Eilandhoppen op de paradijselijke Azoren

Omschrijving

Bijna onzichtbare stipjes op de wereldkaart, maar een diversiteit waar grotere bestemmingen een puntje aan kunnen zuigen! De Azoren, als een droom die werkelijkheid wordt en dat alles op slechts 4 uurtjes vliegen. De natuur hier is door zo min mogelijk mensenhanden aangeraakt en die puurheid zie en proef je overal!

In deze rondreis hebben we de meest bijzondere plekjes voor je uitgezocht en daarmee een combinatie gemaakt van de meest centrale eilanden en het groene Sao Miguel.

Nog een reden om naar de Azoren te gaan zijn de wateren rondom. Deze zijn rijk aan plankton en zorgen voor een ideaal leefklimaat voor zoogdieren. Sta dus niet verbaasd te kijken als een walvis of dolfijn even hallo komt zeggen.

Het avontuur begint op Terceira, écht een eiland dat je per auto moet gaan verkennen! Of je nu een pitstop maakt in één van de charmante boerendorpjes, een mooie wandeling maakt langs een grote krater of de koloniale pracht van Angra in je opneemt, de levendige bevolking hier is altijd wel in voor een feestje, jij ook? Verblijven doe je uiteraard geheel in stijl in een historische Pousada in de hoofdstad, een ecologische boomhut midden tussen de bossen of aan de kust, waar je de zee al bijna aan kunt raken.  

Daarna vlieg je door naar het blauwe eiland Faial, waar de blauwe hortensia’s prachtig afsteken tegen het vulkanische landschap waar ook zwarte zandstranden, lavarotsen en natuurlijke zwembaden aan deelnemen. Een hartelijk welkom staat je te wachten in hoofdstad Horta, waar de levendige boulevard en historische prachtstukken in pasteltinten een ware kleurplaat vormen. Vanaf de bergen die Horta lieflijk omarmen knipoogt eiland Pico al naar je, waar het mozaïek van groene wijngaarden en de van zwarte lavasteen gebouwde muren terecht een plekje op de UNESCO lijst verworven hebben.

De ultieme eilandhopervaring staat je te wachten! De Azorendriehoek is zoals een kaasplankje. Zo brengt Pico de wijn en kan je voor de beste kaas van de Azoren terecht op Sao Jorge eiland. Met de meeste wandelroutes langs steile kliffen, schitterende watervallen en de vruchtbare ‘Fajas’ landtongen is Sao Jorge je ideale uitpufeiland. En waar kan je dit dan beter doen dan in één van onze pareltjes. De rustieke huisjes smelten haast samen met de prachtige omliggende rotspartijen. 

Helemaal aan het eind gaat de culture schatkist nog een laatste keer open in de hoofdstad van de Azoren: Ponta Delgada, gelegen op het meest groene en populaire eiland Sao Miguel. We vermoeden dat dit vooral komt door het gemoedelijke centrum en de spectaculaire wandelingen die je kunt maken langs een aantal sprookjesachtige kratermeren! Ontspannen doe je daarna wel in de Furnas, waar je de rotte eiergeur van deze zwavelbronnen maar al te graag voor lief neemt. Krijg je er maar geen genoeg van, verblijf dan lekker dichtbij in een stijlvol boetiekhotel of zoek de warmte op net buiten Ponta Delgada in een moderne vakantieboerderij.

Voeg daar nog een aantal authentieke gerechten aan toe zoals soep van de heilige geest of een ingegraven stoofpot en ook je culinaire honger wordt gestild. De Azoreanen weten wat een goed bordje eten is!

 

Highlights
 • Liefkozend Angra neemt je mee terug naar de koloniale tijd
 • Heerlijk mee dobberen op de golven van de zee in de natuurlijke zwembaden
 • De blauwe hortensia hagen van Faial eiland
 • Wandelen over de maanlandschappen van Capilinhos
 • Een bezoek aan de UNESCO wijngaarden mozaïek van Pico
 • Vergezeld worden door walvissen en dolfijnen
 • Loop over de vruchtbare ‘Fajas’
 • Proef de beste kaas van de Azoren volgens oud Vlaams recept
 • Authentieke stad Velas
 • Hoofdstad van de Azoren Ponta Delgada
 • De prachtige verschillende kleuren kratermeren van Sete Cuidades
 • Ontspannen in de natuurlijke zwavelbronnen van Furnas
 • Een culinaire reis waar je niet zal ontkomen aan de authentieke ingegraven stoofpotten

 

Dagprogramma

Terceira, een wonderschone start van de rondreis Azoren

Dag 1 – 2 Terceira

Slechts 4 uurtjes zijn nodig om in het paradijs te belanden. Terceira is een goed bewaard geheim dat je de komende dagen gaat ontrafelen. Echt een eiland dat vraagt om rondgereden te worden met korte afstanden en genoeg charmante boerendorpjes om te ontdekken. De levendige bevolking houdt wel van een feestje en dat ga je merken!
Met meer koeien dan mensen heeft deze zwart witte viervoeter altijd voorrang. Na een hapje romige Quejio Vaquinha kaas verleen je deze met alle liefde!
Van een lapjesdeken aan akkers rij je in de richting van de ruige beboste bergen en vulkanen van het binnenland. Hier heb je direct een primeur te pakken met de grootste krater van de Azoren. Ook heeft de natuur hier speciaal voor jou een aantal zwembaden ontworpen, een echt begrip van de eilanden hier, met die van wijndorpje Biscoitos als grootste van de regio. De lavarotsen zorgen ervoor dat je onbezorgd mee kunt deinen met het ritme van de zee, hoe bijzonder!

Natuurlijk wil de hoofdstad, liefkozend Angra genoemd, ook deel uitmaken van je avontuur. Laat je door de vele 16e-eeuwse kerkjes, paleizen en charmante balkonnetjes meenemen naar de bewogen koloniale tijd en verblijf in het al even historische Pousada hotel, gebouwd in een voormalig 16e-eeuws fort. Hoewel ze overal op de Azoren te vinden zijn, ligt Terceira bezaaid met kleurrijke Impérios kapelletjes. Kan jij ze alle 72 afstrepen?

 

De prachtig gelegen hoofdstad van het eiland Faial, Horta

Dag 3 – 5 Faial

Een vogelvlucht verder en je bent op Faial beland; het blauwe eiland. Je zou denken dat deze naam te danken is aan de vele walvissen en dolfijnen die de wateren rondom dit eiland favoriseren, maar niets is minder waar. In de zomer word je verrast door de talloze heggen van blauwe hortensia’s die prachtig afsteken tegen het zwarte vulkanische landschap. Deze kleur zou verontschuldiging symboliseren, maar dit uniek schilderijtje van zwarte zandstranden, lavarotsen en natuurbaden hebben wat ons betreft niets om sorry voor te zeggen, het tegendeel zelfs!

Met dank aan de gunstige ligging tussen Amerika en Europa werd de hoofdstad Horta een belangrijke handelsnederzetting en een trefpunt voor zeezeilers die letterlijk voor een gelukkige oversteek tekenden. Voeg daar nog de fraaie kerkjes in pasteltinten aan toe en je blijft plaatjes schieten hier!
Tegenwoordig handel je vooral in lekker eten en drinken en heeft de post plaatsgemaakt voor pintjes in Peter Sport Café.
Ook genoeg wandelmogelijkheden over de maanlandschappen van Capilinhos en de bergen die Horta lieflijk omarmen. Het is even klimmen, maar dan heb je wel een subliem uitzicht over de zee, de haven en het eilandje Pico, welke al verlangend naar je knipoogt.

 

Sao Jorge staat bekend om de hoge watervallen

Dag 6 – 7 São Jorge

Twee eilanden voor de prijs van één, dat is nog eens een deal! Met de ferry hop je vandaag naar Pico, een mooi eiland waar het mozaïek van de groene wijngaarden en de zwarte lavasteen gebouwde muren het benen strekken zeker waard zullen zijn. Het wijnmuseum klinkt ook als muziek in onze oren. Een tip bewaar de wijn voor later gezien het moeilijk zal zijn om het er bij eentje te laten. We vermoeden een aantal glaasjes verder stap je de ferry op richting Sao Jorge, de andere wederhelft van deze Azorendriehoek.

Wijn kan natuurlijk niet zonder zijn beste vriend kaas en waar eet je de beste kaas van de Azoren dan hier! Nog steeds wordt dit donkergele goud volgens oud Vlaams recept bereid, de geschiedenis proef je op je tong!
Ben je bovendien rustzoeker, natuurliefhebber of fervent wandelaar? Dan is dit jouw eiland! De wandelroutes nemen je mee langs steile kliffen, schitterende watervallen en de ‘Fajas’, het meest opvallende natuurverschijnsel van dit eiland. De vruchtbare landtongen worden vaak ook nog eens vergezeld door een kristalhelder meer of natuurlijke zwembaden. Ook de accommodaties, waaronder een aantal rustieke stenen huisjes lijken wel met de omliggende rotsen versmolten te zijn.
De authentieke stad Velas is als een kers op de taart met een aantal mooie herenhuizen, pittoreske kerkjes en het levendigste plein van de stad Praça da República, waar gezelligheid geen tijd kent!

 

Op Sao Miguel zijn de twee zuster kratermeren een bezienswaardigheid

Dag 8 – 10 São Miguel

De komende dagen gaat de culturele schatkist voor een laatste keer open. Een klein uur vliegen verder en je bent beland in de hoofdstad van de Azoren: Ponta Delgada. Van eenvoudig vissersdorpje is deze stad uitgegroeid tot een bruisende mix van historische gebouwen, pittoreske pleintjes, leuke boetiekjes en een gezellige boulevard. Of de stad zelf al niet kleurrijk genoeg is, zal de kwaliteit van de straatkunst hier je doen verbazen!
Hopelijk houd je genoeg ruimte op je camera over gezien de wandelingen hier spectaculair zijn en de uitzichten nog verbluffender! Een speciale nominatie gaat uit naar de kratermeren bij het dorpje Sete Cidades waar het verhaal gaat dat deze meren gevuld werden met de tranen van een groenogige prinses en blauwogige hertogprins. Het resultaat: twee prachtige meren direct naast elkaar, maar toch verschillend van kleur.

Voor de beste vergezichten loop je over de bergkam naar de Miradoura Vista do Rei of bezoek je het ‘spooky’ Monte Palace, een voormalig 5 sterren hotel waar de natuur het langzaam aan het overnemen is en de uitzichten allesbehalve griezelig zijn!
Stel je verder een groen eiland voor waar je kunt zwemmen onder watervallen, gaat verblijven op een moderne vakantieboerderij of in een stijlvol boetiekhotel dichtbij de zwavelbronnen en je tegoed kunt doen aan authentieke ingegraven stoofpotten. Dit is Sao Miguel in een notendop, aan jou om te ontdekken!

 

De Azoren rondreis is alweer ten einde, wat een parel in de oceaan

Dag 11 Naar huis

De Azoren, een ware droomvakantie. Helaas komen ook aan dromen een einde, maar wat een avontuur was dit! Tijdens je vlucht terug kan je nog even denken aan die prachtige kratermeren, zwarte zandstranden, groene wildernis en de levendige bevolking. Het was een waar feest!

Reisschema

Dag 1           Aankomst op eiland Terceira

Dag 2           Terceira

Dag 3           Terceira – eiland Faial (binnenlandse vlucht)

Dag 4           Faial

Dag 5           Faial

Dag 6           Faial – eiland São Jorge (ferry)

Dag 7           São Jorge

Dag 8           São Jorge – eiland São Miguel (binnenlandse vlucht)

Dag 9           São Miguel

Dag 10         São Miguel

Dag 11         Huiswaarts vanaf luchthaven São Miguel

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.