Rondreis De verborgen schatten van Le Marche

Italië
Omschrijving

Ze wordt ook wel het best bewaarde geheim van Italië genoemd, de provincie ‘Le Marche’. De Marche is met haar meeslepende landschappen een ongerept, maar ook relatief onbekend stukje Italië.
Eigenlijk doodzonde, maar het geeft jou wel de kans een eldorado in te duiken waar het nog onaangetast is door de grote toeristenstromen. De natuur van Le Marche kent een divers karakter en dat is niet zo verrassend met aan de ene kant de Apennijnen en aan de andere kant de Adriatische zee.
 
Naast natuur maken we ook kennis met de Borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Zij verspreiden zich als een lakendeken over de Marche. We zouden Las Perlas Reizen niet zijn als we van alle mooie dorpjes niet de állermooiste hebben uitgezocht om in te overnachten. Hier hebben we ook nog eens karakteristieke boerderijen, volledig gerestaureerde oude landhuizen en elegante voormalige kloosters gevonden, om deze streek te beleven zoals het hoort.

Je start deze duizend-en-één-pracht rondreis letterlijk en figuurlijk in het hart van De Marche. De universiteitsstad Macerata ligt ingepakt in de glooiende heuvels. En tussen die glooiende heuvels tref je nog meer aan wat je van de mooiste dorpjes van Italië mag verwachten; van fotogenieke taferelen tot smalle steegjes die leiden naar een fier fort.

Door naar het zuiden rijd je de prachtige kust langs, waar je belooft nog een middag terug te keren voor een dosis zon, zee en zand. Het zuiden is ook thuis voor het nationale Monte Sibillini park, een ongerepte bergwereld. Naast prachtige wandelingen geniet je hier van lokale producten en geïsoleerde dorpen.

De derde en laatste stop van de reis ligt in het noorden van deze streek, waar een vleugje elegantie en enkele grotere steden als Urbino en Fano hun intrede doen. De Marche stelt je niet teleur in de ideale vakantiemix tussen beeldige natuur, onbekende stranden, onontdekte dorpjes en ongekende schoonheid.
Andiamo! Laten we gaan!

 

Highlights
  • Ondergrondse grotten Frassasi.
  • Historische stadjes zoals Macerata en Cingoli.
  • Monte Sibillini berglandschap.
  • Truffels in omgeving Urbino.

Dagprogramma

Macerata, een typisch Italiaans dorp tijdens je Italië rondreis
Dag 1 – 2 Macerata

De uitgestrekte heuvels vermengen zich met historische stadjes bezaaid met oude burchten. Je ziet vanaf de autoweg al een kasteel fier boven het stadje uitsteken.
Of plots doemt er een fort op, gelegen op de top van een van de mooiste dorpjes van Italië. Alsof deze creaties door de natuur zelf gemaakt zijn. Dit wonderlijke evenwicht tussen natuur en cultuur is het paradepaardje van de Marche.
 
Vanuit Macerata kun je bijvoorbeeld naar Cingoli, een van de Borghi più belli d’Italia, rijden. Aanschouw hier de mooie palazzi, poorten, was die aan een lijn wappert op straat, bijzondere hoekjes en fotogenieke doorkijkjes. In een van de vele delicatessenwinkeltjes koop je lekkernijen om deze tijdens een picknick in de glooiende heuvels te verorberen.
 
De universiteitsstad Macerata, ook gelegen op een heuvel, is voor je verblijf in midden Marche je thuishaven. Overnachten doe je hier op het terrein van een voormalig klooster. Kortbij de stad en andere bezienswaardigheden is ons pareltje een oase van rust. Het is een prettige uitvalsbasis, op 15 kilometer van de kust.
De kust is om te zoenen zo mooi, en bovendien heel schoon. Kenmerkend voor deze kust zijn de gezellige badplaatsen en lange zandstranden. Het schiereiland Conero zorgt met zijn hoge kliffen voor een natuurlijke onderbreking van de lange stranden.
 
Het ondergrondse grottencomplex van Frassassi is de grootste trekpleister van de Marche. Dit beslaat een afstand van wel 13 kilometer, maar slechts anderhalve kilometer is opengesteld voor het publiek. Wij hebben naast de gangbare entree een wel erg originele rondleiding voor je; één waarbij je moet klimmen en kruipen door de smalle doorgangetjes!

Grandeur op je Italië fly and drive; Ascoli Piceno
Dag 3 – 5 Ascoli Piceno

Op dag 3 van je rondreis langs de schatten van de Marche zak je verder naar het zuiden af. Je reistijd is ongeveer een uurtje naar één van de eigentijdse hotels tussen Ascoli Piceno en de Adriatische kust gelegen. Je staat iedere ochtend op met een formidabel uitzicht. Omdat je op de perfecte uitvalsbasis slaapt, kun je kiezen wat de dag je brengt. Je kunt genieten van de mooie kustlijn of de geur van dennennaalden opsnuiven in het nationaal park Monte Sibillini.
 
De Monte Sibillini bergen bevinden zich op een uurtje rijden afstand. Maar al duurde het een halve dag; laat je verrassen door welke voorstelling de Marche ook vandaag weer voor je in petto heeft. En uiteindelijk kom je dan in de heuvels terecht die het uitgestrekte landschap van de Marche zo typeren.
 
In het zuiden van de Marche mag je Ascoli Piceno natuurlijk niet overslaan. De grote trots van Ascoli Piceno is haar rechthoekige stratenplan, daterend uit de Romeinse tijd. Gotische paleizen en renaissancegebouwen omgeven het hart van de stad, de Piazza del Popolo. De Marche kenmerkt zich door streekproducten en ook in Ascoli Piceno is er een lekkernij welke je beslist even moet proberen ‘olive ascolane’ . Schuif hiervoor aan in een bistro restaurantje waar de grootste verhalen luidkeels door de ruimte galmen.

Tijd voor elegantie tijdens je rondreis door Italië; Urbino
Dag 6 – 7 Urbino

De glooiende heuvels van Le Marche zijn versierd met kastelen en oude burchten.
Dorpjes beschermden zich tegen de gevaren van buitenaf met verdedigingsmuren. Hier moet een interessant verhaal achter schuil gaan. De zee, met al haar dreigingen, kon vanaf de hoge stadswallen ook goed in de gaten worden gehouden. Mijmerend over deze vroeger tijden, zet je koers naar de laatste stop van de ‘schatkist van Italië’.
 
Deze stop bevindt zich in Fano, aan la bella costa van Le Marche, of in Urbino, een prachtige stad in het binnenland.
Urbino is een stad met elegante straten en een hertogelijk paleis. De stad herbergt indrukwekkende torens en wallen en verschillende musea. Je verblijft op een groots domein met boerenwoningen even buiten de stad; het is misschien wel een Borghi più belli in de dop. Geschikt om een lui-lekkerdag te houden. Hier is het ook verdiend bijkomen van een natuurwandeling, welke wij voor je in orde kunnen maken.
 
Ook aan dit gebied ligt een zeldzaamheid ten grondslag wat streekproducten betreft. Uit heel het land komen de Italianen naar dit gebied voor het ‘zwarte goud’, ofwel de truffels. Op de menukaarten is ‘spaghetti al tartufo’ of ‘gnocchi al tartufo’ dan ook geen uitzondering. Een ware delicatesse. Acqualanga is de truffelhoofdstad en vlakbij Urbino gelegen.

Aan een blauwe baai relaxen als afsluiter van je Italië rondreis
Dag 8 Arrivederci

Grazie mille Italia! Voor een week genieten van witte kliffen en azuurblauwe zee tot de heldergroene heuvels van de Apennijnen. En van de mooiste dorpjes van Italië bezaaid met oude burchten tot okergele uitgestrekte stranden. Je laat de panoramische routes, het landelijke leven en het zeebriesje weliswaar achter je, maar gaat naar huis met het beste souvenir dat je je kan wensen: de echtheid, eerlijkheid en schoonheid van Le Marche.

Italië heeft in alle windstreken regio's die onvergetelijk zijn, kijk hier naar een overzicht van al onze Italië rondreizen!

 

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Macerata

Dag 2          Omgeving Macerata

Dag 3          Macerata – Omgeving Ascoli Piceno (125 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 4          Omgeving Ascoli Piceno

Dag 5          Omgeving Ascoli Piceno

Dag 6          Ascoli Piceno – Urbino (215 km; ruim 2 uur rijden)

Dag 7          Urbino

Dag 8          Huiswaarts

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.