De mooie stranden van Sardinië

Slow roadtrip door het groene zuiden van Sardinië

Neem het trage tempo van het eiland aan en onthaast in het kwadraat

Omschrijving

Het innemende zuiden

Laat je omarmen door de gedeeltelijk onbetreden paden van het innemende zuiden van Sardinië, het gebied dat zich perfect laat lenen voor een memorabele roadtrip. Het is daar waar bergen uit het niets omhoog rijzen, verborgen baaien een oase van rust bieden, vele volkeren de macht hebben gehad en cultuur op iedere straathoek te vinden is.

Wie kent niet de faam van Sardinië als eiland van de nuraghi. Tijdens deze reis bewandel je de paden naar het meest belangrijke exemplaar van verre Italiaanse voorouders en ontrafel je het mysterie van de blauwe zone in de provincie Ogliastra.

Beeldschone kusten

Ontdek het zuidelijke landschap waar traditionele dorpen en ruige bergmassieven verweven zijn. De kust is beeldschoon met lange zandstranden en de zee kleurt van zilver naar goud dankzij de schittering die het briesje voortbrengt. Het vruchtbare achterland kent een authentieke sfeer en velden vol kleur dankzij het fruit dat hier geteeld wordt. Ga op een onbekende island escape in Zuid Sardinië!

Highlights
  • Laat de stress van je afglijden in het Gennargentu Nationaal Park.
  • Vergaap je aan het ongerepte binnenland van zuid Sardinië.
  • Slenter door het reuzegezellige Cagliari (en natuurlijk lunchen op een zonovergoten terras!).
  • Rijd in het Sardijnse tempo (langzaam dus) langs de ansichtkaart westkust.

Dagprogramma

Binnenland Sardinië

Dag 1 – 2 Binnenland (omgeving Buramini) en Costa Verde

Schattige, slaperige dorpjes zijn ontsprongen rondom het mooiste nuraghe voorbeeld dat de bronstijd ons heeft nagelaten. De bouw van Su Nuraxi wordt zo bijzonder aangemerkt, dat zij een plek is verschaft op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In dit woeste gebied bevinden zich hoogvlaktes waar lavastromen bijzondere plateaus hebben gevormd. Begroeid met kurkeiken en botanische flora is dit eveneens het leefgebied van de laatste wilde cavallini (kleine paarden) van Europa.

Het groene binnenland van het eiland is ongerept. Het is een plek waar bewuste aandacht voor het bestaan en het alledaagse in volle glorie wordt gebezigd. Daar komt de term mindfullness niet eens aan te pas. Waar rust heerst, lijkt de tijd stil te staan.

Hier tikt al jaren het klokje langzamer dan langs de opzwepende kust. Het leven wordt buiten geleefd, oude dames keuvelen op de pleinen en jongeren trappen enthousiast tegen een bal. De bankjes, die worden natuurlijk rond de schemer bezeten door het hoofd van het gezin. Dit gebied zul je bovendien heel intens beleven dankzij de welgemeende gastheer van je kleinschalige natuurstenen onderkomen.

Als je het karakter van Sardinië wil zien, dan is dit het perfecte startpunt voor je rondreis. Wil je het karakter ook proeven, kies dan een keer voor porceddu; big aan het spit. Geniet van de klassieke keuken, de krachten van moeder natuur en eenvoudige en ontroerende verhalen. Kortom, twee dagen melancholische gelukzaligheid.

Nuraghi Gennargentu

Dag 3 – 4 Gennargentu NP (Omgeving Bari Sardo)

Regelmatig mogen inwoners van dit gebied honderd kaarsjes uitblazen. Kijk de kunst af en duik in de traditionele en actieve leefwijze van de inwoners van dit bijzondere fenomeen: één van de vijf blauwe zones ter wereld.

Hier word je geboren als boer, visser of herder. Echter, je hoeft niet per se je hengel te pakken of een landbouwwerktuig te besturen. Belangrijk is een actieve levensstijl zonder stress. Dus maak een wandeling door het ongerepte binnenland in het Gennargentu park, naar watervallen of nuraghi of neem de kano in plaats van een motorbootje. Je score op de ´hoe word ik 100 lijst´ stijgt al snel te midden van de bijna onwerkelijke en rustgevende natuur in deze provincie.

Belangrijke pijlers om de 100 aan te tikken zijn eveneens voldoende slaap, de dag beginnen met een ontbijtje en gezond traditioneel eten uit de streek. Dan zit je bij Las Perlas helemaal goed, want wij hebben heerlijke overnachtingsadresjes in deze regio gevonden die je van een goede nachtrust verzekeren. De volgende ochtend staat garant voor een overheerlijke cappuccino en een voedzaam ontbijtje, geserveerd met een glimlach.

Tezamen met onze geborgen accommodaties hebben we de beste restaurantjes in de omgeving geselecteerd voor een gedenkwaardig, gezond en traditioneel avondmaal. Vooral onze laatste raadgever is waarschijnlijk niet tegen dovemans oren gezegd. Want niet geheel toevallig draagt de wijn uit precies deze streek, dankzij de antioxidanten die het bevat, bij aan een eeuw lang leven. Dus cheers, op de levenslust en je gezondheid!

Capo Carbonara

Dag 5 – 6 Villasimius en Costa Rei

Een fraaie rit voert je langs olijfbomen, sinaasappelgaarden, innemende rotspartijen en valleien. Met vele kilometers in de benen en een spoedcursus voor een lang gelukkig leven, is het tijd voor ontspanning! Kies voor een centraal adresje in het gezellige toeristenoord Villasimius of voor een resort aan de kilometerslange Costa Rei.

Villasimius met haar gezellige hoofdstraat is de poort tot de landtong Capo Carbonara. Deze dagen geniet je van de flamingo´s langs de zoutwateren, inhammen, klippen, veel zonne-uren op je huid en de intense kleur van de zee. Je sluit de zomeravonden in dit stadje af met de immer gezellige Italiaanse klanken die door de taverne galmen. Dit feestmaal had niet misstaan op de gevulde tafels van een Romeinse keizer.

Langs de Costa Rei kleuren in de vroege ochtend de eerste stralen van de zon de hemel rood. En ook de avonden brengen een natuurlijke lichtshow terwijl je van je cocktail nipt en de heldere golven in de baai ziet omrollen.

Het achterliggende landschap is heuvelachtig en bezaaid met fruitbomen. In de dorpjes in het achterland gaat de wijn in zelf gebottelde flessen rond onder gelach en genot van een goed stuk vlees. Je voelt even een arm om je schouder om de warmte van het moment te benadrukken. Dit zijn de momenten waar je voor op reis gaat.

Cagliari

Dag 7 Cagliari

Een stad die je weet te verleiden om de dag te beginnen met een dansje. Vanuit je centrale, knusse B&B volg je de smalle straatjes, zoete geuren en opzwepende klanken van de hoofdstad van het eiland. Een gemoedelijke stad vol geschiedenis en gastronomie!

Cagliari is Sardisch voor ´het kasteel´. En dat is niet zo gek, want de Castello wijk is gebouwd op een heuvel. Met haar theatrale ligging is dit een gewild startpunt van je stadstour. Laat je leiden door de smalle steegjes van het Middeleeuwse centrum met straten soms zo steil dat er trappen gemaakt zijn. Wandel langs oude kerkjes, Romeinse overblijfselen tot aan de botanische tuinen en de indrukwekkende haven waar cruiseschepen aanmeren: Cagliari heeft het allemaal.

Vergeet ook zeker het leuke Villanova wijkje niet, waar je smalle boerenwoningen met in planten en bloemen gehulde gevels voorbij struint. Onze favoriet voor een welverdiende versnapering, en die van vele Italianen met ons, is Bastione di Saint Remy. Uitzicht, gezelligheid en kwalitatieve smaken samen op één plein!

Sluit een succesvolle week dus af met een dagje tumult, passie en beweging naar hartenlust in hoofdstad Cagliari. Hier geniet je van heerlijke visgerechten, tik je de laatste souvenirs op de kop in de winkeltjes met handwerk en aanschouw je het universiteitskarakter van de stad.

Tot de volgende reis!

Dag 8 Vertrek

Historie, natuur, gezondheid en genieten van de kleine dingen, het komt in deze reis allemaal tezamen. We aanbidden eeuwenoude historie, nostalgische dorpjes, groener dan groene vlaktes, valleien en heuvels, uitgemeten zandstranden, de mooiste zonnegroeten en vooral de kostbare sfeer van een onverslijtbaar en goelijk volk.

Leef alsof je de magische grens van honderd jaar voorbij zal schrijden. Hiertoe hoef je alleen maar de lokale wijnen te drinken, je longen de frisse lucht op te laten nemen en een dagje de benenwagen te nemen. Het geheim van een lang gelukkig leven ontrafeld! Sardinië is niet alleen een eiland, het is tevens een boodschap! 

Al onze Italië rondreizen bekijken?

Reisschema

Dag 1          Aankomst in Cagliari; Cagliari – Gergei (70 km; 1 uur rijden)

Dag 2          Gergei

Dag 3          Gergei – Bari Sardo (105 km; 2 uur rijden)

Dag 4          Bari Sardo

Dag 5          Bari Sardo – Villasimius (95 km; bijna 1,5 uur rijden)

Dag 6          Villasimius

Dag 7          Villasimius – Cagliari (65 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 8          Huiswaarts vanaf luchthaven Cagliari

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.