Rondreis Campanië, het mythische zuiden

Italië
Omschrijving

Campanië is de regio die door de Romeinen Campania Felix werd genoemd, wat zoiets als gelukkig land betekent. Al in de oudheid bestond er een grote aantrekkingskracht tot dit gebied. De unieke attracties die deze regio biedt, komen echter niet louter voort uit voorspoed. De paradox van dit alles ligt in zowel de adoratie als verafgoding van de evenzo beroemde als beruchte Vesuvius. De oude Romeinse steden Pompeii en Herculaneum zijn verwoest door eerdere uitbarstingen, terwijl de Napolitanen dankbaar zijn voor de vruchtbare regionen die de Vesuvius heeft voortgebracht. In deze regio wordt de wakende vulkaan eerder aanbeden dan bedreigend gevonden. Napoli lééft en is onverwoestbaar, hetgeen tot uiting komt in de intense energie die de stad ademt.
 
We gaan halverwege dit gelukkige land nog iets verder terug in de historie met oude Griekse stadjes en prachtig bewaard gebleven tempels.
 
Niet alleen op cultureel gebied is deze regio overweldigend, ook de natuur is uniek. Het grootste geheim herbergt zich in het Cilento park, ofwel de groene long van Italië. De uniciteit van dit nationale park komt tot uiting in het schitterende natuurschoon in combinatie met de Middeleeuwse bergdorpjes waar je de sfeer van vroeger nog kunt proeven. Eveneens is dit gebied gezegend met een prachtige kuststrook!
 
Het moge duidelijk zijn dat de eeuwenlange aantrekkingskracht tot dit gebied onveranderd onweerstaanbaar blijft! We vertellen je graag alles over het mythologische en intrigerende Campanië! Een stukje Italië met historische invloeden in volle glorie!
De logeeradressen zijn uiteraard helemaal afgestemd op deze intrigerende rondreis, stijlvol.

Highlights
  • Resten van Pompeii en Herculaneum.
  • Pizza in Napels!
  • Tempels van Paestum.
  • Natuurschoon van Cilento NP.

 

Dagprogramma

Je Italië rondreis start in Ercolano, genieten van Romeinse overblijfselen
Dag 1 – 3 Ercolano

De beroemdste Romeinse overblijfselen vinden we natuurlijk in Pompeii en Ercolano. Deze uitgesproken toeristentrekkers kwamen in 79 na Christus aan hun dramatische einde door een uitbarsting van de Vesuvius. De beelden van gipsen afgietsels van mensen in verkrampte houding op het moment van sterven zijn de hele wereld over gegaan. Ze hadden geen schijn van kans tegen de asregens en het puim wat als cement om hun lichaam versteende. Pompeii was een redelijke stad van zo´n 20.000 inwoners waardoor er velerlei uiteenlopende gebouwen te vinden zijn. De vondsten liggen echter elders. Juist. Napels heeft ze: ze liggen in het archeologisch museum van de stad. Naast een bezoekje aan dit museum is Napule, zoals de inwoners hun stad liefkozend noemen, een apart hoofdstuk van je rondreis. Napels is een dynamische stad met onmiskenbare energie, de altijd drukke Napolitanen en hun bruisende levenskracht. Er zijn kerken, kastelen, musea en een ondergronds stelsel te bewonderen. En bovenal is de stad vele leuke wijken rijk waar je doorheen móet slenteren. Naast de onverwoestbare uitstraling die de stad heeft, is er toch de wakende Vesuvius op de achtergrond, met een schijnbaar onschuldig uiterlijk. Maar het moge duidelijk zijn dat stad desondanks daadkracht uitstraalt als geen andere.
 
Tijdens je rondreis verblijf je in een statige villa in Ercolano vanwaar Herculaneum slechts op steenworp afstand ligt. De veroorzaker van het leed dat de Romeinse steden is aangedaan is uiteraard ook een bezoekje waard.

Paestum, een handelsknooppunt uit de Griekse oudheid, en dat in je rondreis door Italië
Dag 4 – 5 Paestum of Agropoli

We duiken nog verder de historie in, naar de tijd van de Magna Greacia. De antieke benaming voor de kolonisatie van Zuid-Italië door de Grieken tussen 800 en 600 voor Christus.
Toen Zuid-Italië een Griekse kolonie was, was Paestum een belangrijk handelsknooppunt. Later, in de tijd van de Romeinen, bleef het een stad van betekenis. Maar toen het Romeinse rijk instortte, brokkelde ook Paestum af. Tot een paar eeuwen geleden, toen men bij de aanleg van een nieuwe weg op het mooiste aandenken van de aanwezigheid van de Grieken in Italië stuitte: de tempels van Paestum. Het zijn één van de best bewaarde en veelomvattende Griekse overblijfselen die niet op Grieks grondgebied staan. Deze bekroning zorgde dan ook voor een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 
Tijdens je ontdekkingsreis naar het klassieke Italië zijn deze tempels een echte must!
Deze regio wordt nog niet opgenomen in de meeste rondreizen, maar wij vinden dat de rust die uitgaat van deze plaats en de magische sfeer die het ademt, absoluut een bezoek en verblijf verdienen.
Favoriet bij veel Italianen zijn de zwoele avonden in Agropoli; een toeristisch stadje met een haventje en klein gastronomisch centrum. Evenals andere delen van deze reis hebben wij ook hier een ontzettend leuke verblijfsoptie voor je in petto!
In het geval van zowel Paestum als Agropoli geldt, dat niet de hele stad nog van het toerisme leeft, waardoor je een goede indruk van het dagelijkse leven krijgt. Derhalve heb je voldoende tijd en ruimte om hun schoonheid te aanschouwen.
En ook in deze regio vinden we heerlijke stranden voor de laatste uurtjes van de dag.

De prachtige landschappen van Cilento NP mogen niet ontbreken op je Italië fly and drive
Dag 6 – 7 Cilento NP

Nog verder naar het warme zuiden gaat je hart sneller kloppen. De zuidelijkste strook van Campanië is het dromerige kustlandschap van Cilento! Het is een open landschap met een kustlijn die eigenlijk niet onder doet van de Amalfikust. Het grote verschil: het is hier rustiger en authentieker.
Het Cilento park is onafhankelijk van karakter. Ieder dorpje leeft volgens hun tradities en gebruiken en dit levert een sfeer op die zijn weerga niet kent. In de bergdorpen van Cilento wonen veel ambachtslieden en hun producten kun je op de kop tikken tijdens één van de wekelijkse marktjes. Naast de leuke Middeleeuwse stadjes of vissersdorpen vind je hier eveneens mooie landweggetjes en valleien (onder andere de Valle delle Orchidee: hier bloeien wel honderden wilde orchideeën tegen de hellingen).
 
Rondreizen in Italië betekent per definitie dat je voor vele gastronomische verleidingen komt te staan. Dit geldt zeker voor de Cilento regio welke een geheel eigen keuken biedt met ingrediënten die rechtstreeks van het land komen. En wat je zojuist in alle ijver hebt weggewerkt was louter een voorproefje! De antipasti is hier namelijk overweldigend. Een nagerechtje bestaat uit -hoe kan het ook anders in dit gebied van de mozzarella di bufola- diverse soorten kaas.
Cilento is de ultieme speeltuin voor wie van schilderachtige dorpjes, vriendelijke natuur, warme ontmoetingen en lekker eten houdt. De kust is hemels en biedt kristalhelder water, vele inhammen, uitstekende rotspunten, mysterieuze grotten, maar ook strandjes die je alleen per boot kunt bereiken.
Hier is het leven zo goed dat je er wel een paar dagen aan vast zou willen plakken. Geef dit aan bij je boeking; we zoeken de mogelijkheden graag voor je uit!

Eindig op en romantisch terras jouw Italië rondreis
Dag 8 Naar huis..

Dat ultieme reisgevoel raak je in Campanië niet meer kwijt. Verken het gebied met de mooiste meander wegen die je na iedere bocht een zeldzame verrassing bezorgen! Je maakt kennis met het moderne, zelfbewuste Italië waar de geschiedenis, maar ook natuurrampen en overheersers hun sporen hebben achtergelaten. Dit levert een bijzondere combinatie op voor natuur- en cultuurliefhebbers.
 
In Campanië zijn het leven, de liefde en de dood hartstochtelijk verstrengeld. De littekens van de ziel hebben Campanië gepokt en gemazeld wat tot uiting komt in een unieke cultuur. Deze cultuur is strijdbaar, vol genieten van alle dag. De tastbare herinneringen uit de geschiedenis doen je beseffen dat het leven broos kan zijn. Dit leidt tot dreiging, maar bovenal tot de omarming van het bestaan. Het leven is kort! Carpe Diem!

Als je een overzicht zoekt van al onze rondreizen door indrukwekkend Italië, klik dan hier!

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Napels – Ercolano (20 km; circa 30 minuten rijden)

Dag 2          Ercolano

Dag 3          Ercolano

Dag 4          Ercolano – Paestum of Agropoli (100 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 5          Paestum of Agropoli

Dag 6          Paestum of Agropoli – Cilento NP (50 km; circa 1 uur rijden)

Dag 7          Cilento NP

Dag 8          Cilento NP – luchthaven Napels (150 km; circa 2,5 uur rijden)

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.