Sloten is een prachtig dorp welke je gaat bezoeken tijdens je Nederland rondreis

Flavours of Nederland Rondreis

Omschrijving

Door onze reislustige harten, vergeten we weleens hoeveel moois ons eigen kikkerlandje te bieden heeft. Het gras lijkt vaak groener aan de overkant.
En dat terwijl Nederland volop afwisseling biedt. Laat je tijdens het openen van de schatkisten van deze reis, je het tegendeel bewijzen en laat je verbazen door de pracht en diversiteit van ons eigen land.

Met je eigen auto (of gehuurde cabrio!) tour je langs ontelbaar veel kastelen en wijngaarden en laat je betoveren door de on-Nederlandse aandoende glooiende schoonheid van Zuid-Limburg. Het heuvellandschap brengt je verder naar serene wandelingen door een betoverende paarse zee van heide op de Sallandse Heuvelrug. Nadat je jezelf ondergedompeld hebt in de historische handel traditie in de omliggende Hanzesteden, werp je nog snel een blik op de romantische IJssel en trap je het gas van je bolide weer in. Middels de bruisende stad Groningen en haar verbazingwekkende fraaie weidse ommeland met historische dorpjes, zet je koers richting Friesland. De Friese Meren staan te popelen om aanbeden te worden, evenals de iconische Elfstedenstadjes. Geen schaatsweer? Geen zorgen, deze zijn ook erg leuk om te bezoeken middels een oer-Hollandse fietstocht. Onderweg alle tijd om de taal te oefenen.

Langzaamaan dringt de zoute geur van de zee en de frietkraam aan de boulevard je neus binnen, op naar Noord-Holland! Maar boven al leent Noord-Holland zich uitstekend om de typisch Hollandse clichés zoals windmolens, grachten en tulpen en de oudhollandse historie op te snuiven.  
Middels de adembenemende architectuur van de Delta werken, hippe badplaatsen en authentieke vissersdorpjes vervolg je de route naar de laatste bestemming. Wist je al dat Zeeland de meeste zonuren van Nederland telt? Uitwaaien van deze heerlijke reis kan dan dus ook niet beter dan aan de Zeeuwse kust.
Zo zie je maar; fraaie natuurparken, een uitgestrekte kustlijn, bruisende steden, authentieke dorpjes en unieke cultuur, Nederland is van alle markten thuis. En dat allemaal om de hoek!
En ons land kent natuurlijk ook ontelbare speeltuinen, attractieparken, kinderboerderijen en zwemparadijzen, dus ook de kids kunnen vrolijk mee op pad.

Ook deze reis is natuurlijk weer gebaseerd op de meest prachtige accommodaties, vanwaar de unieke provincie in optima forma beleeft. Wat vind je bijvoorbeeld van logeren op de boerderij in Overijssel, in een echt wijnhuis/kasteel in Zuid-Limburg of in een kerk in Zeeland?
En zoals het er naar uit ziet zijn de Zonnegoden ons ook dit jaar weer goed gezind! Dus waar wacht je nog op; pak de tassen maar in, knoop de skikoffer op het dak, bind de fietsen op de bagagedrager en start de motor … Oh je bent al weg? Op naar een mooie rondreis door ons eigen veelzijdige Nederland! Met collega’s vanuit het hele land, hebben wij bovendien unieke insider tips voor je!

 

Highlights
  • Waan je in buitenlandse sferen in het on-Hollandse glooiende heuvellandschap van Zuid-Limburg
  • Ontdek de wandeloase van de fraaie Sallandse Heuvelrug evenals de historische Hanzesteden
  • Ga op safaritocht in het stille en weidse Groningen
  • Fiets langs enkele iconische karakteristieke Elfstedenstadjes
  • Dompel jezelf onder in oudhollandse tradities in Noord-Holland
  • Geniet van verse mosselen in een van de zonovergoten strandpaviljoenen van Zeeland

Dagprogramma

Het charmante Limburg is je start van deze Flavours Nederland rondreis

Dag 1 – 3 Zuid-Limburg

De start ligt in het zuidelijkste puntje van Nederland; Limburg. Een snufje buitenland in eigen land. Laat je betoveren door schilderachtige glooiende heuvellandschappen, kabbelende beekjes en eeuwenoude kastelen.

De ideale start om een tandje terug te schakelen, want bourgondischer ga je het niet krijgen. Dompel jezelf onder in de smaak van Limburg en bezoek wijngaarden, eet het witte goud (asperges) en breng een bezoek aan de Gulpener- of Hertog Jan bierbrouwerij.

Zuid-Limburg echt ontdekken doe je middels de Mergellandroute, welke figuurlijk, maar ook letterlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten biedt. Tuffend door de glooiende heuvels, word je na elke haarspeldbocht getrakteerd op de meest magistrale vergezichten. Met het dakraam open, heb jij eersterangs zicht op dit prachtige decor. Tussendoor laat je je verrassen door het buitengewone hoge Drielandenpunt, de bijzondere mergelgroeve in Valkenburg, gezellige steden zoals Maastricht, maar ook pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen waar de echte Limburgse cultuur nog wordt geademd.

Liever aan de wandel? Kies voor een gedeelte van het befaamde Pieterpad of zoek het hogerop en wandel langs de Maas! Een foute keuze kun je niet maken, elke wandeling is fenomenaal.

Strijk net als de locals neer op een van de vele terrassen en trakteer jezelf op een lokaal biertje en een punt Limburgse vlaai. Kijk er niet gek van op als je een tweede vlaai toegeschoven krijgt, dat is nou Limburgse gastvrijheid.

Een bezoek aan Limburg gaat naar meer smaken!

Veel idyllische kasteeltjes vind je in Salland

Dag 4 – 5 Overijssel

En gelukkig is er meer! Vandaag staat de tocht naar het nuchtere platteland van Overijssel op de planning. Nog zo’n regio waar het leven goed is en de landschappen allerbest.

Geniet van het landelijke en soms nog traditionele leven. Cruisend door coulissenlandschappen van maïsvelden, landbouwgrond, smalle beekjes, authentieke boerderijen met grazend vee, statige textielpanden en kneuterige dorpjes, geef je jezelf over aan het ritme van de dag. Een dag zonder horloge.

Voor het ultieme vakantiegevoel overnacht je dichtbij het oogstrelend natuurschoon van de Sallandse Heuvelrug. Moeder Natuur heeft haar zelf weer eens overtroffen. Zoals de naam al aangeeft bestaat de Sallandse Heuvelrug uit meerdere heuvels. Het perfecte decor voor eindeloze fiets- of wandeltochten door golvende heidevelden, uitgestrekte bossen en zandverstuivingen. Trek er vroeg op uit, vooral dan is het tussen de grillige eiken, berken en mistige jeneverbesstruiken nog mysterieus stil. In totale gedachte verzonken schrik je op, was dat nou een ree daar in de bosrand? Of toch een ‘wit wief’?

Ook het beroemde bootje varen bij Giethoorn behoort tot een van de mogelijkheden van Overijssel. Of maak een rondje langs kastelen en landgoederen. En vergeet niet nog even de geschiedenis in te duiken middels een wandeling door historische Hanzesteden zoals Deventer, Kampen en Zwolle.

Tijd om de wandelschoenen weer in te pakken, de volgende stop staat te wachten.
Zoals de bevolking zal zeggen: ‘Heanig an doen en weerkom’n!’

Bourtange is een relatief onbekende bezienswaardigheid in de provincie Groningen

Dag 6 – 7 Groningen

‘Er gaat niets boven Groningen’, is de kreet die iedere Groninger met volle trots uitschreeuwt.  

En gelijk hebben ze! Ontdek het zelf en beklim de Martinitoren die al jarenlang de skyline van Groningen siert en ontvang een magistraal uitzicht als cadeau. Struin door sfeervolle serene hofjes en plof voldaan neer op een van de hippe terrasjes op de grote markt voor een verfrissend drankje en een Groningse eierbal. Het blijft tenslotte vakantie.

Maar ontdek ook het ommeland die de energierijke stad als trouwe vriend omarmt. De variatie in pure natuurgebieden en weidse landschappen is oneindig. Een route door het hoge noorden brengt je over eindeloze dijken langs een schilderachtig decor aan kleine dorpjes met eeuwenoude kerkjes, herenboerderijen, jaagpaden, weidse kwelders, uitgestrekte akkerlanden, en prachtige meren.

We hebben zelfs een safaritocht in een van de natuurparken voor je in petto. Wellicht wat minder spannend dan op zoek naar de Big Five, maar toch bieden de Schotse hooglanders, Konik paarden en met alle geluk een zeearend ook veel voldoening. 

Bezoek ook vestingstad Bourtange, een stop waard om het verleden te herbeleven.

Maar blijf niet te lang in het verleden hangen, Nederland heeft nog veel meer pareltjes om te ontdekken.

Friesland, een watersportparadijs

Dag 8 – 9 Friesland

‘It giet oan, op naar Fryslân Boppe!’

Grenzend aan het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee en met haar vele meren en riviertjes is het een waar paradijs voor eindeloos veel watersportplezier. Huur een bootje en vaar langs de Friese Meren. Laat je door de wind meevoeren om aan te leggen voor een glaasje Berenburg in typische havenplaatsjes.

Fiets langs de fameuze Elfstedenstadjes, relax op een van de stranden, bewonder de meer dan vijftig kastelen en landhuizen, struin door de culturele hoofdstad Leeuwarden en ga picknicken in de Prinsentuin of ga op wandel avontuur in de Friese Wouden. Zomaar een greep uit de diverse activiteiten die je in Friesland kunt ondernemen.

Wat je ook gaat doen, met haar eigen taal en cultuur, ruimte, rust en vele wateren, bevestigt Friesland het heerlijke onverstoorde vakantiegevoel in eigen land.

Want zoals de Denen het ‘hygge’ naleven, hanteren de Friesen de ‘smûk’ levensstijl; een knus en behaaglijk leven. Smûk staat voor geluksmomenten halen uit de kleine dingen, en dan voornamelijk uit de buitenlucht. Nuchter, duurzaam en gezond.

En de accommodaties die we voor jullie hebben gevonden, laat je deze heerlijke smûk levensstijl zelf ervaren! Genietsje op z’n Fries!

In Noord Holland start je tocht langs de kust

Dag 10 – 11 Noord–Holland

Het is tijd voor culturele uitstapjes. De wateren van Friesland verruil je voor een uitgestrekt polderlandschap met windmolens, tulpenvelden en hoge herenhuizen langs de unieke grachtengordel in Noord-Holland. Onderweg maak je bij de Afsluitdijk een stop om de vaderlandse overwinning op de kracht van het water te koesteren.   

Noord-Holland is de perfecte bestemming om toerist in eigen land uit te hangen. Slenter langs de winkels in de bruisende hoofdsteden Amsterdam en Haarlem en ontdek de scala aan musea. Duik vervolgens in oudhollandse historie en breng een bezoek aan het nostalgische vissersdorp Volendam, waar het familiekiekje in klederdracht natuurlijk gemaakt moet worden. Ook Alkmaar met de beroemde kaasmarkt is een bezoek waard. En wat dacht je van de Zaanse Schans met haar authentieke molens en huizen.

Na dit bezoek aan al het Hollands Erfgoed, zak je af naar de Hollandse Costa. Zodra je je voorbij de duinen, achter het wuivende helmgras, bevindt, liggen de hippe strandtenten je al op te wachten. Tijd om in ‘Ibiza’- achtige sferen te komen in een trendy Beach tent, aan je Hollandse kleurtje te werken of om een verfrissende strandwandeling te maken. Voor het ultieme vakantiegevoel, kun je zelfs een dag de boot naar het eiland Texel nemen.

Verblijven doe je in landelijke accommodaties, net ver genoeg van de hordes toeristen. Toch liever overnachten met je voeten aan het strand? Die mogelijkheid hebben we natuurlijk ook!

Veere is een beroemd en gezellig dorpje in Zeeland

Dag 12 – 14 Zeeland

Via de indrukwekkende route over de in totaal 13 infrastructurele Delta mirakelen, begeef je je naar de laatste stop. Op naar nog meer strand, sprankelende duingebieden, lieflijke dorpjes, maar ook het eeuwige gevecht tegen de zee. Op naar Zeeland!

Kilometerslange, schone en brede zandstranden schreeuwen om je aandacht. Naast het flaneren langs de typerende strandhuisjes, het oppikken van verse mosselen en het spotten van zeehonden, is het relaxen op een handdoek dan ook een gedreven sport in Zeeland.

Domburg en Cadzand mogen zelfs de titel van een heilzame zeebadplaats dragen. Vitamine Zee(land) is dus alles wat je nodig hebt om je volledig op te laden! De nuchtere en ‘altijd tijd voor een praatje’ Zeeuwse mentaliteit helpt hier natuurlijk ook mee.

Achter de duinen, liggen sfeervolle stadjes zoals Middelburg en Veere te lonken om je de rijke cultuur en historie op te laten snuiven. Met statige pakhuizen en VOC-monumenten zijn deze stadjes gelikt voor een laatste ansichtkaartje naar huis. Vergeet niet nog een stop te maken bij dat schattige bakkerijtje op de hoek voor een Zeeuwse bolus.

De Bourgondiërs voelen zich hier als een vis in het water. Waar je ook bent, er is altijd een strandpaviljoen te vinden om de reis met een zilte kers op de taart af te sluiten. Hoeveel oesters slurp je naar binnen?

Rozig van al het slenteren of toch van dat laatste drankje, wandel je regelrecht je unieke verblijfsadresje tegemoet. Vanuit je kamer nog even genieten van de romantisch ondergaande zon. Dat wordt heerlijk slapen!

De laatste dag van je rondreis Nederland breekt aan in Zeeland

Dag 15 Naar huis

Helaas, ‘de zoute zee slaakt een diepe zilte zucht’, de reis is hiermee ten einde. Gelukkig heb je tijdens je strandjutterstocht nog wat mosselen meegepikt voor een culinaire avond bij thuiskomst. Een fijne zilte herinnering!

Met een vakantietas vol mooie herinneringen uit eigen land reis je terug. Onderweg zak je nog even weg in gedachte en passeren de bijzondere glooiende Mergelland route met het ondergrondse gangstelsel, de paarse oase van heide bij de Sallandse Heuvelrug, de eindeloze kwelders in Groningen, de idyllische Friese Meren en gezellige Elfstedenstadjes, maar ook de authentieke vissersdorpjes, het Hollands Erfgoed en de fijne zonnige stranden van Noord-Holland en Zeeland nog een keer de revue.

Ineens besef je dat we je van tevoren gewaarschuwd hebben; deze reis langs de juweeltjes van Nederland laten je opnieuw doen smelten voor ons eigen kikkerlandje.

Reisschema

Dag 1        Aankomst in Zuid-Limburg (vanaf Utrecht 200 km; circa 2,5 uur rijden)

Dag 2        Zuid-Limburg

Dag 3        Zuid-Limburg

Dag 4        Zuid-Limburg – Sallandse Heuvelrug (circa 280 km; bijna 3 uur rijden)

Dag 5        Sallandse Heuvelrug / Overijssel

Dag 6        Sallandse Heuvelrug – Groningen (circa 100 km; 1,5 uur rijden)

Dag 7        Provincie Groningen

Dag 8        Groningen – Friesland (circa 90 km; 1 uur rijden)

Dag 9        Friesland

Dag 10      Friesland – Noord-Holland (circa 100 km; ruim 1 uur rijden)

Dag 11      Noord-Holland

Dag 12      Noord-Holland – Zeeland (circa 190 km; ruim 2 uur rijden)

Dag 13      Zeeland

Dag 14      Zeeland    

Dag 15      Naar huis (circa 150 km naar Utrecht; bijna 2 uur rijden)

 

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.