Het Noorderlicht is een belangrijk onderdeel van deze Noorderlicht rondreis

De Noorderlicht rondreis

Omschrijving

Het is tijd om één van de grootste wensen van je bucketlist te gaan verzilveren! Tijdens deze intense trip draait alles om ijs, sneeuw, het noorderlicht en de krachtige natuur van Noorwegen. De sfeer in Noorwegen is tijdens een groot deel van het jaar één onbegrensd winterwonderland. En het leuke is dat tijdens deze maanden op ieder moment hét licht met je kan beginnen te flirten.

We starten je poolavontuur in Tromsø, bruisende hoofdstad van het noorden, de poolhoofdstad. Je gaat beslist naar de top van de berg Storsteinen, wandelt door de stad en gaat met gids op pad om het noorderlicht te zien. Op jacht naar het licht is hier een uiterst serieuze aangelegenheid, haast een wetenschap.  

De plaatsen staan in de rij om aan te geven dat vanuit hun stekkie je het best het Noorderlicht kunt aanschouwen. Maar met de bijnaam noorderlichthoofdstad van Europa, zitten we in Alta wel goed. Ga ook niet voorbij aan het enige overgebleven inheemse volk van Europa, de Sami, waar Alta dé spot van Noorwegen voor is. Luister naar hun verhalen en lokale gezangen die ze tijdens het kampvuur inzetten.

Na een unieke overnachting in de omgeving van Alta, is het dan eindelijk tijd om richting de 71 graden noorderbreedte te trekken. De Noordkaap staat symbool voor het noorderlicht, dus deze mag niet in onze reis ontbreken. Het is een magische plek, waar de eerste flirt met lady aurora borealis weleens kan omslaan in een innige romance. Want hier ben je nog lang niet uitgekeken!

Via de prachtige fjordenkust met de bergen in onze rug verlaten we de provincie Finnmark weer. De dag trakteert ons op vele fraaie panorama´s om te eindigen aan een prachtig fjord in een net zo prachtige accommodatie. De gastvrijheid en kwaliteit is hier niet te evenaren.

We hebben nog even nodig om weer met beide benen op de grond te gaan staan en in Tromsø te geraken. Ons advies zou zijn om in prachtige vissershuisjes net buiten de stad te overnachten. Weg van de lichten van de stad creëren we de perfecte omgeving om op passende wijze afscheid te nemen van je vakantieliefde…..aurora. We verzinnen vaak koosnaampjes voor de dingen die we lief hebben.

 

 

Highlights
  • Met stip op één: het Noorderlicht!
  • Bruisend en arctisch Tromsø
  • Ontmoet de inheemse Sami in Alta
  • Alleen op de wereld op het Nordkapp-plateau
  • Overnachten in een Rorbu in Sommarøy
  • Eindigen waar we mee starten: een laatste show van de Aurora Borealis   
  • Unieke excursies
  • Warme overnachtingsadressen

 

Dagprogramma

Tromsø is het startpunt van je Noorderlicht rondreis

Dag 1-3 Tromsø

Je zet vandaag voet op het officiële noordpoolgebied. Tromsø ligt ruim 400 kilometer boven de poolcirkel en staat bekend als de bruisende stad van het noorden. De stad is gelegen aan weerszijden van het water waar de iconische brug het vaste land met het eiland Tromsøya verbindt.

Duik samen de poolnacht in op zoek naar de ongrijpbare lichtbundels in de atmosfeer. We rekenen een beetje op ons geluk, want het noorderlicht is niet te bedienen met een lichtknopje. Maar zonder de lichten van de stad en met de beste gids die we konden vinden, wacht je geduldig op de eerste klanken van de symfonie. Daar is ze dan, het noorderlicht, onze lady aurora. Onder het genot van een kopje warme chocolademelk uit de thermosfles van de gids, blijf je ademloos staan kijken.

Bezoek zeker de arctische kathedraal met haar opvallande driehoekige vorm. Ook het interessante polar museum is een bezoekje waard. De Fjellheisen, de kabelbaan naar de berg van de stad, is goed voor prachtige uitzichten. Verder is Tromsø de stad om te genieten van het stijlvolle havengebied, zalige koffietentjes -in Tromsø is het altijd koffietijd-, comfortabele onderkomens en lokaal gebrouwen biertjes in de gezellige kroegen die we te danken hebben aan het studentenleven alhier.

 

Bijzonder overnachten in een luxe koepeltent

Dag 3-5 Alta

Vandaag arriveer je in de provincie Finnmark. Daar waar Tromsø de gateway naar het echte poolgebied is, krijgt Alta steeds meer faam dankzij de titel ´noorderlichtstad´. De stad zelf maakt geen aanspraak op deze roem en daarmee is gelijk de charme van Alta blootgelegd.

De relatief kleine stad is bescheiden en charmant en biedt ons een intieme ontmoeting met het poollandschap. Zo zat onze gids vol, bomvol, passie in onze jacht op het Noorderlicht. Ook is dit de stad om meer te weten te komen over de inheemse bevolking.

Duik in de wereld van de rendierhouders, de Sami. Het van origine nomadische volk is tegenwoordig steeds vaker op een vaste plek te vinden met een sneeuwscooter voor de deur. Maar nog steeds hoeden ze hun rendieren en kennen ze hun eigen gebruiken, dracht, taal en beoefenen ze de ´joik´, een melancholische zang. Ga ze ontmoeten!

Overnachten doen we in Alta helemaal in stijl. In een husky lodge waar je de puppy’s welterusten knuffelt, in een ijshotel waar je in een iglo slaapt of luxe koepeltenten van waaruit je te allen tijde een oogje op de hemel gericht kan houden. Uniek!  

 

De Nordkapp, het meest noordelijke puntje van het continent

Dag 5-7 Nordkapp

Mede door de ontspannen levensinstelling van de Noren, neem je in dit gebied overal de tijd om de ervaring op je in te laten werken. Dit geldt zeker voor je ultieme reisdoel. Het is een droombestemming, een finale, het kopstuk der bestemmingen, de plek waar je het allemaal voor doet.

We hebben het natuurlijk over het Nordkapp-plateau, sensationeel gesitueerd bovenop de 307 meter hoge klif die over de Barentszzee waakt. En wanneer je de iconische globe met de veelzeggende gravering 71°10′21′′ ziet staan, is het alleen maar pure trots en verwondering wat de overhand neemt. Wat is er nu leuker dan beloond te worden voor de dingen waar je hard voor werkt. Alle kilometers betalen zich vandaag uit, you did it!

De avonduren breng je hier door. Wachtend, smekend, hopend. Totdat je daar een stipje ziet verschijnen. Het eerste puntje wordt een pluim. De pluim groeit uit tot een schakering. Eén van de mooiste shows openbaart zich voor je! Alle credits voor Moeder Natuur.

Even opwarmen en stil staan bij de vele afvaarten van de ontdekkingsreizigers die hier plaatsvonden doe je in de Nordkapphallen, naast het plateau. Het grootste stadje in de buurt, Honningsvåg, heeft tevens een boeiend Noordkaapmuseum.

 

De fjorden in het noorden van Noorwegen zijn een hoogtepunt van deze Noorderlicht rondreis

Dag 7-8 Djupvik

De met fjorden doortrokken kust van Noorwegen is een echte schoonheid. Na de overweldigende ervaring op de Noordkaap reis je door naar een zeer welkome tussenstop aan één van de mooiste fjorden van deze reeks. Pal aan deze fjord ligt je nieuwe paleisje welke naadloos opgaat in de omgeving dankzij de met heidegras bedekte daken.  

De avonduren breng voor de open haard en achter het raam door. Sensatiezoekers bezoeken de canyon omdat je van de brug kunt bungeejumpen. Dit is de rijke omgeving van de Lyngenfjord.

Zo een dag kunnen we alleen maar in stijl afsluiten, onder het genot van fine dining. Dit zijn de momenten waar we op reis zo van genieten, een veilig onderkomen, de geur van verse producten, het knapperen van het haardvuur en een gelukzalige glimlach tegenover je.

 

Een speciale overnachting als afsluiter van deze Noorderlicht reis

Dag 8-9 Sommarøy

Vandaag zet je alvast koers in de richting van de luchthaven. Maar we laten je niet gaan voordat we alles uit de kast hebben gehaald. Je overnacht in een prachtige, lokale en kwalitatieve accommodatie op korte afstand van Tromsø, aan de zee.

Veel Noren hebben een huisje op een afgelegen plek waar ze heengaan om te ontspannen. En na een week je te hebben ondergedompeld in hun leven, vertrouw je blindelings op deze goede zet naar een plek waar de hemel vanaf september groen kleurt. Weg van de lichten van de stad en pal aan het water gelegen zijn de beste omstandigheden gecreëerd, voor die laatste toegift in de lucht.

 

Wat een bijzondere plek op aarde, de Nordkapp

Afsluiter

Een 9-daagse reis waarbij je in een volledig andere wereld duikt. De echte arctische levensstijl ervaren in een wereld waar natuur allesoverheersend is. Krachtig, genadeloos en puur. Talloze buitenactiviteiten ondernemen op plaatsen waar de realiteit zelfs de meest hoopvolle verbeelding te boven gaat.

Met als ultieme doel: het noorderlicht zien schijnen. Van flirten in Tromsø tot een ware liefdesaffaire op de Noordkaap, tot aan op elkaar kunnen bouwen voor een afscheidsserenade. Vanaf je privé terras aan het water denk je heimelijk, zou hier dan toch dat lichtknopje zitten?!

Maar het noorderlicht en de kou zijn niet de enige reden voor kippenvel. We hebben het over prachtige uitzichten over Tromsø vanaf de berg en de dag beklinken met een ijskoud biertje. Voor oprechte ontmoetingen met de Sami, uniek overnachten en winterse activiteiten gaan we naar Alta. Noorse warme gastvrijheid vinden we aan de fjordenkust.
We sluiten af met een knal in Sommarøy, waar je in authentieke rorbu overnacht en geniet van een laatste show die in het water weerspiegelt. Noorse activiteiten en avonturen in overvloed, want zoals bij elk doel is juist de weg die erheen leidt onvergetelijk.

 

Reisschema

Dag 1              Aankomst in Tromsø

Dag 2              Tromsø

Dag 3              Tromsø – Alta (295 km; 5,5 uur rijden)

Dag 4              Alta

Dag 5              Alta  - Nordkapp  (235 km; 3,5 uur rijden)

Dag 6              Nordkapp

Dag 7              Nordkapp – Djupvik (425 km; 6 uur rijden)

Dag 8              Djupvik - Tromsø (195 km; 3 uur rijden)

Dag 9              Naar huis

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.