Een hoogtepunt van je culinaire rondreis door Spanje is dit hotel

Luxe Culinaire Wijnreis Midden- en Noord-Spanje

Omschrijving

Ben je op zoek naar luxe, culinaire hoogstandjes en ben je een fervent wijnliefhebber? Zoek dan niet verder! In 10 dagen tijd ga je overnachten in een aantal luxe pareltjes van accommodaties, heb je de toprestaurants voor het uitkiezen en bezoek je de beste wijngebieden van Midden- en Noord-Spanje.

Deze reis begint en eindigt met de traditionele en zeer smaakvolle kleine kunstwerkjes die Pinxtos heten. Bij binnenkomst van de vele gezellige barretjes word je al snel naar deze lekkernijen gelokt, die op de toog van de bar gestapeld zijn. Je kiest simpelweg uit wat je lekker lijkt eet het bij de bar of met een gezellig wijntje in de hand op straat op. Smullen gegarandeerd en helemaal leuk om je in dit culinair festijn te mengen met de locals! Dit in combinatie met een bezoek aan San Sebastian, dat in één van de mooiste baaien van de Atlantische Oceaan is gelegen en het kleurrijke en bruisende Middeleeuws centrum van Pamplona zorgt voor een onvergetelijk culinaire ontdekkingstocht.

Verder neemt deze autorondreis je vooral mee naar de belangrijkste wijngebieden van Spanje. Liefhebbers van witte wijn kunnen hun hart ophalen bij een bezoek aan het Rueda wijngebied. Rode wijnliefhebbers niet getreurd, het nog relatief onbekende Toro of het welbekende Ribera del Duero wijngebied zullen eveneens je hart stelen. Volg één van de wijnroutes en kom oog in oog te staan met indrukwekkende landschappen op weg naar de beste bodega’s van de regio. Op je route kan je natuurlijk de levendige studentenstad Salamanca of de lieflijke dorpjes tussen de wijngaarden niet overslaan.

In het noorden en midden van Spanje weet men heel erg goed hoe gasten in de watten gelegd moeten worden. Dit zal je dan ook zeker niet ontgaan tijdens een verblijf in één van de pareltjes van accommodaties welke we voor je uitgezocht hebben.

Onder het mom van ‘je leeft maar één keer’ móet je als echte levensgenieter deze reis eigenlijk een keer hebben gemaakt

Highlights
  • Culinair San Sebastian.
  • Studentenstad Salamanca.
  • Rueda en Toro wijngebied.
  • Ribera del Duero wijngebied.
  • Rioja wijngebied.

 

 

Dagprogramma

Fantastische pintxos eten in San Sebastian, een start in stijl van je culinaire rondreis door Spanje

Dag 1 San Sebastian

Een prima start van je rondreis, de stad San Sebastian. Hier ga je 1 nacht verblijven ofwel in de stad ofwel aan het strand bij Getaria, op ongeveer een kwartiertje buiten de stad.
Het hotel in de stad is bijzonder. Het was ooit een bioscoop, nu is er een modern hotel gevestigd welke helemaal op het thema Film is ingericht, erg origineel.
Kies je voor het hotel buiten de stad dan verblijf je in een pareltje welke wij hebben gevonden in het culinaire en historische dorpje Getaria!
 
San Sebastian zelf ligt aan de mooiste baai van de Atlantische Oceaan, Bahía de la Concha waar je ook een waanzinnig mooi strand gaat vinden, één van de mooiste van Spanje.
Daarnaast staat San Sebastian garant voor een gastronomische belevenis, uitstekende restaurants te kust en te keur in alle prijsklassen. Maar ook is het de stad van de pinxto´s. Dit zijn kleine hapjes, beter gezegd, kleine kunstwerkjes, welke je in iedere bar op de toog ziet uitgestald. Heerlijk met verse vis, je zit tenslotte pal aan zee, maar er is ook veel keus uit andere producten of verrassende variaties. Je wijst gewoon aan wat je lekker lijkt en wanneer je genoeg hebt worden het aantal prikkers geteld en die reken je vervolgens af, superleuk en een meer dan prima begin van je culinaire rondreis!
 

Salamanca, het schelpenhuis, een bijzonder moment tijdens je Spanje fly and drive

Dag 2 – 3 Salamanca

Onder de rook van Salamanca, op een kwartiertje afstand ongeveer, ga je verblijven in een prachtig wijnhotel. Naast een wijnproeverij in dit fantastische hotel is het ook heel goed mogelijk om Salamanca te bezoeken, een gewéldige stad waar wij ons hart hebben verloren.
Het heeft één van de oudste universiteiten van Europa en mede daarom heeft het een enorme aantrekkingskracht op studenten uit allerlei Europese landen.
Één van de hoogtepunten van Salamanca is wel de Plaza Mayor, een levendig plein in het oude centrum. Vooral s´avonds is het magisch door de prachtige verlichting van het plein!
 
In het oude centrum bevinden zich ook de Universiteit, de Casa de las Conchas (het huis met de schelpen; deze zie je in de façade), de Iglesia de San Martín, de Catedral Nueva, de Catedral Vieja.
Vanaf de Puerta de la Torre bij de Catedral Nueva heb je een prachtig uitzicht over de stad.
En bij de universiteit moet je zoals iedereen natuurlijk op zoek naar de verborgen kikker! Vind je hem dan zal je dat geluk in je verdere leven brengen!

Tijdens deze culinaire wijnreis door Spanje ga je zeker wijnen proeven in de Rueda

Dag 4 Rueda

Vandaag trek je echt het wijngebied in! De rit gaat naar Rueda, waar sinds 1980 witte kwaliteitswijnen van de Verdejo druif worden gemaakt. Eventueel kun je onderweg nog een omweg maken naar het relatief onbekende wijngebied Toro (richting Zamora), waar schitterende rode wijnen worden gemaakt.

In deze gebieden kennen we de beste bodega´s en uiteraard kunnen wij hier een reservering voor je maken voor een bezoek en prettige proeverij!

In Peñafiel logeer je in dit heerlijke hotel tijdens je culinaire Spanje rondreis

Dag 5 – 6 Peñafiel

Vandaag naar het stadje Peñafiel wat het hart is van de Ribera del Duero, het grootste wijngebied van Spanje en één van onze favorieten.

In dit gebied worden alleen maar rode wijnen geproduceerd, welke het beste worden omschreven als zwoele rode krachtpatsers die bulken van het rijpe zwarte fruit, heel wat materie hebben en een stevige tanninestructuur.
Je verblijft in een bijzonder hotel wat eigendom is van de bekende bodega Pesquera, en waar je natuurlijk ook hun fantastische wijnen kunt proeven als ook erg goed kunt dineren.
 

De Rioja is een must tijdens de Spanje culinaire rondreis

Dag 7 – 8 Rioja

De volgende dag zet je koers naar de Rioja, natuurlijk hét wijngebied van Spanje. Hier kun je wijnroutes rijden, bodega´s bezoeken, wijnen proeven en, wanneer je wilt, de toprestaurants liggen er voor het uitkiezen.
Wanneer je wilt kunnen we een overnachting in een hotel regelen waarvan het restaurant een Michelin ster bezit!
Maar de Rioja is niet alleen maar wijn en gastronomie, het heeft veel meer te bieden!
Het is een prachtige regio qua landschappen, je kunt naast wijnroutes tevens een kastelen route rijden. Je kunt diverse musea bezoeken of je gaat de natuur in!

Lieflijke stadjes die je zeker moet bezoeken zijn Logroño (de Casco Viejo is de oude wijk, met smalle straatjes en verborgen hoekjes) en Santo Domingo de la Calzada (prachtig oud centrum met kathedraal, kapelletjes en een klooster).
 

In Pamplona hoef je niet te rennen voor de stieren als je dat niet wilt

Dag 9 Navarra

Pamplona is de hoofstad van de Navarra, en staat vooral bekend vanwege zijn ´encierro´, het spectakel met de stieren welke achter de mensenmenigte door de straten van Pamplona rennen. Dit vindt elk jaar plaats van 7 tot 14 juli.
Het gewone leven speelt zich vooral af rond het centrale plein van de stad, de Plaza del Castillo. Onder de bogen bevinden zich vele cafeetjes en restaurantjes.
Vlakbij de Plaza is het straatje C/San Nicolás met veel barretjes en restaurants. De must-see bezienswaardigheden zijn de kathedraal en het Museo de Navarra (geeft een goed beeld van de geschiedenis van Navarra).
Het Museo del Encierro kan ook bezocht worden, hier krijg je goed overzicht van de geschiedenis van het stieren rennen. Om echt mee te rennen raden we je toch echt sterk af maar om dit gebruik toch heel realistisch mee te maken kun je hier meerennen in een 3D hectische stierenrun. Wél zo veilig!
De stad heeft een aantal parken, waaronder een aanrader ´La Ciudadela´ is. Dit is het grootste park van Pamplona aangelegd op en om de oude citadel.
 
Je verblijft of in een hotel dichtbij Pamplona of in het wijngebied ´Ribera Baja´ op zo´n 100 km ten zuiden van Pamplona in de buurt van Tudela.
Tudela staat bekend om zijn kleine kropjes sla, die cogollos worden genoemd. Deze worden op 1001 verschillende manieren bereid en zijn absoluut het proberen waard.

 

Ook aan deze Spanje culinaire rondreis komt een einde

Dag 10 Huiswaarts

Helaas is het einde van je luxe culinaire wijnreis aangebroken.

Reisschema

Dag 1          Aankomst in San Sebastian (vanuit Nederland circa 1.300 km)

Dag 2          San Sebastian – Omgeving Salamanca (450 km; circa 4,5 uur rijden)

Dag 3          Salamanca

Dag 4          Salamanca – Rueda (90 km; circa 1 uur rijden)

Dag 5          Rueda – Peñafiel (95 km; circa 1 uur rijden)

Dag 6          Peñafiel (Ribera del Duero)

Dag 7          Peñafiel – Logroño (Rioja) (250 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 8          Logroño

Dag 9          Logroño – Pamplona (85 km; circa 1 uur rijden)

Dag 10        Huiswaarts of reis vervolgen!

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.