De mooiste reisroutes door Noorwegen

Dit zijn de 4 mooiste reisroutes door Noorwegen!

Er zijn weinig landen zo veelzijdig als Noorwegen. De ongerepte natuur, charmante steden en stijlvolle architectuur zorgen ervoor dat je je niet snel zult vervelen. Stel je even voor dat je via 1 van de 18 officiële ‘Scenic routes’ onderweg bent naar Norkapp, het noordelijkste puntje van Europa. Na elke bocht word je opnieuw omringd door ruige bergtoppen, stijlvolle steden en imposante gletsjers. Je stopt even bij een spectaculair uitkijkpunt en neemt het uitzicht in je op zonder dat je je hoeft te concentreren op de weg. In dit artikel zetten wij de 4 mooiste reisroutes door veelzijdig Noorwegen voor jullie op een rij.

1. Trollstigen: Ontrafel de eeuwenoude mythes die verscholen gaan achter de route.

Deze route heeft met recht een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO gekregen, en wanneer je deze route aflegt begrijp je direct waarom. De route is ongeveer 106 km lang en brengt je via de 11 haarspeldbochten langs watervallen, fjorden en uitkijkpunten, die ervoor zorgen dat de weg je blijft verrassen. Hierdoor zou je echter bijna vergeten dat er een rijke geschiedenis schuilgaat achter het ontstaan van de route. Trollstigen is namelijk vernoemd naar de weg die vroeger volgens legendes werd afgelegd door groepen trollen. Doordat de trollen speciale krachten hadden, moest je de gebieden waar deze vreemde wezens woonden als mens te vriend houden. Om deze reden zijn dan ook veel natuurgebieden naar de trollen vernoemd.

Het is tijdens het rijden van de route ook mogelijk om verschillende uitstapjes te maken, zo kan je deze route combineren met een bezoek aan de watervallen van de Geirangerfjord, de kustplaats Ålesund of de spectaculaire kustweg Atlanterhavsveien. Deze route is ook perfect als uitstapje tijdens onze ‘Meeslepende Zuid-Noorwegen Rondreis’!

 

De beroemde trollen van Trollstigen

2. Senja National Tourist Route: Laat je verbazen door de spitse rotsen die zich diep in de zee werpen.

Tijdens het afleggen van deze 102 km lange route verlies je de zee geen moment uit het oog. Geniet van een heel andere kant van Noorwegen waarbij de ruige bergtoppen plaatsmaken voor parelwitte zandstranden. De route begint in Bothamn, gelegen in het zuiden van Noorwegen, en eindigt in Grillefjord op het minder bekende eiland Senja, in het noorden van Noorwegen. De route bevat ook verschillende omwegen, die de mogelijkheid bieden om uitstapjes te maken naar kleine, minder bekende vissersdorpjes als Mefjordvær en Husøy.

 

De Senja National Tourist Route is verbazing alom op je Noorwegen rondreis

3. Sognefjellsvegen: Bekijk het vanaf grote hoogtes!

De imposante Sognefjellet is met een hoogte van 1434 meter de hoogste bergpasweg van Noord-Europa. Onderweg laat het Noorse landschap zijn verschillende karakters zien met het prachtige decor in het startpunt Lom, met in de verte de torenhoge bergen die ieders verwachtingen doen laten stijgen. Onderweg voelt het alsof je op de top van de wereld staat door de ruige en spitse rotsen van het Hurrungane-massief en aan het einde van de route kan je alle indrukken laten bezinken met uitzicht op de heldere wateren van de Sognefjord in Gaupne. Wanneer je dezelfde weg terug rijdt zul je je verbazen over de snelheid waarmee het landschap zich aanpast. Nieuwe kleuren en vormen ontvouwen zich tot een nieuw decor, en dat is dan ook de reden dat deze route behoort tot de 18 nationale ‘Scenic Routes’ van Noorwegen.

 

De hoogste bergpasweg van Noord Europa is de Sognefjellet

4. Lofoten National Tourist Route: Treed buiten de gebaande paden

De Lofoten National Tourist Route brengt je via de enige hoofdweg naar de 7 eilanden waaruit de eilandgroep Lofoten bestaat. Het is de combinatie van de kalme vissersdorpjes en de ongetemde oceaan die zorgen voor de betoverende uitstraling en deze route is dan ook een goede aanvulling op onze ‘Magische Nordkapp Rondreis’! Op de route zijn veel mogelijkheden om uitstapjes te maken door een breed netwerk van omwegen, want de beste stukken van deze route liggen niet bepaald langs de hoofdweg. Zo kan je een tussenstop maken op het eiland Henningsvær of omrijden via het krijtwitte strand van Ramberg. De Lofoten staat vooral bekend om zijn kabeljauwvisserij, dus het is zeker de moeite waard om te stoppen en de lokale kabeljauwgerechten te proeven. Dit kan als de beste bij ons pareltje Restaurant Kjoekkenet, wat vroeger diende als viskwekerij en waar ze nu de beste kabeljauw serveren! 

 

De Lofoten is een imposant hoogtepunt van deze rondreis door Noorwegen

Dit waren onze top 4 mooiste reisroutes door de prachtige landschappen van Noorwegen. Natuurlijk zijn er nog veel meer prachtige routes om te ontdekken, de één nog indrukwekkender dan de ander. Welke staat bovenaan jouw lijstje? Laat het ons weten!

Heb je vragen? Ons team staat voor je klaar!

Stuur ons een email of via het formulier kun je gemakkelijk en snel contact met ons opnemen.
We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.