De leeuw is een van de highlights van Zuid-Afrika
De Tafelberg in Kaapstad is een niet te missen hoogtepunt van Zuid-Afrika

De Zuid-Afrika highlights rondreis

Beleef de hoogste hoogtepunten van dit waanzinnig mooie land!

Omschrijving

Het mooiste van het mooiste van Zuid-Afrika.

Deze highlights reis is een afwisselende, allesomvattende, feelgood rondreis. In 16 dagen reis je comfortabel en avontuurlijk langs het mooiste van het mooiste. Van de fijnste dromerige kusten tot aan de gezelligste stadjes en meest knusse dorpjes. Je rijdt de mooiste routes, overnacht in de meest behagelijke hotels en maakt de leukste excursies. Je ontmoet de big five en de hartelijke Zuid-Afrikaanse inwoners. Cultuur, natuur en veelzijdigheid waren nog nooit zo´n goede mix als in Zuid-Afrika.

We trappen groots af in Kaapstad, de ´Mother City´, waar je in de historie duikt van de VOC en de Apartheid. De prachtige Tafelberg, leuke wijken, gezellige markten en de Waterfront zijn je thuis voor een paar veelzeggende dagen.

Nadien zoeken we de wijn- en kaasboerderijen op. Tussen de uitgestrekte druivenranken en waanzinnige heuvellandschappen geniet je van menig glaasje. Met onze tips voor de meest spectaculair gelegen domeinen ga je goed voorbereid op pad. Je hebt het zowel op gastronomisch gebied als overnachtingsgebied erg goed voor elkaar deze dagen!   

Dan lacht Route 62 je tegemoet, waar port- en wijnhuizen, ruwe woestijngebieden en kunstzinnige dorpjes onze reisdag vullen. Aan het einde van de lijn gloort Oudtshoorn, met zijn grotten en struisvogelboerderijen.

De Tuinroute.

Snel door naar het volgende feestnummer, de Gardenroute. Plechtig volgen we de kust waar de oceaan over de goudgele stranden uitrolt. Het is zalig toeven in de stadjes, dorpen en natuurparken onderweg. We stoppen in Knysna, want deze leukerd heeft zalige wandelingen, top restaurants en de beste overnachtingsmogelijkheden voor ons in petto.

Na ontspannende dagen is het tijd voor actie in de dorpjes langs het laatste deel van de Gardenroute. Plett en J-Bay, zo heten deze toffe plekken vandaag voor insiders. En dit ben je inmiddels. Watersporten als surfen, kajakken of zelfs bungeejumpen laten de adrenaline stromen. Port Elizabeth is het eindstation vandaag.

De Panoramaroute en natuurlijk het Kruger Park.

Na een korte vlucht naar Johannesburg openbaart zich de provincie Mpumalanga voor ons. Trotse inwoners en twee schatten in het noorden van het land, de Panoramaroute en Kruger National Park, zorgen voor vakantieplezier in het kwadraat.

Op de Panoramaroute passeer je waanzinnige watervallen, diepe kloven en een bosrijke omgeving zover we kunnen kijken. Hoogtepunten zijn de Luck Potholes en Three Rondavels. Je sluit de reis af met drie volle dagen in hét park van het land, machtig Kruger.

Deze 16 feestdagen benutten we optimaal. Fijne onderkomens en avontuurlijke en interessante excursies bekronen deze Zuid-Afrika highlights rondreis.  

 

Highlights
  • Uitzichten vanaf de Tafelberg
  • De apartheidsgeschiedenis op Robbeneiland
  • Logeren in dromerige wijndomeinen
  • Nog meer wijn in Stellenbosch en Franschhoek
  • Trek 3 volle dagen uit voor de gardenroute
  • Natuurparken en wonderschone stranden
  • Waanzinnige vergezichten op de Panoramaroute
  • Fantastische gamedrives met of zonder gids in Kruger National Park
  • Overnachten in luxe gamelodges

 

Dagprogramma

Kaapstad is een geweldige start van deze Highlights van Zuid-Afrika rondreis

Dag 1 – 3 Kaapstad

Na een lange vlucht is er niets fijners dan een vriendelijke ontvangst op een plek waar alles klopt. Ontspan en geniet, want je bent in de bruisende wereldstad Kaapstad aangekomen. De stad waarin een smeltkroes van culturen samenleeft, waar 11 officiële talen gesproken worden, de stad die Nelson Mandela op handen draagt.

De must der musts is het icoon van de stad, de Tafelberg. Vaak in bijzondere mist gehuld, dat met een knipoog het tafelkleed wordt genoemd. Je kunt de Tafelberg beklimmen of met de kabelbaan omhoog gaan. Beide leveren hetzelfde waanzinnige uitzicht over de stad en de oceaan op. Heb je nog een aantal uur en kuitspieren over, wandel dan rond in Bo-Kaap, de kleurrijkste wijk van de stad.

Een bezoek aan Robbeneiland ontdoet je van alle woorden en zet je aan tot nadenken. Een rondleiding geschiedt nog door voormalig gevangenen. De ferry brengt je weer aan wal bij The Waterfront. Precies de goede plek om de dag af te sluiten met luchtige terrasjes, winkels en gezelligheid.

Er is zoveel te zien en te doen, dat je misschien wel moet kiezen tussen de vele musea van de stad over slavernij of Apartheid. Of de bezienswaardigheden op het schiereiland zoals Kaap de Goede Hoop, pinguïns kijken bij Boulders Beach of wegdromen in de botanische tuinen van Kirstenbosch.

Samen met je lokale gids bezoek je per fiets een township om zodoende meer te leren over hoe veel mensen in Zuid-Afrika wonen. 

Stellenbosch is een culinair hoogtepunt van je Zuid-Afrika rondreis

Dag 4 – 5 Franschhoek of Stellenbosch

Op naar het land van de wijnen, goede restaurants en nog meer wijnen. Welkom in het gastronomische powerhouse van Zuid-Afrika, waar rollende heuvels en wijnbouw domineren. Spendeer je dagen met proeverijen, panoramische tours en karakteristieke wijndorpen.

Dit gebied kent ontiegelijk veel mooie koloniale wijnboerderijen met beeldige tuinen boordevol kunst, groene zoden en borrelvreugde. Hier klink je de glazen met uitzicht over uitgestrekte wijnvelden. Je oog valt al snel weer op de buurman, die net zulke fijne plankjes en zalige wijnen serveert.

En omdat dit nooit gaat vervelen, hebben wij de mooiste en lekkerste wijndomeinen voor je geselecteerd om in te overnachten. Ga voor toonaangevende toppers in koloniaal stadje Stellenbosch of kies voor de parels van de gastronomische hoofdstad van het land Franschhoek.

Natuurlijk is er in deze dorpen nog meer te doen dan het proeven van wijn. Bezoek het Dorpsmuseum van Stellenbosch, rij een panoramische autoroute of bezoek Paarl. Daarnaast hebben we mooie wandelingen geselecteerd die je op eigen gelegenheid kunt maken, je neemt de wijntram van Franschhoek of gaat onder leiding van een gids mee op de fiets- en wijnexcursie. Dus toch wijn!

Samen met een gids fiets je de Stellenbosch Wijngaard route. Gedurende deze relaxte 6-uur durende fietstocht bezoek je samen drie wijndomeinen waar je natuurlijk ook van hun wijnen mag proeven.

De route 62 is minder bekend maar een prachtig hoogtepunt van je rondreis door Zuid-Afrika

Dag 6 Oudtshoorn

Vandaag stap je -kater of geen kater- vroeg je bolide in om met de leukste dorpjes van Route 62 kennis te maken. Als parels aan een snoer liggen ontzettend charmante plattelandsdorpjes te midden van een panoramisch eldorado op je route.

Zorg dat je zoveel mogelijk stops maakt, want ieder dorpje is uniek en heeft verrassende lekkernijen of oogstrelende vergezichten voor ons in petto. Zo kun je bij ons favoriete wijnhuis in Robertson je eigen picknickmandje vullen alvorens je op cruise gaat op de Breede rivier. Denk ook aan Montagu, een klein onopvallend Victoriaans dorpje.

Vervolgens komt het bijzondere woestijnachtige landschap van de Kleine Karoo in beeld. Omgeven door grauwe bergen en droge, ruige vlaktes, begrijpen we eens te meer hoe divers dit land is. Voordat de welbekende struisvogels langs de weg jouw kant op komen paraderen, passeren we eerst mooie bergpassen. Calitzdorp schenkt port!

Na 5 uur verbazing en eersteklas ontmoetingen, arriveren we in struisvogelstad Oudtshoorn. Je overnacht op een familie glamping met barbecue op je eigen terras of op een vakantieboerderij.

Je gaat vroeg opstaan om een tourtje te maken of de meerkat ofwel stokstaartje te spotten.

De tuinroute leidt je langs de meest spectaculaire uitzichten van Zuid-Afrika

Dag 7 – 8 Knysna

Vandaag mag je dan eindelijk beginnen aan de populairste roadtrip van het land, de gardenroute. De ´tuin van Zuid-Afrika´ begint bij Mosselbaai en loopt tot aan Port Elizabeth. We duiken vandaag dan ook gelijk richting het zuiden, de kust tegemoet.

Langs de route geniet je van wonderschone kustcontouren, vruchtbare landschappen, bergpassen en vrolijke dorpen. Van pittoreske verlaten baaitjes tot mondaine badplaatsen. Maak prachtige wandelingen langs de ongerepte kust of juist door bosrijke gebieden. En natuurlijk is er voldoende waterpret, van kajakken tot surfen.

In Knysna, hartje gardenroute, leg je je hoofd voor twee dagen te rusten. Dit betekent dat we een volle dag kunnen genieten van de stad, de omliggende bossen en stranden of het naburige Plettenberg Bay. Knysna is een knusse en kunstzinnige stad die ook nog eens unieke overnachtingsmogelijkheden biedt. Ze is vermaard om haar lagune omsloten door twee zandstenen kliffen, beter bekend als de Knysna Heads.

Vlakbij Knysna ligt ons favoriete strand voor een kilometerslange strandwandeling. Aan het einde van de baai laad je je batterij weer even op met de fish & chips van de strandtent en een praatje met de locals. Zij hebben altijd een verrekijker bij zich, dus leen hem even en wie weet spot je wel een walvis en haar jong.

Inclusief wandeling van ongeveer 2 uur (5 kilometer) met gids door de prachtige omgeving van Tsitsikamma.

Het Tsitsikamma National Park biedt prachtige wandelmogelijkheden

Dag 9 Port Elizabeth

We vervolgen onze weg voor een bruisende route tot aan Port Elizabeth. Plettenberg Bay is het eerst aan de beurt. Heb je vanuit Knysna dit ultra leuke stadje nog niet bezocht, dan is het vandaag een verplichte stop. Het is een luxe badplaats met fantastische stranden. Maar ook voor wie meer van verlaten strandjes en verborgen baaien houdt, is vandaag een feest.  

Je rijdt dwars door het Tsitsikamma National Park, waar oude wouden en de woeste oceaan heer en meester zijn. Er zijn wandelingen te maken, van avontuurlijk over touwbruggen tot een ommetje. Vanuit de toegangspoort Stormsrivier kun je actieve activiteiten ondernemen of je stopt als vanzelf bij de Bloukransbrug om de omgeving op z’n kop te bekijken tijdens een bungeejump.

Dan is er nog een favoriet vandaag, Jeffreysbay. Bomvol leuke koffietentjes, een zeer toegankelijk strand en zee vol surfers dankzij de voortreffelijke golven. Vandaag is weer een prachtige afwisselende dag, met aan het einde een welverdiende comfortabele herberg in Port Elizabeth. Je neemt een heerlijk diner in het hotelrestaurant en maakt een avondwandeling langs de lange strandpromenade.

De Bourke Luck Potholes in Zuid Afrika zijn een bijzonder fenomeen tijdens je fly drive

Dag 10 – 11 Panoramaroute

Vandaag staat er een reisdag op het programma en vertrek je naar een andere wereld. Want de komende dagen ben je te vinden in de regio Mpumalanga, letterlijk vertaald ´daar waar de zon op komt´. Vanuit Port Elizabeth vlieg je in 1,5 uur naar Johannesburg, waarna we koers zetten naar de Panoramaroute.

De naam zegt het al, 180 kilometer parcours doorspekt met fantastische vergezichten en uitkijkpunten. De Panoramaroute is westelijk van het Krugerpark gelegen en loopt grofweg parallel aan de grenzen hiervan. Onderweg stoppen we te kust en te keur, bij leuke voormalig mijnwerkersdorpjes, de mooiste watervallen, nemen we een duik in natuurlijke bassins en zijn diverse uitzichtpunten met elkaar in strijd voor de titel van de meest fenomenale.

Speciaal verschijnsel zijn de Bourke Luck Potholes. Cilindervormige holtes in het zachte gesteente die ontstaan zijn door de rivieren Blyde en Treur. Een prachtige wandeling door dit gebied behoort zeker tot één van de hoogtepunten. En dan is de Blyde River Canyon aan de beurt. Het is de derde grootste kloof ter wereld waar die waanzinnige ronde bergtoppen met gras bekleed je fier aanstaren: de Three Rondavels.

Een waanzinnige aanvulling op je toch al fantastische dag is de excursie naar Graskop Gorge Lift: een ultramoderne lift te midden van een prachtige kloof, zodat je adelaarsuitzicht hebt over het onderliggende bos.

Het hoogtepunt van je Zuid Afrika highlight rondreis is je bezoek aan Kruger

Dag 12 – 14 Kruger National Park

De andere grote schat van deze regio is uiteraard het Kruger National Park. Hier hoop je de Big Five te spotten! Duik in de leefwereld van de zebra´s, olifanten en de giraffes, tart het territorium van de leeuwen en de buffels, stel je geluk op de proef door de luipaard te spotten of tuur door je verrekijker voor één van de 505 soorten tropische vogels. Ook wilde honden, neushoorns, krokodillen of hyena´s zijn te spotten en nog ontstellend veel meer.

Het leuke aan Kruger is dat je ook met de eigen auto op pad kunt. Maar kies ook zeker voor één van onze game drives, want onze gidsen staan continue in contact met elkaar en weten waar ze zijn moeten. Een betere combinatie kennen we niet voor je ultieme wildlife ervaring.

Je kunt ervoor kiezen om via Las Perlas te overnachten in enkele privé reservaten. Volledig ontzorgd worden deze dagen dankzij begeleide game drives, lunch pakketten en heerlijk dineren aan het kampvuur in de avond.

Wie weet kun je de leeuwen zien jagen, de cheeta’s hun prooi zien verorberen of de luipaard lekker in hun boom nietsvermoedend zien chillen. Pas als we alles hebben gezien, is het tijd om in Mpumalanga toch de zon ónder te zien gaan.

Het vliegtuig van KLM brengt je weer veilig thuis

Dag 15 Naar huis

Die reis is verby, die tyd vlieg… Vandaag vlieg je weer noordwaarts en kijk je terug op een magisch mooie rondreis die je nooit meer gaat vergeten.

Of je kiest alvast een andere mooie Zuid-Afrika rondreis uit voor jullie volgende vakantie!

Zuid Afrika is weids en overrompelend dus zeer geschikt voor een mooie rondreis

Afsluiting

Een land zo veerkrachtig als Zuid-Afrika heeft zoveel pure schoonheid te bieden, zowel op het gebied van bevolking, sfeer als natuurschoon. Niet omgeven door mystiek of voorzien van een ingewikkeld karakter, maar zuiver en onvervalst. Het land is een opeenstapeling van natuurwonderen. Een zalige en uitgelezen bestemming voor een rondreis. Zoveel diversiteit en dat alles op haar aller, áller mooist.

Kan het nog mooier? Ja, afgetopt met het beste op het gebied van accommodaties. Kleinschalig en centraal, waar je bij de leukste Zuid-Afrikanen thuiskomt, afgewisseld met landelijke boerderijen met uitzichten zo ver je kunt kijken en lodges met het gaafste interieur en de lekkerste restaurants. Dit alles is wat Zuid-Afrika zo geliefd maakt, uniek en prachtig zoals ze is.

Reisschema

Dag 1           Aankomst in Kaapstad (pick-up en transfer naar hotel)

Dag 2           Kaapstad

Dag 3           Kaapstad

Dag 4           Kaapstad – Stellenbosch (50 km; circa 1 uur rijden)

Dag 5           Stellenbosch

Dag 6           Stellenbosch – Oudtshoorn (400 km; 4,5 uur rijden)

Dag 7           Oudtshoorn – Knysna (120 km; bijna 2 uur rijden)

Dag 8           Knysna

Dag 9           Knysna – Port Elizabeth (275 km; ruim 3 uur rijden)

Dag 10         Vliegen van Port Elizabeth naar Johannesburg; na aankomst doorrijden
                     naar Panoramaroute (360 km; bijna 4,5 uur rijden)

Dag 11         Panoramaroute

Dag 12         Panaromaroute – Kruger National Park (circa 230 km; 3,5 uur rijden)

Dag 13         Kruger National Park

Dag 14         Kruger National Park

Dag 15         Terug vliegen vanaf luchthaven Johannesburg

Dag 16         Aankomst op Schiphol

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.