Zuid Noorwegen, het land van de indrukwekkende fjorden

De meeslepende Zuid-Noorwegen rondreis

Omschrijving

Noorwegen barst van de energie, van de imponerende fjorden tot aan de serene en stille bergplateaus. Van Hanzestad Bergen tot werelds Oslo. Het land van contrasten en ongeëvenaarde wonderen der natuur, maar vooral het land van schoonheid, echtheid en vrijheid. Dit ontdekken we in de omgeving en haar inwoners.

Na een korte en welkome stop in Denemarken brengt de ferryovertocht je in Noorwegen. Een privé strand, een verlaten vuurtoren tegen het decor van ruige rotsen en een altijd aanwezige zee. Het zijn de pittoreske dorpjes van de Noorse Riviera waar je overnacht. Een betere kennismaking met Noorwegen is er niet.

Vervolgens bereiken we Stavanger. Een charmante stad, tevens voorzien van witte stranden, omgeven door bergen en triomfantelijk bezitter van de beroemde Lysefjord. Naast de oude stad, zijn de wandelingen naar het bergplateau Preikestolen en de Kjeragbolten waanzinnig. On top of the world!

Via een prachtige rit kom je aan in Bergen. Het is een trotse en gezellige stad, met een sfeer waar je gelijk in moet duiken en die je helemaal past. Struinen langs de haven en over de gezellige vismarkt en met het kabelbaantje naar de omliggende bergen voor eersteklas uitzichten. Hedendaags en historie zijn bij uitstek verweven met elkaar in Bergen.

Dan staat de Noorse natuur op haar machtigst op het programma. In Flåm dringen de fjordencruise door de Nærøyfjord en de spectaculaire treinreis zich aan je op om als eerste te ondernemen.

Dat waren twee spectaculaire dagen gevolgd door nóg meer spektakel bij de volgende stop, waar we jouw ultieme fjord-beleving vervolledigen. Kronkelige bergwegen leiden je namelijk als vanzelf naar het hart van de Sognefjord, Noorwegens langste en diepste fjord. Je brengt de nacht door in een gezellige boerderij of een panoramisch pareltje pal aan de fjord.

Voor wie niet bang is van een nieuwe uitdaging ligt er een prachtige (om)weg voor je uitgestippeld. Deze spectaculaire en wilde route loopt door het Jotunheimen nationaal park. Sta oog in oog met extreem helderblauw water, immense kliffen en begroeide bergheuvels. Met als fijne thuiskomer aan het einde van de dag een warm onthaal met Noorse maaltijd in je nieuwe onderkomen. Pure behaaglijkheid.

Oslo gloort aan de horizon, met haar wereldse instelling, hypermoderne skyline, culturele musea en koffiecultuur. Hippe wijken, boeiende musea, een tocht naar de Oslofjord en vooral gastronomisch afsluiten. Dit land en deze reis mogen beklonken en bezongen worden! Toosten op de natuurkracht Noorwegen en op een one of a kind vakantie!

 

Highlights
  • Zandstranden en vuurtorens langs de Noorse Riviera
  • Ultiem Noors Gamle Stavanger
  • Het alleen-op-de-wereld-gevoel vanaf de Preikestolen
  • Bergen, de trotste tweede stad van het land
  • Cruise over één van de mooiste en smalste fjorden, de Nærøyfjord
  • Treinrit langs ravijnen, valleien, pieken en watervallen
  • Wandelen in het hart van de langste fjord, de Sognefjord
  • Kosmopolitisch Oslo

 

Dagprogramma

Met een luxe ferry van Denemarken naar Noorwegen

Dag 1 Denemarken

De weg naar Noorwegen krijgen we niet cadeau. Het is zo´n 10 uur achter het stuur van je trouwe bolide voordat we bij de ferry van Hirthals aankomen.

Afhankelijk van jullie woonplaats cq vertrekpunt en hoe diep je het gas wil intrappen op de eerste dag, plannen we een comfortabele stop in. Ga je voor Duitse gemütlichkeit in Flensburg of gelijk voor de eerste Scandinavische Erlebnis in Denemarken?

Vanuit Hirthals brengt de ferry je op langverwachte Noorse bodem. Kristiansand om precies te zijn, waar je wellicht een Nederlandse tintje zult ontdekken. Nederland heeft namelijk geholpen met het bouwen van diverse Noorse steden, waaronder Kristiansand. Je Noorwegen avontuur kan nu echt beginnen.

 

Je Noorwegen rondreis trapt af bij Egersund

Dag 2 Egersund

Noorwegen is je gelijk goed gezind, want vanaf Kristiansand naar je eerste bestemming rijd je al direct één van de mooiste wegen van het land. Je komt vlak langs zee en door leuke, stuk voor stuk pittoreske kustplaatsen. Mandal, Lindesnes, Flekkefjord en Egersund liggen als parels aan een snoer op de prachtige Nordsjøvegen kustweg.

Het is vandaag dan ook niet de weg, maar de zee die overheerst. Er wordt gefluisterd dat Mandal het mooiste zandstrand van deze Noorse Riviera heeft. Het klimaat is hier zacht en mild, waardoor je kennismaakt met één van de vele gezichten van Noorwegen. Vergeet niet langs de vuurtoren, Lindesnes Fyr te rijden, het biedt een volmaakt Noors plaatje.

Je overnacht in één van de idyllische dorpen waar het oude centrum uit houten huizen bestaat. Een goede maaltijd kun je wel aan de Noren overlaten. Maak een avondwandeling naar één van de vuurtorens langs de kust, trotseer de wind en kijk naar de golven die op de rotsen uiteenspatten. Zoek een gezellige spot voor een afzakkertje om de eerste Noorse ervaring op je in te laten werken.

En daar is het dan: het gevoel dat Noorwegen weleens kon gaan verrassen, dat je je beseft dat deze vakantie weleens een nieuw volmaakt avontuur kon gaan worden.  

 

Vanaf de Preikestolen de diepte inkijken, durf jij het aan?

Dag 3 – 4 Stavanger

We laten het rotsachtige kustlandschap achter ons en klimmen langs 70 kilometer stranden en duinen noordelijker. Wij hebben de perfecte plekjes om een prettige stop te maken voor een portie Noorse zeelucht en de nodige panorama´s alvorens we in Stavanger neerstrijken.

Van stad waar de inwoners eeuwenlang leefden van en op het water, tot de levendige internationale universiteitsstad met aantrekkelijk cultureel bezit die het nu is. Als energiehoofdstad van Europa wonen veel nationaliteiten in de stad dat zich weerspiegelt in een bloeiende sfeer, rijke culturele scene en brede gastronomische keus.  

Oud Stavanger, ofwel Gamle Stavanger, is hartstikke charmant en ultiem ´Noors´. Er schitteren 173 witgeschilderde houten huizen uit de 18e eeuw in het centrum, er zijn vermakelijke musea te bezichtigen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de natuurlijke pracht. Want naast het stadsleven bezoek je hier -we zijn niet bang om groots te starten- één van de mooiste uitzichten ter wereld.

De Preikestolen (preekstoel) is een plateau bovenop een fjord. Vanaf deze ruim 600 meter hoogte is het uitzicht op de Lysefjord fenomenaal. Een andere bijzondere wandeling is naar de Kjeragbolten, waar tussen 2 steile wanden een gigantische steen ingeklemd zit. Daarnaast draai je je hand niet om voor 27 haarspeldbochten als je dit het uitzicht van je dromen oplevert.

 

Je autorondreis door Noorwegen voert je tevens naar het charmante Bergen

Dag 5 – 6 Bergen

De Scandinavische charme barst pas echt helemaal los in Bergen. Bergen is een stad trots op het verleden. Het was een belangrijke Hanzestad en eeuwenlang hoofdstad van Noorwegen.

De historie is springlevend gehouden door oude elementen zorgvuldig een echt wezenlijk onderdeel van de stad te laten zijn. Het voorbeeld bij uitstek is de wijk Bryggen. De typerende kleurrijke -door UNESCO beschermde- Hanzehuizen pronken aan de kade waar winkels in gevestigd zijn. Stap hier even binnen en ontmoet de kunstenaars en ontwerpers achter de beroemde gevels.

Voor een visje en een lokale ervaring ga je naar de Fisketorget (de vismarkt) of spijker je kennis bij in één van de vele musea. En als vanzelf vind je je weg weer terug naar het oude beursgebouw uit 1862, waar je modern overnacht in een historisch jasje, net als de stad zelf.

Rondom Bergen vinden we zeven bergen, waar je beslist een tocht naar moet maken. Want deze bergen leveren je weer een prachtig uitzicht over Bergen en de bergachtige omgeving op! Daarnaast is de stad een gateway voor de westelijke fjorden van het land. Nu brengt deze reis je tot in het hart van de fjorden. Maar mocht je staan te popelen de kracht en macht van Noorwegen vast te bezoeken, ga dan voor de Hardangerfjord.

 

Een bijzondere ervaring, met de trein langs de wanden van een fjord

Dag 7 – 8 Flåm

In westelijke richting betekent op naar de fjorden! Op naar het pittoreske Flåm, een klein dorp met grootse plannen voor je. Op naar de mooiste treinreis van Noorwegen en misschien wel van je leven. Op naar een topper van een verblijfplaats, sprookjesachtig gesitueerd aan de fjord.

En het is lastig kiezen wat je vandaag eerst gaat doen als je kiest tussen twee hoogtepunten. Wij helpen je met plannen, de natuur maakt hier al indruk genoeg.

Onbetwist staat op je program het maken van een fjordcruise, langs de met sneeuw bedekte dramatische bergen van de Nærøyfjord. Deze fjord wordt beschermd door UNESCO en is de wildste én mooiste tak van de beroemde Sognefjord. Meterslange kliffen die tot aan de hemel reiken, weelderig begroeide heuvels en smaragdgroen water waar al deze pracht in weerkaatst. En alsof het allemaal nog niet mooi genoeg is, is de fjord vaak in nevelen gehuld.

Maar óók onbetwist staat op het programma een spec-ta-cu-laire treinrit door 20 tunnels, langs ravijnen, steile bergen en frisgroene hellingen waaraan enkele boerderijen liggen en met een zinderende waterval als bonus. Zo doen ze dat hier in Noorwegen, 93 imposante meters aan meeslepend stromend water is ´slechts´ een bonus.    

 

Vandaag staat de dag in het teken van een van de mooiste fjorden, de Sognefjord

Dag 9 – 10 Omgeving Leikanger

Noorser kan bijna niet, moet je gedacht hebben. Maar we maken het iedere dag mooier, aantrekkelijker, een overtreffende trap van gisteren. Oftewel, we maken het iedere dag Noorser.

Vanuit creatief kunstdorp Balestrand of in bloesem gehuld Leikanger duiken we nog iets verder de wereld van de fjorden in. De Sognefjord is met ruim 200 kilometer de langste fjord van het land. De fjord krijgt ook de titel voor het diepste fjord. Met ravijnen van wel 1300 meter en hoge toppen van wel 1700 meter voegen we een nieuw superlatief toe aan onze lijst.

Honderdduizenden jaren geleden smolten de enorme ijskappen en drong de oceaan de valleien binnen. Deze fjorden werden het leefgebied van de Vikingen waar niemand hen durfde na te jagen. Nog steeds hebben de inwoners een hang naar autonomie, zelfvoorziening. Vele boerderijen maken eerlijke producten. Neem een kijkje, ze leiden je graag rond.

Er zijn schitterende wandelmogelijkheden te over langs de fjorden met het ijsblauwe water en de met sneeuw bedekte toppen van de Sognefjord. Tevens populair is om een gletsjertocht maken naar Jostedalsbreen, de grootste ijskap van het Europese vasteland.

 

In Heggenes wacht een typisch houten Noors hotel je op

Dag 11 Heggenes

In een groot land als Noorwegen maken we af en toe een tussenstop om afstanden te overbruggen. Indien je even toe bent aan een boek, een ongedwongen iskald øl (ijskoud biertje) of gewoon om alle indrukken op je in te laten werken, is het mogelijk om direct naar je volgende stop Heggenes te rijden.

Maar voor de avonturiers is er ook een niet onverdienstelijke (om)weg. Deze loopt via de Sognefjellet-pas richting Lom, langs het Nationale Park Jotumheimen. Desgewenst zijn hier schitterende wandelingen te maken. Ook is het stadje Lom -voor de cultuurliefhebbers: met staafkerk- een niet onverdienstelijke tussenstop.

In je typisch Noorse houten landgoed wacht een warme aangeklede kamer op je. De inspiratie voor de kamers is gehaald uit de hele wereld, van industrieel New York tot een Franse chambre. Rondom Heggenes zijn prachtige wandelingen en fietstochten te maken. Je energielevel houd je op peil dankzij de lokale specialiteiten van de boerderijen die je onderweg tegenkomt.

In de avond geniet je van de Noorse keuken met een moderne twist en neem je gewoon nog een iskald øl.

 

In het bruisende Oslo sluit je je Noorwegen rondreis af

Dag 12 – 13 Oslo

Oslo kent een waanzinnig aantal bezienswaardigheden, van historische pracht bij het Koninklijk Paleis tot de moderne architectuur van het operahuis. Oslo heeft veel aandacht voor duurzaamheid en groen in haar stad, waardoor culturele ontwikkeling volledig in harmonie met de omliggende natuur is.

Doe zoals de Noren doen, bezoek de hippe wijk Grünerløkka die bol staat van de creativiteit, modeboetiekjes, koffiebars, graffiti, you name it! Maar ook de havenwijk, Aker Brygge, mag niet ontbreken. Het is een sfeervol stadsdeel, met de burcht Akershus, vele restaurants en de ongedwongen kade waarvandaan de boten naar de eilandjes in de Oslofjord vertrekken.

Het is het eiland Bygdøy waar de reis heengaat. Er zijn diverse musea te vinden, waarvan het Vikingschip museum onze favoriet is.

Voor handige tips moet je uiteraard weer bij ons zijn, want de Oslopass biedt ons zoveel korting, dat we in Oslo bijna wandelend rijk worden. De stad is ten slotte al duur genoeg. Daarnaast tippen we musea die je absoluut niet mag missen en de leukste eettentjes, van hip, alternatief tot uitgebreid tafelen. Er heerst een geweldige koffiecultuur in Oslo, je vindt er een nog serieuze cocktailcultuur en de restaurants serveren alle denkbare keukens.  

 

En met de ferry van Color Line weer naar Denemarken na je rondreis Noorwegen

Dag 14 – 15 Denemarken

De ferry overtocht waar deze reis al zo weids en avontuurlijk mee aftrapte, is na alle fantastische Noorse indrukken nog maar een schim geworden. Vandaag pikken we de draad en route weer op.

Vanuit Oslo genieten we van de laatste uurtjes Noorse panorama´s naar Kristiansand. Waarna de Color Line je weer veilig afzet in Hirtshals. Afhankelijk van de timing omtrent de overtocht en jullie thuisadres, verzorgen we een fijne laatste vakantienacht in Denemarken of het noorden van Duitsland.

Laat je leiden door de overweldigende natuur van Noorwegen

Reizen in Noorwegen is Vrijheid!

Jouw gevoel op de eerste dag had gelijk, toen je even dat onderonsje met Noorwegen had. Deze twee weken zijn een wezenlijk volmaakt avontuur gebleken. Van intuïtie naar levensechte ervaring. Je verlaat Noorwegen met de prachtige theatrale fjorden op je netvlies. Gewandeld, gevaren en per trein gereisd. Diverse ´alleen op de wereld´ momenten verder, bieden de charmante Scandinavische steden een dynamische afwisseling.

Reizen in Noorwegen is vrijheid, je laten leiden door de kracht van de natuur. Onze kracht is dat op al deze reeds fantastische bestemmingen, er ook fantastische bedden en Noorse gastheren en tourguides voor je klaar staan. Wil je hier meer over weten, deze reis aanvragen of aanpassen, laat het ons dan weten! We staan graag voor je klaar. Plan de reis van je leven met ons.
   

 

 

Reisschema

Dag 1              Aankomst in Hirtshals (Denemarken) (vanaf Utrecht 950 km; 10 uur rijden)

Dag 2              Hirtshals – Egersund (315 km; 6 uur rijden; incl. ferry overtocht van ruim 2 uur)

Dag 3              Egersund – Stavanger (75 km; ruim een uur rijden)

Dag 4              Stavanger

Dag 5              Stavanger - Bergen (210 km; 4,5 uur rijden)

Dag 6              Bergen

Dag 7              Bergen – Flåm  (175 km; 2,5 uur rijden)

Dag 8              Flåm

Dag 9              Flåm – Omgeving Leikanger (95 km; 2 uur rijden)

Dag 10            Omgeving Leikanger

Dag 11            Omgeving Leikanger – Heggenes (200 km; 4 uur rijden)

Dag 12            Heggenes – Oslo (210 km; 3 uur rijden)

Dag 13            Oslo

Dag 14            Oslo – Hirthals  (315 km; 6 uur rijden; incl. ferry overtocht van ruim 2 uur)  

Dag 15            Hirthals – Naar huis  (950 km naar Utrecht; 9,5 uur rijden)  
 

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.