Heerlijk eten is een onderdeel van je Portugal rondreis

Deze 6 Portugese gerechten móet je proeven tijdens je rondreis door Portugal

Je kan heus niet álles proberen wat Portugal te bieden heeft, maar je kan het land simpelweg niet verlaten zonder hier iets van te proeven! Eén van de voordelen van het ondernemen van een rondreis door Portugal is dat je het land van noord tot zuid en van oost tot west kunt ontdekken in alle facetten. Van hoogtepunten zoals een bezoek aan de bruisende stad Lissabon en het karakteristieke Porto tot de prachtige stranden bij Lagos en de adembenemende uitzichten van de Douro valllei.
Maar om Portugal écht te leren kennen, eet je wat de locals eten. Om deze reden presenteren we onze top 6 lievelingsgerechten uit Portugal.   

 

1. Ameijoas à Bulhão Pato; heerlijke smaken in een klein kommetje  

Een portie Ameijoas à Bulhão Pato is een alom geprezen Portugees voorgerecht dat vooral bekend is aan de kust waar verse vis in overvloede is. Tijdens onze rondreis door Zuid-Portugal hebben wij hier lekker van kunnen smullen onder het genot van een glaasje witte wijn op een gezellig terrasje in Portimão.

 

Ameijoas a Bulhao Pato is een heerlijk visgerecht

2. Frango piri piri; met een brandende tong en rokende oren uit Guia 

Frango piri piri (bij ons bekend als kip piri piri) is een gerecht met het piri piri kruiden (een soort rode peper) uit Amerika. Frango piri piri komt uit het Algarve gebied in het zuiden van het land, volgens verhalen uit het dorpje Guia. Hier wordt elk jaar nog steeds het Festa do Frango (feest van de kip) gehouden. Dit lekkere pittige gerecht kan natuurlijk het hele jaar door worden gegeten in restaurants door het hele land. Elk restaurant geeft net weer zijn eigen draai aan dit gerecht, dus als je in de gelegenheid bent om een rondreis door Portugal te maken, probeer ze allemaal! Dit gerecht wordt vaak geserveerd met salade en huisgebakken frietjes.     

De beroemde piri piri kip mag niet ontbreken op je rondreis door Portugal

3. Queijo da Serra; voor de kaaskoppen onder ons

Veel producten in het Serra da Estrela zijn afkomstig van schapen en geiten aangezien dat vroeger de grootste (of zelfs de enigste) inkomstenbron was. Deze Queijo (kaas) is hier een geweldig voorbeeld van! De kaas wordt geproduceerd van november tot maart met een rijpingsperiode van 30 dagen. Hoe ouder de kaas, hoe harder hij is. In het begin van deze periode wordt deze kaas met een lepel gegeten, zo zacht is hij! Wij kwamen dit kaasje tegen als nagerecht op de menukaart van een van leuk, landelijk restaurantje in dit gebied. Het is een heerlijke combinatie tussen romig vol en pikant. Echt een ervaring!  

Portugal biedt een ruime keus uit vele kaassoorten

4. Cataplana de Marisco; de vangst van de dag op één bordje

Portugese visgerechten vind je, zoals je kan verwachten, veel aan de kust gebieden. Een heerlijk voorbeeld hiervan vinden wij de Cataplana de Marisco. Dit eenpansgerecht vindt zijn oorsprong in het Algarve gebied waar de cataplana (een kookpot) kan worden gebruikt voor verschillende producten. Tegenwoordig vind je deze terug in het hele land (al dan niet voor decoratieve doeleinden). De visvariant, zoals we hier behandelen, wordt doorgaans bereidt met verse mosselen en garnalen. Een echte treat voor de visliefhebber dus! Met op de achtergrond het geluid van het slaan van de golven tegen de kade, de lachende mensen en de geur van vers bereid voedsel, komt dit gerecht helemaal tot zijn recht.   

Cataplano de Marisco, een heerlijk Portugees visgerecht

5. Chanfana de Cabra; even iets anders 

Een echte aanrader voor wie het geluk heeft een rondreis te maken door Coimbra of omgeving. Wij kwamen dit Portugese gerecht tegen in ons favoriete restaurantje net buiten de stadsgrenzen van Coimbra. Chanfana de Cabra wordt getypeerd door de intense smaken van geitenvlees bereid met de volle smaken van rode wijn. En wat is er nu fijner dan te worden omringd door de knusse sfeer van een landelijk restaurant met een vriendelijke gastvouw en een heerlijke maaltijd voor je neus?

Voor de liefhebbers, een zacht stukje geitenvlees is een traktatie

6. Sardinhas Assada; feesten en sardientjes   

Dit gebarbecuede sardientje is het hele jaar door te vinden, maar als je het goed wil doen, raden wij je aan om in juni naar Festas de Lisboa in Lissabon komen. Dit feest wordt groot uitgepakt gedurende de hele maand juni ter ere van de stadsheilige Santo António. (Vooral een aanrader om hier op 12 en 13 juni te zijn). De binnenstad is versierd met slingers en er heerst een gezellige drukte van feestende Portugezen met op de achtergrond de sfeervolle geluiden van volksmuziek. Op verschillende plekken in Lissabon, volg je neus, kan je deze Sardinhas Assada kopen. Sterker nog, dit visje staat centraal gedurende deze maand!  

En natuurlijk mogen de gegrilde sardientjes ook niet ontbreken op een Portugees strand

Zelf de typisch Portugese gerechten proeven? Neem vrijblijvend contact op

Ben je benieuwd geworden naar de Portugese keuken en zou je dit zelf willen proeven?
Neem dan
contact met ons op voor vragen en advies op maat of kijk op de website voor meer inspiratie voor rondreizen door Portugal.

 

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.