Op je zuid Italië rondreis overnacht je ook in een trullo in Alberobello

Rondreis Puglia, een zuidelijke verrassing.

Ontdek deze karakteristieke provincie en logeer in unieke accommodaties!

Omschrijving

De ziel van de hiel.

Puglia, bij velen bekend als de hak van de laars. Een karakteristieke boerenprovincie voor liefhebbers van zee, lekker eten en waar we de barokstad Lecce aantreffen.
 
Wij leerden Puglia kennen als de ziel van de hiel. Puglia staat voor pittoreske, sprekende stadjes en unieke overnachtingsmogelijkheden. Van machtig indrukwekkende rotspartijen en kliffen, tot azuurblauw water met kilometerslange zandstranden. Een gebied zonder tourist traps, met oprechte, gastvrije en nieuwsgierige Pugliesi.

Unieke accommodaties.

Aan deze kant van de laars is het verkeer wat ingetogener, praten ze met overgave over ´hun Puglia´, zijn ze nóg iets nieuwsgieriger dan in de rest van de laars en bereiden ze het eten áltijd met een snufje amore. En dit proef je!
Puglia en Matera bieden de kans om te verblijven in unieke accommodaties die typerend zijn voor de streek. Je eigen trullo in Alberobello maakt je onderdeel van dit dorpje. Of wat te denken van een grotwoning of -kerk in Matera of een masserie in het Salento gebied.
 
Maak kennis met de charmante en warmhartige Pugliesi, want tussen de hoge gebouwen van de smalle straatjes van Puglia is iedereen je vriend! Benvenuti in Puglia!
 

Highlights
  • De sassi van Matera!
  • De trulli van Alberobello!
  • Barokstad Lecce.
  • De stranden bij Gallipoli.

Dagprogramma

Indrukwekkend begin van je Italië rondreis, Matera

Dag 1 – 2 Matera

Vanuit Bari maak je meteen een uitstapje naar de provincie Basilicata. Net over de grens met Puglia ligt Matera, een nog relatief onbekende stad. Matera is een jonge toeristische trekpleister vanwege haar sassi, oftewel grotwoningen. De sassi kunnen gezien worden als een aaneenschakeling van woningen, kathedralen, grotkerken, kapellen en kloosters.

Dit maakt de hele stad bijzonder, want tot 1952 leefden de inwoners van Matera nog in deze woningen. Leven in de sassi werd vanaf die tijd als onhygiënisch bestempeld en dus verboden. Maar tegenwoordig voldoen deze sassi weer aan de huidige normen en stroomt er water en er is elektriciteit.

Enkele van de oude grotwoningen zijn omgetoverd tot de meest bijzondere en uiteenlopende hotels. Een oude sassi kerk of een dorpsstraatje met eigen ingang vonden wij wel erg speciaal en hebben we voor jou geselecteerd.
Bereid je voor op de vele trappetjes, originele geplaveide doorgangen en kruipdoor-sluipdoor steegjes. Het doolhof dat de sassi van Matera heet, leent zich uitstekend om een dag doorheen te slenteren! Tevens ligt het natuurgebied Parco della Murgia Materana met spectaculair klif direct naast de sassi.

De trulli in Alberobello, en je overnacht er ook tijdens je rondreis door Italië

Dag 3 – 4 Alberobello of omgeving

Na een uurtje rijden richting Valle d´Itria prijken er witte symbolen boven het vruchtbare landschap uit. Het zijn de spitsen van de trulli te midden van de vele wijn- en olijfgaarden.
Trulli zijn de bijzondere kegelvormige huisjes met spitse daken van grijs natuursteen.
Het verhaal gaat dat de landarbeiders deze huisjes vroeger afbraken als de belastinginspecteurs eraan kwamen. Destijds zonder cement gebouwd, bleef slechts een hoopje stenen over. En daarover hoefde geen belasting betaald te worden!
Deze mysterieuze huisjes en het prachtige binnenland zijn de belangrijkste trekpleisters van de regio! Alberobello wordt met zo´n 1500 trulli ook wel de trulli hoofdstad genoemd. Je hebt het gevoel in een soort sprookjeslandschap te zijn. In een aantal trulli van het dorpsstraatje kun je via Las Perlas overnachten, wees er wel op bedacht dat de toeristen nieuwsgierig zijn en soms steken ze zo hun neus bij je om de deur om te zien hoe dat er nu van binnen uitziet!
 
In Valle d´Itria groeien de druiven, olijven en amandelen in alle rust. Stadjes als Martina Franca, Locorotondo en Ostuni wisselen de vergezichten af. Het zijn Italiaanse witte plaatsjes waar de verrukkelijke osterias, gelaterias, ristorantes en trattorias je naar binnen lokken. Jouw taak is alleen nog om de beste primitivo en het lekkerste ´cucina povere´ uit te kiezen. Deze streekwijn hoort immers bij het vroegere ´armeluisvoer´ verrijkt met lokale olijfolie. De naam is louter een erfenis van het verleden van de boerenstreek, de smaken zijn fantastisch!

Het barokke Lecce is een hoogtepunt van je zuid Italië fly and drive

Dag 5 – 6 Lecce of omgeving

De trulli laten we achter ons, op naar de Salento. En wel naar barokstad Lecce!

Dat anderhalf uur rijden via de oude Romeinse weg Via Appia een volledig nieuwe aanblik oplevert! Olijfbomen te midden van rode aarde, bloemenweelde, vijgencactussen en wijngaarden domineren het gezichtsveld wanneer je richting het zuiden rijdt. Deze dagen ga je genieten van rijkelijk versierde façades, roomwit kalksteen, sierlijke ornamenten, balustrades en zuilen. Lecce, ´Florence van het zuiden´, heeft een schitterend centro storico.

De grandeur spat van deze stad af! Zoals het een Italiaanse stad betaamt bestaat het uit een doolhof van straten, pleinen, trappen en kerken. Mocht je verdwalen in deze wirwar, geen nood, want aan het einde van ieder steegje en trappetje kom je weer op een gezellige piazza uit. Strijk daar neer op een fijn terras, bestel een espresso voor 90 cent, maak een babbeltje en blader door de Gazzetta. Vanuit hier wandel je als een zelfverzekerde Italiaan terug naar je eigen barokke palazzo, want overnachten doe je hier natuurlijk in stijl! Want een prachtstad als Lecce bezoek je niet. Lecce moet je voelen, proeven, ervaren, beleven.

Relaxen is belangrijk op onze Italië rondreizen, hier in Gallipoli

Dag 7 – 8 Gallipoli of omgeving

Op naar de sprankelende zee, want mamma mia, wat is deze kuststrook mooi! Ciao mare, ciao spiaggia! De kustlijn van Puglia is langer dan die van elke andere Italiaanse regio, waardoor de lijst van mooie stranden en intieme dorpjes lang is. In Gallipoli zit je altijd goed; wit gepleisterde huizen met platte daken, versterkte burcht en een gezellige haven met drukdoende vissersmannen.

Vanuit de nieuwe stad loop je via de brug zo naar het historische centrum. Lekker mensen kijken, want de straten en pleinen zijn hier met de regelmaat van de klok druk bezet. En eigenlijk moet je hier al bungelend met je voeten in het water een kraakvers visje verorberen. Mocht je willen, zou je vanaf één terrasje met diverse taferelen op je fotocamera naar huis kunnen gaan. Maar dan zouden we Gallipoli te kort doen. De omgeving is prachtige plekken rijk. Vanaf het puntje van de hak, Santa Maria di Leuca tot aan Gallipoli (en verder) stikt het van de idyllische baaitjes, charmante plekjes en is het eenvoudigweg één van de allermooiste kustroutes.

Alle indrukken van je Italië rondreis stop je in de koffer en neem je mee naar huis

Dag 9 Naar huis..

Matera en Puglia, gebieden waar de Italiaan tot in de jaren 50 niet trots op was. Mensen woonden in armoede in de grotten en werkten op het land. Ze bouwden sassi en trulli of woonden in een masseria. Nog steeds moet men wennen aan de groeiende aandacht voor hun streek. Niet in de laatste plaats komt dit juist door die bijzondere woningen. Dit zorgt voor een bijzonder ontluikend sfeertje. Dit is Puglia, waar je gastvrij onthaald wordt door de Pugliesi en getrakteerd wordt op een combinatie tussen bezielde tradities en Italiaanse charme en nieuwsgierigheid.

Puglia, waar schoonheid en uniciteit de rode draad is van je rondreis. Van de stilte op het platteland tot de ongedwongen reuring in de charmante stadjes. De voormalig arme plattelandsbevolking van de boerenprovincie is rijk. Rijk aan vruchtbare landschappen, lieflijke en ruige kusten, de verrukkelijke cucina povere en warmhartigheid. Ze stellen zich open, voor elkaar, maar ook voor voorbijgangers. Bij thuiskomst bevat je: Puglia is de ziel van de hiel.
Puglia, het is een sprookje dat echt bestaat!

Meer weten over Puglia (of andere delen van Italië voor een onvergetelijke rondreis)?

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Bari – Matera (65 km; circa 1 uur rijden)

Dag 2          Matera

Dag 3          Matera – Alberobello (70 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 4          Alberobello

Dag 5          Alberobello – Lecce (115 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 6          Lecce

Dag 7          Lecce – Gallipoli (50 km; ruim 30 minuten rijden)

Dag 8          Gallipoli

Dag 9          Gallipoli – luchthaven Bari (205 km; ruim 2 uur rijden)

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.