Hoogtepunt na hoogtepunt tijdens deze rondreis door betoverend Toscane

Rondreis De Toscaanse Droom

Ieder uitzicht is ansichtkaart waardig!

Omschrijving

Toscane heeft alles in zich

Toscane is dé regio van Italië die alles in zich heeft. Toscane is het land dat we allemaal kennen van de ansichtkaarten en is in het echt net zo mooi, zo niet mooier. De groene en glooiende heuvels bezaaid met statige cipressen en wijnvelden strekken zich weids voor je uit. De stadjes zijn hier met liefde gevuld en vormen een eeuwenoud samenspel met het schilderachtige binnenland, het altijd verse en lekkere eten en natuurlijk de kwaliteitswijnen.

Reis langs vele hoogtepunten

Om ieder gebied de aandacht te geven die het verdient, is een rondreis langs de hoogtepunten van deze beroemde en overrompelende regio bij uitstek de manier om Toscane recht te doen! We trappen groots af. Florence is de stad van de musea, van de rivier de Arno, high-fashion en natuurlijk de Duomo. Daarna snuiven we de Middeleeuwse glorie op in Lucca en vervolgens Volterra. Beide bijzondere steden met een eigen uniek karakter. En omdat er zoveel moois is te vinden, verdien je een thuis waarin je alle indrukken rustig kunt verwerken. Zoals een boerderij waar ingezet wordt op een échte ontmoeting met Italië of wat te denken van een authentieke borgo met het beste restaurant van het dorp.  

Het wordt alleen maar mooier

Van plek naar plek geef je je ogen goed de kost. We zijn inmiddels verwend door de pracht en grandeur van de steden. En wanneer je denkt dat het niet nóg mooier wordt, arriveer je in Siena. Hier sta je in het hart van de streek en bewonder je de beroemde Piazza del Campo. De zuidelijkste punt van onze trip ligt in Montepulciano. Dit is bij uitstek de omgeving van de wijnen en een aantal hoger gelegen dorpen van waaruit de panorama´s onaards mooi zijn. De laatste stop behoort toe aan Arezzo waar je de piazza, duomo, smalle steegjes en laatste doorkijkjes vastlegt.

Veertien onvergetelijke dagen

Het worden 14 onvergetelijke dagen. Dagen van terrasjes pakken op de Middeleeuwse pleinen, flanerende mensen kijken, Italiaanse klanken in je opnemen. Je fantasie slaat haast op hol bij het denken aan vroeger tijden. Het is Toscane dat je laat meeslepen. Het is het gevoel van de vrijheid en verwondering die de omgeving je biedt. Deze regio is adembenemend. En dat zijn ook de adressen waar je overnacht. Een levensechte Toscaanse Droom!

 

Highlights
  • Het openluchtmuseum Florence.
  • De stadsmuur van Lucca.
  • De toren van Pisa.
  • Middeleeuws Volterra en Montepulciano.
  • De middeleeuwse torens van San Gimignano.
  • Piazza del Campo in Siena.
  • De San Francescokerk in Arezzo.

 

Dagprogramma

Florence, startpunt van je Toscane rondreis en hoofdstad van de renaissance

Dag 1 – 3 Florence

Je begint je Toscane rondreis direct goed, het startpunt ligt in de hoofdstad van de Renaissance! Florence (of Firenze op zijn Italiaans) is tevens de hoofdstad van Toscane en telt ongeveer 380.000 inwoners. Florence heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad als één van de bekendste cultuursteden van Europa, Leonardo da Vinci, Michelangelo en Catharina de Medici zijn beroemde inwoners geweest.
Natuurlijk mag je de Duomo (de Dom) alsmede de Piazza del Duomo niet missen. Het andere hoogtepunt van Florence is ongetwijfeld de Galleria degli Uffizi, met zijn indrukwekkende kunstverzameling van renaissanceschilderijen. Naast een overzicht van de Florentijnse schilderkunst zijn hier meer wereldberoemde meesterwerken te vinden van o.a. Botticelli, Rembrandt, Caravaggio en Rubens.
 
Om een bezoek aan deze overweldigende stad helemaal compleet te maken kunnen we entreekaartjes voor het Uffizi voor je regelen of een Florence Card met entrees voor diverse musea, reuze makkelijk en niet in de lange rijen voor de kassa staan! Een aanrader is een fietstocht langs de high-lights. Laat ons even weten wat je leuk vindt en Las Perlas kan het voor je regelen! Genoeg te doen dus om het bezoek aan Firenze tot een ware belevenis te maken!
 
Qua verblijf kun je kiezen voor één van de kleinschalige logeeradresjes in de stad maar tevens heb je de mogelijkheid om te logeren in een prachtig hotel even ten zuiden van Florence, in de Chianti streek.
 

Lucca, het middeleeuwse stadje moet je zeker bezoeken tijdens je Toscane rondreis

Dag 4 – 5 Lucca

Vanuit Florence is het een korte rit naar Lucca waar je 2 nachten gaat verblijven in een statig voormalig jachthuis, een landhuis in het Toscaanse landschap of in een kleine B&B welke net buiten de stadsmuren is gelegen.

Deze stadsmuur is beroemd en één van de trekpleisters van dit Toscaanse stadje. De muur of de wallen stamt uit de 16e eeuw en is nog in uitstekende staat. Een bijzondere belevenis is een giro della mura te maken, een rondje over de muur wat een afstand is van zo´n 4 kilometer. Dit kan lopend maar je kunt ook een fiets huren.
Lucca kwam tot bloei in de middeleeuwen dankzij de zijdehandel. In het historisch oude centrum, binnen de oude stadswallen, zijn alle bezienswaardigheden van Lucca te vinden. Slenter door gezellige straatjes en pleinen langs de highlights, zoals de Duomo di San Martino, met zijn prachtige façade. Of de Casa Guinigi, het stadshuis van de familie Guinigi, de belangrijkste adellijke familie van Lucca.
Even buiten Lucca kun je ook een route rijden langs de ´Villas van Lucca´. Deze statige 17e-/18e- eeuwse villas waren vroeger eigendom van rijke families uit Lucca.
 
Heel leuk om te doen is een fietstocht van Lucca naar Pisa! Deze is natuurlijk via ons te regelen, het is een one-way fietstocht waarbij je je fiets niet zelf mee terug hoeft te nemen!

San Gimignano is een middeleeuws stadje en het hart van Toscane

Dag 6 – 7 Volterra of San Gimignano

Vanuit Lucca is het ongeveer anderhalf uur rijden naar de volgende stop, Volterra. Onderweg heb je echter een goede gelegenheid om even een tussenstop in Pisa te maken. De scheve toren behoeft geen toelichting natuurlijk, wereldberoemd en nog altijd niet omgevallen. Dagelijks mag een aantal bezoekers de toren beklimmen, wil je dat ook dan kun je via Las Perlas de tickets regelen. Aan te raden want de plaatsen zijn beperkt.
Wij zien graag een foto van je tegemoet waarop je visueel de toren behoedt voor omvallen!
 
Volterra, een middeleeuwse dorp dat boven op de gele tufsteenrotsen van de Balze is gelegen, kwam tot bloei als hoofdstad van de albast (gips). Tegenwoordig zijn er nog altijd voorwerpen van dit materiaal te verkrijgen in de vele winkeltjes.
Neem lekker de tijd om door de middeleeuwse straatjes en pleinen te slenteren! Bezienswaardigheden zijn het Museo Etrusco Guarnacci (wellicht het mooiste Etruskenmuseum van Italië), het middeleeuwse plein de Piazza dei Priori en de dom Santa Maria Assunta.
 
Volterra is tevens een prima uitvalsbasis om het stadje San Gimignano te bezoeken, een toeristische trekpleister en beroemd om zijn bijzondere middeleeuwse architectuur en zijn 14 torens.
 
Als verblijfsadres in Volterra hebben we enkele nachten in een oude olijvenmolen of een waanzinnig mooi en uitgestrekt domein voor je in gedachten.
Maar ook kun je voor een verblijf bij San Gimignano kiezen waar we tevens heerlijke logeeradresjes hebben gevonden!
 

Het middeleeuwse Siena mag niet ontbreken op je Toscane rondreis

Dag 8 – 9 Siena

Op naar het hart van Toscane, Siena. Eén van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Italië mede vanwege zijn bijzondere middeleeuwse stadsbeeld. Hier kun je met gemak een volle dag besteden om bezienswaardigheden te bezoeken zoals het Piazza del Campo, volgens velen één van de mooiste pleinen ter wereld en het plein waar de 3 stadsdelen van Siena samenkomen.
Rond de Piazza del Campo werden diverse paleizen gebouwd o.a. het Palazzo Pubblico of Comunale, welke tegenwoordig dienst doet als stadhuis.
En natuurlijk de Torre del Mangia, een toren van 90 meter hoog. Om van het mooie uitzicht te genieten moet je wél even de 505 treden beklimmen!
 
In Siena hebben wij tevens een leuke kookworkshop gevonden waar je met je enthousiaste leraar een typisch Toscaanse 3-gangen menu gaat maken, voorafgegaan door heerlijke antipasti en begeleidt door 3 streekwijnen, geen straf!
 
Even buiten Siena hebben wij een landelijke B&B van Nederlanders, heel bijzonder gelegen tussen de druivenvelden van de Chianti, als één van de mogelijkheden om te verblijven.

Het historische en hoog gelegen Montepulciano

Dag 10 – 11 Montepulciano

Vandaag reis je door naar Montepulciano, één van de hoogst gelegen dorpjes in Toscane.
Ook hier wordt het dorp beschermd door imposante stadsmuren en de uitzichten vanaf veel plekken is ronduit betoverend. Dit is het Toscane wat we allemaal kennen van de ansichtkaarten, glooiende groene heuvels, statige cipressen en oude domeinen die willekeurig lijken te zijn uitgestrooid over het land.
Loop langs de diverse Renaissancepaleizen in de hoofdstraat welke uiteindelijk leidt naar de Piazza Grande, het juweeltje van Montepulciano.
In de straatjes rondom het plein kan je in een ´cantine´ de plaatselijke wijn, de beroemde Vino Nobile di Montepulciano proeven.
 
In de omgeving van het dorp zijn ook andere prachtige dorpen met al even prachtige namen te bezoeken, Pienza, Chiusi en Montalcino, welke mede bekend staat om zijn grote wijn, de Brunello di Montalcino.
 
We kunnen hier een wijnproeverij voor je regelen en ook hier hebben we een fantastische kookcursus gevonden! Deze wordt trouwens gegeven in het al even fantastische hotel welke even buiten het dorp is gelegen en waar je voor kunt kiezen om te verblijven.
Maar we hebben natuurlijk meer pareltjes in de omgeving!

Arezzo, een welkome afwisseling tijdens je veelzijdige rondreis door Toscane

Dag 12 – 13 Arezzo

Vandaag zet je koers richting Umbrië maar net voor de provinciegrens stop je in de Etruskische stad Arezzo, in het oosten van Toscane gelegen.
Deze oude historische stad leent zich prima om door heen te slenteren, mis niet de gezellige Piazza Grande waar meteen de arcade galerijen je opvallen.
En natuurlijk de grootste bezienswaardigheid, de frescoreeks van de kunstenaar Piero della Francesca in de San Francescokerk. De fresco´s zijn indrukwekkend! Ook kun je uitstapjes maken naar historische stadjes zoals Castiglion Fiorentino, Cortona of het Castello Montecchio Vesponi.
 
De hotels die wij hier aanbieden zijn pure droomplekken!

De Toscane rondreis loopt alweer ten einde

Dag 14 Naar huis..

…is niet voor niets de 14e, je Toscaanse droom is voorbij, tijd om weer huiswaarts te keren. Maar mocht je meer tijd hebben om in dit overweldigende stukje Italië te blijven, of wellicht te combineren met een bezoek aan het al even mooie Umbrië, raadpleeg ons en we stellen jouw persoonlijke rondreis voor je samen!

Liever naar een ander deel van Italië voor een relaxte rondreis? Dat kan!

Reisschema

Dag 1           Utrecht - Florence (1.350 km; 14 uur rijden)

Dag 2           Florence

Dag 3           Florence

Dag 4           Florence – Lucca (80 km; circa 1 uur rijden)

Dag 5           Lucca

Dag 6           Lucca – Volterra (100 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 7           Volterra

Dag 8           Volterra – Siena (60 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 9           Siena

Dag 10         Siena – Montepulciano (70 km; circa 1 uur rijden)

Dag 11         Montepulciano

Dag 12         Montepulciano – Arezza (55 km; circa 1 uur rijden)

Dag 13         Arezzo

Dag 14         Huiswaarts

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.