandelaars, het heeft een netwerk van wandelpaden. Ook het witte haventje is een attractie op zich.
Op het eiland Favignana zijn de meeste restaurantjes te vinden.
 
We hebben hier een paar mooie verblijfsmogelijkheden voor je, o.a. een fraaie relais wat toebehoort aan een wijnmaker of een familiehotelletje met uitzicht op zee.

Naar het eind van je Sicilië rondreis lekker relaxen in Cefalù
Dag 10 – 12 Palermo of Cefalù

Op naar Palermo of Cefalù.
Palermo is niet een stad die iedereen aanspreekt. Het is een grote en drukke stad, maar is ook lekker levendig en sfeervol!
Het oude centrum van Palermo heeft zeker wat te bieden. In de wijk Quattro Canti alsmede de stadswijken Albergheria, Capo en Vucciria liggen de bezienswaardigheden. Omdat deze nogal ver uit elkaar liggen, is het handig om een goede kaart te kopen en je voor te bereiden op flinke wandelafstanden. Ons advies is om zo nu en dan een taxi te nemen.
De grootste bezienswaardigheid is de prachtige Cappella Palatina, een privékapel met bijzondere mozaïekwerken. Naast de Cappella ligt nog een grote bezienswaardigheid, het Palazzo dei Normanni, een prachtig paleiscomplex wat nu dienst doet als parlement van Sicilië.
 
Altijd leuk om te doen is één van de lokale markten bezoeken, bijv. de Mercato di Ballarò of de Mercato del Capo. Palermo staat bekend als een stad met ´street food´. Je kunt via Las Perlas dan ook een leuke ´street food´ tour boeken!
 
Mocht je toch liever buiten de grote stad vertoeven, dan hebben we uiteraard een paar alternatieven. Wat te denken van de badplaats Cefalù. Dit is een van de bekendste badplaatsen van Sicilië, ligt aan de noordkust ongeveer 70 km ten oosten van Palermo.
Het kustplaatsje ligt in de schaduw van een steile rots, La Rocca, direct aan zee. Cefalù heeft verschillende aangename stranden, een mooi plein en een imponerende Duomo.
Je kunt dus Cefalù ook als uitvalsbasis kiezen om Palermo te bezoeken. Of een dagtripje naar het achterland te maken naar het natuurpark Parco Naturale Regionale delle Madonie; alsmede de dorpjes welke hier liggen, zoals Castelbuono, Petralia Soprana en Petralia Sottana.

Etna, nog altijd actieve vulkaan welke je zeker zal zien liggen op je rondreis door Sicilië
Dag 13 – 14 Omgeving Etna

De Etna is de hoogste vulkaan van Europa. Geologisch gezien is de Etna nog erg jong, zo´n 60.000 jaar geleden is deze ontstaan uit onderzeese uitbarstingen op de huidige vlakte van Catania.
Het is erg leuk om een autotochtje bij de vulkaan te maken, je ziet niet alleen de vulkaan en de lavastromen, maar je rijdt ook door wijngaarden en boomgaarden met sinaasappel-, citroen- en olijfbomen.
De wijnen welke rond de Etna worden geproduceerd zijn één van de beste van Sicilië, het is dan ook op een aantal plekken mogelijk om wijnen te proeven.
 
We hebben hier als uitvalsbasis 2 dorpjes gekozen, Randazzo en Linguaglossa, waar je ook alweer zo fijn kunt logeren in één van onze hotels.
De Etna wandelend bekijken is een sensatie, dit mag echter alleen onder begeleiding van een gids. Een prachtige wandeltocht kun je via Las Perlas boeken!

Vertrek, vandaag vlieg je weer naar huis na een heerlijke rondreis op Sicilië
Dag 15 Naar huis..

En zo breekt dag 15 aan, met een volle camera en vele indrukken rijker is het inchecken geblazen. Tot de volgende keer?

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Catania

Dag 2          Catania – Siracusa (70 km; circa 1 uur rijden)

Dag 3          Siracusa

Dag 4          Siracusa – Modica (75 km ruim 1 uur rijden)

Dag 5          Modica

Dag 6          Modica

Dag 7          Modica – Agrigento (155 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 8          Agrigento – Marsala (140 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 9          Marsala

Dag 10        Marsala – Palermo of Cefalù (resp. 130km (2uur) en 200km (3uur))

Dag 11        Palermo of Cefalù

Dag 12        Palermo of Cefalù

Dag 13        Palermo – Omgeving Etna (225 km; circa 3 uur rijden)

Dag 14        Omgeving Etna

Dag 15        Etna – luchthaven Catania (80 km; circa 1,5 uur rijden)

Heb je vragen?
Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.