Alberobello, beroemd op zijn trulli, is een vast onderdeel tijdens je grote zuid Italië rondreis

De Grote Zuid-Italië Rondreis!

Een prachtige reis door het pure Italië

Omschrijving

Ontdek verborgen charmes

We nemen je mee naar het Zuiden van Italië. Waar we opgaan in het échte Italiaanse stadsleven van het rauwe Napels, de wakende Vesuvius adoreren en authentieke dorpjes vinden ten zuiden van de schitterende Amalfikust. In het zuiden van de laars ontdek je de verborgen charmes van de ongerepte provincie Calabrië. De pure provincie Basilicata herbergt een bijzonder unieke stad. We maken kennis met het landleven in Puglia waar we de mythische sprookjesstad Alberobello vinden en waar de bloedjemooie kuststroken je bijna ontroeren.

Reis door 4 ontluikende provincies

In Zuid-Italië komen je droombeelden tot leven! Deze rondreis door het zuiden van Italië is een rondreis door een passionele en bijzondere streek, langs vier ontluikende provincies en haar inwoners. Want de Zuid-Italianen dragen meer dan waar dan ook bij aan jouw vakantie ervaring. Ze genieten van de toenemende belangstelling voor hun streek. De inwoners van het zuiden leven vol overgave, met passie en toewijding.

Geniet van het echte Italiaanse leven

Overal ben je evenzo welkom en zijn ze nieuwsgierig naar jou, maar stiekem ook naar wat jij van hen vindt. ´Hen´ is de immer gastvrije, vurige Italiaan die trots is op zijn afkomst. Zijn wieg staat in het land van de grandioze zonsondergangen, sprankelende zee, citroenbomen, wijnranken en eeuwenoude olijfbomen te midden van roodbruine aarde. Daar waar de lijst aan mooie stranden lang is, de witte stadjes afsteken tegen de helblauwe lucht en waar de liefde ook een klein beetje door de maag gaat. Want lokale wijnen en een goede keuken kunnen we gerust toevoegen aan de geneugten van Zuid-Italië!
 
Wij begrijpen die trots wel!

Highlights
  • Pizza in Napels!
  • Resten van Pompeii en Herculaneum.
  • Natuurschoon van Cilento NP.
  • De sassi van Matera.
  • De trulli van Alberobello.
  • Barokstad Lecce.
  • De stranden bij Gallipoli of Monopoli.

 

Dagprogramma

Eerst Napels zien en dan sterven, niet aan te raden want het is je start van je Zuid Italië rondreis

Dag 1 – 2 Napels

Er zijn weinig Italiaanse steden die zoveel discussie veroorzaken als Napels. Het bekende ´hate or love´-principe. Napels is rauw, buitengewoon en chaotisch, maar het is zondermeer één van de meest fascinerende steden van Italië. In Napoli draait alles om de way of life, om de bruisende energie van de stad. Iedereen is hier druk. Maar als je aan de driftig gebarende Italiaan vraagt waar je nu écht de lekkerste pizza kan halen, dan neemt hij je bijna aan de hand mee naar zijn favoriete stek.
 
Een Napolitaan steekt kalm de drukke weg over waar het verkeer langs raast en terwijl je zelf je hand voor de ogen slaat, is hij al ongeschonden uit de strijd gekomen. Schrik dan ook niet van de voorbijrazende scooters, ook deze zoeven waar het niet gaan kan.
En wat te denken van de koffiecultuur van de stad. Een dag in Napels begint in een koffiebarretje op de Via dei Tribunali. Een latte macchiato bestellen is vloeken in de kerk, dus kies voor een espresso of cappuccino. Als je niet breekt met deze principes, dan is deze stad met de wakende Vesuvius op de achtergrond, zeker één van de steden die je moet zien voor je sterft.
Een bezoek aan Napels gaat verder dan een bezoek aan ´zomaar een stad´. In Napels draait alles om uitstraling, energie en charisma.
 
Vooruit, een bezoek aan Teatro di San Carlo en het archeologisch museum staat ook nog op het lijstje. Vergeet dan ook de kerken van Napels niet. Je loopt ze makkelijk voorbij, want ze staan ingeklemd tussen een appartementencomplex en een rijtjeshuis. In Napels staat niet één kasteel, maar wel liefst drie. Met zoveel buurten, bezienswaardigheden en bedrijvigheid, kun je óók nog ondergronds. Of je van Napels houdt of niet, de stad krijgt ongetwijfeld een speciaal plekje in je hart. En misschien schuilt het geheim wel in hun passionele way of love. Napels en hun inwoners veroveren dat plekje gewoon!

De grote Zuid Italië rondreis voert je tevens langs de beeldschone Amalfikust

Dag 3 – 4 Sorrento of Positano

Op weg naar de kust der kusten zijn de indrukwekkende archeologische ruïnes van Pompeii of Herculaneum zeker stop-waardig. De door Vesuvius verwoeste Romeinse dorpjes zijn bijzonder goed bewaard gebleven en bieden je een kijkje terug in de tijd. Na deze culturele hoogtepunten is het tijd voor pastelkleurige huizen, charmante stadjes, azuurblauwe zee, steile klippen, citroenbomen en bloemenweelde. Hier vieren de celebrities hun vakantie. Het dolce vita gevoel komt je al tegemoet wanneer je over de bochtige weg naar het zonnige zuiden rijdt. Voorbij elke bocht is het genieten van de mooiste panorama´s. We hebben het -uiteraard- over de verleidelijke Amalfikust!

Deze 50 kilometer lange ´Goddelijke´ kust strekt zich uit van Positano tot Vietri sul Mare. Hier vind je het mondaine Positano, beroemde Amalfi en romantische Ravello.
Wij hebben in Positano een aantal leuke onderkomens voor jou als Las Perlas klant gevonden, van een knus familiehotel tot de vijfsterren klasse die deze regio typeert.
Allen in het kloppende, toeristische en bovenal luxe hart van Campania. Want in Positano eet je geen streetfood, maar een pranzo; een lunch van een gangetje of acht.
In Positano komen shopfanaten aan hun trekken. Hier loop je niet over straat, maar flaneer je de trappen op en af (zo steil!). Liever de Amalfikust ontdekken vanuit een knussere setting? Kies voor Sorrento: een toeristisch stadje dat Italiaanser is dan de Amalfikust, maar op korte afstand gelegen, zodat de kust der kusten toch niet aan je voorbij gaat! Vooral in het hoogseizoen speelt de populariteit van Amalfi je parten, en met louter een tweebaansweg die je door deze kust voert in acht genomen, is Sorrento de juiste uitvalsbasis die je net wat meer ontspanning biedt.
 

Cilento NP, authentieke sfeer snuiven op je fly and drive door het zuiden van Italië

Dag 5 – 6 Cilento NP

Campania houdt niet op bij de sprankelende zee en schattige doch drukke dorpjes van de Amalfikust. Op slechts twee uur rijden over de Strada Statale begint het authentieke zuiden! Op weg naar de ongerepte natuur en de unieke regionale cultuur zijn de Griekse tempels van Paestum zeker een stop waard. Vervolgens zetten we koers naar het gebied van Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diana dat in de volksmond Cilento wordt genoemd.

Cilento heeft echt ons hart gestolen. Het is een uniek gebied met een authentieke sfeer en bijzondere streekgerechten, die je alleen daar vindt. De uniciteit wordt weerspiegeld in de vele leuke kleine dorpjes die deze regio rijk is, allen met hun eigen gebruiken. Er zijn ontzettend veel weg-van-het-massatoerisme excursies te ondernemen. Zoals een boottochtje naar een mooie baai waar je met de auto niet kan komen. Of een idyllisch rots strandje met kristalhelder water waar een vallei uitloopt in zee. Een ontspannen tour langs de leuke dorpjes gaat gepaard met een schitterende kustroute. Er liggen grotten langs het water of wip even aan bij het Middeleeuwse Castellabate met haar labyrinth van smalle straatjes. Ook Pisciotta is een schot in de roos, waar tradities en gebruiken het dagelijks leven bepalen.

Hier zijn nog dorpjes waar de deuren van de huizen de hele dag open staan. In de achterkamer zitten de mannen des huizes gezellig te kaarten daar waar de vrouwen hun neus regelmatig naar buiten steken voor een babbeltje. Even later zie je ze met zijn vijven in een kleine Fiat geperst, terwijl ze enthousiast de musica populare meeklappen. Dit klinkt toch als muziek in je oren?!

 

Pollino NP, ongerepte natuur als belevenis op je rondreis door het zuiden van Italië

Dag 7 Pollino NP

De provincie Calabrië: de ongerepte regio van Zuid-Italië met de schoonste lucht van het land. Het nationale park van Pollino is het grootste van Italië. Het is wild, onherbergzaam en vooral ongerept en je vindt hier dan ook unieke flora en fauna. Er zijn een aantal schattige, historische dorpjes te bezoeken. In en rondom het Pollino park vind je nog geen scala aan restaurants en hotels. Via Las Perlas overnacht je in één van de karakteristieke boeren masseria´s of agriturismo´s die het ongerepte binnenland rijk is.

Een verblijf hier kan een beroep doen op je aanpassingsvermogen, maar charmant is het zeker en het geeft je verblijf een intiem sfeertje! Wees hier niet verbaasd als je na een half uur rijden een dorpje vindt waar maar twee restaurantjes met een louter Italiaanse menukaart te vinden zijn. En ook niet als die kaart maar vier gerechten of zelfs één dagmaaltijd biedt.

De oude man aan het tafeltje naast je zal je haarfijn uitleggen wat je moet bestellen. Dat hij alleen Italiaans spreekt en bijna geen tanden meer in zijn mond heeft, maakt het misschien niet duidelijker, maar behulpzaam is het wel! Er is alleen een brede glimlach nodig als tegenprestatie. Probeer het gewoon, het smaakt waarschijnlijk verrukkelijk! Tel daarbij op dat de heerlijke lokale wijnen rijkelijk vloeien. Dit is de charme van Calabrië en haar Pollino park. Aan de Calabrezen zal het niet liggen. Alles wat Italië warm, sfeervol en gastvrij maakt. En is dit nou juist niet onbetaalbaar?!

Matera, zeer indrukwekkende oudheid en hoogtepunt van je grote Zuid Italië rondreis

Dag 8 – 9 Matera

Door naar de andere ongerepte regio Basilicata! We vielen als een blok voor Matera. Spot on! Een unieke stad met ontzettend veel gezelligheid! Deze bijzondere stad, uitgehakt uit tufsteen, biedt je de kans om uren in een wirwar van straatjes, trappetjes en doorgangen te verdwalen. Recht op je doel af gaan, wordt in deze stad erg moeilijk! Dit geeft je echter wel de gelegenheid om onderweg te genieten van de vele kerkjes en kloosters die uit hetzelfde tufsteen gehakt zijn. Eveneens hebben enkele van die kerken schitterende fresco´s te bieden. Door de vele hoogteverschillen zijn de uitkijkjes legio.
 
Naast de grottenstad, oftewel de Sassi, heeft Matera ook een nieuw gedeelte en is het omgeven door een spectaculaire kloof dat het startpunt is voor het ruige berglandschap er rondom; het Murgia park. Een aantal authentieke grotwoningen is omgetoverd tot unieke comfortabele hotels, waarvan de fraaiste bij Las Perlas een onderdeel van je rondreis vormen. Een bezoekje aan Matera is echt alsof je je in een ander tijdperk bevindt. De stad heeft zich opgeklommen van een arme stad waar het leven in grotten onhygiënisch was, tot culturele hoofdstad! Aan Matera zijn clichés niet besteedt. De stad vertelt werkelijk een zeldzaam, uniek verhaal en bevestigt de diversiteit van de Zuid-Italiaanse streek eens te meer.

Alberobello, het dorp met de beroemde trulli bezoek je ook op je zuid Italië fly and drive

Dag 10 – 11 Alberobello

Vanuit Matera zet je voet in Puglia: de van oudsher boerenprovincie. Je dompelt je onder in de sprookjeswereld van de trulli en het schitterende en vruchtbare landschap van Valle d´Itria. Trulli zijn de bijzondere kegelvormige huisjes met conische, grijze dakjes en een wit symbool op de top. Het stadje Alberobello met zo´n 1500 trulli wordt ook wel de trulli hoofdstad genoemd.
 
In Puglia wordt veel olijfolie en wijnen geproduceerd. Niet zo gek dat de wijnranken hier het landschap sieren! De regio is op culinair gebied een hoogvlieger dankzij de cucina povere. De benaming ´armeluisvoer´ stamt uit het verleden van deze boerenprovincie en heeft tegenwoordig een wel erg positieve bijsmaak.
Het binnenland en de mysterieuze trulli zijn de publiekstrekkers van deze streek. Maar deze regio is eveneens een keur aan idyllische en bijzondere plaatsjes rijk. Wat te denken van Locorotondo: een hoger gelegen wit stadje met uitsluitend rond stratenplan!
Het stadje Martina Franca is zeer zeker eveneens bijzonder. Het is omringd met een stadsmuur en 24 torens! Dit bijzondere gebied kun je ontdekken vanuit je eigen trulli in één van de steile dorpsstraatjes van Alberobello of ervaar het landleven vanuit een spierwitte masseria die afsteekt tegen de kraakheldere blauwe lucht.
Puglia ten voeten uit!
 

Gallipoli, een heerlijke zuid Italiaanse vissersplaats

Dag 12 – 13 Gallipoli of Monopoli

Na zoveel diverse indrukken, is het tijd om je zintuigen een nieuwe impuls te geven. Een bezoek aan Puglia is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan één van de vele baaitjes en leuke dorpjes langs de kust. Met meer dan 800 kilometer kust is er in Puglia aan strand dan ook geen gebrek!

En hoewel Monopoli nog niet in iedere reisgids vermeld staat, zijn zowel Gallipoli als Monopoli drukbezochte vissersplaatjes. De Salento wordt aan beide kanten gekust door de zee. Kies je voor Gallipoli dan plons je in de Ionische zee; kies je voor Monopoli, dan spreid je je handdoekje uit langs de Adriatische kust.

De wegen en akkers zijn hier omsloten met lage stenen muurtjes. De strook erachter is een voedingsbodem voor de enorme cactusplanten met roze vruchten. Je vindt er talloze plaatsjes waarin je Griekse invloeden herkent. Langs de zee vind je idyllische stranden en fotogenieke rotspartijen. Na een autoritje is het tijd om tenminste even een begin te maken in je nieuwe boek of toch voor die cocktail op het strand te kiezen! Wat houden we toch van het aperitivo concept, want je krijgt bij je drankje zonder te vragen heerlijke hapjes geserveerd. Proost op het zuiden! Cin cin!

Foresta Umbra, prachtige natuur van Puglia en zeker niet overslaan tijdens je zuid Italië rondreis

Dag 14 – 15 Gargano NP

De kans is groot dat op weg naar dit onontdekte pareltje je weg wordt belemmerd door een kudde schapen. Daar kijken ze hier niet meer van op. Het Pugliese landschap verandert drastisch op weg naar dit groene, beboste schiereiland. Voor liefhebbers van ongerepte natuur is dit het neusje van de zalm! Het hart van Gargano is Foresta Umbra, met bomen van gigantische afmetingen. Je kunt hier uren wandelen zonder een mens tegen te komen. De meeste dorpjes liggen langs de kust, wat ruim baan geeft voor het Foresta Umbra van het binnenland.

In Gargano schuilen eeuwenoude pelgrimsoorden en vangen de vlijtige vissers op ouderwetse wijze hun vis vanaf hun ´trabucchi´. In de kustplaatsjes Vieste en Peschici vind je de zomerse gezelligheid. Het is mogelijk om een leuke boottocht te maken op het smaragdgroene water. Vaar langs inhammen, grotten en donkergele stranden. Vergezeld met hapjes en drankjes wachten tot de koperen pracht het water raakt. De ultieme laatste avond om mee af te sluiten!

Een typisch Italiaans straatbeeld, de citroenverkoper

Dag 16 Naar huis..

Dit is het klassieke Italië met het gastvrije, authentieke regionale sausje van het zuiden. Waar passie een tweede natuur is, waar iedereen het druk heeft en hard werkt, maar waar vooral veel ruimte is voor gezelligheid. Gezelligheid is er in het koffiebarretje van Napels, langs de boulevards van de kustplaatsjes in de hak, of in sprookjesland Alberobello waar je binnen no time ingewijd wordt als dorpsbewoner omdat je in je eigen trullo slaapt. De vier provincies van Zuid-Italië bieden een regenboog aan kleuren. Van de grijsgroene eeuwenoude olijfbomen tot wijnranken met zachte tinten in roodbruine aarde. Daar waar het kristalheldere azuurblauwe of smaragdgroene water en het gouden zand de spierwitte huizen doen oplichten.

Het Italië van de moederskindjes en de slechte verliezers is in het Zuiden erg ver weg!
De zuidelijke provincies zijn strijdbaar, rauw en vurig. Omarm die lach, dat wilde gebaar en die knipoog! De eer bevindt zich in het hart en ziel van de Zuid-Italiaan. Plezier en passie zijn de spil van het zuiden. Het Zuid-Italië dat je je eigen hebt gemaakt is nu ook een beetje van jou! Per siempre!

Ook naar het diepe zuiden van Italië bieden wij een aantal indrukwekkend mooie rondreizen aan!

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Napels

Dag 2          Napels

Dag 3          Napels – Sorrento of Amalfi (60 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 4          Sorrento

Dag 5          Sorrento – Cilento NP (155 km; bijna 3 uur rijden)

Dag 6          Cilento NP

Dag 7          Cilento NP – Pollino NP (160 km; ruim 2 uur rijden)

Dag 8          Pollino NP – Matera (155 km; ruim 2 uur rijden)

Dag 9          Matera

Dag 10        Matera – Alberobello (70 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 11        Alberobello

Dag 12        Alberobello – Gallipoli of Monopoli (resp. 150 km (2uur) of 25 km (30min)

Dag 13        Gallipoli of Monopoli

Dag 14        Gallipoli of Monopoli – Gargano NP (resp. 340km (4uur) of 200km (2,5uur)

Dag 15        Gargano NP

Dag 16        Gargano NP – Bari luchthaven (110 km; ruim 1 uur rijden)

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.