Tropea is een rustpunt op je rondreis door zuid Italië

Rondreis Van Vesuvius tot Etna!

Een magnifieke rondreis over het zuidelijke vaste land naar het juweeltje Sicilië

Omschrijving

Reis langs de kustjuweeltjes

Een reis langs de kustjuweeltjes van het levenslustige, zonnige Zuiden pur sang!
Vanaf de landtong van Sorrento reis je over de wreef naar het puntje van ´de laars´. De horizon zal niet snel uit je gezichtsveld verdwijnen want deze rondreis brengt je naar alle highlights langs de kust. Je hoeft niet per definitie een zonaanbidder of fervent strandganger te zijn om van deze rondreis te genieten. Maar het helpt wél als je een bewonderaar bent van mooie panorama´s, sfeervolle zomeravonden of zonsondergangen die in zee wegzakken.

Eeuwenoude ruïnes

Op weg naar ´de neus´ zijn schitterende natuurverschijnselen te bewonderen en eeuwenoude ruïnes. Een hang naar het verleden, gecombineerd met de tradities en standvastige gebruiken die het huidige leven bepalen.
Op smaak gebracht met dolci, limoncello en andere lokale specialiteiten.
 
Een samensmelting van authenticiteit en het genieten van elk moment; in het Zuiden spreekt de oudheid de taal van tegenwoordig. En hoe kun je dit beter ontdekken dan vanuit de meeste gastvrije oases die wij voor je hebben gevonden. Een klein feestje in Italië! Alhoewel, een klein feestje bestaat hier eigenlijk niet.

Highlights
  • Resten van Pompeii en Herculaneum.
  • Tempels van Paestum.
  • Natuurschoon van Cilento NP.
  • Christusbeeld van Maratea.
  • Heerlijke badplaats Tropea.
  • Beklim de Etna.
  • Tempels van Agrigento.
  • Mooie oude binnenstad Siracusa.

 

Dagprogramma

Sorrento is een prima start van je rondreis door Italië

Dag 1 – 2 Sorrento

Vanaf de luchthaven van Napels stap je in je bolide voor deze dagen. Al gauw doemt er een bekend silhouet op; dat van de Vesuvius. De Vesuvius verwierf faam of werd beter gezegd geducht vanwege de uitbarsting in 79 voor Christus. De Romeinse steden Pompeii en Herculaneum werden in de as gelegd. Het zijn belangrijke bezienswaardigheden welke op weg naar of vanuit Sorrento te bezoeken zijn.
Aan de zuidkant van Sorrento lonkt en schittert natuurschoon met moderne parels van stadjes. De mondaine Amalfikust wordt ook wel de Goddelijke kust genoemd. Reden te over om ook deze topper even mee te pakken. Maar wel vanuit Sorrento, rustig en veilig vanuit een bootje, want de populariteit van deze kust heeft van de autoweg één lange file gemaakt.
 
En Sorrento zelf is allerminst uit te vlakken. Op de landtong groeien citroenbomen en bloeit de sinaasappelbloesem in alle rust, fonkelt het kraakheldere water en wordt er op straat gegeten, gedronken en geleefd.
Je vindt hier vele souvenirshops, terrasjes en vooral tumultueuze straattaferelen. En dat brengt die Italiaanse gezelligheid met zich mee. Wat een kwiek volk!
Vanuit een leuk hotel in het haventje van Sorrento kun je naar hartenlust genieten van Sorrento, het zeeleven gadeslaan of een uitstapje maken naar één van de eilandjes voor de kust. Het moge duidelijk zijn dat de landtong van Sorrento de ideale uitvalsbasis is. Je ontdekt het beste van beide werelden: het oude noorden en het contemporaine overdadige zuiden. En ook je verblijfsplaats zelf is een uitblinker, Win-Win!

Laat je tijdens je Italië rondreis verrassen in Agropoli

Dag 3 Agropoli of Paestum

Na de eerste heerlijke dagen Italië en al veel moois in het vizier te hebben gehad, dalen we af naar Agropoli en Paestum.
De namen doen reeds vermoeden dat deze stadjes te maken hebben gehad met Griekse overheersing. De tempels van Paestum zijn hier een uitvloeisel van. Ze zijn schitterende bewaard gebleven en omdat de meeste reisgidsen ophouden bij de Amalfikust, zijn ze in alle rust en onvervalste sfeer nog te bezoeken.
 
In Agropoli verblijf je in een vrolijk hotel in het stadje én aan de kust. In de zomer ontbijt je op het strand aan het haventje waar je de bootjes de golven hoort breken!
Agropoli is op toerisme ingesteld, maar nog niet de hele stad is bezig met de vakantieganger. Houd je oren en ogen dus goed open, vooral in de weekenden. Want hoewel de Italiaan graag buiten de deur ontbijt of luncht, als de avond valt, laat mannelijk Italië zich graag thuis vertroetelen met antipasti van de spil des huizes di mamma. Ook de kinderen trekken in het zuiden nog naar hun moeder toe en zijn vaak in hun veilige haven te vinden. Dit levert een gezellig huishouden op. Je hoort de decibellen stijgen om boven elkaar uit te komen. La famiglia italiana.

Geniet van de schoonheid van het Cilento NP tijdens je Italië fly and drive

Dag 4 Cilento

We vervolgen onze weg met veel ´ohh´s´ en ´kijk daar eens´ op de route want de panorama´s van de kustweg van Cilento blijven je verbazen! Schrik niet als er hard getoeterd wordt voor een bocht; Italianen houden in deze regionen van lekker doorscheuren zodat ze niet hoeven te remmen.

Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diana zoals het nationale park officieel heet heeft een dromerig kustlandschap dat ongeëvenaard mooi is. Het verschil met de Amalfikust is dat het hier authentieker is. En dat is een groot goed. Heuvels, valleien, beekjes en landweggen worden afgewisseld met Middeleeuwse dorpjes. Daarmee is Cilento het best bewaarde stille geheim van het Zuiden. Je verblijft hier één dagje en dan is Capo Palinuro de plek waar je zijn moet! Met een bootje kun je schitterende grotten binnenvaren of kies voor Scario voor de strandjes waar je niet over de koppen hoeft te lopen.

Maratea is een hoogtepunt op je Italië rondreis

Dag 5 Maratea

Zet één dag voet in de ongerepte regio Basilicata waar Maratea de spil is van de 30 kilometer Tyrreense kustlijn die dit deel van Basilicata rijk is. Het Christus beeld staat al met open armen bovenop de berg op jullie te wachten. Een wandeling hierheen is een leuke ervaring, alsook het centrum van Maratea. Tref je hier een file aan vlak voor sluitingstijd van de tabakswinkel, dan is er maar één ding denkbaar: de Toto. Zowel jong als oud doet hier fanatiek aan mee!
 
Omdat deze regio nog niet overladen wordt door toeristen, is de toeristische infrastructuur niet heel fijnmazig, maar in Maratea komt het toerisme al aardig op gang.
Toch valt hier genoeg te observeren dat niet met een camera of stadsplattegrond in de hand loopt. Een Italiaan is eenvoudig te herkennen aan zijn handgebaren en mimiek waardoor een conversatie soms op afstand te volgen is. Ze zijn er meester in om een ingewikkelde situatie uit te leggen met één simpel gebaar. Of vind je het Italiaanse ´poëtische gezang´ fijn om naar te luisteren, dan zitten er altijd wel Italianen naast je op het terrasje.

Tropea is tijdens de Italië rondreizen een moment van relaxen

Dag 6 – 7 Tropea

Na 200 kilometer zuidwaarts, kom je via een dramatisch landschap alweer bij een heerlijke Italiaanse badplaats. Niet iedereen doet de moeite om helemaal af te reizen naar het verre Zuiden, maar degenen die dit wel doen, worden rijkelijk beloond.
Tropea is een stadje waar je alle ingrediënten voor een vakantie binnen handbereik hebt.De Las Perlas hotels die we je aanbieden, dragen daar zeker een flink steentje aan bij.

Zo kun je lopend naar het centrum vanwaar je de op een rots gebouwde kerk Santa Maria dell´Isola ziet schitteren. Het centrum van Tropea is hoger gelegen en direct beneden bevinden zich lekkere strandjes. Voorzien van een rozig gevoel dankzij een strandbezoekje, is het tijd om volgens Italiaanse traditie een aperitiefje te halen op één van de piazza´s waar een zwoel zeebriesje waait. Uiteraard voorzien van lekkere hapjes. Zo ver van huis is het helemaal niet moeilijk om alles te vergeten.

Na het uitbuiken nog één digestivo of een caffè en dan weer met de benenwagen naar één van onze parels in Tropea.
Morgen bijtijds weer op want het is tijd om naar Villa San Giovanni te vertrekken waar de ferry op je ligt te wachten! Of beter gezegd; die wacht niet!

Rondreizen door zuid Italië betekent ook de Etna bezoeken

Dag 8 – 9 Etna

De wonderen der natuur houden niet op in het uiterste puntje van Calabrië. Met de oversteek per ferry zet je voet aan wal op Sicilië! Een ruig eiland met zachte kanten waar je dus even doorheen moet prikken.

Het gebied rondom de Etna heeft vele lieflijke dorpjes met cantina´s waar je de lokale bewoners elkaar ziet opzoeken. Ze zijn van toeristen te onderscheiden doordat ze bij elke ontmoeting elkaar twee kussen geven. Even een espresso naar binnen slurpen met snel fingerfood of een broodje. En bij het afscheid weer die 2 kussen. Dit is de macho cultuur ten voeten uit.

Is er geen vriend of dorpsbewoner, dan is de eigenaar altijd bereid tot een praatje. Hij heeft vandaag al vele dorpsnieuwtjes voorbij horen komen. En laten wij nou een leuke accommodatie hebben in zo´n lieflijk dorpje, cantina´s te kust en te keur op loopafstand. Een bezoek met onze favoriete en goed geïnformeerde gids aan de Etna is de beste dagbesteding. De Etna is één van de actiefste vulkanen ter wereld en met haar 3329 meter tevens de hoogste berg van het eiland.

Het is toch echt een rondreis door Italië, de tempels van Agrigento

Dag 10 Agrigento

Op weg naar Agrigento is het Siciliaanse binnenland te aanschouwen. De kust wijkt dus even van je zijde, maar na drie uur rijden, verschijnt de inmiddels vertrouwde horizon weer op je netvlies.
Agrigento is een kleine stad op een heuvel gebouwd en doe je aan vanwege het archeologische gebied ´de Vallei van de Tempels´. In tegenstelling tot wat het woord vallei doet vermoeden, zijn de tempels op een heuvel gesitueerd. De vallei is een verzamelnaam voor 7 tempels in harmonieuze verhoudingen met bruinrode tint die zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst sinds 1997.

De tempels zijn gebouwd door de Grieken in de 5e eeuw voor Christus, maar verwoest, waarna de Romeinen ze weer in alle eer hebben hersteld.
De tempels bezoeken tijdens zonsondergang levert een goudgeel schouwspel en een mooie herinnering op. Sluit je de laatste uurtjes van de dag liever aan het strand af, kies dan niet voor het toeristische San Leone, maar voor het meer rustige maar strandrijke natuurgebied Torre Salsa.

Bella Italia in Siracusa

Dag 11 – 12 Siracusa

Ook Siracusa aan de zuidoost kant van het eiland laat Griekse invloeden zien. Het oude stadscentrum Ortygia dat op een schiereiland ligt, is een antieke schoonheid. Op je gemakje wandelen langs de Duomo, palazzi en de promenade Passeggio Adorno. Ontdek de mythe achter de fontein ´di Diana´; tevens een fotogeniek plaatje.

De vroegere wijk Neapolis is nu omgedoopt tot Parco Archeologico della Neapolis. Het is de vijfde eeuw voor Christus en het publiek op de tribunes van het Griekse theater zit gespannen te wachten op de volgende tragedie. Je staat met één been in een ander tijdperk bij deze aanblik! Ook het Romeinse amfitheater zorgde voor heel wat schouwspel.

 

Laatste avond dineren tijdens je Italië fly and drive, dan naar huis

Dag 13 Huiswaarts..

Het is alsof je een paar maanden in twee weken hebt gestopt.
Helaas komt er toch weer een einde aan je zomerroesje. Het is nergens zo fijn om over straat te lopen als in Italië. Het is één groot openluchtmuseum. En het eenvoudige is: als je vriendelijk bent tegen de Italiaan, zijn ze vriendelijk tegen jou. En misschien wel hartelijker. Er wordt weinig onderscheid gemaakt tussen jong en oud: iedereen telt.
 
Wat het geheim is? Ze zorgen goed voor zichzelf en elkaar. De lucht, de zon en een goed hart. Misschien een vleugje Italiaanse olijfolie of het plukken van de dag. Want het zijn levensgenieters. En wij genieten mee: van de mensen, hun drijfkracht, duizenden jaren geschiedenis, de onheilspellende vulkanen, de prachtige stranden en natuurgebieden met panoramische uitzichten. Alle credits voor Moeder Aarde.

Bekijk hier al onze Italië rondreizen!

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Napels – Sorrento (55 km; circa 1 uur rijden)

Dag 2          Sorrento

Dag 3          Sorrento – Agropoli of Paestum (110 km; circa 2 uur rijden)

Dag 4          Agropoli of Paestum – Cilento NP (85 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 5          Cilento NP – Maratea (55 km; circa 1,5 uur rijden)

Dag 6          Maratea – Tropea (200 km; circa 3,5 uur rijden)

Dag 7          Tropea

Dag 8          Tropea – Etna op Sicilië (220 km; circa 4,5 uur rijden incl. ferry)

Dag 9          Omgeving Etna

Dag 10        Omgeving Etna – Agrigento (200 km; circa 3 uur rijden)

Dag 11        Agrigento – Siracusa (215 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 12        Siracusa

Dag 13        Siracusa – luchthaven Catania (65 km; 45 minuten rijden)

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.