Maak kennis met de wonderschone noordkust van Sardinië!

Italië
Omschrijving

Sardinië is zo ongeveer hoe onze wereld eruit zou zien als we onze verbeeldingskracht zouden gebruiken. We hoeven alleen niet te beginnen met een ´er was eens´. Wit parelzand, majestueuze baaien, authentieke plaatsen waar bijzondere ontmoetingen plaatsvinden, culturele bravoure en unieke wonderen der natuur; dat ís Sardinië.

Zelfgemaakte kaas, wijnen van eigen bodem, gegrild vlees met kruiden uit het binnenland of snoeperige nougat dat met een grote sabel op de plaatselijke markt in stukjes wordt gehakt. Dit herdersvolk weet het lekkerste te maken met producten van eigen bodem, dus bewaar je trek voor de delicatessen van het eiland.

Deze rondreis neemt je mee naar de noordkust van het eiland, waar de zee zich over de baaien uitrolt en waar de zon wegzakt tegen het decor van Italië´s mooiste dorpjes. Plekken waar de flair van de kust eenzelfde energie op je over brengt. Begroet de dames die op een krukje voor de deur zitten te weven of flaneer over de promenade van één van eilands mooiste steden, Alghero. Zoals met sprookjes ook het geval is, bestaan er vele versies van en ze worden alleen maar mooier wanneer ze door jou zelf ervaren worden. Met een beetje hulp van ons en onze leuke adresjes maak je je op voor je eigen avontuur.

Highlights
  • Schilderachtige baaien
  • Eén van Italië’s mooiste dorpen, Castelsardo
  • De turqoise wateren van de Costa Smeralda
  • Traditionele dorpjes in het achterland
  • Bezoek met een bootje de Grotto di Nettuno
  • Verdwaal in het historisch deel van Alghero

Dagprogramma

Ruige noordkust
Dag 1 – 2 Castelsardo of Stintino

Eenmaal aangekomen op het eiland van de veelbelovende kust, wil je niets liever dan deze troeven gelijk met eigen ogen zien. Je trekt door naar de zee, zandstranden en door rotsen omstrengelde baaien van de noordkust. Vul je longen met het zachte briesje, een geur van zeezout gecombineerd met het Mediterrane struikgewas. Het is hier, aan de noordkust van Sardinië, waar de zee superieur is. Ervaar de regie over zijn meesterstukken bij Stintino of Castelsardo.

In Stintino vier je vakantie zoals de Italianen. Er liggen hier fantastische stranden, inclusief de haast tropische schoonheid La Pelosa, dat altijd in één adem wordt genoemd met het stadje. Bij één van onze adresjes word je wakker, bijna met je voetjes in het zand van het Le Saline strand. Over de lengte van de noordkust liggen eilandjes die echt de moeite van het bezoeken waard zijn. Het voormalige detentie eiland Asinara waarvan het uiterste puntje Stintino bijna aanraakt, is nu een nationaal park. Dus steek de wind in de zeilen!

Castelsardo behoort tot de borghi più belli d´Italia, oftewel tot één van de mooiste dorpjes van Italië. Het stadje is magisch gelegen met kleurrijke huisjes op de flanken van een heuvel en een groot fort dat boven het Middeleeuwse centrum uittorent. Dit kustplaatsje geniet grote faam op het gebied van handwerk, vooral weefkunst. Met talloze restaurants en winkeltjes waar deze plaatselijke ambachten worden verkocht, is het hier steevast gezellig. Het lieflijke, heuvelachtige gebied kan reeds rekenen op de inzet van beginnende rotspartijen.

Costa Smeralda
Dag 3 – 5 Costa Smeralda

Door naar de kust der kusten: de spectaculaire Smaragdkust, waar menig rijk en beroemd af en toe neerstrijkt. Over een lengte van 55 kilometer treffen we chique badplaatsen aan in de luwte van de ruige bergen in het achterland. De constant veranderende schittering op het water weerspiegelt de fonkelende gemoedstoestand van deze badplaatsen vol allure.

Het is niet voor niets dat dit een populaire kust is, de stranden en turquoise en smaragdblauwe wateren zijn een waar paradijs. Aan deze kust is vakantie vieren heel eenvoudig met onze lange lijst aan stranden. Strandhoppen is een traditie die hier simpelweg bij je vakantie hoort.

Je kunt hier bíjna niet om de luxe vakantieresorts heen, maar het is ons toch gelukt! Je verblijft in historische vakantieboerderijen of artistieke logementen die geïntegreerd zijn in het landschap van een bergdorpje dat niet volledig meedeint op de toeristische golven.

Ongetwijfeld de bekendste plaats aan deze kust is Porto Cervo, vol dure boetieks, artisanale winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Zoek hier lekker een terrasje op en bestel een cocktail of aperitivi met de souplesse al was je de jetset zelf. Hier moet je gewoon een keer deel van uitmaken. Onze favoriet zit op de Via Porto Vecchio alwaar google maps je moeiteloos heen brengt.

Golfo di Orosei
Dag 6 – 7 Golfo di Orosei (Cala Gonone, Dorgali, Orosei)

Deze regio toebedeeld met krijtbergen is een wild en aloud stukje Sardinië. Je verblijft in de noordelijke Barbagia regio, in één van de dorpjes rijk bebost en omringd door bergen. Dorgali is zo´n plaatsje. De onderkomens zijn puur en bescheiden. Genieten van het rustige ritme van het Sardische plattelandsleven, dachten we nog toen we hier aankwamen. Maar al gauw merk je dat je hier struikelt over je eigen to do list.

Er zijn hier prachtige autoritjes te maken of duik het groene binnenland in tijdens een rondrit op de ´Trenino Verde´. Zoek de horizon op en maak een boottochtje over het azuurblauwe water van de golf van Orosei waarbij die wonderschone zeegrot een extra bonus is. Of neem de benenwagen voor een wandeling in het hart van het Supramonte gebergte, door de vallei welke eindigt in een eeuwenoud nuraghe dorp.

Maak werkdagen van een klokje rond en snuif deze lokale regio ten volle op, want alles verdient het hier om gezien te worden. Het natuurlijke pallet is eindeloos: bronnen, kalkrotsen, jeneverbessen en steeneiken, wijngaarden, moeflons (wilde schapen), damherten, watervallen en kristalheldere zee.

Bezoek traditionele dorpjes waar ambachten hoogtij vieren, waar lokale zang je betovert en klederdrachten bestaan uit de mooiste stoffen. Je wordt omgeven door beeldende historische dorpscentrumpjes. Maak je op voor een kleurrijke speurtocht, want het dorpje Orgosolo communiceert met je via muurschilderingen. Sluit je dag af met een ijskoude Cannonau uit Dorgali en een formaggi, pecorino bij voorkeur. Jezelf onderdompelen in de Sardische cultuur blijkt hier een eitje.

Alghero
Dag 8 – 9 Omgeving Alghero

De volgende etappe van de rondreis op Sardegna, zoals de inwoners hun eilandje aanhalen, brengt ons naar Italië met een Spaans tintje in Alghero. Ons advies zou zijn om in één van de verwenadresjes net buiten de stad te verblijven. Kies voor een resort waar wellness centraal staat, een romantische wijnboerderij waar je de druiven vanaf je balkon kunt plukken of een fiere agriturismo.

Met een verblijf in onze pareltjes is het soms haast zonde om de deur uit te gaan. Maar toch doen hoor! Want zelfs na ontelbare keren in Alghero te zijn geweest, ontdekken we telkens weer iets nieuws. Onze tip: ga gewoon dwalen, zonder plattegrond, maar wel met de lekkerste adresjes op zak. Open de jacht op de smalle straatjes waar het wasgoed extra kleur geeft aan het straatbeeld. Snel naar waar de keien van de piazza´s je wenken en langs de verdedigingsmuren die de stad een innemend karakter geven. Doe zoals de Italianen doen als de avond valt; zoek de boulevard op. Vooral Lungomare Colombo is favoriet.

Langs de kust is voldoende te ondernemen. Ook hier stellen de stranden je niet teleur met hun hagelwitte exemplaren. Een andere must do is om in een bootje vanuit de haven van Alghero langs de kust van de Capo Caccia te varen, met als eindbestemming de veelbesproken Grotto di Nettuno. Plezier voor jong en oud!  

Afscheid van Sardinië
Dag 10 Vertrek

Nog steeds bevangen door realiteit en mythe is het tijd om afscheid te nemen van het eiland. Het eiland waar een unieke beschaving aan de oppervlakte ligt. Door de culturele rijkdom besef je dat er hier echt iets bijzonders aan de hand is geweest en godzijdank doen ze er alles aan om dit te behouden. Hier komen karaktervolle plaatsen en een hardwerkend plattelandsvolk samen op een eiland vol schittering en ingetogenheid.

Neem even een momentje om je favoriete lijst met stranden samen te stellen, met een ligging de één nog magischer dan de ander. In het hart van de schapenteelt waar de explosie aan natuurlijke schatten van een vermaarde schoonheid zijn en de aanhoudende passie en bewondering van de eigen inwoners op eenieder overslaat. Met gemak en souplesse leggen de Sardijnen bezieling in het leven. Deze consequente gedrevenheid werkt haast aanstekelijk. De verhalen van het eiland en haar bevolking vragen erom verteld te worden.

Op zoek naar een rondreis in een ander deel van Italië? Hier vind je ons gehele aanbod!

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Alghero (of Olbia); Alghero – Castelsardo (65 km; 1 uur rijden)

Dag 2          Castelsardo

Dag 3          Castelsardo – Arzachena (85 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 4          Arzachena

Dag 5          Arzachena

Dag 6          Arzachena – Orosei (110 km; bijna 2 uur rijden)

Dag 7          Orosei

Dag 8          Orosei – Alghero (195 km; 2,5 uur rijden)

Dag 9          Alghero

Dag 10        Alghero luchthaven

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.